ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη στον T/Σ ΝΕΤ, στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων,νέους αγρότες, ΑΤΕ Πειραιώς
Η καινοτόμος γεωργία, η οδός του μέλλοντος
Υπουργός: Καινοτομία είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα που έκανες, την ίδια καλλιέργεια, αλλά να την κάνεις με έναν άλλο τρόπο, για παράδειγμα πιο βιολογικό. Καινοτομία είναι να πας σε μια παλιά καλλιέργεια, όπως είναι τα στάρια, που είναι μεγάλες οι εκτάσεις, αν αναλογιστείτε ότι καλλιεργείται περίπου το 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων του τόπου μας, που είναι ξηρικά που δεν αρδεύονται. Στα χωράφια αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, ένεκα και των επιδοτήσεων, βάζουμε συνήθως μόνο καλλιέργειες σιτηρών. Άρα μιλάμε για εκατομμύρια των εκτάσεων.
Σε αυτά λοιπόν, αν πας και κάνεις μια αμειψισπορά ψυχανθών φυτών και σιτηρών, αυτή η αμειψισπορά είναι επίσης καινοτομία. Καινοτομία στα σιτηρά μπορεί να είναι η αξιοποίηση μιας παλιάς ποικιλίας. Εμείς έχουμε μια πολύ παλιά ποικιλία σιτηρών, που την έχουμε εγκαταλείψει γιατί δεν απέδιδε πολύ. Δηλαδή δεν αποδίδει τα 300-400 κιλά, αλλά μπορεί να αποδίδει 200. Έλα όμως που αυτή η ποικιλία σιτηρών, είχε πάρα πολύ χαμηλή γλουτένη και ήταν πάρα πολύ καλή για τα άτομα που έχουν δυσανεξία σε ό,τι αφορά στη γλουτένη.
Δεν θα τα πετύχουμε όλα με μόνο μία δράση. Μόνο από πολλές και ποικίλες δράσεις θα έρθει το αποτέλεσμα.
Καινοτόμα πράγματα μπορούν να κάνουν οι νέοι αγρότες που είναι ήδη εκεί, τους οποίους προσπαθούμε να τους συγκρατήσουμε στη γεωργία να μην φύγουν κι αυτοί προς τα αστικά κέντρα. Έχουμε μια σειρά δράσεων υποστήριξης των νέων αγροτών, εννοώ νέων ηλικιακά. Όχι νεοεισερχόμενων στη γεωργία.
«Χρηματοδοτικά εργαλεία» για το αγροτικό «επιχειρείν»
Υπουργός: Εκεί έχουμε ήδη μέσω του προγράμματος «Μπαλτατζής» χρηματοδοτήσει αρκετούς τέτοιους νέους επιχειρηματίες, αγρότες της περιοχής που προσπαθούν να κάνουν κάτι καινοτόμο.
Οι χρηματοδοτήσεις είναι σε συνάρτηση με την επιχείρηση που θα ξεκινήσουν. Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι κτηνοτροφικές και έχουν αρχικό κεφάλαιο αρκετά υψηλό. Υπάρχουν άλλες επιχειρήσεις που είναι θερμοκηπιακές που έχουν αρκετό κεφάλαιο σε ό,τι αφορά στη δημιουργία θερμοκηπίων. Άλλες που είναι φυτικής παραγωγής στα χωράφια, που είναι χαμηλότερα.
Άρα ποικίλλουν σε συνάρτηση με το τι είναι αυτό που θέλει να κάνει ο καθένας. Δεν είναι κάτι σταθερό. Εκείνο που θέλουμε και είμαστε υποδεικτικοί σε αυτό, είναι να μην κάνουμε κάτι στάνταρτ, γιατί το στάνταρτ δεν ταιριάζει σε όλους. Αν κάποιος θέλει 70.000 να ξεκινήσει γιατί θα κάνει αυτό το στάβλο αν θέλει να αγοράσει αυτά τα ζώα, θα το κάνουμε έτσι. Έχουμε δώσει πολλά τέτοια κονδύλια.
Δημοσιογράφος: Πάντως υπάρχει μεγάλη κριτική για την απορρόφηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και για το σχεδιασμό.
Υπουργός: Έτσι είναι όπως το λέτε και ειδικά για τα σχέδια βελτίωσης που θα αναφέρω τώρα. Έχουμε τώρα την υποβοήθηση υπαρχόντων γεωργών να επεκταθούν. Έχει κάποιος θερμοκήπιο και θέλει να κάνει και κάτι ακόμη, ή έχει κάποιος ένα στάβλο με ζώα και θέλει να επεκταθεί σε κάτι καινούργιο, και άλλες τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Αυτοί έχουν υποβάλλει σχέδια βελτίωσης. Δέστε λίγο τα νούμερα, 7.700 αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης έχουν υποβληθεί και θα δώσουμε στους γεωργούς 850 εκ. Όταν πήγα στο Υπουργείο -και το λέω με λύπη αυτό, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής και σε εσάς και στον κόσμο που μας ακούει- είχαν αξιολογηθεί σε ενάμιση χρόνο 220 σχέδια. Και είπα «μα είναι δυνατόν;».
Φτάσαμε στις 3.000 μέσα σε ένα μήνα.
Κάνουμε προσπάθεια και έχουν επιταχυνθεί. Φτάσαμε στις 3.000 δώσαμε προχθές τα πρώτα 270 και αυτή την εβδομάδα θα δώσουμε άλλα τομεακά σχέδια για την κτηνοτροφία, για τους νέους αγρότες και τα λοιπά και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.
Κανείς, από αυτούς που ενδιαφέρονται, δεν θα γυρίσει απότομα στην περιφέρεια …Γι’ αυτούς που δεν έχουν, δίνουμε εμείς χωράφι, με 5-10 ευρώ ενοίκιο. Δηλαδή είναι ένα αντίτιμο πολύ χαμηλό.
Σε κάθε Περιφέρεια το ποσοστό επιτυχίας είναι διαφορετικό και θα σας θίξω δυο θέματα για να δείτε και τις δυσκολίες που έχουν κάποια μέτρα στην εφαρμογή τους. Για παράδειγμα υπάρχουν μέρη που είναι περισσότερο εγκαταλειμμένα από την εσωτερική ή την εξωτερική μετανάστευση. Άρα υπάρχουν περιοχές που πραγματικά ο κόσμος θα ήθελε να γυρίσουν άνθρωποι από τα αστικά κέντρα και να τους δώσουμε 5-10 στρέμματα χωράφι και να καλλιεργήσουν.
Υπάρχουν όμως περιοχές, ας πούμε στην περιοχή των Σερρών που είναι ένα έντονο πρόβλημα στις μέρες μας, όπου τα χωριά αυτά, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σερρών, που ήταν μια αναπτυγμένη πεδιάδα, είχε αναπτυγμένη γεωργική βιομηχανία, έχουν νέους της περιοχής. Λένε «γιατί να δοθεί στους ξένους που θα έρθουν από τα αστικά κέντρα και να μην δοθεί στους ακτήμονες, στα δικά μας νέα παιδιά που θέλουν να μείνουν εδώ;». Άρα διαφοροποιούμε λίγο με μικρές τροποποιήσεις το πρόγραμμα για να ικανοποιηθούν και τα μεν και τα δε.
Τι κάνουμε γι' αυτόν που είναι άσχετος από τη γεωργία και δεν τολμάει να πει «κάνω κάτι στα 10 στρέμματα»;
Τον παίρνουμε από το χέρι και τον εκπαιδεύουμε στους λεγόμενους «επιδεικτικούς αγρούς». Αυτό, το οποίο κάναμε και παλιά στη γεωργία, εμείς το διδάσκαμε αυτό. Είναι εργαλείο εισαγωγής καινοτομίας στη γεωργική πράξη. Δηλαδή κόβουμε ένα χωράφι 10 στρεμμάτων σε δυάρια και του λέμε «Έλα εδώ θα σε μάθουμε εμείς πως καλλιεργείς 2 στρέμματα από αυτή τη νέα καλλιέργεια, πως θα κάνεις λεβάντα …και τα λοιπά». Για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να δει ότι δεν είναι αδύνατο να το κάνει.
Σε δικά μας χωράφια, δεν χρειάζεται στα δικά του. Κάποιοι είχαν εμπειρία. Είχαν ζήσει και είχαν καλλιεργήσει χωράφια. Για αυτόν όμως που δεν ξέρει καθόλου λέμε και στις ντόπιες Ενώσεις νέων αγροτών να τους καθοδηγήσουν.
Η γεωργία της καινοτομίας και της γνώσης για την οποία λέμε, απαιτεί κι ένα αντίστοιχο καινοτόμο, αλλά και πληροφορημένο και εξοικειωμένο με τις τεχνολογίες ανθρώπινο δυναμικό, αν θέλουμε να πετύχουμε.
Για τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας
Δημοσιογράφος: Λόγω της κατάστασης, υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αληθεύει ότι υπάρχει ένα κονδύλι από το δικό σας Υπουργείο που έχει συσσίτια για πολλές χιλιάδες οικογένειες; Πως είναι ακριβώς;
Υπουργός: Επειδή αύριο μάλιστα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για το πρώτο τέτοιο προϊόν, για το ρύζι, θα σας πω ότι έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια σε συνάρτηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 20 εκ. ευρώ ως επισιτιστική βοήθεια για πέντε μεγάλα βασικά αγαθά του καταναλωτή (ρύζι, μακαρόνια, ελαιόλαδο, τυρί και γραβιέρα). Αυτά τα πέντε προϊόντα θα διανεμηθούν σε 700.000 οικογένειες.
Για την νέα ΑΤΕ Πειραιώς και τις ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο
Δημοσιογράφος: Το σύνολο σχεδόν της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο δυο και τρεις φορές στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία πλέον ανήκει στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
Υπουργός: Όχι όλη, ένα τμήμα της.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω τι αλλάζει τώρα, τι θα συμβεί με την ενυπόθηκη αγροτική γη και αν πρέπει να ανησυχούν οι αγρότες για την περιουσία τους. Γιατί ξέρετε ότι ανησυχούν.
Υπουργός: Δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου. Το λύσαμε αυτό το θέμα. Όπως είπα και στη Βουλή χθες, είχαμε στενή συνεργασία και με την παλιά ΑΤΕ, δηλαδή τον εκκαθαριστή, στον οποίο έμεινε το 20% περίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και με τη νέα ΑΤΕ Πειραιώς στην οποία έχει μεταφερθεί το 80% περίπου των δανείων, που είναι εξυπηρετούμενα και υποθηκευμένη γη.
Η Αγροτική Τράπεζα υποθήκευε πολλαπλάσιας αξίας γης, για ένα δάνειο ας πούμε 10.000 ευρώ, που θα μπορούσαν 2 στρέμματα να είναι αρκετά για να σιγουρέψουν το δάνειο, έπαιρνε ένα χωράφι που ήταν 100 στρεμμάτων. Επειδή ίσως δεν μπορούσε να το τεμαχίσει.
Αυτό οδήγησε σε μια υπερδέσμευση αγροτικών γαιών, οικοπέδων σε κάποιες περιπτώσεις και σπιτιών, αυτό είπαμε ότι πρέπει να διορθωθεί και από τη μια και από την άλλη περίπτωση.
Τώρα, στην περίπτωση της Πειραιώς ΑΤΕ. Με το άνοιγμα των αγροτικών δανείων όσοι πάνε τώρα, διορθώνουν αυτή την υποθήκευση, όπως είναι το νόμιμο στο 120% και μάλιστα στο ποσό του δανείου που έμεινε απλήρωτο αυτή τη στιγμή. Αν δηλαδή πληρώθηκαν κάποιες δόσεις και σήμερα έμειναν 4.000 ευρώ να πληρώσει κάποιος, το 4.000 τι αντιστοιχεί στο 120%; Πέντε στρέμματα; Απελευθερώνονται ήδη πάρα πολλά ποσά.
Δημοσιογράφος: Να λάβετε υπόψη σας κ. Υπουργέ ότι τώρα φορολογούνται κιόλας τα αγροτεμάχια.
Υπουργός: Ακριβώς γι' αυτό. Και το ίδιο ζητήσαμε και θα γίνει και με το 20% των μη εξυπηρετούμενων, εκεί όμως θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και θα την κάνουμε πάρα πολύ σύντομα για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων
Υπουργός: Έχει αναγγελθεί ότι θα δοθεί. Έχει ετοιμαστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία πρέπει να υπογράψουν 4 Υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου. Οι Υπουργοί όμως του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τώρα με την τρόικα και το Συμβούλιο Υπουργών στην Κύπρο, ήταν απασχολημένοι.
Όμως υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος που καθυστέρησε. Επειδή δε θα δοθεί όλο μαζί το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ, θα δοθούν αρχικά τα 80 εκατ.€ , δηλαδή το 50% τώρα και το 50% σε λίγες μέρες, έπρεπε να γίνει αλλαγή στη διατύπωση της ΚΥΑ. Θέλω όμως να πω στους τηλεθεατές ότι θα πάρουν τα χρήματά τους σύντομα, εντός των ημερών. Έχουν διασφαλιστεί τα ποσά. Είναι καθαρά διαδικαστικό το θέμα της καθυστέρησης.