EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥφΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή: «Ευκαιρίες» οι προκλήσεις της νέας
ΚΑΠ για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία και αυτή είναι η οπτική
του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της χώρας,
που καταστρώνουμε»

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Μακεδονία (02.02.2020)

Στη στήριξη του Αγροδιατροφικού Tομέα ως στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ, Φωτεινή Αραμπατζή στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου, την Κυριακή 02.02.2020.

Η κ. Αραμπατζή, χαρακτήρισε τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ 2021-2027 όπως η Πράσινη Συμφωνία και η απαίτηση υψηλής περιβαλλοντικής συμμόρφωσης ως ”ευκαιρίες” για την ελληνική αγροτική οικονομία και «Αυτή είναι η οπτική του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της χώρας, που καταστρώνουμε» όπως σημείωσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύεται στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία» της Κυριακής:

1. Για μία ακόμη χρονιά οι αγρότες ετοιμάζονται για μπλόκα εν όψει της Agrotica. Έχουν βάση οι διαμαρτυρίες τους για το αυξημένο κόστος παραγωγής; ή θεωρείτε ότι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες έχουν αποκτήσει «εθιμικό» χαρακτήρα;

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε δραματικά τη ζωή και το εισόδημα των αγροτών. Και δεν είναι μόνο το ηθικό ζήτημα της απόλυτης πολιτικής εξαπάτησης, αλλά η ζημιά, που συντελέστηκε στην αγροτική οικονομία με τις ιδεοληπτικές και καταδιωκτικές πολιτικές τους. Ύφεση, βαθμιαία εγκατάλειψη των μεγάλων καλλιεργειών, αφανισμός της κτηνοτροφίας, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ανησυχητική ερήμωση της υπαίθρου.

Γι’ αυτό, από την πρώτη ημέρα ανάληψης της ηγεσίας μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λειτουργήσαμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων, που ήδη έχουν ψηφιστεί, των ασφαλιστικών, που σε λίγο καιρό νομοθετούνται, στο «ξεκλείδωμα» των αναπτυξιακών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΠΑΑ 2014-2020) για την διοχέτευση των πολύτιμων κοινοτικών κονδυλίων στην πραγματική οικονομία, την πρόσβαση των παραγωγών στη ρευστότητα « ξεπαγώνοντας» τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Αναμφίβολα έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στην κατεύθυνση ανάταξης του πρωτογενούς Τομέα. Γι αυτό και είμαστε σε διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο με τους αγρότες, δεν έχουμε μόνο τις πόρτες του Υπουργείου μας ανοιχτές αλλά το μυαλό μας «ανοιχτό» στην προσπάθεια επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε ό, τι αφορά τις κινητοποιήσεις, στις οποίες αναφέρεστε, σεβόμαστε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά ως κόμμα είμαστε διαχρονικά αντίθετοι στο κλείσιμο των δρόμων.

2. Μεγάλο μέρος του κόστους αντιπροσωπεύει το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο. Τι σκοπεύετε να κάνετε επ’ αυτού;

Η Κυβέρνησή μας εξετάζει σοβαρά και υπεύθυνα το καθεστώς επαναφοράς του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες, αυτού που κατήργησε ολοκληρωτικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αντιμετωπίζουμε όμως όχι ως μέτρο ευκαιριακό και αποσπασματικό, όχι ως μέτρο συμπληρωματικής εισοδηματικής ενίσχυσης.

Αντιθέτως ως μέτρο αναπτυξιακό, ως μέτρο ουσιαστικής, αναλογικής και δίκαιης μείωσης του κόστους παραγωγής. Με κριτήρια επομένως αναπτυξιακά, που θα συνδέονται με την πραγματική αγροτική δραστηριότητα καλύπτοντας το ενεργειακό κόστος παραγωγής ανά καλλιέργεια και την πραγματική παραγωγή ανά προϊόν. Οι παραπάνω παράμετροι βεβαίως συναρτώνται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, που στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωσή τους.

3. Τι πρωτοβουλίες ανέλαβε η Κυβέρνηση για την στήριξη του αγροτικού εισοδήµατος και τι σχεδιάζετε για το μέλλον ως προς το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών;

Το στοίχημα ανάκτησης της χαμένης ανταγωνιστικότητας είναι το πρώτο μέλημα μας. Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Μειώσαμε ήδη το συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισόδημα από το όριο του αφορολόγητου ( το οποίο διατηρήσαμε) μέχρι τις 10.000 Ευρώ και 1000 Ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί.
  • Μειώσαμε το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%
  • Μειώνουμε, στο προσεχές Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέοντάς τις από το εισόδημα
  • Μειώσαμε το συντελεστή φορολόγησης των συλλογικών σχημάτων από το 13% στο 10% για το «χτίσιμο» συλλογικοτήτων
  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά
  • Ενεργοποιήσαμε το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικού Τομέα, δημιουργώντας έτσι ένα εργαλείο μόχλευσης 400 εκατ. Ευρώ με συνεισφορά 80 εκ Ευρώ ως παροχή εγγυήσεων από το ΠΑΑ, «ξεκλειδώνοντας» επιτέλους τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει στα αζήτητα. Έτσι οι αγρότες μας θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα, ευνοϊκά δάνεια μακράς ωρίμανσης και λήξης.
  • Δώσαμε τη δυνατότητα στους αγρότες να αποσβέσουν την επένδυση, που έκαναν σε φωτοβολταϊκά, αυξάνοντας το ποσοστό, που διαθέτουν στο δίκτυο της ΔΕΗ από το 20% στο 75%.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή στην κατεύθυνση στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

4. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ετοιμάζετε για το προσεχές διάστημα;

Όπως γνωρίζετε είναι έτοιμο προς νομοθέτηση το Νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Ήδη διαμορφώσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (μείωση του ποσοστού αντιπροσωπευτικότητας, σύσταση μιας Εθνικής και δυνατότητα σύστασης περιφερειακών) που διευκολύνει την αναγνώρισή τους.

Επεξεργαζόμαστε Νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθεί πληθώρα αναγκαίων ρυθμίσεων, όπως εκκρεμή θέματα Αλιείας, η θέσπιση ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου, παράταση προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη νομιμοποίηση υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μέχρι το τελικό Σχέδιο απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης νέων και νομιμοποίησης υφιστάμενων, που επεξεργάζεται σχετική Ομάδα Εργασίας, ρύθμιση για το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων κ.α. ενώ ξεχωριστό νομοσχέδιο θα αποτελέσει η ρύθμιση για την παραχώρηση αγροτικής γης ιδιοκτησίας του Υπουργείου μας.

Και φυσικά επεξεργαζόμαστε ένα ολιστικό, ανατρεπτικό Σχέδιο Νόμου για την ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων!

5. Πώς θα δώσετε ώθηση και θα ενισχύσετε το μοντέλο του αγρότη-επιχειρηματία

Για την Κυβέρνησή μας, η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, αποτελεί στρατηγική επιλογή. Επιλογή που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, της αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην ανάληψη πρωτοβουλιών προστιθέμενης αξίας και δράσεων ενίσχυσής της.

Κομβικής σημασίας στη Στρατηγική μας, είναι η ενσωμάτωση της Γνώσης και της Καινοτομίας στην Ελληνική Γεωργία. Όχι μόνο γιατί το επιβάλλουν οι εννέα (9) βασικοί στόχοι πολιτικής της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να εγκριθεί το στρατηγικό μας σχέδιο στη νέα Προγραμματική Περίοδο αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, και σε αντίθεση με την απελθούσα Κυβέρνηση, ότι σε µια εποχή που τα πάντα "τρέχουν" ψηφιακά, η Γεωργία δεν μένει πίσω αντιθέτως «τρέχει» προς την Ψηφιακή Εποχή.

Πλέον η Ευφυής Γεωργία, η Γεωργία Ακριβείας, «to produce more with less», είναι οι νέες προκλήσεις στη μάχη της ανταγωνιστικότητας.

Η ψηφιοποίηση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την βιωσιμότητα της Γεωργίας και μάλιστα σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, από την παραγωγή, μειώνοντας την χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων έως την κατανάλωση.

6. Χαρακτηρίσατε ιστορική τη σύσταση της διεπαγγελματικής οργανωση φέτας. Γιατί; Πώς μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση και την προβολή του προϊόντος;

Μια κεντρική, προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και βεβαίως, του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη απέκτησε στις 13 Ιανουαρίου 2020 σάρκα και οστά, χάρις στην καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στη συνεργασία όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής, των κτηνοτρόφων, μεταποιητών και της γαλακτοβιομηχανίας, που προέταξαν το συλλογικό καλό.

Ένα άλλοτε «Γεφύρι της Άρτας», αυτό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, που προασπίζει το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, απέκτησε πλέον γερά θεμέλια.

Η σύσταση της Διεπαγγελματικής είναι η αρχή του ταξιδιού για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Την αποτελεσματική της προστασία στις διεθνείς Συμφωνίες, την εδραίωση και προάσπιση της φέτας από τους ανθρώπους, που τη συγκροτούν στα Διεθνή Φόρα , την διεύρυνση του μεριδίου της στις διεθνείς αγορές, που είναι και το ζητούμενο.

Εξυπακούεται, όμως, ότι χρειάζεται την ουσιαστική συμβολή και στήριξη όλων και βεβαίως να οργανωθεί και να εργαστεί κατά τα πρότυπα ανάλογων Οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ( Διεπαγγελματική για το Ροκφόρ ή την Παρμεζάνα), με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και απόλυτη συναίσθηση της αποστολής της.

7. Υπό ποιες προϋποθέσεις οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αλλά και οι συνεταιρισμοί μπορούν να αλλάξουν το μοντέλο άσκησης της γεωργίας στην Ελλάδα;

Είναι στρατηγική μας πεποίθηση το «χτίσιμο» υγιών συλλογικοτήτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα. Τα υψηλά ποσοστά συνεταιρίζεσθαι στην ευρωπαϊκή αγορά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οποία συντείνουν, δείχνουν το δρόμο. Γι αυτό ως πρώτο κίνητρο παρότρυνσης για τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων μειώσαμε τη φορολογία τους από το 13% στο 10%.

Με τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων οι παραγωγοί μας θα μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακος, υψηλότερη τιμή στο προϊόν και µειωµένες τιµές στις εισροές. Θα μπορούν να αποκτήσουν καλύτερες συµβουλευτικές υπηρεσίες και να κλείσουν συµφέρουσες συµβάσεις µε τους προµηθευτές.

Αποτελεί εξάλλου πεποίθηση μας ότι χωρίς τη συγκέντρωση της παραγωγής, που εξασφαλίζει μέγεθος, προγραμματισμό, οικονομίες κλίμακος, άμεση και ποιοτική ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες των αγορών δεν υπάρχει σοβαρό μέλλον στη διάθεση των προϊόντων, δεν υπάρχει μέλλον στις εξαγωγές.

Στόχος μας όλες οι Διεπαγγελματικές να χαράζουν αναπτυξιακές στρατηγικές για τα αγροτικά προϊόντα, που καλύπτουν, υπό την προφανή προϋπόθεση να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές προς όφελος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, των παραγωγών και των επιχειρήσεων.

Γι αυτό και διαμορφώσαμε νέο κανονιστικό πλαίσιο για την σύσταση και λειτουργία τους και αξιολογούμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

8. Τι αλλαγές φέρνει το νοµοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς;

Το νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς, που μετά το τέλος της διαβούλευσης οδεύει προς νομοθέτηση έχει ως βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την επίτευξη μεριδίου αγοράς από υγιείς συλλογικότητες. Ειδικότερα:

Παρέχει μεταξύ άλλων αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του καταστατικού, που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του αγροτικού συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχείρησης, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών, ενισχύει τη δυνατότητα συμμετοχής μελών – επενδυτών, χωρίς όμως ο αγροτικός συνεταιρισμός να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας. Ταυτόχρονα ρυθμίζει και το ρόλο του κράτους, ο οποίος θα περιορίζεται στις διαδικασίες καταχώρησης στο μητρώο, στον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας και στην μέριμνα για την ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών.

9. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ και πόσο θα επηρεάσουν την γεωργία οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα; Πόσο διαφορετική θα είναι η νέα ΚΑΠ στη μετά brexit εποχη; Τι θα πρέπει να περιμένουν οι αγρότες απο τη νέα ΚΑΠ και τι θα πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο δουλειάς τους;

Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα ΚΑΠ αποτελεί μια πρόκληση, που θέλουμε να μετατρέψουμε σε ευκαιρία.

H νέα ΚΑΠ, θα προσαρμοστεί στο Green Deal, αυτή την εμβληματική πρωτοβουλία του κόμματός μας και της ευρύτερης πολιτικής μας οικογένειας (ΕΛΓ) και έτσι θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πράσινη οικονομία. (Με στόχο την βιωσιμότητα της Γεωργίας μέσα από τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και έναν ενδιάμεσο στόχο περαιτέρω μείωσης για το 2030, που μπορεί να φτάσει το 55% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.)

Το στοίχημα του Υπουργείου μας είναι, να καταστρώσουμε το Στρατηγικό μας Σχέδιο με τέτοια οπτική, ώστε η πρόκληση της βιωσιμότητας να γίνει ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης.

Και σε αυτή την πρόκληση οι Έλληνες γεωργοί θα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι τα προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας, που να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους να διαφυλάσσει το περιβάλλον, η δυναμική απάντηση από εμάς ακούει στο όνομα Ελληνική Εκτατική Αιγοπροβατοτροφία.

Επιπρόσθετα, η υψηλή περιβαλλοντική συμμόρφωση και οι απαιτήσεις σεβασμού των υδάτινων πόρων είναι ευκαιρία επαναχάραξης του «αρδευτικού χάρτη» της χώρας, έργων αγροτικών υποδομών για τη ζητούμενη μείωση του κόστους παραγωγής.

10. Λόγω αρμοδιότητας αλλά και λόγω εντοπιότητας γνωρίζετε καλά τα θέματα σχετικά με την ΕΒΖ και την τευτλοκαλλιεργεια. Η λύση που δόθηκε άφησε δυσαρεστημένους τους τευτλοπαραγωγούς γιατί χάθηκε η σοδειά του 2019, δεν λειτούργησε το εργοστάσιο στο Πλατύ και γιατί ακόμα δεν έχουν τιμολόγιο και σπόρο για τη φετινή παραγωγή. Ο επενδυτής επίσης εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη διοίκηση της ΕΒΖ. Εσείς είστε ικανοποιημένη από τη λύση που δόθηκε; είστε αισιόδοξη για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα;

Δυστυχώς η απελθούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κατόρθωσε» μια καλλιέργεια της τάξης των 80.000 στρεμμάτων, που της παραδώσαμε ως ΝΔ το 2014, να την οδηγήσει στον αφανισμό των 10.000 στρεμμάτων το 2018, σύμφωνα με τη Eurostat.

Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση, στην οποία παραλάβαμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας, σε σχετική διαπραγμάτευσή μας με την Επιτροπή ( ISAMM) φροντίσαμε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες πλήρωσης των αιρεσιμοτήτων, να εξασφαλίσουμε για τους παραγωγούς μας τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2019 για λόγους ανωτέρας βίας, κρατώντας ζωντανή την τευτλοκαλλιέργεια.

Από την άλλη πλευρά με την αποφασιστική συνδρομή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar, με σκοπό να δοθεί νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία.