ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή,
κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2013

 

  • Η βούληση της κυβέρνησης έχει διττό στόχο: τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναπτυξιακή πολιτική.
  • Τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την στροφή που κάνει όλος ο κόσμος, σε μια γεωργία ποιότητας, ονομασίας προέλευσης, σε μια γεωργία «παντρεμένη» με τη γαστρονομία, στη διαιτητική και την υγιεινή διατροφή, μια γεωργία αειφόρα.
  • Να επενδύσουμε στο εξαιρετικό περιβάλλον, στη γη μας και προπαντός στους ανθρώπους μας, στους αγρότες τους ψαράδες τους επιχειρηματίες μας, αλλά και στο ερευνητικό και επιστημονικό μας δυναμικό.
  • Το ΥΠΑΑΤ επιδίωξε να ενισχύσει τη ρευστότητα των Ελλήνων αγροτών, γεγονός που ωφελεί πολλαπλά την ελληνική οικονομία.
  • Εργαλείο ανάπτυξης και μείωσης τους κόστους είναι ένα ευέλικτο επιτελικό και ψηφιακό υπουργείο.
  • Βασική επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ είναι η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της κτηνοτροφίας και της ελληνικής γης.
  • Ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών της χωράς σημείωσε τη μεγαλύτερη αυξητική μεταβολή στην ευρωζώνη με ηγέτη τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
  • Nα αγωνιστούμε από κοινού να δημιουργήσουμε. Η μοίρα αυτής της χώρας είναι στα χέρια των Ελλήνων. Πάμε όλοι μαζί!


Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και  Κύριοι  Βουλευτές,

Η σημερινή ψηφοφορία είναι κρίσιμη και δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης να υπηρετήσει ταυτόχρονα δυο αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας πολιτικές  για την παραμονή της στο ευρώ

  • αυτή της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας
  • αλλά και ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πολιτική που θα μας βγάλει από τα κρίσιμα αδιέξοδα.

Θέλουμε όλοι στο Υπουργείο να συνεισφέρουμε  με τις σπουδές, τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Να μετατρέψουμε τη γεωργία σε ένα νέο αφήγημα: μια γεωργία ποιότητας και αειφορίας.

Η γεωργία ήταν ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας  για τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει.
Τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την στροφή που κάνει όλος ο κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Έλληνες καταναλωτές  σε μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία ονομασίας προέλευσης, σε μια γεωργία «παντρεμένη» με τη γαστρονομία, στη διαιτητική και την υγιεινή διατροφή, μια γεωργία αειφόρα που σέβεται το περιβάλλον και μεριμνά για τις επόμενες γενιές (αυτό θα πει αειφορία), μια γεωργία χωρίς σπατάλες πόρων.
Η μεγάλη μας ευκαιρία είναι τώρα αυτός ο πλούτος που έχουμε, δηλαδή η βιοποικιλότητά μας, οι σπόροι ή οι παραδοσιακές φυλές των ζώων μας και η υψηλή μας καλλιεργητική παράδοση  να αποτελέσουν τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας.

Για να ανακτήσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη, για να είναι η Ελλάδα αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη και ανταγωνιστική, πρέπει να επενδύσουμε στους πόρους που έχουμε εδώ, τους ενδογενείς πόρους. Και ενδογενείς πόροι είναι το εξαιρετικό περιβάλλον η γη μας και προπαντός οι άνθρωποι μας, οι αγρότες μας, οι ψαράδες μας, οι επιχειρηματίες μας  το ερευνητικό και επιστημονικό μας δυναμικό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα που να μη πιστεύει ότι η γεωργία πρέπει να ξαναγίνει, όπως το έκανε και στο παρελθόν, πυλώνας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Και δουλεύουμε γι’ αυτό. Προσπαθούμε καθημερινά. Να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα;

1. Ρευστότητα των Ελλήνων αγροτών

το ΥΠΑΑΤ επιδίωξε να ενισχύσει τη ρευστότητα των Ελλήνων αγροτών, γεγονός που ωφελεί πολλαπλά την ελληνική οικονομία.
Υλοποιήθηκαν και δρομολογήθηκαν μέχρι τώρα :

- Καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης από τις 20 Αυγούστου εξασφαλίζοντας το ποσό των 160 εκ. ευρώ για περίπου 70.000 δικαιούχους κυρίως κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών.

- Μέσα στον Οκτώβριο άρχισε να καταβάλλεται στους δικαιούχους η προκαταβολή 1,1 δις της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης για το 2012 700.000 δικαιούχους.
Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρο το ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης καταβάλλεται μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.  
Έχει ήδη εξασφαλισθεί και η πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 50% της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης την πρώτη εβδομάδα μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

- Πληρωμή από εθνικούς πόρους της πρώτης δόσης  50% (81.581.038 ευρώ) επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε 438.363 δικαιούχους στις 26 Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΤΕ-Πειραιώς έχουν εγκριθεί από τον τομέα τους δάνεια ύψους 600 εκατ. € προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 200

2.  e- Ypaat: Ψηφιακό Υπουργείο

Εργαλείο ανάπτυξης και μείωσης τους κόστους είναι ένα ευέλικτο επιτελικό και ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις σαν εργαλεία πολιτικής και όχι σαν αποκλειστικός διανομέας επιδοτήσεων

- Η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλούστευση των διαδικασιών θα απαλλάξει  τους αγρότες από τις ουρές στα γκισέ.
Προχωρούμε μεθοδικά με τους συνεργάτες μου στην τεχνολογική αναβάθμιση του ΥπΑΑΤ και την είσοδό του στην ψηφιακή τεχνολογία. Η τεχνολογική  εξέλιξη, της ψηφιοποίησης και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, έχεις ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Ένα νέο οργανόγραμμα λιτό και απλοποιημένο μαζί με τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών σε ένα βιοκλιματικό κτίριο στο πρώην κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ υλοποιεί τον σχεδιασμό για ένα επιτελικό, αποτελεσματικό και ευέλικτο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Ενίσχυση της Κτηνοτροφίας: Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου

- Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από προσωπική διεκδίκηση μου  η χώρα θα κάνει χρήση του μηχανισμού επιτρεπόμενων κρατικών ενισχύσεων «de minimis» ύψους 25 εκ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, για τους κτηνοτρόφους, ώστε να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγων επισιτιστικής κρίσης και ανόδου της τιμής των ζωοτροφών. Μάλιστα ο Επίτροπος Γεωργίας Ciolos υιοθετεί την πρόταση μας για όλα τα Κράτη-Μέλη.

- Ενισχύεται η καλλιέργεια των ψυχανθών από το 2013 μ ένα κατ’ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργούνται με αυτά για να παραχθούν πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η ενίσχυση θα είναι ανάλογη με αυτή που προβλέπονταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως και το 2008. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται δύο βασικοί στόχοι: Η μείωση της εξάρτησης από τις ακριβές εισαγόμενες ζωοτροφές και η ενίσχυση φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων.   

4. Εξαγωγές & Εξωστρέφεια

Βασική επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ είναι η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της κτηνοτροφίας και της ελληνικής γης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών της χωράς σημείωσε την μεγαλύτερη αυξητική μεταβολή στην ευρωζώνη με ηγέτη τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Αύξηση 20,88% παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας.
 Μάλιστα για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αριθμούνται στο πρώτο εξάμηνο 2012 περισσότερες από τις εισαγωγές.

- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ακόμη ένα έτος εφαρμογής του ειδικού μέτρου στήριξης «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών». Το μέτρο έχει συνολικό προϋπολογισμό 36,3 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού κρασιού στις σημαντικότερες αγορές τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα Ελβετία.
 
- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελαιόλαδο ως ένα εθνικό προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, άριστης ποιότητας και μεγάλης οικονομικής σημασίας. Γι αυτό ενισχύονται οι παραγωγοί προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι οποίοι καλλιεργούν εφαρμόζοντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας.

- Μετά το ελαιόλαδο και τα κρασιά ετοιμάζονται ειδικά προγράμματα προώθησης για το τυρί και το γιαούρτι σε συγκεκριμένες αγορές, όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά , την Αυστραλία.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Nέοι Αγρότες- Απασχόληση

Tη στιγμή αυτή ο πλέον περιοριστικός πόρος για τη γεωργία είναι ο «ανθρώπινος πόρος», όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και σε όλη την Ε.Ε όπου μόνο το 6,4 των αγροτών είναι κάτω των 35 ετών. Μάλιστα σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία τους τελευταίους 3 μήνες, αυξήθηκε κατά 7% η απασχόληση των ανθρώπων στη γεωργία. Να σας θυμίσω ότι 7% ήταν η συνολική  πτώση των απασχολούμενων στη γεωργία τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα ισοφαρίστηκε.  
Με τα προγράμματα που ‘τρέχουν’ στο Υπουργείο ήδη έχουμε στηρίξει 10.000 νέους αγρότες. Ενώ έχουμε και πρόγραμμα διανομής γης σε νέους αγρότες και ήδη πήραν χωράφια περίπου 4.000 νέοι δικαιούχοι. Το ανώτατο όριο για κάποιον είναι τα 100 στρέμματα.

 ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

Σε ότι αφορά στον τομέα της μείωσης της ψαλίδας μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού:
- Δίνουμε δωρεάν πέντε βασικά τρόφιμα στο πλαίσιο του προγράμματος της επισιτιστικής βοήθειας
 Ελαιόλαδο, μακαρόνια, ρύζι, φέτα και κασέρι- ύψους 23,3 εκατ. σε περίπου 700.000 δικαιούχους, συνεργαζόμενοι με ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε και για το 2013 και μάλιστα θα διανείμουμε τρόφιμα αξίας 25,5 εκατ. €.
- Farmer’s Markets:
Οι αγορές των αγροτών, ώστε κατευθείαν το προϊόν του γεωργού να φθάνει στον καταναλωτή. Σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσουμε την πρώτη αγορά στην Πρέβεζα, που ήδη άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Θέλουμε να κάνουμε τρεις, ώστε να μάθουμε πώς θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός γιατί δεν έχουμε εμπειρία.
- Δημοπρατήρια:
Επίσης προσπαθούμε να λειτουργήσουμε δοκιμαστικά, Δημοπρατήρια. Αυτό της Κρήτης και ένα ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπως και άλλο ένα πιο Βόρεια, για να δούμε και αυτόν το θεσμό πώς θα τον αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Λένε ότι στις εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης, το λιγότερο που χάνουμε είναι τα λεφτά. Το σπουδαιότερο είναι η ανθρωπιά μας, η ευαισθησία, η εμπιστοσύνη στη νομιμότητα, στους δημοκρατικούς κανόνες.
 
Εδώ στην Ελλάδα οι νέοι είναι οι πιο μορφωμένοι, οι πιο ικανοί, που εμφανίστηκαν ποτέ στην ελληνική ιστορία.
Σε αυτά τα νέα παιδιά μπορώ να πιστέψω και να τους πω ότι το κράτος δεν είναι απέναντι τους, αλλά δίπλα τους.
Είμαστε στην ίδια πλευρά και τους βοηθούμε, για να μας βοηθήσουν. Θέλουμε το καινοτόμο πνεύμα τους, το μεράκι τους και τη φρεσκάδα τους.
Και αυτή είναι η στιγμή που οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν ότι από την κρίση πρέπει να βγούμε όλοι μαζί.
 Ήρθε η στιγμή που το «εγώ» πρέπει να γίνει «εμείς». Nα αγωνιστούμε από κοινού να δημιουργήσουμε. Και πάνω από όλα να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους πάντες. Η μοίρα αυτής της χώρας είναι στα χέρια των Ελλήνων. Πάμε όλοι μαζί!

Ευχαριστώ πολύ»