Αλιάκμονας

 

ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Ποταμός Αλιάκμονας

Ποταμός της Δυτικής Μακεδονίας, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος, πηγάζει από τα όρη Βόιο και Βαρνούντα και έχει συνολικό μήκος 297 km. Η λεκάνη απορροής του ανέρχεται σε 9.210 km2, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης είναι 818 m, ο μέσος ετήσιος όγκος υετού ανέρχεται σε 7.533 x 106 m3 και η μέση ετήσια απορροή του εκτιμάται σε 3.900 x 106 m3. Διέρχεται από τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Ημαθίας και Πιερίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Ο Αλιάκμονας σχηματίζεται από τη συμβολή, κοντά στο χωριό Μανιάκοι της Καστοριάς, των ποταμών Μπέλιτσα που πηγάζει από το όρος Βόιο και Ζέλοβο που έχει τις πηγές του στο όρος Βαρνούντα. Δέχεται τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης Καστοριάς καθώς και τα νερά των: Λιβαδοπόταμου, Σραβοπόταμου, Βέλα, Ντραμπουτιώτικου, Πραμορίτσα, Γρεβενιώτικου, Βενέτικου, Στραυροπόταμου, Εδεσσαίου, της στραγγιστικής τάφρου της λίμνης Γιαννιτσών και χύνεται στον Θερμαϊκό κόλπο.

Κατά τον μεσαίωνα, ο Αλιάκμονας ήταν πλωτός από τη θάλασσα ως τη Βέρροια.

Έχει υποστεί αλλοιώσεις που οφείλονται στη διευθέτηση της κοίτης του, σε επιχωματώσεις και αμμοληψίες καθώς και την κατασκευή των φραγμάτων: Πολυφύτου, ωφέλιμης χωρητικότητας 1.200 x 106 m3 , Σφηκιάς 99 x 106 m3 και Ασωμάτων 53 x 106 m3, τα οποία λειτουργούν ως υδροηλεκρτικά. Τέλος υπάρχει και το φράγμα Αγ. Βαρβάρας χωρητικότητας 1,5 x 106 m3, που λειτουργεί ως δεξαμενή αναρρύθμισης για αρδευτικούς σκοπούς.

Για την άρδευση διατίθενται ετησίως από το φράγμα Πολυφύτου περί τα 600 εκατ. m3 νερού και αρδεύονται περί τα 500.000 στρέμ. των Πεδιάδων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας.

Δέχεται ρύπους από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα καθώς και γεωργική και κτηνοτροφική ρύπανση.

Το Δέλτα του μαζί με το Δέλτα του Αξιού, οι εκβολές του Λουδία και οι Αλυκές Κίτρους αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Υπάρχει σημαντικός αριθμός από σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών και αποτελεί σταθμό για ξεκούραση και διαχείμαση των μεταναστευτικών ειδών. Στις εκβολές του υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις ορυζώνων. 

Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων & Λιπασμάτων

Σχετικές Αναρτήσεις

Αλφειός

Άρις

Πάμισος