Στρυμόνας

 

ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Ποταμός Στρυμόνας, ή Στρυμών

Ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου, πηγάζει σε υψόμετρο 2.200 m από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Αίμου, στο όρος Βίτοσα της Βουλγαρίας, σε απόσταση 15 km από τη Σόφια και στα βουλγάρικα ονομάζεται Στρούμα. Περνά ανάμεσα από τα όρη Όρβηλο και Πλασκαβίτσα και φθάνει στο ελληνικό έδαφος μέσα από τα στενά του Ρούπελ (Κούλας) μεταξύ των ορέων Κερκίνη (Μπέλες) και Αγκίστρου, τα οποία ο ίδιος έχει διανοίξει. Από εκεί χύνεται μέσω τεχνητής κοίτης στην τεχνητή λίμνη της Κερκίνης και στην συνέχεια μετά το φράγμα του Λιθοτόπου διαρρέει την Πεδιάδα των Σερρών και εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο.

Το ολικό του μήκος φθάνει τα 392 km, από τα οποία τα 118 km βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 17.300 km2, από αυτά τα 11.035 km2 ανήκουν στην Βουλγαρία και FYROM και τα 6.295 km2 στην Ελλάδα, η δε μέση ετήσια απορροή του εκτιμάται σε 3.440 x 106 m3.

Κατά την πορεία του στο βουλγάρικο έδαφος δέχεται τα νερά πολλών παραποτάμων με σημαντικότερο τον Στρούμιτσα. Στην Ελλάδα τροφοδοτείται από τα νερά των: Μπούτκοβα, Εξάβη, Κρουσοβίτη, Ξηροπόταμου και Αγγίτη που είναι και ο σημαντικότερος.

Παλαιότερα ο Στρυμόνας, επειδή είχε αβαθή φυσική κοίτη, πλημμύριζε συχνά την πεδιάδα των Σερρών, όπως συχνές ήταν και οι αλλαγές της κοίτης καθώς και η δημιουργία μαιανδρισμών. Από τα 1.200.000 στρέμματα της πεδιάδας των Σερρών, τα 63% τα καταλαμβάνουν έλη, λίμνες, τέλματα και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις και μόνον το 37% δεν απειλείτο από τις πλημμύρες. Με τις πλημμύρες του ο Στρυμόνας προκαλούσε εκτεταμένες καταστροφές, ελώδεις πυρετούς και αποτελούσε την «κατάρα» της περιοχής.

Για την τιθάσευση του Στρυμόνα και την ανάσχεση των πλημμυρών, την άρδευση 345.000 στρεμ. και την συγκράτηση των φερτών δημιουργήθηκε το 1932 η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης, με την κατασκευή φράγματος στη θέση Λιθότοπος καθώς και αναχωμάτων.

Η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση υγροτόπου, μεγάλης εθνικής και διεθνούς σημασίας. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τα πτηνά της χώρας, από απόψεως πληθυσμού αλλά και ποικιλότητας. Αποτελεί χώρο διατροφής, αναπαραγωγής, διαχειμάσεως αλλά και ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά είδη και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσαρ..

 Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων & Λιπασμάτων

Σχετικές Αναρτήσεις

Αλφειός

Άρις

Πάμισος