ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012
Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 και το δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη
για εξισωτική αποζημίωση, επιδοτήσεις και παράνομα φυτοφάρμακα
Για την εξισωτική αποζημίωση
Δημοσιογράφος: Κοντά μας είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί μάθαμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους αγρότες. Ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης θα μας βοηθήσει να μάθουμε τι είναι η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Τι είναι αυτή η εξισωτική αποζημίωση κύριε Υπουργέ και ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Υπουργός: Οι δικαιούχοι είναι περίπου 70.000 νοικοκυριά κυρίως κτηνοτρόφοι, αλλά σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, δηλαδή σε σημεία που είναι απόμακρα και δυσκολεύονται να αποκτήσουν τις ζωοτροφές τους, είναι ακριβές μέχρι να φτάσουν εκεί και ούτω καθεξής.
Όπως λέει και το όνομά της, προσπαθεί να εξισώσει το εισόδημα αυτών των ανθρώπων με τα πιο ανεπτυγμένα τμήματα της χώρας μας. Επομένως μιλάμε για μεγάλο αριθμό οικογενειών που τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αυτά τα χρήματα, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, και θα μπορούν να τα πάρουν.
Τώρα αν αναλογιστούμε τις δύσκολες στιγμές που περνάμε και την οικονομική συγκυρία χρειάστηκε αγώνας να μαζευτούν ευρώ-ευρώ αυτά τα χρήματα για να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους.
Και μάλιστα θα δοθεί 100% το ποσό που δικαιούνται από την εξισωτική αποζημίωση. Δηλαδή δεν θα δοθεί ένα ποσοστό ως προκαταβολή και το υπόλοιπο αργότερα. Τα χρήματα αυτά είναι 100% και δίνονται για έναν πρόσθετο λόγο αυτήν την περίοδο. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να προμηθευτούν ζωοτροφές για όλο το χειμώνα τώρα συγκομίζονται οι καρποί, τώρα θερίζονται τα τριφύλλια, τώρα μαζεύονται τα σιτηρά τα κριθάρια κλπ. Κι αν τώρα που είναι ανοικτοί οι δρόμοι δεν τα έχουν προμηθευτεί όλο το χειμώνα θα έχουμε δυσκολίες. Άρα έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά δεσμευτήκαμε, εγώ προσωπικά από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών μου δηλώσεων, ότι θα δοθούν αυτά τα χρήματα μέσα στον Αύγουστο. Και χαίρομαι ειλικρινά που χάρις στις προσπάθειες και το συντονισμό που υπήρξε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καταφέραμε να δώσουμε τόσο έγκαιρα την εξισωτική αποζημίωση.
Δημοσιογράφος: Υποψιάζομαι ότι το ρευστό, που λέμε, χρήμα παίζει άλλο ρόλο για τις παραγγελίες όπως λέτε κύριε Υπουργέ και σωστό είναι αυτό αυτήν την περίοδο. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι…
Υπουργός: Και μόνο που θα πέσουν στην Περιφέρεια αυτά τα 160 εκατομμύρια ευρώ είναι κάτι. Οι άνθρωποι θα ανασάνουν. Δέστε τι δυσκολίες περνούμε όλοι.
Δημοσιογράφος: Αυτά τα χρήματα είναι ελληνικά χρήματα ή κοινοτικά κονδύλια;
Υπουργός: Και τα δύο είναι. Είναι συγχρηματοδοτούμενα. Θέλει να δείξει και η Κοινότητα ότι «ναι εγώ θέλω να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους» αλλά να δείξεις ότι κι εσύ το πιστεύεις αυτό κι ότι πραγματικά κι εσύ θέλεις να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους. Βάλε εν μέρει τα δικά σου και εν μέρει κι εγώ. Αν ήταν μόνο κοινοτικά θα ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν είναι. Λίγες μέρες πριν θα ακούσατε ότι χρειάστηκε να κόψει η κυβέρνηση ένα μέρος από το μισθό του Πρωθυπουργού, από το μισθό των υπουργών, των βουλευτών, για να μαζέψει και τα τελευταία χρήματα για την εξισωτική. Άρα, αν ήταν μόνο κοινοτικά χρήματα θα ήταν καθαρά διαχειριστικό το θέμα.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη μεριά οι 70.000 δικαιούχοι είναι το σύνολο αυτών που κατέθεσαν αίτηση για να μετέχουν και να πάρουν αυτά τα χρήματα ή έγινε επιλογή κάποιων;
Υπουργός: Σύμφωνα με τον κανονισμό έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά τους και ελέγχθηκαν. Ακόμα κι αν βρεθεί ότι ορισμένοι έχουν παραλείψεις, λείπει κάποιο χαρτί ή το χαρτί τους δεν είναι εντάξει, θα γίνουν κάποιες διορθωτικές πράξεις έτσι ώστε ακόμα και αυτοί οι δύο, τρεις να μην τα χάσουν τα χρήματα τους. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για τα πιο φτωχά τμήματα της περιφέρειας γι’ αυτό και δίνεται η εξισωτική, ειδικά γι’ αυτούς τους πέντε δέκα ανθρώπους σε ένα απόμακρο νησί, σκεφτείτε τι δυσκολίες έχει να φτάσει σε αυτούς η ζωοτροφή για να έχουν τα πρόβατα τους και τα κατσίκια τους το χειμώνα τροφή.
Για τις επιδοτήσεις
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός από το υπουργείο ή από άλλη υπηρεσία που να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία;
Υπουργός: Βεβαίως. Όλα αυτά περνάνε από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Ευρωπαϊκών Πληρωμών, ο οποίος είναι διαπιστευμένος Οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην ξεχνάτε ότι από τον Οργανισμό αυτό σε λίγο θα περάσουν πολλά περισσότερα χρήματα. Μάλιστα να σας δώσω και μια είδηση μιας και μιλάμε αυτή τη στιγμή, για τις κανονικές επιδοτήσεις που δίνονται στο τέλος του έτους και είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, για τους αγρότες του τόπου μας, έχουμε κάνει αίτημα αντί να δοθούν όλα, το 100%, ως το τέλος του Δεκέμβρη ή 15-20 Δεκεμβρίου, όπως γίνεται συνήθως, να μας επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένεκα και της συγκυρίας, να δώσουμε το 50% αυτών των ενισχύσεων ως προκαταβολή μετά τη 15η Οκτωβρίου που λήγει το έτος τους. Δηλαδή στις 20-25 Οκτωβρίου. Και η κοινότητα δέχθηκε από αυτά τα 2,2 δις να δώσουμε το 50%, το 1,1δις €, την ημερομηνία αυτή και το άλλο 1,1 δις το Δεκέμβριο. Μόλις ήρθε η έγκριση αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα όπως ζητήσαμε, θα δοθεί η προκαταβολή το 50% των 2,2 δις -1,1δις €- στους γεωργούς μας στα τέλη Οκτωβρίου. Είναι επίσης μεγάλα ποσά και καταλαβαίνετε μέσα στο φθινόπωρο και μέχρι τα Χριστούγεννα να πέσει στην περιφέρεια ένα ποσό της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πολύ σημαντικό.
Για τη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων
Δημοσιογράφος: Βλέπω ένα ερώτημα από μια ακροάτρια και σας το μεταφέρω. Αναφέρει ότι στον κάμπο στη Θεσσαλία υπάρχει πράσινο σκουλήκι που τρώει την παραγωγή. Υπάρχουν περιοχές που οι αγρότες είναι απελπισμένοι. Χρησιμοποιούνται φάρμακα στην Ισπανία στη βαμβακοπαραγωγή που εδώ απαγορεύονται. Η ακροάτρια λέει ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός για αυτήν την ιστορία. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της υπόθεσης; Τη γνωρίζετε κύριε υπουργέ;
Υπουργός: Βεβαίως τη γνωρίζω και πολύ καλά μάλιστα. Πραγματικά καμιά φορά ένεκα και των συνθηκών που επικρατούν σε μια χώρα κατά περιόδους δημιουργείται ένα έντονο πρόβλημα με τις προσβολές από συγκεκριμένα έντομα, ας τα πούμε «ευδοκιμούντα έντομα». Όπως λέμε είναι φέτος καλή χρονιά για το στάρι ή καλή χρονιά για τις ελιές έτσι λέμε είναι καλή χρονιά και για τα έντομα. Άρα έχουμε έντονες προσβολές, όμως έχουμε αδειοδοτημένα 13 φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτού του εντόμου και εκείνο που ζητούν τώρα οι γεωργοί είναι να δοθεί άδεια καμιά φορά κατ’ εξαίρεση, ένα αποτελεσματικό 14ο φάρμακο. Όμως αυτό στις χώρες επιτρέπεται να γίνεται, μία φορά. Μόνο μία φορά έχει δικαίωμα ο Υπουργός να δώσει κατ’ εξαίρεση για 120 μέρες άδεια για τη χρησιμοποίηση ενός φαρμάκου. Αυτό όμως έγινε πέρυσι. Δεν πρέπει να γίνει θεσμός. Αν το κάνουμε έτσι κατ’ εξαίρεση, τότε η εξαίρεση γίνεται κανόνας. Και βλέπουμε από την πίσω πόρτα να μπαίνουν φάρμακα μη αδειοδοτημένα στον τόπο, όπως προβλέπεται να γίνεται με διεργασία. Άρα λοιπόν πρέπει αν ένα φάρμακο είναι τόσο καλό και αποτελεσματικό θα κάνει αίτηση η εταιρεία, θα περάσει τους ελέγχους που πρέπει να περάσει από το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, θα μας δώσουν τα στοιχεία, θα έχουμε την εισήγηση επιστημόνων και θα πούμε «ναι, το φάρμακο αυτό δίνεται». Το γεγονός ότι φέτος δίνεται κατ’ εξαίρεση χρήση αυτού του φαρμάκου στην Ισπανία, όπως έχει δικαίωμα και η Ισπανία να κάνει κι όπως έκανε και η Ελλάδα πέρυσι και πρόπερσι να λέγεται ως άλλοθι γιατί η Ελλάδα να δίνει μονίμως κατ’ εξαίρεση.
Θα πρέπει οι γεωργοί και οι διακινητές αυτών των πραγμάτων και των πληροφοριών να είναι ακριβείς και να μην παραπληροφορούν ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε το κοινό.
Σας θυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να μεταβεί όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί και ο Αναπληρωτής μου ο κ. Χαρακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κορασίδης, οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες, η Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι εκεί, το ΣΔΟΕ, τα τελωνεία γιατί έχουμε μια γιγάντια διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων από γειτονικές χώρες με τέτοιου είδους σκεπτικά. Για παράδειγμα 100 τόνοι ενός παράνομου φαρμάκου που δεν έπρεπε να μπει στη χώρα, δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και ψεκάστηκε και μάλιστα έκανε ζημιά στα διπλανά χωράφια με βαμβάκια και κάηκαν 5.000-6.000 στρέμματα.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια γεωργία τέτοια. Πρέπει να μπει τάξη σε αυτή τη διεργασία. Νομίζουμε ότι προσωρινά λύνουμε ένα πρόβλημα, αλλά σε λίγο το βρίσκεις το πρόβλημα μπροστά, γιατί τώρα θα μείνουν υπολείμματα από φυτοφάρμακα έκαναν ζημιά σε παρακείμενα χωράφια και ούτω καθεξής.
Δημοσιογράφος: Απόλυτα κατανοητό. Σας ευχαριστώ πολύ
Υπουργός: Κι εγώ ευχαριστώ.