Οικοτεχνικός Χειροτεχνικός Συναιτερισμός Γερακίου Λακωνίας

Γεράκι

geraki1Το Γεράκι, κωμόπολη της Λακωνίας, βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και είναι ίσως από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδος, που παρουσιάζουν ιστορικό βίο σχεδόν 2.500 χρόνων, χωρίς διακοπή.
 


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν φέρει στο φως αρκετά αντικείμενα της προϊστορικής εποχής. Επίσης αγγεία της Μυκηναϊκής και γλυπτά της Δωρικής περιόδου, μερικά από τα οποία είναι εκτεθειμένα στο Μουσείο της Σπάρτης. Τέλος, διατηρούνται ακόμη λείψανα υδραγωγείου και βαλανείου της Ρωμαϊκής εποχής, τέσσερις Ναοί από την πρώτη βυζαντινή περίοδο, το μέχρι σήμερα σωζόμενο Κάστρο από τη Φραγκοκρατία, τουλάχιστον 20 ναοί από τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο και 6 ναοί – μεταξύ των οποίων και ο σημερινός καθεδρικός της κωμοπόλεως – από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

 


Οι Γερακίτες, δραστήριοι και δημιουργικοί γόνοι πανάρχαιας κληρονομιάς είναι από τους πρώτους έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική σε μεγαλύτερο, συγκριτικά με άλλες περιοχές βαθμό, πριν το 1880 και ίδρυσαν τους πρώτους πυρήνες της διασποράς, οι οποίοι αργότερα σχημάτισαν τις ανθούσες σήμερα εκεί ελληνικές παροικίες.

 


Σήμερα το Γεράκι, χάρις στην εργατικότητα και φιλοπονία των κατοίκων του, είναι από τις πλέον ανθηρές οικονομικά και φιλοπρόοδες κοινότητες της Λακωνίας.
Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές και τα κύρια προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι και τα δημητριακά.

 


Σε ένα τέτοιο δυναμικό και δραστήριο περιβάλλον, θα ήταν ανακόλουθο να μη δίνουν τη δημιουργική τους παρουσία και οι Γερακίτισσες.

 


geraki2Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα, πολλές γυναίκες ασχολούνται με την οικιακή υφαντουργία. Τα “Γερακίτικα κιλίμια” γνωστά σε όλη την Λακωνία αλλά και τους γειτονικούς Νομούς, αναφέρονται σε προικοσύμφωνα διαφόρων περιοχών της Πελοποννήσου ήδη από τον 18ο αιώνα.

 


Για την ποιότητα κατασκευής και τα εμπνευσμένα παραδοσιακά τους σχέδια, οι “Γερακίτικοι τάπητες” κέρδισαν βραβεία και επαίνους τόσο στη Διεθνή Έκθεση της Βιέννης του 1873, όσο και στην Εθνική Γενική Έκθεση των Αθηνών του 1888, όπου είχαν εκτεθεί.

 


Σήμερα, τα “Γερακίτικα κιλίμια” αποτελούν τη βασική υποδομή στην “παραδοσιακή διακόσμηση” ενός σπιτιού, εντυπωσιάζοντας με την πρωτοτυπία των σχεδίων και την ιδιαίτερη τεχνική τους, που παραδίδεται και διατηρείται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.

 


Αναβιώνοντας την παλιά τέχνη, οι αγρότισσες του Γερακίου, ίδρυσαν Οικοτεχνικό – Χειροτεχνικό Συνεταιρισμό, με την επωνυμία “Εργάνη”.

 


Υφαίνουν παραδοσιακά σε όρθιο αργαλειό και διαθέτουν τα υφαντά τους σε μόνιμο εκθετήριο – πρατήριο, στην πλατεία της Κωμόπολης.

 


Δέχονται και παραγγελίες στη Διεύθυνση:

Αγροτικός Συνεταιρισμός Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας “Η Εργάνη”
Τ.Κ. 23058 Γεράκι Λακωνίας
Τηλ. 27310-71261, 71432, 71369

Σχετικές Αναρτήσεις