ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά  της Ανθρωπότητας της UNESCO 

 

Από τις πρώτες μελέτες που ξεκίνησαν στη δεκαετία του ‘60 σε διάφορες χώρες Ευρώπης και Ασίας και αφορούσαν στη συσχέτιση των ιδιαίτερων συνηθειών διατροφής με τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, αλλά και τη μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, διαφάνηκαν οι αξίες και τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής για την υγεία και τη μακροζωία. Ωστόσο, οι μελέτες που αφορούσαν σε περιοχές της Μεσογείου (Κρήτη, Ιταλία) διαπίστωσαν ότι το διατροφικό τους μοντέλο είναι στενά συνδεδεμένο με τον καθημερινό τρόπο ζωής, εμπεριέχοντας πολιτισμικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά των περιοχών της Μεσογείου, οπότε ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αντανακλά πλέον τόσο τη διατροφή όσο και το συνολικό τρόπο ζωής.

ampeli mesdiatΗ UNESCO σήμερα περιγράφει τον όρο «Mediterranean Diet» προερχόμενο από την ελληνική λέξη «δίαιτα» που αφορά σε ένα τρόπο ζωής. Σύμφωνα με το φάκελο της υποψηφιότητας και το πνεύμα της Σύμβασης της UNESCO, η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίζεται ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, που μαζεύονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να φάνε, να γιορτάσουν, να μοιραστούν χαρές και λύπες, παραμύθια και θρύλους.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα. 

ginaikes mesdiatΜια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά, γεμάτη μνήμες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, που η κοινωνικότητα και το μοίρασμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της.
Έχει τις ρίζες της στην περιοχή και στη βιοποικιλότητα, διασφαλίζει τη διατήρηση και συνέχιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και πρακτικών που έχουν σχέση με τη γεωργία και την αλιεία στις Μεσογειακές κοινότητες.

Αναμφίβολα, τα γεωργικά προϊόντα με τις ιδιαίτερες θρεπτικές αξίες τους και τα συστατικά τους αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι η παράδοση, ο πολιτισμός τα ήθη και έθιμα των λαών της λεκάνης της Μεσογείου που παράγουν και καταναλώνουν τα χαρακτηριστικά της γεωργικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα ψάρια.

Το ΥΠΑΠΕΝ (πρώην Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού πρωτοστάτησαν στη υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας στην UNESCO. Συστάθηκε, μάλιστα, ειδική Επιτροπή στο ΥΠΑΑΤ για το σκοπό αυτό. Ο φάκελος περιείχε στοιχεία τεκμηρίωσης της διατήρησης της παράδοσης και των πρακτικών της Μεσογειακής Διατροφής όπως οπτικοακουστικό υλικό, υποστηρικτικές επιστολές συνεταιρισμών και πολιτιστικών ιδρυμάτων (δείτε το σχετικό video). Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Δήμος Κορώνης και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας με την κ. Τριχοπούλου να συμβάλει με το επιστημονικό της έργο.

Οι χώρες που υπέβαλαν τον φάκελο και πέτυχαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2010, ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο. Στη συνέχεια, το 2013, διευρύνθηκε η εγγραφή με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Κροατία. Με συμβολικό χαρακτήρα επιλέχθηκαν οι 7 εμβληματικές κοινότητες των χωρών που αντικατοπτρίζουν τη διατήρηση της παράδοσης και αντανακλούν το μεσογειακό τρόπο ζωής.

emvilatikeskoinotites

Η Ελλάδα, μετά από συνεχείς προσπάθειες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δύσκολες διαπραγματεύσεις, πέτυχε να αναλάβει το συντονιστικό ρόλο του δικτύου των επτά χωρών, από 1η Μαΐου 2014 έως 30 Απριλίου 2015. Αμέσως μετά την Ελλάδα, τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Ιταλία για το επόμενο έτος, καθώς οι εμπλεκόμενες χώρες αποφάσισαν την εκ περιτροπής ανάληψη του συντονισμού.

Σημείο αναφοράς για το συντονισμό του δικτύου είναι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), του ΥΠΑΠΕΝ, που διαθέτει την αναγκαία επιστημονική και ερευνητική εμπειρογνωμοσύνη, προκειμένου οι επτά χώρες να αναλάβουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο για τη διαφύλαξη όσο και για τη διάδοση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανέλαβε τη δημιουργία του επίσημου δικτυακού χώρου (web site), www.mediterradiet.org, τη διοργάνωση και φιλοξενία της ετήσιας συνάντησης των επτά χωρών, τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης κοινών προγραμμάτων από κοινοτικούς πόρους, καθώς επίσης και την προώθηση του ρόλου των Εμβληματικών Κοινοτήτων στη διαφύλαξη και διάδοση όλων των πτυχών της Μεσογειακής Διατροφής.

Επιπλέον, οι επτά χώρες συμφώνησαν να οριστεί η 16η Νοεμβρίου ως Εμβληματική Ημέρα Μεσογειακής Διατροφής και υιοθέτησαν, μετά από πρόταση της Πορτογαλίας, το ακόλουθο λογότυπο:

mesogiakh diatrofhΣτο πλαίσιο του ετήσιου συντονισμού θα φιλοξενηθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 20/4/2015, η συνάντηση των 7 χωρών με συμμετοχή από τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τις εμβληματικές κοινότητες των χωρών αυτών. Θα είναι μια συνάντηση απολογισμού αλλά και ενδυνάμωσης μελλοντικών συνεργασιών για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.  

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

mesogdiatrofi

Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται σαν ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και τον χώρο, που αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο,δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, καθώς επίσης και από πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, που όλα συνοδεύονται από κρασί ή αφεψήματα, με σεβασμό πάντοτε στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητας.

Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean Diet, από την ελληνική λέξη δίαιτα ή τρόπος ζωής) περιλαμβάνει κάτι ευρύτερο από τα τρόφιμα.

περισσότερα...

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις