ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
με την Ιταλίδα ομόλογό του κα Nunzia De Girolamo, στη Ρώμη, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, με την Ιταλίδα ομόλογό του κα Nunzia De Girolamo, στη Ρώμη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Τον Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Δημήτρης Μελάς.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, στη συνάντηση αυτή, σκοπός ήταν να παρουσιάσει στην Ιταλίδα ομόλογό του τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, δεδομένου ότι η Ιταλία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε αμέσως μετά τη χώρα μας, αλλά και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, ώστε να υπάρχει τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για την Ε.Ε, όσο και για τις δύο χώρες.
Ο κ. Τσαυτάρης υπενθύμισε στην Ιταλίδα ομόλογό του τις από κοινού διεκδικήσεις των δύο χωρών στο επίπεδο της Ε.Ε, που οδήγησαν σε καλύτερα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων, όπως εκείνες της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, όπου οι δύο χώρες διεκδίκησαν και πέτυχαν ρεαλιστικότερες υποχρεώσεις των γεωργών για το ”πρασίνισμα”, υποχρεωτικά μέτρα του πρώτου πυλώνα υπέρ των νέων γεωργών και καλύτερους όρους για τη ρύθμιση των αγορών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά ή το σκληρό σιτάρι.
Αναφέρθηκε επίσης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών στα θέματα της διεθνούς και της περιφερειακής συνεργασίας, όπως στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Μεσογειακών Σπουδών (CIHEAM), της Αλιείας στη Μεσόγειο, αλλά και της αναγνώρισης της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διμερή συνεργασία, όπου οι εμπορικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών είναι άριστοι.
Κοινές δράσεις για την παράνομη διακίνηση ρυζιού στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάστασης της αγοράς του ρυζιού, ως ζήτημα που αφορά και τις δύο χώρες. Επεσήμανε ότι «οι αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού κυρίως από την Καμπότζη, αλλά και η παράνομη διακίνηση ρυζιού Ταϋλάνδης, μέσω Καμπότζης στην Ε.Ε, ανταγωνίζονται την παραγωγή μας και θίγουν το εισόδημα των γεωργών μας». Συμφώνησε δε με την Ιταλίδα ομόλογό του στην υπογραφή κοινής επιστολής μέσω της οποίας θα καλούν την Επιτροπή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η συζήτηση για το θέμα θα γίνει στο Συμβούλιο Υπουργών στις 16Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας
Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα θέματα που αναμένεται να εξετασθούν στο εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας, μεταξύ των οποίων και οι «Κατ' εξουσιοδότηση πράξεις» για την εφαρμογή των τεσσάρων κανονισμών της νέας ΚΑΠ, θέμα για το οποίο επιδιώκεται από κοινού να οριστικοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές, ώστε να εφαρμοσθεί απρόσκοπτα η νέα ΚΑΠ, οι γεωργοί να γνωρίζουν τους κανόνες της και να προγραμματιστεί η εφαρμογή της, είτε πρόκειται για τις ενισχύσεις των γεωργών, είτε για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι προτάσεις για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και στις τρίτες χώρες, η έκθεση για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, η αναθεώρηση του καθεστώτος της βιολογικής γεωργίας, η διανομή γεωργικών προϊόντων στους μαθητές (σχολικό γάλα και φρούτα), είναι στο επίκεντρο των εργασιών, δεδομένης της σημασίας που αποδίδεται στην ποιότητα και ασφάλεια των ευρωπαϊκών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά από εκθέσεις και ανακοινώσεις της Επιτροπής, για την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας, τα νέα σήματα ποιότητας για την τοπική γεωργία και τις άμεσες πωλήσεις, καθώς και για τα προϊόντα νησιωτικής γεωργίας, θέματα που ενισχύουν τη θέση των γεωργών στην εμπορική αλυσίδα και βοηθούν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.
Ο Υπουργός τόνισε ότι σε ότι αφορά την υγεία των φυτών και των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων και ειδικότερα το πακέτο των πέντε κανονισμών που είναι γνωστοί ως “Υγιέστερα ζώα και φυτά για ασφαλέστερη αλυσίδα τροφίμων” «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να προχωρήσουμε τις εργασίες, ώστε η Ιταλική Προεδρία που θα ακολουθήσει να κλείσει τα θέματα, που οι Ευρωεκλογές δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή τους και να μην δημιουργηθούν προβλήματα ασφάλειας στη διατροφική αλυσίδα».
Ελληνική Προεδρία και Αλιεία
Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητές που θέτει η ελληνική Προεδρία στα θέματα της αλιείας , όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, που πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη χρηματόδοτηση των προγραμμάτων και τα πολυετή σχέδια διαχείρισης, ένα από τα σημαντικότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για τη διαχείριση των αποθεμάτων, για τα οποία οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον.
Προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως διατροφικό και πολιτιστικό αγαθό
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακό επίπεδο, ο Υπουργός τόνισε ιδιαίτερα την κοινή επιτυχία στο θέμα της Μεσογειακής Διατροφής και της αναγνώρισής της ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Intangible Cultural Heritage of Humanity), από την UNESCO, το 2010, που αποτυπώνει το από κοινού ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα, που συνδέονται με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τις γαστρονομικές συνήθειες. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσει η Ελλάδα ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε να διαδοθεί η Μεσογειακή Διατροφή, ως διατροφικό και πολιτιστικό αγαθό και ζήτησε από την Ιταλική αντιπροσωπεία οι δύο χώρες να συνεργαστούν εποικοδομητικά, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, για να αναδείξουν όλες της πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Τόνισε δε ότι «η συγκυρία της ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο και από την Ιταλία το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για στενή συνεργασία που θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο».
Τέλος ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών στην Αθήνα, με θέμα την Ποικιλότητα της Ευρωπαϊκής Γεωργίας που αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα και πρέπει να αξιοποιηθεί, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα και η Ιταλίδα Υπουργός.
Αξίζει να υπογραμμισθεί το εξαιρετικό πνεύμα σύμπνοιας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο υπουργών, που συμφώνησαν ότι στις δύο διαδοχικές Προεδρίες, της Ελλάδας και της Ιταλίας, θα εξασφαλισθεί η αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη, με στόχο τη μεγιστοποίηση ενός καλού αποτελέσματος που, παρά τη συγκυρία, θα είναι γόνιμο και εποικοδομητικό, για τους γεωργούς και την αγροτική οικονομία των χωρών και των περιφερειών της Ευρώπης.