4η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες (10.03.2017)

4η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες
Τοπικές ποικιλίες-τοπικοί πολιτισμοί-τοπικές οικονομίες στην περίοδο της κρίσης

4η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες

Οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες αποτελούν μέχρι σήμερα ένα σημαντικό μέρος της αγροτικής βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζει όμως σε πολλές περιπτώσεις τον κίνδυνο της εξαφάνισης, όπως τα σιτηρά.  Η διάσωσή τους είναι αναγκαία γιατί είναι μια ανεκτίμητη πηγή ποικιλότητας και μπορούν να αξιοποιηθούν  από τις τοπικές κοινωνίες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του πολιτισμού.

Η 4η Επιστημονική Συνάντηση θα διερευνήσει τις ιστορικές τους καταβολές, κατά την περίοδο της  Βενετοκρατορίας, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα , της πιο παλιάς αποστολής για συλλογή τοπικών ποικιλιών στην Ελλάδα και θα αναζητήσει τη σημασία της έννοιας του «τοπικού» στον πολιτισμό της παραδοσιακής κοινωνίας.

Θα μιλήσουν εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών για το πως βιώσανε αυτές την παρουσία του Γ.Π.Α. κατά τις εξερευνητικές αποστολές συλλογής τοπικών ποικιλιών. Θα εξεταστεί η χρήση των τοπικών ποικιλιών μετά τη συγκομιδή τους με ομιλίες για τη διατροφική τους αξία και ως πλούσιες πηγές βιοδραστικών φυσικών προϊόντων καθώς και   οι οικονομικές τους δυνατότητες.

 Η 4η Επιστημονική Συνάντηση επιδιώκει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενεργοποίηση των υπεύθυνων φορέων ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών και του πολιτιστικού φορτίου που φέρουν.

 

 

4h epist image2

Η Επιστημονική Συνάντηση θα γίνει την
Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στις 8:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Αθήνα

Οργανωτική Επιτροπή
Πηνελόπη Μπεμπέλη, Γ.Π.Α.
Παύλος Καρανικόλας, ΓΠΑ
Ροίκος Θανόπουλος, Γ.Π.Α.
Ανδρομάχη Οικονόμου,
ΚΕΕΛ ΑκαδημίαΑθηνών
Αικατερίνη Μπινιάρη, Γ.Π.Α.
Ιουλία Δροσινού, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Σπύρος Μήτσος, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Μαρία Καψοκεφάλου, Γ.Π.Α.

Πληροφορίες:
Πηνελόπη Μπεμπέλη: 

Διαδικτυακή μετάδοση 
http://mediaserver.aua.gr/live/

 

 

Συνδιοργάνωση

 

logo 4h ep sinantisi

                                       

  

Σχετικές Αναρτήσεις