3η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες (06.02.2015)

3η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες
Οπωροκηπευτικά, αμπέλι και ελιά

tomatos grape

vazo

Οι Επιστημονικές Συναντήσεις για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες έχουν αναδειχτεί σε ένα θεσμό διεπιστημονικής, θεσμικής και επιχειρηματικής ανάλυσης του φαινομένου που περιλαμβάνει και το σημερινό γίγνεσθαι. 

Η 3η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες θα διερευνήσει μία μεγάλη ενότητα που περιλαμβάνει τα οπωροκηπευτικά, το αμπέλι και την ελιά. Εδώ ο ρόλος των τοπικών και γηγενών ποικιλιών είναι πολυδιάστατατος.
Ξεκινάει από τον οικιακό κήπο όπου οι γυναίκες κυρίως είναι οι θεματοφύλακες των τοπικών ποικιλιών κηπευτικών και φτάνει στην εξαγωγή των ελληνικών ελαιόλαδων και οίνων στο εξωτερικό. 

Οι οίνοι του Σαντορινιού αμπελώνα, οι ποικιλίες αμπέλου: Ξινόμαυρο Νάουσας, Σκλάβα, Κορινθιακή Σταφίδα, οι πράσινες χονδροελιές Χαλκιδικής, τα ελαιόλαδα από την Κορωνέικη ελιά, συνθέτουν ένα δυναμικό μεγάλης πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν το εκλεκτό ντοματάκι Σαντορίνης, τα σκόρδα Βύσσας, το ρόδι Ερμιόνης, τα ξηρά σύκα Κύμης, Καλαμάτας κ.ά. stafili

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, ομιλίες για τα οπωροκηπευτικά στο Βυζάντιο, το θεσμικό πλαίσιο εγγραφής των τοπικών και γηγενών ποικιλιών κηπευτικών στον Εθνικό Κατάλογο, τον πλούτο των ποικιλιών στα οπωροκηπευτικά, αμπέλι και ελιά και παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τοπικές και γηγενείς ποικιλίες.

Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Εμ. Βάθη που ανήκει στο Γ.Π.Α και απεικονίζει τοπικές και γηγενείς ποικιλίες και έκθεση φωτογραφίας για το ντοματάκι Σαντορίνης.

Συνδιοργάνωση              
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Η συνάντηση θα  πραγματοποιηθεί την
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, 8:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Αθήνα


Πληροφορίες:

Διαδικτυακή μετάδοση 
http://mediaserver.aua.gr/live/

 organotiki epitropi button                  dilosi simetoxis button

 

Σχετικές Αναρτήσεις