ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2012

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, στο Brokerage Event του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
«Η Έρευνα & η Καινοτομία: Κλειδί για την ανάπτυξη»


SEBTΚύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι,

χαίρομαι που ξαναβρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατί με την προηγούμενη ιδιότητά μου, του Ακαδημαϊκού και του Ερευνητή, είχα επανειλημμένως την ευκαιρία να συμμετάσχω στην πλατφόρμα, να πω τις απόψεις μου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην έρευνα και τεχνολογία και κυρίως να συζητήσουμε τις εξελίξεις στις λεγόμενες γονιδιωματικές τεχνολογίες που προήλθαν μετά την αλληλούχιση πάρα πολλών γονιδιωμάτων με αποκορύφωμα το γονιδίωμα του ανθρώπου και να εξετάσουμε μαζί τις αλλαγές που φέρνει στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας από την αρχή, από τον πρωτογενή τομέα, μέχρι τέλους και μετά στη μεταποίηση, τη διακίνηση και τον καταναλωτή, αυτού του είδους οι εξελίξεις στην επιστήμη. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτεταμένα γι’ αυτό το Cluster της λεγόμενης βιοαγροδιατροφής που προσπαθούσε να βάλει και να ενσωματώσει αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα. Είναι κρίμα που η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δεν κατάφερε να υλοποιήσει το συγκεκριμένο Cluster παρά την ωρίμανσή του επί δύο και πλέον έτη, καθώς θεωρήθηκαν κρισιμότεροι άλλοι τομείς.
Ο αγροδιατροφικός τομέας, η έννοια του clustering, πρέπει να συνδέσει όλη την αλυσίδα της αγροδιατροφής. Αυτό είναι μια έκκληση και στον ΣΕΒΤ που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους αυτής της παραγωγικής αλυσίδας. Τα τεράστια επιτεύγματά τους, την τεράστια σημασία τους στην παραγωγή, την απασχόληση, στις εξαγωγές, τα προανέφερε ο κ. Πρόεδρος, ο οποίος είπε κάτι επίσης σημαντικό: ότι αυτή η αλυσίδα πρέπει να διευρυνθεί. Δεν πρέπει να περιορίσουμε την έννοια της παραγωγής τροφίμων μόνο στη βιομηχανία τροφίμων. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός κρίκος. Στη βιομηχανία τροφίμων αυτή είναι η έννοια του cluster που σας περιέγραψα. Να δει τα προηγούμενα βήματα από αυτήν, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα, αλλά ακόμα και πριν από αυτήν, τον πυλώνα που είναι η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία, αλλά και τα παρακάτω από αυτήν βήματα. Την αλυσίδα διακίνησης, τις απαιτήσεις του καταναλωτή και γιατί όχι το πάντρεμα αυτού του παραγωγικού τομέα του πρωτογενούς, του δευτερογενούς που είναι η μεταποίηση, ακόμα και με τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών.
Βλέπετε τις προσπάθειες που κάνουμε τελευταία με τις υπηρεσίες του Τουρισμού και τη συνάδελφο Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, να παντρέψουμε αυτή την εξαιρετική ποιότητα της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας με τον τουρισμό, που είναι ο πιο σημαντικός τριτογενής μας τομέας. Αν καταφέρουμε να συνδέσουμε αυτή την ποιότητα με τη γαστρονομία, τη διαιτητική και με τον τουρισμό θα ήταν προς όφελος και των δύο. Οι τουρίστες που έρχονται στον τόπο μας κάθε χρόνο να έρχονται όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα, τον πολιτισμό μας, αλλά να έρχονται και να απολαμβάνουν και την εξαιρετική μας διατροφή και να γίνονται με αυτόν τον τρόπο πρεσβευτές αυτής της ποιότητας της ελληνικής γεωργίας. Επιπλέον αυτά τα 16 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στον τόπο μας καταναλώνοντας τα προϊόντα μας θα υποστηρίξουν τη γεωργική παραγωγική διαδικασία και τη μεταποιητική βιομηχανία. Η ανταπόκριση ήταν φανταστική.
Μόλις παρουσιάσαμε το «Ελληνικό Πρωινό», διαφορετικό κατά Περιφέρεια, αρχικά σε 170 ξενοδοχεία, μέσα σε μια εβδομάδα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο ορίστηκε να συντονίσει αυτή την προσπάθεια, δέχτηκε πάνω από 1.800 αιτήσεις ξενοδοχείων να συμμετάσχουν στη δράση, να παρουσιάσουν τα τοπικά τους προϊόντα. Επιπλέον, στο πλαίσιο και πάλι της διατροφής, αυτές τις μέρες θα παρουσιάσουμε και την «ελληνική παλέτα τυριών». Δηλαδή όσοι παραγγέλνουν μετά το φαγητό τους πιατέλα με τυριά, αυτή θα περιλαμβάνει μόνο τα ντόπια εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Ετοιμάζουμε κι άλλες δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα. Άρα θέλω να τονίσουμε ότι αυτούς τους πυλώνες δεν τους βλέπουμε ανεξαρτήτως. Το υβρίδιο τους μπορεί να είναι πιο εύρωστο από ότι είναι οι «γονείς».
Θα ήθελα βέβαια να δω περισσότερους ανθρώπους σε αυτές τις συνέργειες και από τα προηγούμενα βήματα σε αυτές τις συζητήσεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε ακόμα και αυτά τα brokerage events μόνο στο κομμάτι της μεταποιητικής βιομηχανίας. Υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες και στο κομμάτι της καλλιέργειας, αλλά και στο κομμάτι της βελτίωσης των φυτών, των ζώων, των τρόπων εκτροφής, που μπορούν να βοηθήσουν την πρώτη ύλη που φθάνει στην πόρτα σας.
Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με τους μέσους όρους της πρώτης ύλης που φθάνει στην πόρτα σας. Υπάρχει μια ποιότητα. Αν δηλαδή αυτός που καλλιεργεί τα στάρια του ανακατεύει μια ποικιλία με χαμηλή γλουτένη και σας φέρνει μια πρώτη ύλη ανακατεμένη από 50 ποικιλίες σταριού όσο κι αν παιδεύεται η βιομηχανία σας δεν μπορεί να φτιάξει ένα προϊόν χαμηλό σε γλουτένη. Μόνο αν γυρίσετε πίσω και συμπράξετε- αυτή είναι η έννοια του Cluster- αυτή είναι η έννοια των συμπράξεων, θα καταφέρετε το τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να συμπράξουμε σε αυτήν την παραγωγική διαδικασία.
Χαίρομαι που και η Ευρώπη κάνει μια στροφή την οποία θα μου επιτρέψετε να διευκρινήσω γιατί κι εκεί παρά τις συζητήσεις που γίνονται βλέπω ότι υπάρχει λανθασμένη κατανόηση. Στα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη θεωρώντας ότι είναι πλούσιος τόπος πίστευε ότι θα μπορεί να αγοράζει τα τρόφιμα της από όλο τον κόσμο. Έτσι συρρίκνωσε τη γεωργική παραγωγική διαδικασία κι όλη η Ευρώπη έγινε ετεροεξαρτώμενη για σημαντικά αγαθά. Τώρα όμως διαπιστώνεται ότι αυτό ήταν λανθασμένο και κάνει στροφή σε άλλες προτεραιότητες. Πριν έδινε σημασία στο food safety, γι’ αυτό αποτελούσε προτεραιότητα η ιχνηλασιμότητα της διαδικασίας, η διασφάλιση της υγείας, της προστασίας του καταναλωτή. Τώρα με τη στροφή που έκανε προτεραιότητα αποτελεί το food security, δηλαδή η επάρκεια των τροφών, η αυτάρκεια της Ευρώπης. Η εξασφάλιση τροφής για τους Ευρωπαίους είναι σημαντική προτεραιότητα. Λυπάμαι που στις αναλύσεις σας ταυτίζετε την έννοια του food safety, με την έννοια του food security. Δεν είναι η έννοια της αυτάρκειας ίδια με την έννοια της ασφάλειας. Πρέπει να χορτάσουμε τον κόσμο ψωμί. Μια ολόκληρη Ευρώπη στις μέρες μας είχε αφεθεί να έχει όλη της την παραγωγική διαδικασία και ειδικά το τρόφιμο εξαρτώμενο από εισαγωγές. Τώρα αυτό αλλάζει. Όχι εγκαταλείποντας το food safety, το οποίο αποτελεί ουσιώδες κομμάτι του food security, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε την ανάγκη να διασφαλίσουμε τρόφιμα στον Ευρωπαίο καταναλωτή που και για μας μια χώρα που θέλει να λέγεται γεωργική, ένας μεγάλος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, παράγουμε και εξάγουμε πολύ, καταναλώνουμε και πολλά εισαγόμενα ιδιαίτερα στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων. Γι’ αυτό και μας βλέπετε να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξουμε το γεωργικό τομέα. Ευελπιστώ και πιστεύω ότι η γεωργία, όπως το έκανε στο παρελθόν, μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, υποστηρίζοντας και τη μεγάλη απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και παραδίδοντας στη μεταποιητική βιομηχανία τις, εξαιρετικής ποιότητας, πρώτες ύλες, προκειμένου κι αυτή να παράγει τα δικά της εξαιρετικά προϊόντα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, φθάνει να δώσουμε τα χέρια, αυτό σημαίνει σύμπραξη.
Επίσης θέλω να σας ανακοινώσω μια ευχάριστη είδηση. Το Clustering θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία με τα οποία θα υλοποιήσει η Ευρώπη το 8ο πρόγραμμα-πλαίσιο «Ευρώπη προς το 2020».
Θέλω λοιπόν να σας πω χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, μια τιμητική διάκριση για τη χώρα μας. Επιλέχθηκα ως ένας από τους τρεις Υπουργούς Γεωργίας, που θα εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης Καινοτομίας «Γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα» (European Innovation Partnership 'Agricultural Productivity and Sustainability').
Η επιλογή αυτή αποτελεί τιμητική διάκριση αν ληφθεί υπόψη ότι η Ε.Ε έχει θέσει σαν απόλυτη προτεραιότητα, την ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και αποδοτικές θέσεις εργασίας..
Επομένως μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου και τους αρμόδιους Κομισάριους θα είμαστε οι άνθρωποι που θα διαχειριστούμε, αυτές τις συμπράξεις για λογαριασμό της Ε.Ε. και πιστεύω ότι θα βοηθήσετε όλοι στο να τα καταφέρουμε και να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτούς τους πόρους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Σχετικές Αναρτήσεις