ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2013
Χαιρετισμός
του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στην εκδήλωση του Δήμου Θήρας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη»
«Ο κόσμος ολόκληρος κάνει στροφή προς μια ποιοτικότερη γεωργία. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε γιατί μας ταιριάζει»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης παρέστη, σήμερα Τετάρτη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Θήρας στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, με αφορμή την ανακήρυξη του 2013 ως «Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.
Στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος παρευρέθη επίσης, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και πλήθος κόσμου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«Καλημέρα σας, Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχε για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες σας αυτές και τις προσπάθειές σας. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η αγροτική παραγωγή, είναι ένας από τους δύο - τρεις, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού τομείς, που θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση, να τραβήξουμε τον κάβο και να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανάπτυξης. Ένας δεύτερος είναι ο τομέας του τουρισμού. Γι’ αυτό και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ξαναγίνει η γεωργία πυλώνας ανάπτυξης αυτού του τόπου.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια μεγάλη μας προτεραιότητα είναι η στροφή προς μια ποιοτικότερη γεωργία. Μια γεωργία που δεν είχε καμία πιθανότητα να ανταγωνιστεί, τις γεωργίες χαμηλότερου κόστους. Οι συνθήκες, το περιβάλλον μας προσχεδιάζουν περισσότερο προς αυτήν την επιλογή της ποιότητας και χαίρομαι γιατί όχι μόνο όλος ο ελληνισμός, όχι μόνο όλη η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος κάνει μια τέτοια στροφή προς μια τέτοια γεωργία. Γι’ αυτό και βλέπουμε την Ευρώπη να καθιερώνει ήδη τρία τέτοια σήματα ποιότητας, τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, τα προϊόντα με βιολογικό τρόπο παραγωγής.
Ήδη έχουν περάσει τρεις ακόμα Κανονισμοί, θα έχετε ακούσει για τα σήματα που έρχονται, αυτά της παραδοσιακής γεωργίας, που ξανά η παράδοση μας μπορεί να γίνει στρατηγικό πλεονέκτημα, τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας, όπως επίσης και τα προϊόντα της νησιώτικης παραγωγικής διαδικασίας, κάτι που καθυστερεί ένεκα του βέτο που έβαλε η Αγγλία σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση αυτού του σήματος, που είπε ότι θα το δεχθούν μόνο με την προϋπόθεση ότι όλα τα προϊόντα της Αγγλίας θα έχουν σήμα νησιώτικης παραγωγής. Δεν ήταν αυτό το πνεύμα, θέλω να πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουν. Τώρα λοιπόν που ο κόσμος κάνει αυτή τη στροφή στην ποιότητα είναι μεγάλη μας ευκαιρία να στρέψουμε στην ποιότητα τον πρωτογενή μας τομέα, αλλά και το δευτερογενή, γιατί κι εκεί η εξαιρετική πρώτη ύλη μπορεί να δώσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δηλαδή στην μεταποιητική μας βιομηχανία.
Εμείς όμως είπαμε, γιατί όχι, αυτή η προσπάθεια να μην «παντρευτεί» και με τη γαστρονομία και με τη διατροφή, αλλά και με τον τουρισμό. Οι δύο αυτοί μεγάλοι τομείς, η γεωργία και ο τουρισμός, μπορούν πραγματικά ως πυλώνες να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του τόπου, να λειτουργήσουν και ως υβρίδιο. Με τη συνάδελφο, την Υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κάναμε σημαντικές προσπάθειες να αναπτυχθεί αυτό το υβρίδιο, ξεκινώντας από απλούς τρόπους, να βρούμε δύο - τρία πράγματα πρακτικά, έτσι ώστε, για τον ίδιο λόγο που 15-20 εκατομμύρια τουρίστες θα έρχονται στον τόπο μας για τον ήλιο, τη θάλασσα, τον πολιτισμό, την παράδοση μας, για τον ίδιο λόγο που είναι μεγάλο πλεονέκτημα στην παραγωγική μας διαδικασία, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται και για να γευτούν τα εξαιρετικά γαστρονομικά μας προϊόντα. Να γευτούν το ελληνικό πρωινό, τα ελληνικά μας τυριά, τα κρασιά και επιστρέφοντας στις χώρες τους να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων μας. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για μας στην προσπάθεια αυτή η Σαντορίνη ήταν και είναι πρότυπο, γιατί και για μένα πριν καταπιαστώ με τα θέματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως επιστήμονας, είχα εκτεταμένη συνεργασία με τη Σαντορίνη και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Άλλωστε ήταν η αιτία να «παντρευτεί» η πορεία μου με αυτήν του Ηλία Μαμαλάκη, με τον οποίο ετοιμάζουμε ένα βιβλίο, που θα έχει ως τίτλο, «Για μια διατροφή της επιστήμης και όχι της μόδας». Εμείς λοιπόν θα είμαστε υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας. Η Σαντορίνη είναι πρότυπο γιατί είναι ένα νησί που θα μπορούσε να στηριχτεί αφάνταστα στον τουρισμό. Μας εντυπωσιάζει μάλιστα η προσπάθεια που κάνει να μην περιορίσει την προσπάθεια αυτή στον τουρισμό, αλλά να ενισχύσει και το γεωργικό και μεταποιητικό του τομέα. Για μένα ως επιστήμονα, η Σαντορίνη ήταν και είναι σημαντικό πρότυπο.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Σαντορίνη η γεωργία οφείλει την εξής γνώση: όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ήταν δύο τρία τα κύρια θρεπτικά στοιχεία των φυτών που αγωνιζόμασταν να τα δώσουμε με τα λιπάσματα στα ζώα, του φωσφόρου και του καλίου. Λίγοι ξέραμε όμως τη σημασία των ιχνοστοιχείων, που επισημάνθηκαν στη σημερινή εκδήλωση. Κάποια ίχνη μετάλλων, όπως είναι το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, δεν τα χρειάζεται το φυτό, όπως κι εμείς δεν τα χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες. Είναι όμως πάρα πολύ απαραίτητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην ανάπτυξη του φυτού, αλλά και στη γεύση του.
Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι η απόκτηση και η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου δεν επηρέασε μόνο την κοινωνία μας και τους θεσμούς, είχε βαθύτερες επιπτώσεις γιατί επηρέασε τη βιολογία μας, δηλαδή ο τρόπος της διατροφής μας έκανε ανθρώπους και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο επ’ αυτού. Είναι περιττό να επισημάνω ότι σίγουρα επηρέασε τους κοινωνικούς μας θεσμούς. Δεν είναι παράξενο που όσο ο άνθρωπος ήταν κυνηγός, αναγνώριζε ως Θεούς, τον Ηρακλή και την Άρτεμη, που είχαν όπλα. Δεν είναι παράξενο που όταν εξημερώσαμε τα ζώα και στραφήκαμε προς ένα εξημερωμένο σύστημα παραγωγής άλλαξαν και οι θεότητές μας. Λατρεύαμε την Ήρα, την Περσεφόνη κλπ. Δεν είναι παράξενο που σ’ αυτήν την πολύ μικρή γωνιά της γης, της ακρινής γωνιάς της Μεσογείου, εδώ που αναπτύχθηκε η γεωργία, αναπτύχθηκαν και ξεπήδησαν και οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, του Χριστιανισμού, του Μωαμεθανισμού και του Ιουδαϊσμού. Θα πρέπει να ενδιατρίψουμε στο ρόλο της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα αυτά τα φαινόμενα και η Σαντορίνη αποτελεί βάση αυτών των συζητήσεων.
Σας ευχαριστώ πολύ»