ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2013

Σημεία Απάντησης
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλουστις επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή Εύβοιας
του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλουκαι του Βουλευτή Εύβοιας
του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή κ. Νικόλαου Μίχου
για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων

Δίνουμε μάχη για τα αυτονόητα ενώ η αντιπολίτευση αγνοεί την πραγματικότητα:
«Και το 2009, που η τότε Κυβέρνηση έδωσε το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη», τα 500 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ, για το οποίο ελεγχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση τα χαρακτήριζε «ψίχουλα» και ζήταγε τα διπλάσια.
Εσείς σήμερα μιλήσατε για χάντρες και καθρεφτάκια. Δείχνετε να αγνοείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Η χώρα είναι εμπερίστατη. Βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, στο κατώφλι εξόδου από την ΕΕ. Καταβάλλεται μια συνολική προσπάθεια και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του υποβάλλεται σε θυσίες. Στόχος είναι οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο και να αρχίσει μια προσπάθεια ανόρθωσης και ανασυγκρότησης. Το 2013, έχω ξαναπεί, είναι μια χρονιά δοκιμασίας και υπομονής για όλους. Στο τέλος, όμως, αυτής της χρονιάς ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Είπατε ότι αυτά που δίδουμε στους αγρότες είναι χρωστούμενα. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι είμαστε στην εποχή που ζητούμενο είναι πια τα αυτονόητα; Εγώ ξέρω τι τραβήξαμε για να βρούμε τα 160 εκατομμύρια ευρώ, για να αποκαταστήσουμε την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους το καλοκαίρι».

Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, καλώ τους αγρότες σε διάλογο για το μέλλον:
«Η Κυβέρνηση εξήντλησε κάθε περιθώριο δυνατοτήτων που είχε στα ασφυκτικά αυτά πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής που βρισκόμαστε. Θέλω να καλέσω όλους τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους να επιστρέψουν στις αγροτικές τους εργασίες και να συμμετάσχουν στο διάλογο που έχουμε για το μέλλον της γεωργίας, μια και έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της νέας ΚΑΠ και βεβαίως να σχεδιάσουμε μαζί με όλες τις πτέρυγες της Βουλής το σημαντικό εργαλείο ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι δεν είναι επίδομα:
 «Ο κύριος όγκος των διαμαρτυρομένων στο μπλόκο της Νίκαιας είναι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας. Αναρωτιούνται αν θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους και σε αυτούς που φέτος επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι. Όπως είπα στο παρελθόν και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας όταν βρέθηκα πρόσφατα και στο Δήμο της Καρδίτσας, αλλά και από αυτό το Βήμα, η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί σε όλους τους παραγωγούς που καλλιέργησαν βαμβάκι, ασχέτως αν επλήγησαν ή όχι από το πράσινο σκουλήκι, ανεξάρτητα δηλαδή αν έπιασαν το πλαφόν παραγωγής που συνδέεται με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε η συνδεδεμένη ενίσχυση δεν είναι επίδομα! Δίνεται στους αγρότες για να παράξουν. Είπαμε, λοιπόν, ότι όλοι όσοι αποδεδειγμένα καλλιέργησαν, θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ανεξαρτήτως αν έπιασαν το πλαφόν παραγωγής.
Τούτο δε σημαίνει, όμως, ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτούς που δεν καλλιέργησαν, που δε φρόντισαν το χωράφι τους, που δεν έκαναν τους απαραίτητους ψεκασμούς, τα απαραίτητα ποτίσματα, τις καλλιεργητικές φροντίδες και απλά έσπειραν βαμβάκι και δεν συγκόμισαν καν το προϊόν τους ευελπιστώντας ότι θα πάρουν τα 70 ευρώ της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Αυτό θα ήταν σε βάρος όλων των άλλων παραγωγών που καλλιέργησαν και φρόντισαν τα κτήματά τους και έκαναν τις δαπάνες και τα έξοδα, προκειμένου να έχουμε μια καλή παραγωγή.
Το βαμβάκι είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μετά τις ελιές. Φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα. Δεν είναι λοιπόν η συνδεδεμένη επίδομα. Είναι ενίσχυση για να παράγουμε το προϊόν».

Άμεσα τα 80 εκατομμύρια της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου:
«Πολύς λόγος έγινε για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου και την επιστροφή που θα δοθεί φέτος. Ανακοινώσαμε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα δοθούν τα πρώτα 80 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τώρα τα έχουν ανάγκη περισσότερο οι αγρότες που θα αρχίσουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Πέρυσι, δόθηκαν το καλοκαίρι. Καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η επόμενη δόση να είναι ισόποση και να δοθεί το Σεπτέμβριο.  
Πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες θα επιτρέψουν να είναι ισόποση η δόση το Σεπτέμβριο. Ήδη, «χτίζεται» ένα δημοσιονομικό ισοδύναμο από την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου είχαν προϋπολογιστεί κάποια ποσά που φαίνεται ότι δεν θα απορροφηθούν από τους δικαιούχους, είτε γιατί στράφηκαν σε άλλες μορφές ενέργειας, σε τζάκια, σε ξυλόσομπες, σε χρήση αερόθερμων ή φυσικού αερίου, είτε γιατί είχαμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Μεσοπρόθεσμα, όμως, μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
Θέλω να πω, επίσης, με αφορμή την καθιέρωση από του χρόνου βιβλίων εσόδων και εξόδων ότι στα έξοδα θα μπορούν οι αγρότες να καταγράφουν και τις ενεργειακές δαπάνες, τα χρήματα που πληρώνουν για την αγορά του αγροτικού πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν».

Καθιερώνεται ειδικό αγροτικό νυχτερινό ρεύμα:
«Ανακοινώθηκε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην καθιέρωση ειδικού αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου που θα έχει διπλό όφελος: Αφενός σε σχέση με τις τιμές που θα ισχύουν τον Ιούλιο, που είναι προδιαγεγραμμένες οι αυξήσεις, και αφετέρου γιατί δίδεται η δυνατότητα -και οι αγρότες το ξέρουν πολύ καλύτερα- να έχουν εξοικονόμηση και νερού, εφαρμόζοντας ορθές γεωργικές πρακτικές στο πότισμα».
 
Εκτιμάται ότι η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες θα ξεπεράσει το 6%:
«Μέχρι πέρυσι η επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες ήταν στο 11%. Λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε στο 6%. Στην πραγματικότητα, όμως, η επιστροφή που θα δοθεί στους αγρότες θα είναι μεγαλύτερη από το 6%.  Αυτό θα γίνει, καθώς πέρυσι ήταν 400 τα εκατομμύρια που επιστράφηκαν στους αγρότες, όμως από τους 292.000 δικαιούχους παραγωγούς, 37.000 αγρότες εμφανίζονταν να παίρνουν πολλαπλάσια επιστροφή Φ.Π.Α. από αυτή που έπρεπε να πάρουν. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους φαινόταν ότι είναι από την επιστροφή του Φ.Π.Α. και όχι από την παραγωγή των προϊόντων τους. Με τους διασταυρωτικούς ελέγχους που έχει τη δυνατότητα το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει, με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, του ΕΛΓΑ, μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.
Έτσι τα 250 εκατομμύρια που έχουν προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό για την επιστροφή του Φ.Π.Α. των αγροτών θα δοθούν με τον συντελεστή 6%. Η εκτίμηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι τα χρήματα αυτά δε θα εξαντληθούν όλα με το 6%. Θα υπάρχει υπόλοιπο σε αυτόν τον κουμπαρά και θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αναδιανείμουμε και πάλι στους παραγωγούς».

Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και απομείωση ή και εξάλειψη υποθηκών των αγροτών:
«Όσον αφορά στα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων ανακοινώθηκε η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στην παλαιά ΑΤΕ. Είχε αναλάβει δέσμευση η Κυβέρνηση ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των αγροτών και κτηνοτρόφων στην παλαιά ΑΤΕ, με τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζεται ότι η γη ανήκει στους αγρότες. Επιπλέον, απομειώνεται η υποθήκη. Ξέρετε ότι η Αγροτική Τράπεζα έβαζε υπερβολικές υποθήκες σε σχέση με τα δάνεια που έδινε. Απομειώνονται οι υποθήκες στο 120% της αξίας του δανείου που δόθηκε στους αγρότες. Ταυτόχρονα, για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί γίνεται εξάλειψη της υποθήκης χωρίς κόστος για τον αγρότη».

Συστήνεται «ΑΓΡΟΤΕΜΠΕ»:
«Αναφερθήκατε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών. Είναι αυτή η συζήτηση για το περιώνυμο ΑΓΡΟΤΕΜΠΕ. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Θα έχει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διευκολύνουν τη ρευστότητα που χρειάζονται ιδιαίτερα οι αγρότες που μπαίνουν στα σχέδια βελτίωσης, όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης, όσοι κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα».

Ενεργοποιήσαμε τον Κανονισμό de minimis για την άμβλυνση του κόστους ζωοτροφών:
«Ετέθη θέμα από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για το κόστος παραγωγής λόγω των αυξημένων διεθνώς τιμών στις ζωοτροφές. Για πρώτη φορά φέτος η Κυβέρνηση με σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενεργοποιεί τον Κανονισμό de minimis που δίνει την δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους. Μιλούμε για κρατικές ενισχύσεις φέτος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχει καταβληθεί η ενίσχυση αυτή στους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους των πεδινών περιοχών, από 300 ευρώ ως 4.500 ευρώ για τους αιγοπροβατοτρόφους και από 600 ευρώ ως 5.100 ευρώ για τους αγελαδοτρόφους, ανάλογα με το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει διανομή στους χοιροτρόφους, τους πτηνοτρόφους και την άνοιξη στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών μαζί με την καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος, το λεγόμενο άρθρο 68».

Επεκτείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών για δύο χρόνια:
«Στο συνταξιοδοτικό των αγροτών υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει κυρίως με τους αγρότες που ήταν στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο παρελθόν για να  υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κλήρου ήταν αυτά τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Δυστυχώς, δεν απέδωσαν όσο θα περιμέναμε στη χώρα μας. Ωστόσο, γεννηθέντες το 1948, περίπου 3.300 αγρότες σήμερα, μπήκαν σ’ αυτό το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, από τα 55 ως τα 65, αφού παραχώρησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αφού αποξενώθηκαν δηλαδή από τα κτήματά τους, είτε γράφοντάς τα στα παιδιά τους, σε νέους αγρότες, είτε νοικιάζοντάς τα για πολλά χρόνια, με δεδομένο ότι στα 65 θα βγουν σε σύνταξη γήρατος.
Με την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης αυτοί βρέθηκαν εν κενώ για δύο χρόνια. Για δύο χρόνια, λοιπόν, είτε θα έμεναν χωρίς σύνταξη και εισοδήματα ή αν ήθελαν να πάρουν ξανά τα κτήματα που ενδεχομένως είχαν νοικιάσει για να τα καλλιεργήσουν, θα έπρεπε να επιστρέψουν το σύνολο της πρόωρης σύνταξης που έλαβαν τα δέκα χρόνια που ήταν στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνετε ότι υπήρχε ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα και επεκτείνει το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια -αντί για δέκα θα είναι δώδεκα χρόνια- για να μην υπάρχει πια κανένα πρόβλημα με αυτούς τους συνταξιούχους».

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ:
«Επίσης, να ενημερώσω ότι υπάρχει ευνοϊκή ρύθμιση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά αυτούς που έχουν φτάσει στο όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που μπορεί να φτάνουν και τις 4.000 στον ΟΓΑ κι έτσι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Με τη ρύθμιση αυτή θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να βγουν στη σύνταξη και σταδιακά να παρακρατούνται οι ασφαλιστικές τους εισφορές από τη σύνταξή τους σε βάθος χρόνου.
Τέλος, όσον αφορά στο όριο συνταξιοδότησης των αγροτών, θα ήθελα να πω το εξής: Τα 67 είναι τα γενικά όρια. Θέλω, όμως, να τονίσω και από αυτό το Βήμα ότι και για τους αγρότες ισχύει η ρύθμιση που λέει ότι όποιος έχει σαράντα χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62».

Δεν μπορεί να φορολογούνται το ίδιο όλα τα αγροτεμάχια:
«Όσον αφορά τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, θέλω για μία ακόμη φορά να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι ίδια η φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τους ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες αγροτικής γης, ούτε μπορεί να φορολογηθεί το ίδιο ο μέσος αγρότης με τα πενήντα ή εκατό στρέμματα με τον τσιφλικά που μπορεί να έχει χίλια στρέμματα. Εάν έχει χίλια στρέμματα, ας πληρώσει και κατιτίς!».

Ερευνάται το πρόβλημα κλοπών των μετασχηματιστών:
«Ένα άλλο θέμα που είχαν βάλει οι αγρότες ιδιαίτερα στην πατρίδα μου, στο Θεσσαλικό Κάμπο, είναι οι κλοπές μετασχηματιστών από τις γεωτρήσεις από τη λεγόμενη μαφία του χαλκού, η οποία στρατολογεί Ρομά, μετανάστες. Πραγματικά κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά. Κάνουν μεγάλες καταστροφές. Η ΔΕΗ αδυνατεί να βρει άμεσα τέτοιον όγκο μετασχηματιστών που χρειάζεται. Εάν η κλοπή γίνει ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που χρειάζεται το χωράφι πότισμα, η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο μας ενημέρωσε ότι οι έρευνες είναι σε καλή κατεύθυνση και στοχεύουν κυρίως στον τελικό αποδέκτη του χαλκού και όχι απλώς στα πρόσωπα που στρατολογεί η μαφία του χαλκού».

Εντός ημερών εξοφλούνται τα χρωστούμενα στους ροδακινοπαραγωγούς:
«Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας βρίσκονται στους δρόμους, στην Κουλούρα, στην Εγνατία. Ξέρετε ότι παρέδωσαν τη σοδειά τους, τα ροδάκινά τους στις κονσερβοποιίες για εξαγωγή. Φέτος πήγε πολύ καλά μάλιστα η εξαγωγή και προς τη Ρωσία και παρ’ όλα αυτά δεν τους πλήρωσαν. Παρενέβημεν στη διοίκηση της Τραπέζης Πειραιώς –το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής Τράπεζας- και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των κονσερβοποιών.
Οι παραγωγοί ζητούν τώρα η Τράπεζα να εξατομικεύσει τις πληρωμές στους ίδιους. Συνεννοηθήκαμε με τη διοίκηση της Πειραιώς και θα γίνει και αυτό. Καθυστέρησε λίγες μέρες γιατί για να μπορέσει και η Τράπεζα να πληρώσει απ’ ευθείας τους παραγωγούς θέλει στοιχεία από τις κονσερβοποιίες, τι χρήματα έπρεπε συνολικά να δοθούν, τι προκαταβολές έχει δώσει η βιομηχανία στους παραγωγούς, έτσι ώστε να εξοφληθούν. Είναι θέμα ημερών».

 

Σχετικές Αναρτήσεις