ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2013
Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ
κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου, σχετικά με τις πιστώσεις και τις εγγυήσεις
για την υλοποίηση εγκεκριμένων προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα
- Κάναμε παρέμβαση στην νέα ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΑΤΕ να συνεχίσει τα ΑΔΑ στους αγρότες. Δόθηκαν 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη απορροφηθεί περισσότερα από 540 εκατ.
- Για την εγγυοδοσία και τη δανειοδότηση πολλών επενδυτικών σχεδίων, κάναμε ίσως ένα από τα πρώτα ΕΤΕΑΝ.
- Με την ίδρυση αυτού του Ταμείου, θα βοηθηθούν για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων με χαμηλότοκα δάνεια
- Έχουμε κάνει επαφές με τράπεζες, προκειμένου αυτό να μοχλευτεί τρεις φορές απάνω, δηλαδή να φθάσει τα περίπου 350 εκατ. ευρώ
- Σήμερα έχουν αξιολογηθεί και τα 7.735 Σχέδια Βελτίωσης. Έχουν ήδη ελεγχθεί από τις γνωμοδοτικές επιτροπές 6.103 και έχουν εκδοθεί εγκρίσεις για 3.058.
- Σε ότι αφορά στον τομέα της μεταποίησης ήδη έχουν αξιολογηθεί και οι 200 αιτήσεις, και έχουν εγκριθεί οι 100. Στη δεύτερη προκήρυξη, έχουν αξιολογηθεί και οι 400, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 200, ενώ αρκετές υλοποιούνται.
Η τοποθέτησή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η ερώτηση αυτή μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη ρευστότητα χρημάτων προς το γεωργικό τομέα, που είναι πραγματικά ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά και με τις εξελίξεις που είχαμε με την ΑΤΕ.
Θα σας πω, λοιπόν, τι προσπάθειες κάνουμε, είτε αξιοποιώντας το τραπεζικό σύστημα, είτε αξιοποιώντας τα δικά μας χρήματα από το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είτε από τη συνέργεια των δύο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Μόλις έγιναν οι αλλαγές με την ΑΤΕ και την Πειραιώς- ΑΤΕ, ζητήσαμε από την νέα τράπεζα, δηλαδή την ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΑΤΕ, να συνεχίσει τα ΑΔΑ, τα δάνεια δηλαδή που δίνονταν στους αγρότες, για να δοθεί ένα «κεφάλαιο κίνησης», όπως δίδεται σε όλους τους επιχειρηματίες, προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Πραγματικά, γι’ αυτό το σκοπό δόθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ και απ’ ό,τι μας πληροφόρησε η Τράπεζα μέχρι πρόσφατα έχουν ήδη απορροφηθεί πάνω από τα 540 εκατομμύρια ευρώ.
Να σας πω τι κάνουμε για την εγγυοδοσία και ειδικότερα τη δανειοδότηση πολλών επενδυτικών σχεδίων, είτε αφορούν τα σχέδια βελτίωσης, είτε αφορούν τη μεταποιητική βιομηχανία, είτε ακόμη και άλλα προγράμματα, σαν και αυτό το πρόγραμμα της Ομάδας Ελαιουργικών Φορέων για το ελαιόλαδο και τους ελαιοκαλλιεργητές της Μεσσαράς- σας θυμίζω ότι υπάρχουν τριάντα τρεις τέτοιες ΟΕΦ, που υλοποιούν ένα τέτοιο συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και των εξαγωγών διότι όλοι πάσχουν από το πρόβλημα της ρευστότητας.
Τι κάναμε λοιπόν; Γιατί εκεί κόλλησαν και κολλούν αρκετά από τα σχέδια βελτίωσης όπως και της μεταποίησης. Γρήγορα προσπαθήσαμε, επειδή το επέτρεπε το τρέχον επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» -πήγε μάλιστα 116 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το σκοπό- να κάνουμε ίσως ένα από τα πρώτα ΕΤΕΑΝ, δηλαδή τα ταμεία τέτοιων δανειδοτήσεων, γιατί φτιάξαμε πραγματικά τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Φτιάχτηκε η συγκεκριμένη επιτροπή. Έχει κάνει το επιχειρησιακό της σχέδιο. Σύντομα θα δείτε να βγαίνει στον αέρα. Έχουν γίνει οι επαφές με τις τράπεζες, προκειμένου αυτό να μοχλευτεί τρεις φορές απάνω, δηλαδή να γίνει τρεις φορές το 116, ένα τέτοιο χρηματικό ποσό της τάξεως –ας πούμε- των 350 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να βοηθηθούν ειδικά αυτοί που έχουν, είτε τα σχέδια βελτίωσης, είτε τη μεταποιητική βιομηχανία, είτε οι ΟΕΦ που και εσείς επισημαίνετε».
Δευτερολογία
«Κύριε συνάδελφε,
τα στοιχεία είναι έτσι όπως τα είπα με ακρίβεια. Απλά τα δάνεια αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις προϋπήρχαν και έπρεπε να ανανεωθούν, άρα, έπρεπε να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, γι’ αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είδατε όλα τα χρήματα να φαίνονται στην επιφάνεια. Τα νούμερα, όμως, ισχύουν.
Για τα σχέδια βελτίωσης, σας θυμίζω ότι είχαν υποβληθεί 7.735 και όταν ανέλαβα το Υπουργείο για αρκετά χρόνια είχαν αξιολογηθεί μόνο τα 220. Σας ανακοινώνω, λοιπόν, ότι σήμερα έχουν αξιολογηθεί και τα 7.735. Έχουν ήδη ελεγχθεί από τις γνωμοδοτικές επιτροπές 6.103 και έχουν εκδοθεί εγκρίσεις για 3.058. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια ποιοτική διαφορά, αν συγκρίνουμε με το παρελθόν.
Θέλω να σας τονίσω και παρακαλώ να με πιστέψετε πως ό,τι λέω θα το κάνω. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μας να κοροϊδευόμαστε. Άρα, λοιπόν, είναι σημαντικό γιατί είναι τόσα πολλά χρήματα που μπορούν να δοθούν σε κάποιον να επεκτείνει την επιχείρησή του, να αναβαθμίσει το θερμοκήπιό του, το στάβλο του να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο κ.λπ., και να έχουμε εκεί τόσα χρόνια τόσα λεφτά και να ερχόμαστε να λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στη γεωργία.
Με αυτήν την ευκαιρία να πω πως το ίδιο ισχύει και για το άλλο μέτρο της μεταποίησης, δηλαδή του δευτερογενούς τομέα. Και εκεί στην πρώτη προκήρυξη είχαμε περίπου 200 αιτήσεις, έχουν αξιολογηθεί ήδη όλες και έχουν εγκριθεί οι 100 και στη δεύτερη προκήρυξη, επίσης από τις 400 έχουν αξιολογηθεί και οι 400 και έχουν εγκριθεί οι 200 εξ αυτών. Μάλιστα, αρκετές υλοποιούνται. Είναι και αυτό σημαντικό να στήσουμε τέτοιο μεγάλο αριθμό μεταποιητικών επιχειρήσεων, διασκορπισμένες μάλιστα τόσες επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια, αν αναλογιστείτε τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχουν, είτε στην παραγωγή, είτε στην απασχόληση, που μας ενδιαφέρει τόσο πολύ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Ταμείο, θα σας πω ότι έγιναν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται. Θα σας παρακαλούσα να περιμένετε λίγες ημέρες, προκειμένου να γίνει αυτή η διαβούλευση, γιατί θα είναι δημόσια, ποιες και πόσες τράπεζες θα έρθουν να συμβάλουν προκειμένου να φτάσουμε σ’ αυτό το ποσό.
Όμως, η δημιουργία του έχει μια ιδιαιτερότητα και θα ήθελα να την προσέξετε, μιας και αναφερθήκατε στους ΟΕΦ, γιατί το Ταμείο αυτό δεν είναι Ταμείο Εγγυοδοσίας, είναι χαμηλής δανειοδότησης. Δηλαδή προσπαθεί να δώσει ρευστότητα με κάποια χαμηλότοκα δάνεια. Επειδή πολλοί από τους ΟΕΦ που δεν μπορούσαν να πάρουν εγγυητική επιστολή- σας θυμίζω ότι η εγγυητική επιστολή έφτανε στο 110% της προκαταβολής- που ειδικά στα προγράμματα αυτά, όπου η προκαταβολή είναι το 90% σχεδόν του προγράμματος, αντιλαμβάνεστε ότι τους ζητούσε κάποιος ένα σημαντικό ποσό ως εγγυητική επιστολή, προκειμένου να πάρει αυτή την προκαταβολή.
Γι’ αυτό λοιπόν και πολλοί από τους ΟΕΦ είπαν «καλύτερα να το κάνουμε με ιδίους πόρους και να μην πάμε να πάρουμε την προκαταβολή και στη συνέχεια να πληρωθούμε αυτό που ξοδέψαμε, βάσει αποδείξεων». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, που είναι η πλειοψηφία των ΟΕΦ, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ίδρυση αυτού του Ταμείου, γιατί θα έρθει με το χαμηλότοκο δάνειο να τους βοηθήσει στην υλοποίηση.
Τέλος, να πω ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ καταργείται αυτή η υποχρέωση. Αυτή ήταν μια σημαντική προσπάθεια που κάνουμε, να μη χρειάζονται τόσο πολλά εγγυοδοτικά μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσει κανείς κάτι. Ας του δώσουν κάποια προκαταβολή και στην πορεία ας ζητήσουν να εξασφαλιστούν κάποια πράγματα.
Μάλιστα, ως προς τις δυσκολίες που έχουμε αυτή την ώρα, σκεπτόμαστε να δούμε εάν μπορούμε να επεκτείνουμε αυτό που έχει αποφασισθεί στο Συμβούλιο για τη νέα ΚΑΠ, ακόμα και για τα τελευταία ένα-δυο χρόνια της τρέχουσας περιόδου, προκειμένου να απαγκιστρώσουμε σημαντικούς πόρους και να βοηθηθεί η παραγωγή και η διαδικασία.
Ευχαριστώ πολύ»