ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 01 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚKE κ. Νικολάου Μωραϊτη σχετικά με τη λήψη μέτρων στελέχωσης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων


• Στηρίζουμε τη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων και την αναβαθμίζουμε. Ξοδεύουμε για το σκοπό αυτό, περισσότερα από 500.000 ευρώ.
• Επεκτείνουμε και τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες.
• Η σχολή «πληρώνει» την επιτυχία της. Από τις 70 αιτήσεις που δεχόμασταν, φέτος αγγίξαμε τις 300.
• Αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις της, όπως επίσης και του μικρού εργοστασίου, που διαθέτει, για την πρακτική άσκηση των φοιτητών.


Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Έχω επισκεφτεί τη σχολή, άρα έχω ιδία αντίληψη για τι μιλάτε και συμφωνώ με τα περισσότερα. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα και θα μου επιτρέψετε να σας εξηγήσω πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση.
Η σχολή αυτή ανήκει στον ευρύτερο οργανισμό ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που περιλαμβάνει το ΕΘΙΑΓΕ, δηλαδή τον παλαιό ερευνητικό ιστό, τον εκπαιδευτικό ιστό, το πρόγραμμα «Δήμητρα», περιλαμβάνει επίσης τον οργανισμό τυποποίησης του γάλακτος, του κρέατος κλπ. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος γι’ αυτά τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας μετατράπηκαν σε ΔΕΚΟ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα κονδύλια που έφερναν τα ινστιτούτα αυτά, πέραν της τακτικής επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό, έπρεπε με το χρόνο να ήταν σταθερά. Διότι, ας πούμε, ο Τσαυτάρης σαν ερευνητής διεκδικεί κονδύλια. Δεν ξέρει, όμως, από τις δέκα προτάσεις που κάνει, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη είτε αλλού ποιες τελικά θα χρηματοδοτηθούν, για να γνωρίζει ότι «ναι, θα φέρουμε ένα εκατομμύρια ευρώ και του χρόνου και τον άλλο χρόνο». Αν, λοιπόν, αυτό το νούμερο δεν ήταν σταθερό, δεν περνούσε ο προϋπολογισμός από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ως ΔΕΚΟ. Αυτό «κόλλησε» τα κονδύλια και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για να γίνουν αυτές οι ενέργειες.
Και όπως ξέρετε πολύ καλά, πριν από λίγους μήνες πέρασε αυτή η τροπολογία, ολοκληρώθηκαν όλες οι διεργασίες, απελευθερώθηκαν τα κονδύλια και άρχισαν να γίνονται γρήγορα ενέργειες για να βελτιωθεί η σχολή. Ξοδεύουμε αυτήν τη στιγμή πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να την αναβαθμίσουμε. Θα επεκταθούν οι εκπαιδευτικές της δραστηριότητες ένεκα της σημασίας της. Άρα και τα αμφιθέατρα θα γίνουν μεγαλύτερα και θα μπορεί να φιλοξενεί πολύ περισσότερο κόσμο. Επεκτείνονται, δηλαδή, τα οικοτροφεία της κλπ. Γιατί; Διότι η σχολή πληρώνει την επιτυχία της.
Είδα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και ενώ ήμασταν μαθημένοι τα προηγούμενα χρόνια να δέχονται εξήντα-εβδομήντα αιτήσεις για να πάρουν πενήντα άτομα, φέτος οι αιτήσεις πλησίασαν τις τριακόσιες. Αυτό είναι που μας «καθυστερεί» και δεν θέλουμε να αποτρέψουμε κανένα απ’ αυτά τα παιδιά, να έχει τη δυνατότητα να μάθει πώς μεταποιείται το γάλα και τα προϊόντα φέτας, γιαούρτια, μυζήθρες κ.λ.π. που φτιάχνονται από αυτήν τη σχολή. Αυτός είναι και ο λόγος καθυστέρησης της λειτουργίας του δεύτερου τμήματος. Δηλαδή, θέλουμε πέραν του πρώτου –σας θυμίζω ότι η σχολή είναι διετής, άρα λειτουργεί το δεύτερο έτος της προηγούμενης χρονιάς- να αρχίσουν να λειτουργούν δύο τμήματα. Το ένα άρχισε και το δεύτερο θα αρχίσει να λειτουργεί. Διότι σε αυτήν τη σχολή πηγαίνουν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα.
Η σχολή θα αναβαθμιστεί. Θα δείτε τις προσπάθειες που κάνουμε για να μπορέσουμε να έχουμε και στη μεταποιητική βιομηχανία επαγγελματίες μορφωμένους νέους απ’ όλη την Ελλάδα. Συγκινήθηκα, μάλιστα, διότι είδα μια κοπέλα που ήταν η τρίτη που ερχόταν από τη Νάξο, για να μάθει εκεί πώς φτιάχνονται τα ντόπια προϊόντα».

Δευτερολογία

«Επαναλαμβάνω ότι η σχολή λειτουργεί ως προς το δεύτερο έτος, με τους περσινούς φοιτητές. Άρχισε να λειτουργεί το πρώτο τμήμα και με τα χρήματα που σας είπα θα λειτουργήσει και το δεύτερο. Εάν διευρύνουμε μάλιστα και καταφέρουμε το καθένα εξ αυτών να έχει όχι πενήντα, αλλά περίπου ενενήντα φοιτητές, θα καταφέρουμε να πάρουμε τα περισσότερα παιδιά.
Μιλώ, λοιπόν –και πιστέψτε με- για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που γίνεται, όπως επίσης και την αναβάθμιση του μικρού εργοστασίου που έχει μέσα η σχολή για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Γιατί δεν είναι μόνο η δουλειά από το αμφιθέατρο, είναι η δουλειά και μέσα στο εργοστάσιο, το πώς έρχεται το γάλα, πώς ζυγίζεται, πώς μετράται, πώς ελέγχεται η ποιότητά του, αν ωρίμασε ή δεν ωρίμασε το τυρί. Η σχολή λειτουργεί και υπάρχει αίτημα των σπουδαστών να δίνουν τα προϊόντα τους στο εμπόριο, να «δείξουν» δηλαδή την παραγωγή τους στην τοπική κοινωνία.
Με αυτή την ευκαιρία, όπως και εσείς επισημαίνετε, στην περιοχή υπάρχουν ευρύτερες εγκαταστάσεις του Υπουργείου μας, γι’ αυτό και σας ανακοινώνω ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα λειτουργήσουν, πέραν των ερευνητικών ινστιτούτων- όπως δηλαδή θα φτιαχτούν επτά ή οκτώ ινστιτούτα για τις διάφορες δραστηριότητες στη γεωργία- τρία πρότυπα κέντρα ανάπτυξης, στην προκειμένη περίπτωση, στα Ιωάννινα, κέντρο ανάπτυξης της ορεινής παραγωγής του τόπου μας, ένα αντίστοιχο στα νησιά για τη νησιωτική, και κάποιο άλλο στον κάμπο για την πεδινή.
Ένα τέτοιο, λοιπόν, κέντρο θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα και θα έχει υπό την εποπτεία του τρεις ή τέσσερις τέτοιους σταθμούς, όπως είναι ο σταθμός στη Βλάστη, ο σταθμός της Βυτίνας, τον οποίο αναδιατάσσουμε, εκσυγχρονίσαμε τα κτίρια του και θα συνεργαστούμε με το Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα γι’ αυτό το σκοπό. Λίγες μέρες πριν επισκεφθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περιοχή.
Επίσης, θα υπάρξει ένας αντίστοιχος σταθμός και στο Καρπενήσι. Θα κάνουμε δηλαδή ένα κέντρο ορεινής παραγωγής και μερικούς σταθμούς τέτοιους που να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας, πέραν της έρευνας και της τεχνολογίας.
Για παράδειγμα, θυμηθείτε τους δείκτες ποιότητας που έχουμε, ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικής γεωργίας κ.λπ. Προχωρούμε στη βιολογική κτηνοτροφία τώρα και έρχονται κι άλλοι δείκτες, όπως παραδοσιακά προϊόντα κ.λπ. Ποιος θα τα καταγράψει όλα αυτά; Ποιος θα τα τεκμηριώσει για να τα πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε «Αυτά είναι τα προϊόντα μας». Πρότυπό μας σε αυτά, στους σταθμούς και τις δράσεις για την ορεινή οικονομία είναι το Μέτσοβο. Το Μέτσοβο και το ρόλο που έπαιξε το Ίδρυμα Αβέρωφ-Τοσίτσα πιστεύουμε ότι πρέπει να παίξουν όλοι αυτοί οι σταθμοί, από τον Ψηλορείτη μέχρι τη Βλάστη.
Δεν δέχομαι αυτά που είπατε για την κτηνοτροφία. Μέσα σε έναν χρόνο, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δώσαμε την εξισωτική του 2011 και του 2012, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου, την ενιαία ενίσχυση. Χθες δόθηκε και η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013. Από αυτήν και πέρυσι και φέτος πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ αφορούν κτηνοτρόφους. Μέσα στις δράσεις μας για τη μεταποίηση και τα σχέδια βελτίωσης ένα μεγάλο κομμάτι αφορά στους κτηνοτρόφους. Δώσαμε τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα de minimis για να βοηθήσουμε εκτάκτως στην απόκτηση ζωοτροφών.
Από αυτό το βήμα, την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου είπα ότι η κτηνοτροφία είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της γεωργίας μας. Την υποστηρίζουμε και θα την υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Γι’ αυτό δώσαμε στην Ευρώπη τη μάχη για τα βοσκοτόπια και την κερδίσαμε, γι’ αυτό δίνουμε τώρα καθημερινά τη μάχη για τη φέτα. Όπως είπα και χθες από αυτό το βήμα, πιστεύουμε ότι ο τόπος μας μπορεί να πατήσει στη γεωργία ξανά.
Ευχαριστώ πολύ».

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις