ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 07 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή
στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2014
«Η χώρα μας είναι ευλογημένη για την παραγωγή εξαιρετικών ποιοτικών προϊόντων»
«Η ποιότητα απαιτεί υποστήριξη, μεθοδικές και στοχευμένες δράσεις. Η φετινή αυξημένη παραγωγή ελληνικού βαμβακιού το αποδεικνύει»
«Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται ομόνοια»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας σήμερα, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2014 έκανε ευρεία αναφορά στον προγραμματισμό του Υπουργείου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η έναρξη της οποίας συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της έρευνας και της επιστήμης στην υποστήριξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον τόνισε τη σημασία που δίνει το ΥπΑΑΤ στον τομέα της ενίσχυσης του πολλαπλασιαστικού υλικού και της σποροπαραγωγής, όπως και στις δράσεις υποστήριξης της ποιότητας και της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.
Ο κ. Τσαυτάρης ως ιδιαίτερα πετυχημένο παράδειγμα της πολιτικής του Υπουργείου για τη στήριξη σημαντικών παραγωγικών κλάδων ανέφερε το βαμβάκι, που φέτος σημειώνει ρεκόρ αποδόσεων στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προγραμματιζόμενες δράσεις υποστήριξης και βελτίωσης της συγκεκριμένης καλλιέργειας, όπως και για την υποστήριξη των ίδιων των βαμβακοκαλλιεργητών.
Σημεία Ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε βλέπουμε ότι είχαμε μια καλή παραγωγική χρονιά.
- Σήμερα θα αναφερθούμε στις προσπάθειες που έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλη αυτή τη χρονιά, αλλά θα δώσουμε και στοιχεία για τον προγραμματισμό της χρονιάς που έρχεται.
- Στις πλάτες της Ελληνικής Προεδρίας πέφτει το ξεκίνημα της νέας ΚΑΠ, η συζήτηση της οριστικοποίησης για το εφαρμοστικό και κανονιστικό της πλαίσιο. Όπως επίσης και οι δικές μας προτεραιότητες για τη νέα ΚΑΠ.
- Έχουμε ετοιμάσει μεγάλο νομοθετικό έργο το οποίο περιλαμβάνει:
- ένα κυρωτικό Νομοσχέδιο το οποίο ελπίζω να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.
- νέο Νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες όπου για πρώτη φορά ρυθμίζεται αυτός ο τόσο σημαντικός τομέας για τον τόπο μας.
- αλλαγή Νόμου για τους Συνεταιρισμούς.
- Θα δώσω ως παράδειγμα το βαμβάκι, για να δείτε πως υποστηρίζουμε τα αντικείμενα και τους κλάδους του υπουργείου μας.
- Η ελληνική παραγωγή βαμβακιού ανήλθε φέτος παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ αφού ο μέσος όρος των αποδόσεων κυμαίνεται περίπου στα 322 κιλά ανά στρέμμα.
- Το βαμβάκι είναι κύριο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν του τόπου μας και η Ελλάδα είναι η μακράν πρώτη βαμβακοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης.
- Οι περίπου 50.000 «ηγέτες» αυτών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι βαμβακοπαραγωγοί, έφεραν χρήματα ύψους περίπου 900 εκ €.
- Εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να συνεχίσουν την παραγωγική τους προσπάθεια, συνεχίζοντας να λαμβάνουν, πέραν της ενιαίας και συνδεδεμένη ενίσχυση.
- Εμείς τους ενισχύουμε σε όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας. Θα συνεχίσουμε αναπτύσσοντας δράσεις όπως είναι η κατοχύρωση σήματος ποιότητας, η ενίσχυση της σποροπαραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας και της αντοχής της καλλιέργειας από κλιματικές αλλαγές και ασθένειες όπως είναι το πράσινο σκουλήκι κ.ά.
- Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνουμε με τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), την Ετήσια Συνέλευση της Ολομέλειας της, στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο του 2014. Η διοργάνωση θα λειτουργήσει ως μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου.
- Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Έχουμε όλοι μαζί, με ομόνοια, κάθε λόγο να προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα του. Η χώρα μας είναι ευλογημένη για την παραγωγή αυτών των προϊόντων της. Ο πρωτογενής τομέας είναι το πιο γερό θεμέλιο για να πατήσει ο τόπος, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.