ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2014  

Ομιλία

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμά Ψύρρα,
σχετικά με τα προβλήματα στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

  • Εμείς θα υποστηρίξουμε, αλλά και θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητες της Σχολής
  • Προχωράμε σε μορφές συμπράξεων με τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους ντόπιους, ώστε να έχουμε πόρους από πολλές πηγές
  • Η εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση, πέραν της έρευνας και της καινοτομίας, όπως και οι συμβουλές είναι ελλείποντες κρίκοι από τη γεωργία μας,


Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Μας δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα σημαντικό θέμα όχι μόνο γιατί άπτεται της Αβερώφειου Σχολής, αλλά διότι άπτεται γενικότερα της εκπαίδευσης των σχολών που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια κι έχουν στόχο την επιμόρφωση, σε αυτό το πολύ εξειδικευμένο και πρακτικό επίπεδο, νέων αγροτών, συνήθως της περιοχής. Το 80% με 90% των παιδιών που σπουδάζουν σε αυτή τη Σχολή είναι ντόπιοι άνθρωποι, όπως αντιστοίχως στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων και σε άλλα σημεία.
Δηλώνω απερίφραστα ότι εμείς θα τα υποστηρίξουμε -και τα υποστηρίζουμε- αυτά. Ξέρω τις δυσκολίες που είχαν. Ξέρω τις δυσκολίες που είχε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, συνολικά, γιατί είχε μείνει χωρίς νομικό πλαίσιο.
Στο σημείο αυτό, θυμηθείτε τη συζήτηση που κάναμε στον πρόσφατο νόμο για να αποκτήσει γρήγορα, τουλάχιστον επιστημονικό συμβούλιο, για να κάνουμε πράξεις με αντικειμενικά και επιστημονικά σωστό τρόπο. Και θα τις υποστηρίξουμε.
Λέω, λοιπόν, ότι ειδικά τη Σχολή αυτή θα την υποστηρίξουμε και για ένα δεύτερο λόγο: Από τα δύο τμήματα που λειτουργούν, το μεν ένα είναι το μοναδικό που άπτεται της εκπαίδευσης των ανθρώπων σε ό,τι αφορά στα γεωργικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκπαίδευση αυτού του επιπέδου, για έναν τόσο σημαντικό κλάδο. Έναν κλάδο ο οποίος συνεχώς διευρύνεται, καθώς στη γεωργική πράξη συνεχώς μπαίνουν νέα μηχανήματα, νέες μορφές μηχανημάτων, τα οποία θέλουν συντήρηση κλπ.. Για παράδειγμα σας αναφέρω τα ψεκαστικά μηχανήματα που οι κανονισμοί απαιτούν τώρα να πιστοποιούνται. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και το επαγγελματικό τους μέλλον είναι λαμπρό και σίγουρο,
Γι’ αυτό πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να τους υποστηρίξουμε, αλλά να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες της Σχολής.
Περιττό να πω ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το δεύτερο τμήμα, μιας και αφορά στην κτηνοτροφία, τη ζωοτεχνία που είναι τόσο σημαντικό κομμάτι στο Θεσσαλικό κάμπο και στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά συνέπεια, εμείς θα την υποστηρίξουμε τη Σχολή.
Όσον αφορά τώρα στην έκφραση «αποψιλώθηκε η Σχολή από τις εκτάσεις της», θα ήθελα να πω ότι δεν τη δέχομαι, διότι δεν είναι έτσι. Η έκταση πραγματικά ήταν δυόμισι χιλιάδες στρέμματα. Τα χίλια πεντακόσια, όμως, δόθηκαν στο ΤΕΙ για άλλο ένα εκπαιδευτικό σκοπό του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, εγώ είχα εκτενή συνεργασία με το ΤΕΙ αυτό που είναι εξαιρετικό, διότι δίπλα είναι το αντίστοιχο δικό μας Κέντρο για την έρευνα για τα ψυχανθή φυτά, για τα οποία γνωρίζετε την ευαισθησία μου.
Επομένως, θεωρώ ότι και αυτό το κέντρο και το ΤΕΙ βοηθούν στο να υποστηριχθεί η εκπαίδευση νέων ανθρώπων της περιοχής. Άρα, πιστεύω ότι σωστά δόθηκαν τότε.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκτάσεις και τα κτήριά τους, που είναι κομμάτι αυτής της διεργασίας, θα υποστηριχθούν γιατί είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των ανθρώπων. Μάλιστα, για μετεκπαιδεύσεις και μικρού μεγέθους μετεκπαιδεύσεις για πολύ εξειδικευμένα θέματα θα χρειαστεί οι άνθρωποι να πάνε ξανά σε αυτήν τη Σχολή για δεκαπέντε ημέρες, γιατί ήλθε, για παράδειγμα, ένα νέο μηχάνημα που δεν υπήρχε τότε και πρέπει η Σχολή να τους εκπαιδεύσει».

Δευτερολογία

«Θέλω να πω τρία πράγματα: Σε ό,τι αφορά στο κτιριακό κομμάτι: Όπως κι εσείς είπατε, είναι πολλά τα κτίρια. Ήδη δέκα κτίρια έχουν αναστηλωθεί, συντηρούνται, έχουν τελειώσει και με τα χρήματα που προσπαθούμε να βρούμε, θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά και στα υπόλοιπα. Είναι ένα πολύ μεγάλο, σημαντικό συγκρότημα.

Δεύτερον, όσον αφορά το νόμο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Έχω υποσχεθεί στο Σώμα ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί ο νόμος για τις υδατοκαλλιέργειες. Είναι στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και θα πάρει το δρόμο του για το Κοινοβούλιο.
Το επόμενο που έρχεται και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές και τις εισηγήσεις τους από τον ΕΛΓΟ, θα είναι αυτό της έρευνας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας που θα άπτεται και των θεμάτων που συζητούμε. Εκεί θα δείτε τις δυνατότητες που έχουμε και τα εργαλεία να συμπράξουμε με τους ντόπιους. Συμφωνώ απολύτως, ότι εάν είναι να στήσουμε ή να εκσυγχρονίσουμε ή να αναστηλώσουμε ένα τόσο όμορφο κτίριο που έχει ένα τόσο ωραίο αμφιθέατρο ή άλλους χώρους οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλότροπα, γιατί να μην τους αξιοποιήσει η ντόπια κοινωνία, ο Δήμος -όπως λέτε- το ΤΕΙ να κάνει μία εκδήλωση και άλλοι φορείς;
Επομένως, σαφέστατα θα δείτε τέτοιες μορφές συμπράξεων με τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους ντόπιους, όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά γιατί και τα κόστη είναι γιγάντια.
Εννοείται ότι δεν μπορούμε να δώσουμε το σύνολο των χρημάτων που έχει το «Αλ. Μπαλτατζής» για να αναστηλώσουμε μόνο ένα κτίριο. Πρέπει να δώσουμε λεφτά στο «Αλ. Μπαλτατζής» και για τα νερά και για τις λιμνοδεξαμενές και για να βοηθήσουμε τη γεωθερμία και για να βοηθήσουμε το κομμάτι της εκπαίδευσης των ανθρώπων, και τη μεταποίηση, τα βοσκοτόπια κλπ..
Επομένως, σίγουρα είναι πολύ σημαντικό θέμα. Δεν μπορούμε, όμως να το κάνουμε σε μία ημέρα, όπως και τα υπόλοιπα είκοσι κτίρια. Κάναμε τα δέκα κτίρια και θα ξεκινήσουμε και τα υπόλοιπα. Πιστεύω ότι εάν συμπράξουμε με τους ντόπιους ανθρώπους, θα επιταχύνουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πόρους από πολλές πηγές.
Όμως, θέλω να πω ότι η κινητικότητα, που κι εσείς επισημαίνετε, είναι ένας καλός τρόπος. Να, λοιπόν, που βλέπουμε το να συρρικνωθεί κάτι στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί ο αριθμός τους δεν χρειάζεται σε αυτά τα νούμερα και να έρθουν σε εμάς, όπως θα έρθουν και από τους δήμους γεωτεχνικοί, είτε από το Υπουργείο, όπως ακριβώς και εμείς δώσαμε ανθρώπους στην κινητικότητα. Είχαμε, για παράδειγμα, τέσσερις γεωτρυπανιστές από τα έργα της Κωπαΐδας που μας ζήτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και που τώρα κάνουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες και κινήθηκαν εκεί. Με το ίδιο σκεπτικό θα κινηθούν άνθρωποι από ένα άλλο Υπουργείο, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας ή το Εσωτερικών και τους δήμους, γιατί εκεί χρειάζονται περισσότερο.
Επομένως, όλα αυτά θα γίνουν.
Πιστεύω ότι η δημοσίευση του νόμου, θα μας λύσει τα χέρια τουλάχιστον να προσλάβουμε γρήγορα μερικούς ανθρώπους -κυρίως επιστήμονες- που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, με το νόμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα προβλέπει και αυτές τις συμπράξεις με τους διάφορους φορείς, θα κοιτάξουμε να αναζωογονήσουμε τη Σχολή και όχι μόνο αυτή, αλλά και τις άλλες. Η εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση, πέραν της έρευνας και της καινοτομίας, είναι ελλείποντες κρίκοι αυτή τη στιγμή από τη γεωργία μας, όπως είναι και οι συμβουλές. Θεωρώ λάθος της πολιτείας κατά την προηγούμενη επταετία που δεν υποστήριξε αυτόν τον τομέα από τα επιχειρησιακά προγράμματα της γεωργίας.
Σας ευχαριστώ πολύ».

   

Σχετικές Αναρτήσεις