ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  09 Απριλίου 2014

 Ομιλία

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χανίων της Ν.Δ.
κ. Μανούσου Βολουδάκη, σχετικά με τον Αλιευτικό Τουρισμό

  • Ο αλιευτικός τουρισμός θα συμπληρώσει το εισόδημα των αλιέων και θα δημιουργήσει ένα νέο τομέα τουριστικής δραστηριότητας
  • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει έτοιμη τη σχετική ΚΥΑ
  • Η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική δίνει πολλές νέες προοπτικές για τους αλιείς

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη έχει ως εξής:

«Θα ήθελα καταρχήν να διευκρινίσω ότι ο αλιευτικός τουρισμός αφορά στους επαγγελματίες αλιείς και όχι στους ερασιτέχνες.
Η διαδικασία του αλιευτικού τουρισμού, όχι μόνο θα ενισχύσει, θα συμπληρώσει, θα έλεγα το εισόδημα των αλιέων, αλλά παράλληλα θα δώσει ένα νέο τομέα τουριστικής δραστηριότητας που θα ευνοήσει, όχι μόνο τον αλιέα και όχι μόνο την παράκτια περιοχή, αλλά και τον τουρισμό του τόπου μας. Εξού και το ενδιαφέρον για την υποστήριξη αυτής της δραστηριότητας.

Σας θυμίζω ότι είχε προϋπάρξει ο Ν. 4170 λίγο πριν γίνουν οι εκλογές του 2012, ο οποίος προέβλεπε την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό. Αργότερα, βέβαια, με τις μνημονιακές υποχρεώσεις ήρθε ο νόμος του Υπουργείου Τουρισμού, ο Ν. 4179, και απέτρεψε την ανάγκη έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Μάλιστα, καταργήθηκε και η απλή αδειοδότηση, η οποία θα γίνεται με Υπουργική Απόφαση.

Λέω, λοιπόν, ότι αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση από την πλευρά μας είναι έτοιμη, έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία. Θέλω να πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτήν την Αίθουσα ότι είναι ένας θεσμός που για πρώτη φορά υλοποιείται. Παρά τη διαδικασία που θέλουμε να επιταχύνουμε, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ότι σε αυτήν τη δραστηριότητα εγείρονται θέματα ασφαλείας. Θα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι κάποιος που έχει ένα καράβι πέντε μέτρων, δεν μπορεί να έχει επάνω δεκαπέντε τουρίστες. Θα πρέπει να τηρούνται διάφοροι κανόνες ασφαλείας και για τους ίδιους και για τους τουρίστες. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σωσίβιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αν χρειαστεί να προστατευθούν. Θα πρέπει να τηρούνται κανόνες υγιεινής. Αυτά δεν ήταν αυτόματα μέσα στα σκάφη για τέτοιο μεγάλο αριθμό. Αυτές τις συζητήσεις καταφέραμε να τελειώσουμε.

Εμείς έχουμε κάνει την ΚΥΑ, την έχουμε υπογράψει, έχει φύγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τώρα είναι στα συναρμόδια Υπουργεία. Δεδομένου ότι έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα, για το αξιόπλοο, για την ασφάλεια, για την υγιεινή, για τον αριθμό κ.λπ. που ρυθμίζουν όλα αυτά τα θέματα της ασφάλειας. Πιστεύω ότι σύντομα θα την υπογράψουν και τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε λειτουργία ο συγκεκριμένος θεσμός».

Δευτερολογία

«Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι πριν την ολοκλήρωση της σύνταξης της ΚΥΑ και της αποστολής της στα συναρμόδια Υπουργεία, έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ μας, συνεπώς θέλω να πιστεύω ότι σύντομα το κομμάτι των υπογραφών θα ολοκληρωθεί.

Εμείς, όμως, γνωρίζοντας το περιεχόμενο και επειδή οι μέρες μας είναι και μέρες συζητήσεων για την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, λίγο καιρό πριν ανοίξαμε έναν διάλογο με τους αλιείς και στην Εύβοια και στα Χανιά και σε άλλα μέρη. Αυτό δεν γίνεται μόνο για τη νέα ΚΑλΠ, αλλά και για τη νέα ΚΑΠ. Σας έχει κοινοποιηθεί ότι σε μία, δύο ημέρες θα ενημερωθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το πού βρισκόμαστε και σε εκείνο το θέμα, με την ολοκλήρωση και των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που μας ταλαιπωρούσαν και μας καθυστερούσαν.

Επομένως, σιγά-σιγά ενημερώνουμε τους αλιείς και ιδιαίτερα τους παράκτιους-γιατί αυτούς αφορά κυρίως αυτό το μέτρο- πώς και τι θα γίνει, για να ετοιμαστούν έγκαιρα. Πιστεύω ότι θα το δεχτούν θετικά, όπως και μία σειρά άλλων δυνατοτήτων που δίνει η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Στην προσπάθεια, παραδείγματος χάριν, να προστατέψουμε το αλίευμα και να έχουμε μία αλιεία περισσότερο βιώσιμη και μακροχρόνια, και φέτος ίσως χρειαστεί να πούμε σε έναν αλιέα «γι’ αυτόν το μήνα ή σε αυτήν την περιοχή το μήνα της αναπαραγωγής δεν μπορούμε να ψαρέψουμε, για να έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αργότερα στα ψάρια».

 

Σχετικές Αναρτήσεις