ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 02 Ιουλίου 2014

Σημεία Ομιλίας
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, σε επίκαιρη ερώτηση τoυ
Βουλευτή Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρίνου Ουζουνίδη, σχετικά με την εμφάνιση νέου κρούσματος ευλογιάς αιγοπροβάτων στον Έβρο 

  • Πέρυσι ελήφθησαν κατασταλτικά μέτρα για την ευλογιά αιγοπροβάτων ύψους 11 εκατ. ευρώ, είτε για καραντίνα των κοπαδιών είτε για σφαγή των αιγοπροβάτων. Όλα αποζημιώθηκαν με σχετικά ικανοποιητικές τιμές με βάση τα δεδομένα της χώρας και της περιόδου που ζούμε
  • Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας
  • Το ΥπΑΑΤ αναμένεται να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην πρόσληψη 10 μονίμων της ειδικότητας κτηνιάτρων και έχει ζητηθεί η πρόσληψη 90 ατόμων των ειδικοτήτων Τεχνολόγων Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιάτρων και αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση των προσλήψεων για την περιοχή του Έβρου

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου και την απάντησή μου αποκλειστικά στο θέμα του εμβολιασμού ως πιθανού προληπτικού μέτρου που θέσατε. Η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπεται από πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει πρακτικά ή θέτει πάρα πολλά εμπόδια μέχρι να δοθεί έγκριση για εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ασθένεια που είναι, βέβαια, ιδιαίτερα σοβαρή.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κατασταλτικά μέτρα -και όχι τα προληπτικά- πέρυσι κόστισαν άμεσα γύρω στα 11 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη τη μεγάλη ταλαιπωρία των παραγωγών, εν προκειμένω των κτηνοτρόφων και την ανησυχία για μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος, της συγκεκριμένης ασθένειας.
Έτσι, λοιπόν, ο εμβολιασμός υπόκειται σε πάρα πολλούς περιορισμούς και κυρίως έχει πάρα πολλές συνέπειες. Δηλαδή, αν η χώρα μας κάνει χρήση αυτού του μέτρου, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, δυστυχώς θα διαταράξει συνολικά τις εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες με τις οποίες έχει συναλλαγές σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου ή ζωικής παραγωγής. Ειδικότερα δε αν εφαρμοστεί το μέτρο στο Νομό Έβρου, ο Νομός θα τύχει ενός ιδιότυπου, ιδιόρρυθμου αποκλεισμού, κάτι σαν εμπάργκο και θα στιγματιστεί βέβαια για πάρα πολλά χρόνια. Η επιλογή λοιπόν δεν είναι τόσο απλή, γιατί ξαναλέω ότι επιφέρει πάρα πολλές συνέπειες. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, εμβολιασμός τελευταία φορά στη χώρα μας, ως προληπτικό μέτρο κατά της ασθένειας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, έχει γίνει πριν από 26 χρόνια, το 1988. Δεν μετήλθε αυτού του μέτρου ξανά η χώρα μας, ακριβώς για τους λόγους που έχω εκθέσει.
Έχει, λοιπόν, πιο μεγάλη σημασία να δούμε πως υψώνουμε ένα φράχτη –και αναφέρομαι νοητικά και όχι σε κάποιον άλλο φράχτη- που να εμποδίζει την εξάπλωση της ασθένειας και μέσα στο Νομό Έβρου, αλλά και δίπλα από αυτόν, διότι απ’ όσο τουλάχιστον φαίνεται, είναι προφανές ότι η ασθένεια και πέρυσι και φέτος ήρθε, δυστυχώς, από μία από τις δύο γειτονικές χώρες με τις οποίες γειτνιάζει ο Νομός Έβρου και οι οποίες είναι γνωστές σε όλους μας.

Δευτερολογία

Σε ό,τι αφορά την πρώτη μου απάντηση θα ήθελα να επαναλάβω, κύριε συνάδελφε, ότι δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Σας ξανατονίζω ότι υπόκειται σε ειδική διαδικασία. Πρέπει να πάρουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, δυστυχώς, με βάση τη συγκεκριμένη κοινοτική Οδηγία που είναι και ελληνική νομοθεσία, έχοντας ενσωματωθεί στις δικές μας διατάξεις, στη δική μας νομοθεσία, αλλάζει το υγειονομικό καθεστώς της χώρας. Γι’ αυτό και επιφέρει όλες αυτές τις συνέπειες που σας είπα μέχρι και στις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες. Και ειδικότερα βέβαια για το Νομό Έβρου θα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Εξ ου, λοιπόν, και αναγκαστικά μεγάλη σημασία έχει το να πάρει κανείς, έγκαιρα και αποφασιστικά, συγκεκριμένα κατασταλτικά μέτρα, όπως: περιορισμός των κοπαδιών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, σφαγή των ζώων που έχουν προσβληθεί και ούτω καθεξής. Τέτοια μέτρα ελήφθησαν πέρυσι και αποτιμώνται αυτή τη στιγμή στα 11 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είτε καραντίνα για αρκετά κοπάδια μέχρις ότου να διαπιστωθεί οριστικά εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από την ασθένεια, είτε σφαγή περίπου είκοσι χιλιάδων αιγοπροβάτων -είναι ορθά τα νούμερα που αναφέρατε. Όλα αποζημιώθηκαν με σχετικά ικανοποιητικές τιμές με βάση τα δεδομένα της χώρας και της περιόδου που ζούμε. Καταλαβαίνει κανείς ότι το κόστος είναι μεγάλο.
Είναι εύλογο το ερώτημά σας, αλλά δυστυχώς εναλλακτική λύση που έχει σχέση με την πρόληψη, έχει αυτή τη συνέπεια που σας είπα. Άρα, έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση εφαρμογή.
Εδώ πέρα προκύπτει ως πρόβλημα η ελλιπής στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών –για να τα βάζουμε σε μια σειρά. Δεν θέλω να πω να βάλουμε «κάτω από το χαλί» κάποιο πρόβλημα.
Εδώ λοιπόν τι έχει γίνει; Στους γενικότερους περιορισμούς με τους οποίους κινείται το Δημόσιο, πρέπει να πω ότι από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επιφυλαχθεί -αυτό το βρήκαμε από την προηγούμενη ηγεσία- μια καλή μεταχείριση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, για την ειδικότητα των κτηνίατρων αναμένεται πολύ γρήγορα η πρόσληψη 10 μονίμων. Επίσης, έχουμε ζητήσει 90, 8μηνων, για ειδικότητες Τεχνολόγων Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιάτρων και αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση για να προσληφθούν, για την περιοχή σας. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι για τον Έβρο και έχουμε και κάποιους και για κάποιες άλλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Θράκης, όπου και εμφανίζονται αυτά τα κρούσματα.
Τέλος, αναφορικά με το συγκεκριμένο Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων –κι εγώ ενημερώθηκα από την ερώτησή σας για την ύπαρξή του από την Υπηρεσία και έχω την επιβεβαίωση αυτού που λέτε για τις εξαιρετικές πραγματικά κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει, αλλά καμία βέβαια πρόβλεψη ή απάντηση για τα προηγούμενα χρόνια για τη λειτουργία του, επικαλούμενη -η Υπηρεσία τα λέει αυτά- τη δημοσιονομική κατάσταση.
Δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι, αλλά επειδή βλέπω ότι και η Υπηρεσία συμφωνεί με αυτό που λέτε, ότι δηλαδή είναι μια πραγματικά αξιόλογη εγκατάσταση, εγώ έξω από την κοινοβουλευτική διαδικασία και αν χρειαστεί και εντός κοινοβουλευτικής διαδικασίας, του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, θα σας δώσω, όπως πιστεύω ότι οφείλω, μια απάντηση για το κατά πόσον είναι εφικτό να μπει μπροστά, σε λειτουργία, μια εγκατάσταση η οποία πραγματικά έχει απορροφήσει συγκεκριμένη δημόσια δαπάνη κι έχει το «διαβατήριο», όπως λέμε, και από την τοπική κοινωνία και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Να το δούμε μαζί και πραγματικά γιατί να μην έχουμε κάποια εξέλιξη, εάν όχι άμεσα, έστω μεσοπρόθεσμα;
Σας ευχαριστώ».

 

Σχετικές Αναρτήσεις