ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2015
Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Βαγγέλη Αποστόλου,
κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν έχουμε πρόβλημα να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Όπως την πρώτη φορά, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Εσείς αναλώνετε όλον τον χρόνο σας για να δικαιολογήσετε την αντιφατικότητα της συμπεριφοράς σας της πρώτης, της δεύτερης. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς.
Διότι, αν θυμηθούμε όλοι τι έγινε το βράδυ της 10ης Ιουλίου εδώ, όπου όλοι εξουσιοδοτήσαμε τη διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, να πάει στις Βρυξέλλες να συζητήσει με τους θεσμούς, όλοι βεβαίως είχαμε στον νου μας και υπερασπιζόμασταν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το ζητούμενο εκείνης της συμφωνίας.
Βεβαίως, δεν τέλειωσε το θέμα εκεί, διότι μένει και η εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας, πόσο μάλλον όταν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης για να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά.
Άρα, λοιπόν, εσείς έχετε πρόβλημα διότι δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά σας. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Πόσο μάλλον εμείς, οι οποίοι ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τον αγροτικό χώρο και το κάναμε. Κι εσείς εγώ πιστεύω ότι το κάνατε. Διότι, όταν πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή πάνω από το 55% του εισοδήματος του αγροτικού χώρου, προέρχονται από κοινοτικές ενισχύσεις και όταν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο ουσιαστικά είναι το μόνο ποσό που έρχεται και αφορά τις επενδύσεις του χώρου, καταλαβαίνετε ότι αυτά ήταν στοιχεία τα οποία είχαμε στο νου μας –τα είχατε κι εσείς- για να τα διασφαλίσουμε.
Βέβαια, δεν είναι της ώρας τώρα. Μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση εάν η Κοινή Αγροτική Πολιτική ωφέλησε ή δεν ωφέλησε. Αυτά κάποια άλλη φορά μπορούμε να τα πούμε. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτήν την ώρα η Συμφωνία ήταν απαραίτητη.
Αυτό για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευθεί και το οποίο κουβεντιάζουμε συνεχώς με τους πολίτες, ιδιαίτερα τους αγρότες, είναι να δούμε πώς οι επιπτώσεις αυτής της Συμφωνίας –κάποιες από τις οποίες, όντως, είναι επώδυνες για τον αγροτικό χώρο- μπορούν να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ήπιες.
Εμείς σας καλέσαμε να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Ακόμα τις περιμένουμε. Εμείς -θα το ξέρετε- συζητάμε με τους αγρότες. Και τους συζητάμε κάθε μέρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχεδόν με το σύνολο των αγροτών που κινητοποιούνται αυτήν την ώρα έχουμε κουβεντιάσει μαζί τους. Έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις. Ακούμε και τους αγρότες για να διαμορφώσουμε μια –θα έλεγα- κοινή στρατηγική, ούτως ώστε στη συζήτηση η οποία θα γίνει εντός των ημερών με τους θεσμούς να απαλύνουμε αυτές τις επιπτώσεις.
Είναι πολλά τα θέματα. Δεν μας επιτρέπει ο χρόνος.
Απλώς θα ήθελα να πω ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει μια διαφορετική μεταχείριση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μας ζητείται αυτό από τη Συμφωνία, ένας ιδιαίτερος προσδιορισμός. Θα το εκμεταλλευτούμε. Δεν είναι δυνατόν αυτήν την ώρα το ζήτημα των κοινοτικών ενισχύσεων να αντιμετωπίζεται σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης διαφορετικά και εδώ να επιχειρείται να επιβληθεί μια φορολογία αρκετά σκληρή.
Θέλω να υπενθυμίσω, ιδιαίτερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι εμείς ήμασταν εκείνοι οι οποίοι αυτό που θεσπίσατε το 2013 για την φορολόγηση του συνόλου των ενισχύσεων φέραμε ρύθμιση το καλοκαίρι του 2015, η οποία ισχύει και σήμερα και θα ισχύει για το εισόδημα του 2015, που προβλέπει αφορολόγητο 12 χιλιάδες ευρώ. Είναι πολλά τα θέματα.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει κι απόλυτη ανάγκη να μπει σε τάξη ο χώρος. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι απαραίτητη η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων στους αγρότες για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι που έχει φθάσει το κόστος παραγωγής, πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο το ποσό του μεροκάματου του αγρότη, της γυναίκας του, όχι μόνο οι υπόλοιπες δαπάνες, ούτως ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα υπάρχει φορολογητέα ύλη. Διότι όλοι αποδεχόμαστε ότι αν αποτυπωθούν τα πραγματικά νούμερα του αγροτικού χώρου, τότε δεν θα υπάρχει διαθέσιμη φορολογητέα ύλη, πόσο μάλλον όταν υπολογίσουμε -όπως σας είπα και πριν- το μεροκάματο του αγρότη, της γυναίκας του, των παιδιών του. Είναι πολλά τα σενάρια που θα συζητήσουμε μαζί τους. Έχετε το περιθώριο, αν θέλετε, να μας καταθέσετε κι εσείς, ούτως ώστε αυτό που αποτελεί κοινή στόχευση, η απάλυνση των επιπτώσεων, ιδιαίτερα στο φορολογικό, να γίνει πραγματικότητα.
Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό χώρο -κι εκεί χρειάζεται μια προσπάθεια- είναι το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του ΟΓΑ και ιδιαίτερα, με ένα ασφάλιστρο το οποίο έτσι όπως ζητείται δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τους Έλληνες αγρότες. Έχουμε ετοιμάσει μια σχετική πρόταση, η οποία μιλάει για μια σταδιακή, θα έλεγα, εφαρμογή σε βάθος πενταετίας, μια εφαρμογή η οποία θα συνδεθεί με το εισόδημα. Δεν μας επιτρέπει ο χρόνος.
Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς πέρα από αυτά έχουμε ήδη σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θεωρούμε το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα ως το βασικό εργαλείο που μπορεί κυρίως, να στηριχθεί πάνω σε δύο ανάγκες της χώρας αλλά και ταυτόχρονα δυνατότητες.
Πάνω στην αναγκαιότητα να καλύψουμε τη διατροφική επάρκεια -το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα- και ταυτόχρονα, βεβαίως, να καταστήσουμε ανταγωνιστική την ελληνική γεωργία μέσα από αυτό που λέμε την «προστιθέμενη αξία», η οποία προκύπτει από την ποιότητα τους, από την τυποποίηση τους.
Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Ανούγκα, στη Διεθνή Έκθεση στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου πραγματικά τιμώμενη χώρα η Ελλάδα είχε 270 Έλληνες εκθέτες, όπου εκεί φάνηκε η πραγματική εικόνα, οι δυνατότητες που έχει ο ελληνικός αγροτικός κόσμος, να πρωταγωνιστήσει σε αυτά που λέμε «προϊόντα ονομασίας προέλευσης», «προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης».
Εμείς, λοιπόν, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας, θα τους υπηρετήσουμε και καλούμε κι εσάς σε αυτήν την προσπάθεια, διότι δεν είναι μόνο οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση ανοίγει ένας καινούριος δρόμος για τη χώρα μας και σε αυτόν τον δρόμο πραγματικά θα είναι ο αγροτικός χώρος πρωταγωνιστής, πόσο μάλλον όταν απαντά και σε ένα άλλο ζητούμενο που όλους μας απασχολεί. Η κοινωνική συνοχή της περιφέρειας, της επαρχίας πρέπει να είναι σημαία μας, διότι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι που αποτελούν τον στυλοβάτη, θα έλεγα, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής επαρχίας.
Δεν έχετε, λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Απλώς θα σας πω ότι τα τρία άρθρα που αφορούν τον αγροτικό χώρο και είναι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προς θετική κατεύθυνση. Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στον αγροτικό χώρα, ίσα-ίσα θα έλεγα ότι θα έπρεπε να τα έχουμε προχωρήσει πιο μπροστά. Γι’ αυτό, λοιπόν, τουλάχιστον σας προσφέρεται η ευκαιρία, ψηφίζοντας αυτά τα τρία άρθρα, να πείτε ότι «κάτι ψηφίσαμε, κάτι κάναμε», για να δικαιολογήσετε και κατά κάποιον τρόπο τη στάση σας.
Σας ευχαριστώ.»
Ακολουθεί σχετικό link με το βίντεο της ομιλίας του Υπουργού: