ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2017
Ομιλία
του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βασιλείου Κόκκαλη
την Τρίτη 12/12 στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2018
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ένας κρίσιμος Προϋπολογισμός, γιατί είναι αυτός ο οποίος θα μας οδηγήσει στην έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, αλλά και συνολικά από τα μνημόνια στα οποία βρισκόμαστε από το 2010. Η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι ομαλή, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία.
Τρία πρέπει να είναι τα απαραίτητα στοιχεία ενός προϋπολογισμού που εξασφαλίζει αυτήν την ομαλότητα.
Πρώτον, ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτιμά ανάπτυξη για το επόμενο έτος.
Δεύτερον, ο προϋπολογισμός πρέπει να εξασφαλίζει δημοσιονομική ισορροπία.
Τρίτον, ο προϋπολογισμός πρέπει να εξασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το σχέδιο του Προϋπολογισμού, όπως κατατέθηκε, προσπαθεί και ικανοποιεί και τις τρεις προϋποθέσεις.
Καταρχάς προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2018, πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% στο Α.Ε.Π. και μέτρα για την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως είναι η πλήρης ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά και παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
Ειδικά για το έτος 2018, με τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από την πραγματικά επιτυχημένη επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών -τουλάχιστον πιλοτικά, όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής- προβλέπεται μια σειρά πρόσθετων δράσεων κοινωνικής προστασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στον πρωτογενή τομέα το 2015 παραλάβαμε ένα περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στη γη -είτε ο αγρότης είτε ο κτηνοτρόφος- ήταν σε ένα δυσμενές φορολογικό περιβάλλον.
Με νόμο του 2013 φορολογούνταν οι επιδοτήσεις από το πρώτο ευρώ και είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου.
Γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια από την Αντιπολίτευση να σταθούν, υποτίθεται, στο πλευρό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των κοινωνικά αδυνάμων και εν προκειμένω, στο πλευρό των αδύναμων και χρεωμένων αγροτών της χώρας μας.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση η αναφορά, πράγματι, του κ. Δένδια σε πλούσιους και φτωχούς. Θα επαναλάβω το ίδιο και νομίζω ότι μια αντιπαραβολή μεταξύ των δύο θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί η πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «συμψηφίστε τις εισφορές του ΟΓΑ μόνο με τις αγροτικές επιδοτήσεις»; Την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τις επιδοτήσεις, η Αντιπολίτευση καλεί την Κυβέρνηση να κατάσχουμε τις επιδοτήσεις.
Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί η πρόσφατη πρόταση για 9% φορολογία μέχρι 10.000 στα αγροτικά εισοδήματα, όταν σήμερα με τον ν. 4389/2016, άρθρο 44, ο κατ’ επάγγελμα αγρότης έχει αφορολόγητο επιπλέον 2.000 ευρώ, σχεδόν 8.500 ευρώ;
Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνόησε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας το 2012, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να είναι σήμερα με τη θηλιά των χρεών στην παλιά Αγροτική Τράπεζα;
Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, συγκρινόμενο με τον νόμο του 2013, πάλι για το αγροτικό εισόδημα;
Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τους πλειστηριασμούς και ακούγονται, θα μου επιτρέψετε, φωνές ανεύθυνες, φωνές οι οποίες δεν έχουν επίγνωση στοιχειώδους λογικής, αλλά και της πραγματικότητας. Καταρχάς χρησιμοποιείται η έκφραση «προστασία της πρώτης κατοικίας». Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ορθή έννοια του όρου και της έκφρασης είναι «προστασία της μοναδικής κατοικίας» και όχι της «πρώτης κατοικίας».
Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 20 δισεκατομμύρια και το 2016 πάνω από 100 δισεκατομμύρια. Να δούμε τι έφταιξε. Διότι, κάποια στιγμή, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι έσφαλαν με παραλείψεις ή πράξεις να μη μας κουνάνε το δάχτυλο και να λένε «εμείς προστατεύουμε την πρώτη κατοικία».
Από το 2010 έως και το 2014 εξεδίδοντο υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ανέβαλαν τους πλειστηριασμούς, χωρίς τα στοιχειώδη κριτήρια εντοπισμού του πραγματικά αδύναμου, με ένα καθολικό κριτήριο τις 300.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιος ο οποίος είχε τη δυνατότητα να πληρώσει, με την έκδοση αυτής της απόφασης δεν πλήρωνε, με συνέπεια να δημιουργηθεί η δεύτερη γενιά των υπερχρεωμένων στη χώρα μας.
Συνεπώς, η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων και η αδυναμία εντοπισμού των πραγματικά αδυνάμων, οι οποίοι και πρέπει να προστατεύσουν τη μοναδική τους κατοικία, οδήγησε σήμερα, το 2017, στην εξέλιξη αυτού του προβλήματος, το οποίο καλείται αυτή η Κυβέρνηση να λύσει και θα το λύσει.
Ακούσαμε πριν τον κ. Κωνσταντινόπουλο, από το κόμμα τώρα «Κίνημα Αλλαγής», ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, να λησμονεί την παλιά εποχή και να καλεί τους Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν στην ανομία, στη διαφθορά και στη φαυλότητα.
Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν και έχουν επίγνωση ποιοι έφεραν τη χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση. Εμείς θα απολογηθούμε στην ώρα μας και στις εκλογές. Όμως, επ’ ουδενί δεν υπάρχει θέμα κανείς Έλληνας πολίτης να εμπιστευθεί τέτοιου είδους κόμματα.
Ενόψει όλων αυτών, κύριε Πρόεδρε, σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό.
Ευχαριστώ.
Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού