ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2018
Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου,
στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη
φαρμακευτική κάνναβη
Φέρουμε σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο για την παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων Κάνναβης.
Μετά από τρεις συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν ήταν και δεν είναι μια απλή ρύθμιση, καθώς έχει να κάνει με ένα θέμα που καλώς ή κακώς κουβαλάει πολλά αρνητικά κοινωνικά παράγωγα, θα ήθελα πριν προχωρήσω στα επί μέρους σημεία του νομοσχεδίου, να σταθώ σε μερικές διαπιστώσεις πολιτικού χαρακτήρα.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι όλο αυτό το μακρύ διάστημα που είδε το φως της δημοσιότητας η επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου, το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εντύπων και ηλεκτρονικών, με ελάχιστες έως μηδαμινές εξαιρέσεις, έκρινε θετικά την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης και ανέδειξε με θετικό τρόπο τα πλεονεκτήματα της επεξεργαζόμενης ρύθμισης.
Η τοποθέτηση αυτή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατέγραφε κατά κάποιον τρόπο ότι, ναι μεν επιχειρούσαμε σε ένα πεδίο μέχρι χθες κλειστό και άγνωστο, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο η κοινωνία και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, παρά τα όποια ερωτηματικά και ενδοιασμούς, το έχουν λυμένο και συναινούν.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την ωριμότητα και το ανοιχτό πνεύμα που ο πολιτικός κόσμος και η πλειοψηφία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο επέδειξε. Στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής που προηγήθηκαν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, ορισμένες εκ των οποίων απόλυτα τεκμηριωμένες, έγινε ένα εξαιρετικά δημιουργικός διάλογος και η συμβολή των εισηγητών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ήταν υψηλής αξίας. Το αντίστοιχο συνέβη και με τις τοποθετήσεις των κοινωνικών φορέων.
Η τρίτη παρατήρηση αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Είναι θλιβερό, και το λέω με πάσα ειλικρίνεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έλεγα η ηγεσία της, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων της δεξιάς παράταξης ασπάζεται τη θέση που έχει πάρει για το νομοσχέδιο, απεδείχθη χωρίς θάρρος και αποφάσισε να ενδυθεί την κουτοπόνηρη προβιά του πολιτικάντη.
Αντί με θάρρος να υποστηρίξει ένα εγχείρημα που από τη μια θα δώσει λύση στην αγωνία τόσων ασθενών και από την άλλη θα τονώσει την οικονομία και θα βάλει δυναμικά τη χώρα μας σε μια νέα αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, έκρινε ότι θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο να βρει καταφύγιο στην ποντικότρυπα των πιο φοβικών και συντηρητικών αντανακλαστικών.
Η τέταρτη παρατήρηση αφορά το ΚΚΕ. Ο εισηγητής του μας καταλόγισε πολλές ύπουλες και αντιλαϊκές προθέσεις. Το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι λειτουργούμε ως Leaders του Εσκομπάρ στη χώρα μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες
Η κυβέρνηση σήμερα, με σύνεση και περίσκεψη, ανταποκρινόμενη με ανοιχτό πνεύμα και σύγχρονα αντανακλαστικά σε ζητήματα που η κίνηση της ζωής, της υγείας και της οικονομίας έχει αναδείξει, αίροντας και ανακαλώντας θέσεις και στερεότυπα που για πολλές δεκαετίες κυριαρχούσαν στα κράτη του προηγμένου κόσμου, εισάγει στην ολομέλεια του κοινοβουλίου το παρόν νομοσχέδιο.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, οι εξειδικευμένοι ερευνητές και ο ιατρικός κόσμος, έχουν καταλήξει ότι η κάνναβης Sativa L με υψηλή περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν ανήκει στα οπιούχα – αυτό υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – και μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό και όχι χημικό φάρμακο, για αγωγή αντιμετώπισης, παρηγορητικής ή θεραπευτικής, μιας σειράς ασθενειών.
Παντού στον κόσμο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στην αγορά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για να αντιμετωπίσουν σχετικά προβλήματα υγείας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του δυτικού εν γένει κόσμου, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση για την παραγωγή και χρήση φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πασχόντων πολιτών. Στη χώρα μας δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αναζητούν, με μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία είναι αλήθεια, να τα βρουν στην αλλοδαπή.
Οφείλουμε λοιπόν σαν κράτος να ανταποκριθούμε κατά πρώτον σε αυτό το κοινωνικό αίτημα που αφορά το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία. Να μπορούν δηλαδή οι συμπολίτες μας που χρήζουν αγωγής με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης να τα βρίσκουν σε τιμή προσιτή και όχι να ξοδεύουν περιουσίες για να τα εξασφαλίσουν. Όχι μέσα από αμφίβολης νομιμότητας διαδρόμους αλλά με την φροντίδα της ίδιας της πολιτείας.
Το δεύτερον είναι ότι, με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει όλο αυτό το διάστημα μελέτης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, έχουμε διαπιστώσει τις προοπτικές που διανοίγονται στην οικονομία και την απασχόληση.
Προς αποφυγή εντυπώσεων δεν θα ήθελα να αναφέρω αριθμούς αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζονται και οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν, θα είναι όχι μια μεγάλη ανάσα αλλά πραγματική έκπληξη στην οικονομίας μας.
Την παραπάνω εκτίμηση για τη χώρα μας, πέραν των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει, πρέπει να τη δούμε στο φως της διεθνούς αγοράς κάνναβης, που σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ομίλου Brightfield μιας εταιρείας έρευνας στην αγορά κάνναβης, αναμένεται να φτάσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, και θα παρουσιάσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 60%.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες ελευθερώνουν τους νόμους για την φαρμακευτική εφαρμογή της κάνναβης. Οι εκτιμήσεις για την ερχόμενη δεκαετία στην παγκόσμια αγορά κάνουν λόγο για 200 δις.
Δεν θα μπω στην ιστορία της φαρμακευτικής κάνναβη στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, πως ήταν μέσα στα χρόνια, πότε επιτρεπόταν, πότε και πως απαγορεύτηκε. Ούτε ειδικός είμαι, ούτε και ποτέ, για να σας πω την μαύρη αλήθεια, με είχε απασχολήσει. Καλώς ή κακώς ήταν παντελώς εκτός του πεδίου σκέψης μου. Δε μπορώ όμως να μην διαπιστώσω και να μην επισημάνω ότι οι Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, που την είχαν απαγορεύσει και ουσιαστικά είχαν επιβάλει την απαγόρευση αυτή σε όλο το δυτικό κόσμο, σήμερα την επανέφεραν και οδηγούν το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.
Είναι η στιγμή εισαγωγής της καλλιέργειας στη διεθνή παραγωγή και αγορά και η ιδανική στιγμή για τη χώρα μας. Γιατί και στη χώρα μας, το εξήγησα παραπάνω. Γιατί ειδικά στη χώρα μας η επενδυτική διάθεση είναι τόσο μεγάλη, η απάντηση είναι απλή: 1. Μειωμένο κόστος θέρμανσης λόγω κλίματος. 2. Υψηλή ένταση και διάρκεια ηλιοφάνειας. 3. Πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Από γεωπονική άποψη δηλαδή είναι το φως και το μικροκλίμα της χώρας μας.
Έχουμε κάνει κατά καιρούς λόγο, και εγώ ο ίδιος προσωπικά σε συνεντεύξεις μου, για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο οι λόγοι που προανέφερα. Από μόνοι τους δεν αρκούν.
Σήμερα οι επιχειρηματικός και επενδυτικός κόσμος διαπιστώνει ότι, σε μια γενικότερα ασταθή γεωπολιτική περιοχή, η Ελλάδα βρίσκει τον βηματισμό της, βαδίζει στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη και μπορεί να εξασφαλίσει, να φιλοξενήσει και να διασφαλίσει χωρίς κινδύνους και περιπέτειες τις επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεων για να βγει οριστικά από τα δύσκολα και η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων και στην φαρμακευτική κάνναβη, να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της χώρας και να δημιουργήσει επενδυτικό κλίμα εμπιστοσύνης.
Θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η καλλιέργεια και η επεξεργασία της να υπηρετεί αυστηρά αποκλειστικά και μόνο αυτό το σκοπό. Δεν ξεκινάμε μια τέτοια προσπάθεια ωστόσο για να βάλουμε εμπόδια στους επενδυτές αλλά αντίθετα να συνεργαστούμε, πάντα όμως στο πλαίσιο της θεσπισμένης νομιμότητας και του ελέγχου που απαιτεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Η κυβέρνησή μας αγαπητοί συνάδελφοι, όσο και αν αυτό στεναχωρεί κάποιους, θα αναστηλώσει την οικονομία και θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει σταθερό βηματισμό και το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον οφείλεται ακριβώς στο κλίμα εμπιστοσύνης που μέρα τη μέρα κτίζει η κυβέρνησή μας.
Τίθεται, ευλόγως, το ερώτημα: Πως θα ωφεληθεί ο έλληνας αγρότης; Απαντούμε: Η καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι μια αγροτική δουλειά με την κλασική έννοια. Δεν είναι ούτε πατζάρια, ούτε βαμβάκι. Δεν είναι ούτε καπνός. Και στον καπνό αν θυμάστε ή γνωρίζετε, υπήρχε και υπάρχει ένα αρκετά αυστηρό αδειοδοτικό πλαίσιο.
Το έχω ξαναπεί: Μην φανταστείτε ότι ήλθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να βάζουμε στα χωράφια κάνναβη. Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και επενδυτικά κεφάλαια. Η ωφέλεια που θα προκύψει από τις επενδύσεις στον τομέα αυτό στην ύπαιθρο στις περιοχές όπου τελικά θα αναπτυχθούν οι μονάδες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και θα είναι πολλές.
Βεβαίως συνεργατικά αγροτικά σχήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου έχουν κάθε δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της επεξεργασίας και μεταποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης.
Οι μονάδες που θα αδειοδοτηθούν για την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών, με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων θα είναι καθετοποιημένες και κλειστές.
Η φύλαξή τους θα γίνεται με τα απαραίτητα ανθρώπινα και σύγχρονα τεχνικά μέσα και ο κάθε απαιτούμενος έλεγχος, που θα είναι αυστηρός, θα γίνεται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι αστεία και εκ του πονηρού η επιχειρηματολογία ότι θα βάλουμε την αστυνομία να φυλάει τις καλλιεργητικές και μεταποιητικές εγκαταστάσεις.
Η αστυνομία και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα προβαίνουν σε ελέγχους όταν το κρίνουν απαραίτητο και όπως θα ορισθεί στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που άμεσα θα ακολουθήσουν.
Η κυβέρνηση μας, χωρίς φοβικότητες και συντηρητισμούς, πράττει το προφανές. Προχωρά στην νομοθετική ρύθμιση της καλλιέργειας και επεξεργασίας της φαρμακευτικής κάνναβης από τη μια για καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων στη χώρα μας που πάσχουν από ασθένειες οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να αντιμετωπισθούν με τα σχετικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από την άλλη διότι ανοίγει ένα τεράστιο επενδυτικό πεδίο.
Είναι ένας νόμος αντιμονοπωλιακός, ένας νόμος ανοιχτός. Θα έχετε προσέξει πως δεν έχει μπει όριο αδειών. Όποιοι μπορούν να επενδύσουν είναι καλοδεχούμενοι. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική αυτής της αγοράς.
Ακολουθεί το βίντεο της Ομιλίας του Υπουργού: