ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2018
Άρθρο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Σταύρου Αραχωβίτη,
στo περιοδικό «HOTDOC» της εφημερίδας «Documento»
«Ανοίγουμε τον δρόμο για νέες επενδύσεις»
Με εκθετικό ρυθμό αυξάνεται το ενδιαφέρον, που μεταφράζεται σε πραγματικές επενδύσεις μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, για την καλλιέργεια βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Η διευκόλυνση της πραγματοποίησης και της επέκτασης αυτών των επενδύσεων θα δημιουργήσει πολύ γρήγορα νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει έσοδα στην ελληνική οικονομία. Αυτή είναι και η κατεύθυνση στην οποία κινούνται συντονισμένα οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Η αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αλματώδης, καθώς από τα 20 στρέμματα το 2016, πέρσι έφτασαν τα 300, για να υπερτριπλασιαστούν φέτος, ξεπερνώντας τα 1.000 στρέμματα. Τόσες είναι οι εκτάσεις τις οποίες έχει προεγκρίνει για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις εκτάσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος και τα στρέμματα, όσο το ύψος της επένδυσης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μία πλήρως ελεγχόμενη και υπό κάλυψη (θερμοκηπιακή) καλλιέργεια. Που σημαίνει ότι το κόστος εγκατάστασης μίας τέτοιας μονάδας είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την εγκατάσταση σε ένα απλό χωράφι.
Έντονο ενδιαφέρον
Βέβαια, μόλις γίνει λειτουργική η επένδυση θα υπάρχει αρκετά μεγάλη απόδοση σε κέρδος και γι’ αυτό έχει εκφραστεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εταιρείες που έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και σχεδιάζουν να υποβάλουν αιτήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα είναι περίπου επτά, αλλά αναμένεται πρώτα να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει κάποιες λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου.
Στο νόμο, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι έχει γίνει πρόβλεψη για ένα πολύ αυστηρό ιδιωτικό σύστημα φύλαξης, με ψηλή περίφραξη, κάμερες ασφαλείας, καταγραφή εισόδου/εξόδου. Όλα αυτά είναι υποχρεώσεις του επενδυτή.
Επιπλέον, επειδή πρόκειται για επένδυση υψηλής έντασης κεφαλαίου, οι εταιρείες που έχουν πάρει άδεια, ξεκινούν με λίγα στρέμματα, έως δέκα, με σκοπό τα επόμενα δύο χρόνια να τα πολλαπλασιάσουν.
Το ίδιο περίπου κάνουν και οι καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης, οι οποίοι ξεκίνησαν δειλά με λίγα στρέμματα, αλλά οι προοπτικές για την ερχόμενη χρονιά είναι ακόμη καλύτερες, καθώς έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν στις καλλιεργητικές φροντίδες που οδηγούν σε μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ παράλληλα το φυτό φαίνεται να προσαρμόζεται ικανοποιητικά στο ελληνικό κλίμα και περιβάλλον. Μάλιστα, όσοι επίδοξοι καλλιεργητές ρωτούν για το ποιες περιοχές είναι πιο πρόσφορες για την καλλιέργεια, δεν υπάρχει σημαντικός περιορισμός για την Ελλάδα, αρκεί να είναι γόνιμο το έδαφος. Όμως για περισσότερες λεπτομέρειες ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έχει εκδώσει ένα εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της κάνναβης, όπου δίνεται μία κατεύθυνση στον αγρότη για το πώς και πού πρέπει να καλλιεργήσει, με βάση ορισμένες κλιματολογικές και εδαφολογικές απαιτήσεις.
Από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, προτείνουμε στους καλλιεργητές που ασχολούνται ή σκοπεύουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης να δημιουργήσουν ισχυρές και οργανωμένες συλλογικές δομές, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Έτσι θα διασφαλίσουν την προστασία του προϊόντος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη μεταποίηση και διάθεση στην αγορά, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με πιο αποδοτικό τρόπο, εάν διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες και εκτάσεις.
Επίσης, για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, οι παραγωγοί μπορούν να ενεργοποιούν κανονικά τα δικαιώματα των άμεσων ενισχύσεων που κατέχουν από προηγούμενα χρόνια και να λαμβάνουν την αντίστοιχη επιδότηση. Δεν μπορεί, όμως, να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση, γιατί είναι μία νέα καλλιέργεια για την Ελλάδα και δεν υπάρχουν στοιχεία παραγωγής από προηγούμενα έτη, ώστε να δικαιολογείται μία τέτοιου είδους επιδότηση, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη, είναι πολύ νωρίς ακόμα και ως εκ τούτου δεν έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, που να επιτρέπει την επιχορήγηση τέτοιων projects.
Θεσμικό πλαίσιο και διευκόλυνση
Ειδικά, πάντως, για τη φαρμακευτική κάνναβη, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι έχουν περάσει μόλις έξι μήνες αφότου ψηφίστηκε ο νόμος, που ορίζει τη διαδικασία για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Σε αυτό το στάδιο, τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τις λεπτομέρειες εφαρμογής, η οποία θα είναι στην κατεύθυνση απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης.
Στο επόμενο διάστημα, το ΥΠΑΑΤ θα ετοιμάσει ένα απλοποιημένο πλαίσιο αδειοδότησης/έγκρισης για τους θαλάμους καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ ήδη προχωρήσαμε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον ορισμό των τροφίμων που θα μπορούν να περιέχουν μέχρι ένα ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Στην ομάδα συμμετέχουν τόσο υπηρεσιακοί του ΥΠΑΑΤ όσο και καθηγητές πανεπιστημίου, μαζί με εκπρόσωπο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στόχος είναι η εισήγηση της ομάδας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2018. Εξάλλου, τα ανώτατα επιτρεπτά όρια περιεκτικότητας της τετραϋδροκανναβινόλης στα τρόφιμα είναι γνωστά διεθνώς, καθώς υπάρχουν και σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Γενικότερα θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν συστατικά της κάνναβης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως και τα θέματα της πανεπιστημιακής έρευνας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής ερευνητικών προγραμμάτων σε ιδρύματα της χώρας.