ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2018
Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη,
στο 10ο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
«Κυρίες και Κύριοι
Το Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού.
Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν μελισσοκομική χώρα, με μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία, η οποία οφείλεται στις άριστες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και στην εξαιρετική μελισσοκομική χλωρίδα της. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μελιού επικεντρώνονται στις άριστες οργανοληπτικές του ιδιότητες, που οφείλονται κυρίως στην πλούσια βλάστηση της χώρας μας. Ο κλάδος της μελισσοκομίας, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και στον εξαγωγικό κλάδο, χάρη στην άριστη ποιότητα των διαφόρων ειδών μελιού και των προϊόντων κυψέλης που παράγονται με μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο.
Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, την καθιέρωση ελληνικού σήματος, την πιστοποίηση του προϊόντος, την ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης, καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» της ΕΕ, ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την θέση που του αρμόζει. Αναγκαία είναι και η διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής μελιού από τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων μελιών.
Η κυβέρνηση μας δίνει περαιτέρω έμφαση στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας των μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και ενισχύει τους τομείς της πιστοποίησης, εμπορίας και τυποποίησης του ελληνικού μελιού, προχωρώντας παράλληλα σε στοχευμένες δράσεις και συνέργειες με άλλους τομείς. Για παράδειγμα στη διασύνδεση της μελισσοκομίας με τον τουρισμό και τη γαστρονομία,
Το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ σημαντικά, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση, που επιτελεί στις διάφορες καλλιέργειες και στην άγρια βλάστηση. Στη χώρα μας, η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της γεωργίας, καλύπτοντας σχεδόν το 1% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής. Εκτιμάται ότι οι περίπου 20.000 μελισσοκόμοι και οι περισσότερες από 1.300.000 κυψέλες δίνουν μια παραγωγή περίπου 15.000 τόνων ετησίως.
Επιπλέον, τον περασμένο Αύγουστο του 2018, υπογράφηκε Υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζονται εντάχθηκε ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών. Με αυτήν την υπουργική απόφαση, ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν στο οποίο δεν επιτρέπεται η προσθήκη άλλου συστατικού, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία. Στον προσυσκευασμένο βασιλικό πολτό δύναται να αναγράφεται ένδειξη που να υποδηλώνει τη χώρα συλλογής.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο της Μελισσοκομίας μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και με το «Εθνικό Μελισσοκομικό πρόγραμμα διαρθρωτικού χαρακτήρα 2017-2019, σύμφωνα με τον Καν. Ε.Ε. 1308/2013».
1. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος περιλαμβάνεται η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας και προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος. Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
- Εκπαίδευση – Έρευνα
- Προώθηση-Aναλύσεις μελιού
- Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες,
- Αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους
- Εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας
- Διαχείριση των μετακινήσεων του μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ε.Ε.,
- Χωροταξική κατανομή των θέσεων για μελισσοκόμους κατά την περίοδο της ανθοφορίας
2. Ο κλάδος της µελισσοκοµίας µπορεί να επωφεληθεί από τα εξής Μέτρα του ΠΑΑ:
- Μέτρο 4.1 Επενδύσεις σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Αποτελεί συνέχεια των Σχεδίων Βελτίωσης της τρέχουσας περιόδους, όπου προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις στις µελισσοκοµικές εκµεταλλεύσεις και ενίσχυσης δαπανών αγοράς µελισσοσµηνών
- Μέτρο 4.2.1 Επενδύσεις στη µεταποίηση εµπορία και /ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων: Προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/επεξεργασίας µελιού µε ποσοστά επιχορήγησης 40%, 50%, 75%
- Μέτρο 4.2.2 Επενδύσεις στη µεταποίηση εµπορία και /ή ανάπτυξη µη γεωργικών προϊόντων: Ενίσχυση για τη δηµιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός)
- Μέτρο 4.4 Στήριξη για µη παραγωγικές επενδύσεις σε υποδοµές που συνδέονται µε την επίτευξη γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιµατικών στόχων: Καλύπτει την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης για τη µελισσοκοµία µε επιχορήγηση 80% για ατοµικές και 100% για συλλογικές περιφράξεις.
3. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, ο προϋπολογισμός μελισσοκομικών συνεταιρισμών ανέρχεται στα 1.200.000 ευρώ, και καλύπτεται κατά 100% από κοινοτικούς πόρους.