ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2012
Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή,
Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιώς του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Χίο
- «Είχε δοθεί προτεραιότητα στην αποτίμηση των ζημιών του ζωικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια ακολουθεί πάντα το φυτικό κεφάλαιο, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ΠΣΕΑ, γιατί αυτό θα πληρωθεί από εθνικούς πόρους, μετά όμως την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται περί πλαγίων επιδοτήσεων».
- «Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες πληρώνοντας 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο του Ηρακλείου κι άλλες 500.000 ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο των Χανίων Κρήτης».
- «Μόλις δοθεί η έγκριση, θα αρχίσει η αποζημίωση και του φυτικού κεφαλαίου».
- «Για τη Χίο, μας είχαν ζητηθεί δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά στους μελισσοκόμους, που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και χρειάστηκε να ξανανοίξουμε τη δήλωση του ΟΣΔΕ, προκειμένου κι αυτοί οι άνθρωποι να ασφαλιστούν για να μπορέσουν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Το δεύτερο αφορούσε στα μαστιχόδεντρα. Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε τους μαστιχοπαραγωγούς, που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ γίνεται ειδική μνεία να δοθεί άδεια και σε αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα στο οικονομικό πρόγραμμα προβλέπεται να αποζημιωθούν κι αυτοί που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν προβλεπόταν μια τέτοια διεργασία».
- «Πριν από μια εβδομάδα στείλαμε δωρεάν 40 τόνους ζάχαρης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προκειμένου να έχουν άμεσα τροφή τα μελίσσια».
- «Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ανάμεσα σε ομάδες συνεταιρισμών που παράγουν ζωοτροφές, να στείλουν άμεσα στην ΕΑΣ της Χίου, ζωοτροφές για τα κοπάδια τους».
- «Υπάρχει ειδική δράση για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και για να δείτε τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο προϊόν ο τόπος, πήραν μέσα στον Ιούνιο 1,2 εκατ. € από κοινοτικές ενισχύσεις για τη μαστίχα».
- «Σε ότι αφορά στα αναδασωτέα. Βάσει του νόμου όποια περιοχή καίγεται ακαριαία κηρύσσεται ως αναδασωτέα και δεν χρειάζεται να την ανακηρύξουμε εκ νέου. Έτσι είναι ο νόμος και έτσι γίνεται».
- «Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά. Και το Υπουργείο μας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν θέσει στη διάθεση του νησιού 3 έργα ύψους 31,6 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρική προστασία και είναι διαθέσιμα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού.
«Είχαμε αρκετές φυσικές καταστροφές, κυρίως πυρκαγιές, στη χώρα μας, αρχίζοντας από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κρήτης κι αργότερα της Ζακύνθου, της Χαλκιδικής και της Χίου. Κι ενώ δεν προλάβαμε να τελειώσουμε με τις πυρκαγιές άρχισαν οι βροχές, οι πλημμύρες και το χαλάζι.
Πρέπει να σας πω όμως, όπως είχα απαντήσει και πριν από 15 μέρες που μου ετέθη εδώ η ίδια ερώτηση, επειδή το ζωικό κεφάλαιο, είτε είναι αιγοπρόβατα, είτε είναι μελισσοκομικό, αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, είχε δοθεί προτεραιότητα να γίνει πρώτα αποτίμηση της συγκεκριμένης ζημιάς και στη συνέχεια να ακολουθεί πάντα το φυτικό κεφάλαιο, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ΠΣΕΑ, γιατί αυτό θα πληρωθεί από εθνικούς πόρους, μετά όμως την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται περί πλαγίων επιδοτήσεων. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε για όλες τις περιπτώσεις η διεργασία. Την προηγούμενη εβδομάδα τελειώσαμε, πληρώνοντας 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο του Ηρακλείου κι άλλες 500.000 ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο των Χανίων Κρήτης σε ότι αφορά τις ζημιές από τις πυρκαγιές.
Σε ότι αφορά δε το φυτικό κεφάλαιο έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΠΣΕΑ – το ‘χω στη διάθεσή μου για το σύνολο- αυτό θα υποβληθεί και μόλις δοθεί η έγκριση, θα αρχίσει η αποζημίωση και του φυτικού κεφαλαίου.
Ειδικά τώρα για τη Χίο, μας είχαν ζητηθεί δύο πράγματα.
Το πρώτο αφορά στους μελισσοκόμους. Είχαμε πολλούς μελισσοκόμους που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και χρειάστηκε να ξανανοίξουμε τη δήλωση του ΟΣΔΕ, προκειμένου κι αυτοί οι άνθρωποι να ασφαλιστούν για να μπορέσουν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Με την ευκαιρία αυτή απευθύνω έκκληση προς τους γεωργούς, τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους να ασφαλίζουν έγκαιρα την παραγωγή τους γιατί μπορεί να μην υποψιάζεται κανείς ότι μπορεί να τον βρει μια τέτοια φυσική καταστροφή, αλλά να που έρχεται μια φυσική καταστροφή και θα χρειαστεί αυτή η βοήθεια.
Το δεύτερο αφορά στα μαστιχόδεντρα. Επειδή υπήρχαν αρκετοί μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και μάλιστα, η πλειοψηφία των μαστιχοπαραγωγών ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία, μας ζητήθηκε να τους βοηθήσουμε και στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ γίνεται ειδική μνεία να δοθεί άδεια και σε αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα στο οικονομικό πρόγραμμα προβλέπεται να αποζημιωθούν κι αυτοί που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν προβλεπόταν μια τέτοια διεργασία.
Επίσης σε ότι αφορά στην επισιτιστική βοήθεια που μας ζητήθηκε, ιδιαίτερα για τους μελισσοκόμους, και όπως δεσμευτήκαμε να κάνουμε ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε κυρίως σε θέματα τροφής, πριν από μια εβδομάδα στείλαμε δωρεάν 40 τόνους ζάχαρης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προκειμένου να έχουν άμεσα τροφή τα μελίσσια.
Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ανάμεσα σε ομάδες συνεταιρισμών που παράγουν ζωοτροφές, να στείλουν άμεσα στην ΕΑΣ της Χίου, ζωοτροφές για τα κοπάδια τους.
Αντίστοιχες προσπάθειες καταβάλλουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης πρέπει να σας θυμίσω ότι οι τοπικοί φορείς είναι που αιτούνται να κηρυχθεί μια περιοχή ως πυρόπληκτη. Η αίτηση αυτή αποστέλλεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και εμείς, εφόσον μας ζητηθεί η γνώμη, γνωμοδοτούμε θετικά. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει».
Δευτερολογία
«Κάποια πράγματα έγιναν άμεσα. Η ζάχαρη που εστάλη στους μαστιχοπαραγωγούς, τα χρήματα που δόθηκαν. Υπάρχει ειδική δράση για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και για να δείτε τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο προϊόν ο τόπος, πήραν μέσα στον Ιούνιο 1,2 εκατ. € από κοινοτικές ενισχύσεις για τη μαστίχα. Δεν θα τα έπαιρναν αυτή τη χρονιά αν δεν είχαμε φροντίσει να πούμε ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις θα δοθούν και φέτος επειδή θεωρήσαμε ότι ουσιαστικά είχε αρχίσει η συγκομιδή του καρπού της μαστίχας -παρά το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί- και με τον τρόπο αυτό θα αποζημιωθούν και για τη φετινή τους σοδειά.
Σε ότι αφορά στα αναδασωτέα. Βάσει του νόμου όποια περιοχή καίγεται ακαριαία κηρύσσεται ως αναδασωτέα και δεν χρειάζεται να την ανακηρύξουμε εκ νέου. Έτσι είναι ο νόμος και έτσι γίνεται.
Τώρα σχετικά με τα αντιπλημμυρικά. Και το Υπουργείο μας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν θέσει στη διάθεση του νησιού 3 έργα ύψους 31,6 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρική προστασία και είναι διαθέσιμα. Υλοποιούνται, ήδη προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές από πλημμύρες.
Σχετικά με τα δασικά έργα. Η δασική υπηρεσία του νησιού μας έχει δηλώσει ότι «ένεκα της βραχώδους υφής δεν υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του εδάφους από πλημμύρες αυτή τη στιγμή στο νησί», προκειμένου να γίνουν τα σχετικά φράγματα. Αν χρειαστεί θα γίνουν. Τα χρήματα είναι εκεί. Δεν στερούνται των χρημάτων για να κάνουν αυτήν την προσπάθεια, οι άνθρωποι εκεί. Μη νομίζετε ότι μας βρίσκει αδιάφορους αυτός ο κίνδυνος. Αγωνιζόμαστε, αλλά ακούμε τις τοπικές υπηρεσίες. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι σε συνεννόηση με τους γειτονικούς δήμους, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επιτραπεί στους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούσαν για τα κοπάδια τους βοσκοτόπια τα οποία έχουν καταστραφεί από την φωτιά, να μεταφέρουν τα κοπάδια τους σε γειτονικούς βοσκότοπους άλλων περιοχών.
Παράλληλα, εμείς θα προσπαθούμε να δώσουμε συμπυκνωμένες ζωοτροφές.
Ευχαριστώ πολύ».