ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2012
Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή,
απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Βογιατζή
σχετικά με τη λειτουργία Εργαστηρίου ελαιολάδου στο νησί της Λέσβου.
- Κάνουμε προσπάθειες για το πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, ώστε να πιστοποιείται η ποιότητά του σε ISO αναγνωρισμένα εργαστήρια, στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, όπως των Χανίων, της Καλαμάτας και της Λέσβου.
- Το 2006, που ήταν και έτος ελαιολάδου, η χώρα αποφάσισε να δημιουργήσει 3 τέτοια εργαστήρια, να ζητήσει χρήματα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 500.000 ευρώ ανά εργαστήριο, προκειμένου να αποκτηθούν οι σημαντικές εργαστηριακές υποδομές που απαιτούνται για τις αναλύσεις αυτές.
- Στη Λέσβο δεν υπήρχε Ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ ή σταθμός κοντά και ψάχνουμε τώρα να βρούμε έναν επιστήμονα από το υπάρχον προσωπικό μας γιατί όπως ξέρετε δεν μπορούμε να προσλάβουμε, δεδομένων των συνθηκών. Δεν είναι απλά ότι βρίσκουμε έναν επιστήμονα που θέλει να πάει στη Λέσβο. Πρέπει να είναι άνθρωπος που να μπορέσει να λειτουργήσει με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, να μπορέσει να παραδώσει τις μετρήσεις, όπως αυτές απαιτούνται.
- Έχουμε βρει έναν επιστήμονα και η πρόθεση μας είναι να πάει εκεί, να λειτουργήσει το εργαστήριο, να κάνει την πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου και στο χρονικό διάστημα του ενός ή δύο ετών που θα βρίσκεται εκεί να εκπαιδεύσει δύο από τους γεωπόνους της περιοχής και το χημικό από το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί αυτή η μονάδα και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και όχι μόνο στην πιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, αλλά και σε άλλα προϊόντα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Είχα την ευκαιρία, από αυτό εδώ το βήμα, να μιλήσω ξανά για την προσπάθεια που κάνουμε για το πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, ώστε να πιστοποιείται η ποιότητά του σε ISO αναγνωρισμένα εργαστήρια, στις περιοχές της χώρας μας που είναι ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων, της Καλαμάτας και της Λέσβου.
Το 2006, που ήταν και έτος ελαιολάδου, η χώρα αποφάσισε να δημιουργήσει 3 τέτοια εργαστήρια, να ζητήσει χρήματα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 400.000 ευρώ ανά εργαστήριο, προκειμένου να αποκτηθούν οι σημαντικές εργαστηριακές υποδομές που απαιτούνται για τις αναλύσεις αυτές και έτσι κι έγινε. Παρά του ότι λίγα πράγματα πρόλαβαν να γίνουν με την ένταξη στο τέλος της 3ης προγραμματικής περιόδου, το έργο μεταφέρθηκε ως γέφυρα στο ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε με επιτυχία. Έχει παραληφθεί ο εξοπλισμός και στα τρία εργαστήρια. Μάλιστα υπάρχουν λίγα χρήματα, προκειμένου αν κάτι λείπει, κυρίως αναλώσιμα υλικά για να λειτουργήσουν, να τα προμηθευτούμε ώστε να λειτουργήσει με επιτυχία.
Στα δύο άλλα εργαστήρια που άρχισαν να λειτουργούν, των Χανίων- το οποίο εγκαινίασα λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου- και της Καλαμάτας, δυστυχώς στα τεχνικά δελτία των έργων δεν είχε προβλεφθεί, ούτε η δαπάνη πιστοποίησης, ούτε η δαπάνη προσωπικού για τη λειτουργία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη μια να πληρώσει τις δαπάνες πιστοποίησης, οι οποίες βέβαια δεν είναι υψηλές, και από την άλλη να λύσει το πρόβλημα του προσωπικού με υπάρχον προσωπικό από τα Ινστιτούτα του τότε ΕΘΙΑΓΕ που λειτουργούσαν και στα Χανιά και στην Καλαμάτα. Ήταν εύκολο, λοιπόν, να αποσπάσουμε έναν, δύο ερευνητές που ήταν ειδικευμένοι σε αυτές τις αναλύσεις και να αρχίσουμε να λειτουργούμε αυτές τις τόσο σημαντικές υποδομές.
Αντίθετα στη Λέσβο δεν υπήρχε τέτοιο Ινστιτούτο ή σταθμός κοντά και ψάχνουμε τώρα και καταφέρνουμε να βρούμε έναν ή δύο, γιατί όπως ξέρετε δεν μπορούμε να προσλάβουμε, δεδομένων των συνθηκών. Δεν είναι απλά ότι βρίσκουμε έναν επιστήμονα που θέλει να πάει στη Λέσβο. Πρέπει να είναι άνθρωπος που να μπορέσει να λειτουργήσει με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, να μπορέσει να παραδώσει τις μετρήσεις, όπως αυτές απαιτούνται. Έχουμε έρθει σε επαφή με 2-3 Ινστιτούτα μας, που έχουν αυτό το προσωπικό και θα καταφέρουμε σύντομα, αφενός να πληρώσουμε τις δαπάνες πιστοποίησης για να μπορέσει να πιστοποιηθεί το ελαιόλαδο, αλλιώς τα αποτελέσματά του δεν θα έχουν δυνατότητες, και αφετέρου να αρχίσει να λειτουργεί. Ζητούμε όμως τη βοήθεια και της ντόπιας κοινωνίας, γιατί θα είναι προς όφελος τους, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούν να πηγαίνουν σε άλλα εργαστήρια που λειτουργούν είτε στην ΕΑΣ Ηρακλείου ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Δευτερολογία
Ήθελα να επισημάνω το εξής. Επειδή αυτό το εργαστήριο θα πιστοποιηθεί, ο άνθρωπος που θα πάει την ώρα που θα γίνεται η πιστοποίηση πρέπει να είναι εξειδικευμένος στη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Δηλαδή, στη χρήση συγκεκριμένων χρωματογραφικών μεθόδων. Άρα λοιπόν, δεν μπορεί απλά να αποσπαστεί ένας άνθρωπος. Έχουμε βρει έναν τέτοιο επιστήμονα και η πρόθεση μας είναι να πάει εκεί, να λειτουργήσει το εργαστήριο, να κάνει την πιστοποίηση και στο χρονικό διάστημα του ενός ή δύο ετών που θα βρίσκεται εκεί να εκπαιδεύσει δύο από τους γεωπόνους της περιοχής και το χημικό από το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί αυτή η μονάδα και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και όχι μόνο στην πιστοποίηση του ελαιολάδου, αλλά και σε άλλα προϊόντα.
Πάρα πολλά προϊόντα που είναι με ονομασία προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, τώρα βιολογικού τρόπου παραγωγής- σας θυμίζω ότι έρχονται 3 ακόμα σήματα από την Ε.Ε.- θα κατοχυρωθούν τα προϊόντα της παραδοσιακής μας γεωργίας που είναι πάρα πολλά. Όλα αυτά θα απαιτούν πολύ λεπτούς ελέγχους. Δέστε για παράδειγμα τι περνάμε τώρα για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης που προσπαθούν και πουλούν οτιδήποτε φαίνεται όσπριο για φάβα Σαντορίνης ή φακή ή φασόλια Πρεσπών. Αυτά απαιτούν για να πάρεις ISO, λεπτομερείς αναλύσεις με το DNA. Είναι δυνατόν να πιαστούν όλα αυτά και να αντιμετωπιστούν, δεν μπορεί να κάνει όμως ένας απλός γεωπόνος την πιστοποίηση του εργαστηρίου. Θα το κάνουμε με τον ειδικό επιστήμονα και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν και θα εκπαιδευτούν δίπλα του αυτοί οι άνθρωποι.