ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2012
Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή,
απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου
της Ν.Δ, Ελευθέριου Αυγενάκη, σχετικά με
την τροποποίηση του ισχύοντος καταστατικού
των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)
- Το νερό, είναι πόρος υπό περιορισμό στη γεωργία του τόπου μας.
- Θέλουμε να δούμε πιο ολοκληρωμένα το θέμα του νερού. Να δούμε συνολικά αυτόν τον πόρο για να μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε και σωστά.
- Η πολιτική μας θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα
- Οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ έγιναν μια τεράστια «δεξαμενή» διορισμών.Σε ΤΟΕΒ, που χρειαζόντουσαν 10-20 άτομα, υπηρετούσαν 78 άτομα
- Ως ΥΠΑΑΤ δεν θα πάψουμε να προγραμματίζουμε τόσο την κατασκευή αρδευτικών έργων όσο και λιμνοδεξαμενών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη.
«Μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε για κάτι πολύ σημαντικό όπως είναι το νερό, ένας από τους πιο σημαντικούς πόρους για τη γεωργία μας, ένας πόρος υπό περιορισμό στη γεωργία του τόπου μας. Αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που περιγράψατε και τις επερχόμενες κλιματολογικές αλλαγές που θα κάνουν τον πόρο αυτό ακόμα πιο περιορισμένο. Αν αναλογιστεί κανείς την κακοδιαχείριση του και τη μη σωστή χρήση του, όπως επίσης και τον ανταγωνισμό που δέχεται το νερό της άρδευσης των αγρών από το νερό της ύδρευσης των αστικών κέντρων.
Είναι σίγουρο ότι η πολιτική μας θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο αλλά γιατί έτσι επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως θα δείτε και στη νέα ΚΑΠ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διαχειριστούμε με αειφόρο τρόπο αυτόν τον τόσο σημαντικό πόρο για τη γεωργία. Αυτά που συζητούμε, τόσο για τους ΓΟΕΒ που λειτουργούν σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και για τους ΤΟΕΒ που λειτουργούν σε επίπεδο Δήμων, είναι σημαντικά και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να επιλύσουμε τα προβλήματα που επισημάνατε.
Θα σας πω το πώς φτάσαμε ως εδώ. Όπως μου επεσήμαναν πολλοί, έγιναν από την Πολιτεία έτοιμα αρδευτικά δίκτυα με δαπάνες του Κράτους, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν και δώσαμε τη διαχείρισή τους, τη διαχείριση ενός έτοιμου έργου, με το παλαιωμένο νομικό πλαίσιο, με λίγα χρήματα, μόνο για να πληρωθούν, ένας ορισμένος αριθμός προσωπικού και για να επιδιορθωθούν ζημιές που συνήθως συμβαίνουν από τη λειτουργία τους.
Στη συνέχεια απεδείχθη ότι λειτούργησαν οι «πελατειακές» σχέσεις. Οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ έγιναν μια τεράστια «δεξαμενή» διορισμών. Σε ΤΟΕΒ, που χρειαζόντουσαν 10-20 άτομα, μου περιέγραψαν ότι υπηρετούσαν 78 άτομα, κάτι που αργότερα περιορίστηκε, γιατί κάποιοι από αυτούς πήραν σύνταξη, άφησαν όμως πολλά κενά.
Θέλω να πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να δώσουμε μια λύση στα προβλήματα αυτά, γιατί υπάρχει από την άλλη μεριά κατάχρηση δυσλειτουργίας τους αφού από πελατειακές σχέσεις πάρα πολλοί ΤΟΕΒ δεν πήγαιναν να πάρουν έστω κι αυτά τα λίγα χρήματα που έπρεπε να πληρώσουν οι χρήστες του νερού, δηλαδή οι γεωργοί, με συνέπεια να έχουν πάρα πολλά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους».
Δευτερολογία
«Να μην είμαστε ισοπεδωτικοί. Παρά του ότι υπάρχει ένα παλιό θεσμικό πλαίσιο, παρά τα προβλήματα που και εσείς περιγράψατε, έχω συναντήσει και μιλήσει με εκπροσώπους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν υποδειγματικά. Μου έκανε τρομερή εντύπωση και η οικονομική διαχείριση, αλλά και η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται για παράδειγμα ο ΤΟΕΒ στην Πέλλα ή στην Ηλεία και αλλού, που δείχνει ότι παρά το παλιό θεσμικό πλαίσιο που περιγράφετε, όταν υπάρχει θέληση να γίνει χρηστή διαχείριση, να αποφευχθούν πελατειακές σχέσεις και περιττοί διορισμοί ή να πληρώσει κάποιος τα λίγα χρήματα που πρέπει για να ποτίσει το χωράφι του, οι θεσμοί αυτοί λειτουργούν και λειτουργούν αποτελεσματικά.
Εμείς θα πρέπει να έρθουμε αρωγοί και να αποτελέσουν αυτοί πρότυπά μας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά να κάνουμε τους ελέγχους όπως κι εσείς πολύ σωστά επισημαίνετε.
Γι’ αυτό, όπως κάναμε για να σιγουρέψουμε ότι ο ΕΛΓΑ θα παίρνει τα χρήματα μέσω των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, θα κάνουμε την ίδια δουλειά για να παίρνουν οι ΤΟΕΒ τα χρήματα που απαιτούνται μέσω των δηλώσεων αυτών. Επίσης θα διορθώσουμε ένα λάθος που πιστεύω ότι αυτό δημιούργησε μια μεγάλη δυσλειτουργία, γιατί το κόστος άρδευσης πήγαινε έως τώρα στον ιδιοκτήτη του αγρού. Πολλές φορές όμως αυτός νοίκιαζε τα χωράφια του σε αγρότες που έκαναν χρήση του νερού για την άρδευση του χωραφιού και φυσικά ο ιδιοκτήτης δεν είχε κανένα λόγο να πάει να πληρώσει τον ΤΟΕΒ ή τον ΓΟΕΒ γιατί λέει «και να το κόψουν, αφού εγώ δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω». Αυτό όμως δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και θα διορθωθεί.
Ως ΥΠΑΑΤ, παρά του ότι ο έλεγχος, η διαχείριση και η εποπτεία αυτών θα περάσει με το νέο Νόμο για τον Καλλικράτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα πάψουμε να προγραμματίζουμε τόσο την κατασκευή αρδευτικών έργων όσο και λιμνοδεξαμενών όπου μπορεί να συμπληρώσουμε αρδευτικά έργα. Να εντάξουμε για πρώτη φορά όχι μόνο νέα αρδευτικά έργα, αλλά να συντηρηθούν σωστά και να έρθουν στο σημερινό επίπεδο πεπαλαιωμένα έργα, τα οποία έχουν τεράστιες απώλειες νερού αυτή τη στιγμή.
Επίσης θέλουμε να δούμε πιο ολοκληρωμένα το θέμα του νερού. Να δούμε συνολικά αυτόν τον πόρο για να μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε και σωστά. Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, προκειμένου να απαλυνθεί μια δαπάνη ενέργειας που έχουν ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ γιατί για παράδειγμα λειτουργούν με ρεύμα τις αντλίες τους κ.α, ώστε στους οικίσκους τους και τις δεξαμενές τους να τους επιτραπεί να κάνουν χρήση ηλιακής ενέργειας και φωτοβολταϊκών, προκειμένου να περιοριστεί κι αυτό το κόστος λειτουργίας τους. Να δούμε τα προβλήματα ανακύκλωσης. Πώς θα μπορούσαν μεγάλες ποσότητες νερού που αυτή τη στιγμή βγαίνουν από τους βιολογικούς καθαρισμούς να αξιοποιηθούν από τη γεωργία ποικιλότροπα.
Ευχαριστώ πολύ».