ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2012
Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο «ΑΜΠΕ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Σιδέρη
Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο ΑΜΠΕ και θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, ρωτώντας σας για την υπόθεση του οικονομικού ελέγχου στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής;
To πόρισμα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Ζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή παράταση ενός μηνός. Είναι θέμα, λοιπόν, εικοσιτετραώρων η ολοκλήρωση του πορίσματος. Θέλω όμως με την ευκαιρία να τονίσω ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια». Την ώρα που η πολιτεία αναγκάζεται λόγω της δύσκολης συγκυρίας, στην οποία βρίσκεται η χώρα, να κόβει ακόμη και το δώρο στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κρατικοδίαιτες νησίδες, που παραμένουν άβατο σε ελέγχους.
Από το 1994 έως σήμερα έχουν δοθεί σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ στις αγροτικές οργανώσεις, στην ΠΑΣΕΓΕΣ , στη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Ως όφειλα λοιπόν, μετά από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης συνεργατισμού, ζήτησα να υπάρξει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, κατ’ αρχήν σε βάθος πενταετίας και στη συνέχεια από το 1994 έως σήμερα που θεσμοθετήθηκαν αυτές οι χρηματοδοτήσεις.
Αναμένουμε λοιπόν τα πορίσματα, για να δούμε πως θα κινηθούμε στο μέλλον. Γνωρίζετε επίσης πως η πρόθεσή μας είναι τα χρήματα αυτά να δίδονται πια σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων που είναι σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Νομίζω ότι εκεί θα πιάσουν περισσότερο τόπο. Πιστεύω τα χρειάζονται περισσότερο οι πολύτεκνοι αγρότες και είναι, αν θέλετε, μια ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας της Πολιτείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από τους πολιτικούς σχηματισμούς, στις συναντήσεις που είχα μέχρι τώρα, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και από το βήμα της Βουλής το ΚΚΕ, έχουν ταχθεί υπέρ της ρύθμισης. Η ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθεί στην πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα έχει το υπουργείο μας.
Πόσες οικογένειες πολυτέκνων πρόκειται να ωφεληθούν, πότε εκτιμάτε ότι θα καταβληθεί το επίδομα αλλά και τι ύψους μπορεί να είναι;
Τα χρήματα αυτά ήταν ουσιαστικά το 3% των εσόδων του ΕΛΓΑ. Αν αναλογιστείτε ότι φέτος ο ΕΛΓΑ έχει έσοδα της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι μπορούμε να δώσουμε ένα επίδομα ύψους περίπου 1.000 ευρώ σε σχεδόν 5.000 οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Στο υπουργείο μας, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουμε επίσης στοιχεία. Μόλις ολοκληρωθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, θα προχωρήσουμε στην καταβολή αυτού του επιδόματος από το νέο έτος. Άλλωστε καταβάλλονται σε σχέση με τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς στον ΕΛΓΑ. Πιστεύω ότι στους πρώτους μήνες του νέου έτους, με δεδομένο ότι θα έχει έρθει κι η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας αυτή.
Ως καθ’ ύλην αρμόδιος για την κτηνοτροφία θα θέλαμε να μας πείτε ποιες βασικές δράσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση του κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε οριακό σημείο;
Πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ελληνική κτηνοτροφία. Είμαστε φοβερά ελλειμματικοί σε κτηνοτροφικά προϊόντα. Κάνουμε μεγάλες εισαγωγές σε βόειο και χοιρινό κρέας, σε βαθμό τέτοιο που θα σας έλεγα ότι το σύνολο των χρημάτων που εισρέουν στην Ελλάδα με τη μορφή της ενιαίας ενίσχυσης, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του ελλείμματος των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων από τις βόρειες χώρες.
Επομένως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όπου πραγματικά υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα ρευστότητας στην παρούσα συγκυρία, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών διεθνώς. Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναλάβαμε δράση εντός και εκτός Ελλάδας.
Καταβλήθηκε ολόκληρη η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Εάν είχαμε μείνει στα 100 εκατομμύρια ευρώ που είχε αποφασίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, τότε θα ελάμβαναν την εξισωτική 32.000 κτηνοτρόφοι λιγότεροι, από τους 72.000 που την έλαβαν σήμερα. Προχωρήσαμε στην καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος, δόθηκε το 50% του αγροτικού πετρελαίου και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί και το υπόλοιπο. Είμαστε σε επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να δρομολογηθεί η διαδικασία τις επόμενες ημέρες.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τέθηκε από την πλευρά της Ελλάδας το ζήτημα του υψηλού κόστους ζωοτροφών. Ζητήσαμε και είχαμε τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του Κανονισμού de minimis, δηλαδή την παροχή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα εκείνους που δεν λαμβάνουν άλλες μορφές ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Το πρόγραμμα αφορά ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους και τους πτηνοτρόφους. Επίσης, θέσαμε το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της καλλιέργειας των ψυχανθών στη χώρα. Με τον τρόπο που υλοποιήθηκε στο παρελθόν η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν υπήρχαν ουσιαστικά κίνητρα για την καλλιέργεια των ψυχανθών κι έτσι έχουμε υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενες ζωοτροφές. Ξέρετε ποιες είναι οι τιμές των ζωοτροφών διεθνώς κι αντιλαμβάνεστε πόσο επηρεάζουν και το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων.
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στήριξη στην καλλιέργεια ψυχανθών κι εκεί η Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε, και θα υπάρξει μια ανάλογη στρεμματική στήριξη της τάξης περίπου 5 ευρώ ανά στρέμμα, όπως στο παρελθόν υπήρξε για τα ενεργειακά φυτά.
Παράλληλα, προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Όταν βρεθήκαμε στο υπουργείο ήταν «αραχνιασμένοι» 7.700 φάκελοι που είχαν υποβληθεί για σχέδια βελτίωσης. Απ’ αυτούς πάνω από 1.500 αφορούν στην κτηνοτροφία. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα λοιπόν πρωτίστως στην κτηνοτροφία. Από τα 200 σχέδια βελτίωσης που είχαν αξιολογηθεί όταν βρεθήκαμε στο υπουργείο, σήμερα είναι πάνω από 5.500 οι φάκελοι που έχουν αξιολογηθεί και προχωρούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια και να συμβάλλουν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Πέραν όλων αυτών σχεδιάζετε και κάποιο επιπλέον πρόγραμμα για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας;
Βεβαίως. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα τομεακό πρόγραμμα στήριξης της κτηνοτροφίας. Στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πρώτη εικόνα του πλάνου δράσης, το οποίο εκπονείται από το υπουργείο και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να πούμε περισσότερα πράγματα.
Το τελευταίο διάστημα βρεθήκατε στο στόχαστρο αναφορικά με τη θέση σας να μην επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Από μια τέτοια ενέργεια δεν είχε όφελος ο καταναλωτής;
Κοιτάξτε, πραγματικά δέχθηκα αρκετές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη θέση μου για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Κι όχι μόνο. Γνωρίζω ότι μια σειρά αποφάσεών μου έχουν συνασπίσει διάφορους εχθρούς απέναντί μου. Η θέση μου για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ή η κάθετη διαφωνία μου για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ελλάδα.
Πολλοί θεωρούν ότι επειδή έχουμε αυξημένο κόστος ζωοτροφών, η καλλιέργεια ενδεχομένως μεταλλαγμένων ζωοτροφών θα μείωνε το κόστος παραγωγής. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει ελεύθερη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, να είναι το περιβόλι ουσιαστικά της Ευρώπης, να παράγει ποιοτικά, επώνυμα προϊόντα, προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, με ονομασία προέλευσης που θα κερδίζουν τις αγορές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γνωρίζω επίσης ότι η απόφασή μου για τον έλεγχο που ζήτησα στις αγροτικές οργανώσεις αλλά και η εντολή του πρωθυπουργού να διακοπεί η χρηματοδότηση αυτών των οργανώσεων από το νέο έτος, έχει δημιουργήσει αντιθέσεις, έχει συνασπίσει φωνές εναντίον μου. Όπως είπα κι από το βήμα της Βουλής δεν με πτοούν αυτές οι διαμαρτυρίες. Από τη στιγμή που θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι σωστό, συμβαδίζει με τα πιστεύω και τη συνείδησή μου, θα το υλοποιήσω χωρίς να υπολογίζω τις αντιδράσεις. Αν λογοδοτώ σε κάποιον είναι στον πρωθυπουργό που με έφερε σε αυτή τη θέση και τους πολίτες που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.
Για το φρέσκο γάλα, εάν είχα πειστεί ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι αυτή που ευθύνεται για την πράγματι υψηλή τιμή στο ράφι, τότε δεν θα είχα αντίρρηση να συναινέσω στην επιμήκυνση. Όταν όμως το γάλα μακράς διάρκειας, πέραν των δέκα ημερών, είναι ακριβότερο ακόμα και μισό ευρώ σε σχέση με το φρέσκο γάλα, τότε μάλλον κάτι άλλο ευθύνεται για τις υψηλές τιμές που καλείται ο καταναλωτής να καταβάλει. Το γάλα είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης, ευρείας κατανάλωσης. Αυτά που λέω προφανώς δεν είναι δημοφιλή, αλλά πιστεύω ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να βρούμε αλλού τις στρεβλώσεις που υπάρχουν. Έχω πει ότι όσο είμαι στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν δεν πειστώ ότι είναι υπεύθυνη η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος για τις τιμές, δε θα συναινέσω στην επιμήκυνσή της.