ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012
Σημεία Συνέντευξης
Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Τώρα» και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου
Πρότασή μου να παραχωρηθεί γη στους αγρότες όπως έγινε το ‘22
«Ήμουν πρόσφατα στην πατρίδα μου και ήρθαν παραγωγοί από τον Δήμο Κιλελέρ και μου λένε ότι έβγαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διανομή γη, την οποία οι παππούδες τους την έχουν αγοράσει από τους Τούρκους το 1850, όταν η Θεσσαλία ήταν ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό. Και μου φέρανε τίτλους. Λοιπόν, πώς έγινε αυτή η διανομή; Κακώς έγινε αυτή η διανομή. Θα χρειαστεί συνεπώς να δούμε ακόμη πιο επισταμένα ποια είναι η δημόσια γη που μπορούμε να διανείμουμε και πως αυτή η γη μπορεί να γίνει καλλιεργήσιμη.
Προσωπικά έχω ενστάσεις για το κατά πόσον αρκεί η ενοικίαση γης για είκοσι χρόνια. Μπορεί να έχει απόσβεση στις επενδύσεις που θα κάνει κανείς αν νοικιάζει τη γη μόνο για είκοσι χρόνια; Θα ήθελα να δω ακόμη πιο γενναία μέτρα, όπως έγινε όταν ήρθαν οι πρόσφυγες το ’22 που το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε στους παππούδες μας γη. Για να μπορέσει να την ξεχερσώσει, να κάνει μια βαθιά άρωση, να κάνει επένδυση, γιατί θα ξέρει ότι θα του μείνει αυτή η γη και όχι ότι μπορεί να τη χάσει σε είκοσι χρόνια».
Στόχος μας να μην υπάρξουν «οικονομικά ναυάγια» στον πρωτογενή τομέα
«Εκπονούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση εκείνων που προσανατολίζονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά τις γιορτές. Δε θα περιλαμβάνει μόνο οικονομικά κίνητρα αλλά και διοικητικά μέτρα που έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε. Στόχος μας είναι αυτοί που θα πάνε στην περιφέρεια, να μπορέσουν να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και όχι απλά να προσθέσουμε «οικονομικά ναυάγια» στο μέλλον. Θέλουμε δηλαδή πρωτίστως αυτοί που θα επιστρέψουν να έχουν κάποιες ρίζες, να έχουν κάποιες αναφορές, να έχουν κάτι από τους γονείς τους, τους παππούδες τους, ένα σημείο αναφοράς, γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες».
Πιο φθηνά αγροτικά προϊόντα για τον καταναλωτή, στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης
«Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών είναι η πρώτη μεγάλη τομή που επιχειρεί η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να αγοράζει ο καταναλωτής φθηνότερα αγροτικά προϊόντα. Τι συμβαίνει σήμερα. Πολλές φορές με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ, πολλοί αγρότες, παραγωγοί λαχανικών, οπωροκηπευτικών μπορεί να ενδίδουν στις πιέσεις των μεσαζόντων, των εμπόρων και να αναγράφουν στα τιμολόγια μεγαλύτερη τιμή πώλησης του προϊόντος τους, ελπίζοντας ότι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ. Έτσι όμως δίνουν τη δυνατότητα στον μεσάζοντα με νομιμοφανείς διαδικασίες να εμφανίσει σε τελική τιμή το προϊόν πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή. Δηλαδή ενώ ο παραγωγός μπορεί να πουλάει στην πραγματικότητα τις ντομάτες του 20 λεπτά, για να πάρει μεγαλύτερη επιστροφή μπορεί να δεχτεί να γράψει ότι τις πουλάει 50, 60 λεπτά και έτσι «νομιμοποιείται» και ο έμπορος να πουλήσει πολύ πιο ακριβά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχουμε και μείωση των εσόδων του δημοσίου γιατί επιστρέφεται μεγαλύτερος ΦΠΑ - είχαμε τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, κάπου 6.000 εικονικά τιμολόγια εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ στην Κρήτη - και βεβαίως μεγάλος χαμένος είναι ο καταναλωτής».
Οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται
«Οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται από τη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στη χώρα. Άλλωστε η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 και για αυτά που θα φορολογηθούν το 2015. Έχουμε έναν χρόνο μπροστά μας δηλαδή για διαβούλευση, έτσι ώστε να γίνουν όλα με σταθερά βήματα, δεν επιδιώκουμε να αιφνιδιάσουμε τους αγρότες».
Θεσμοθετούμε αγορές στις οποίες θα πωλούν τα προϊόντα τους μόνο παραγωγοί
«Η δεύτερη σημαντική προσπάθεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τη μείωση των τιμών καταναλωτή είναι η θεσμοθέτηση των αγροτικών αγορών, στις οποίες μόνο αγρότες, μόνο παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές τα αγροτικά τους προϊόντα, δεν θα υπάρχουν οι μεσάζοντες δηλαδή. Επομένως, θα μπορούν να τα πουλάνε σε ακόμα καλύτερες τιμές, πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και οι ίδιοι προφανώς θα βγάζουνε το εύλογο κέρδος. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, πειραματικά στην Πρέβεζα, φαίνεται ότι αποδίδει και θα την υιοθετήσουμε.
Στόχος μας, με αυτές τις πρωτοβουλίες είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει στις τιμές, ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πολύ καιρό στην Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να γεφυρώσουμε. Γιατί πραγματικά κερδισμένοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μεσάζοντες και όχι ο αγρότης που μοχθεί, που ιδρώνει για να παράξει το προϊόν του και τελικά μεγάλος χαμένος είναι και ο καταναλωτής».
Εντολή του Πρωθυπουργού να αυξηθούν οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα
«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι να συναγωνιστούμε την Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα που έχουν πολύ πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, εργατικό κόστος, παράγοντας μαζικά αγροτικά προϊόντα. Ο στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, στα Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη, τα επώνυμα, δηλαδή, προϊόντα που μπορούν να κερδίσουν επάξια τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα κρασιά μας, η φέτα μας, το λάδι μας, τα φρούτα έχουν αυξημένες εξαγωγές προς τη Ρωσία και προς άλλες διεθνείς αγορές. Η οδηγία και η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν αυτή: Να αυξηθούν οι επενδύσεις που στόχο έχουν την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα».