ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2013

 

Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στο
T/Σ ΕΡΤ 3, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Ντόζη

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ κάθε περιοχή έχει την ιδιαιτερότητά της και υπάρχουν διάφορα αιτήματα αγροτών ανά περιοχή. Ωστόσο υπάρχει και ένα πανελλαδικό αίτημα που έχει να κάνει με την τιμή του πετρελαίου, με ένα επιχείρημα που εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται λογικό. Στις βιομηχανίες γίνονται ειδικές τιμές. Στον αγρότη ο οποίος εντάσσεται κι αυτός στην παραγωγική διαδικασία γιατί δεν γίνεται κάτι;

Υπουργός: Ένα από τα πρώτα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες που με επισκέφθηκαν ήταν η τιμή του πετρελαίου. Είπαν ότι είναι ακριβό με το ΦΠΑ  και γι’ αυτό κι εμείς για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία, όπως και πέρυσι δώσαμε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών στους αγρότες αξίας 160 εκατ.€. σε δύο δόσεις. 80 εκατ. € τον Ιούλιο και άλλα 80 εκατομμύρια το Δεκέμβριο.

Οι αγρότες όμως όπως πολύ σωστά επισημαίνουν τώρα θα βγουν στα χωράφια τους μόλις τελειώσουν οι βροχές, για να σπείρουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειές τους. Τώρα λοιπόν χρειάζονται να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους πετρέλαιο. Έτσι λοιπόν, είπαμε πως αντί να δώσουμε την επιστροφή τον Ιούλιο να δώσουμε τώρα την πρώτη δόση, τα 80 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα, όσα χρήματα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε, το Σεπτέμβριο. Τότε που θα σπείρουν τις φθινοπωρινές τους καλλιέργειες και θα συγκομίζουν τις ανοιξιάτικες. Αυτή είναι μια βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε για να απαλύνουμε αυτή την ώρα της δυσκολίας.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι όμως ότι θα σας πουν ότι το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ μεγάλο σε σχέση με τις πολύ χαμηλές τιμές που παίρνουν σε κάποια προϊόντα.

Ένα από τα θέματα που μου έθεσαν ήταν το κόστος των ζωοτροφών. Αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των ζωοτροφών. Αυτό το είπα ο ίδιος και το συζήτησα μαζί τους από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο. Αυτή ήταν και η αιτία που πήγα από το καλοκαίρι στην Ε.Ε. να τους θέσω το πρόβλημα, να ζητήσω βοήθεια για τους κτηνοτρόφους ειδικά με το μηχανισμό de minimis, να τον ανοίξουμε. Πραγματικά μας τον έδωσε η Ε.Ε πρώτη φορά, καταφέραμε να βρούμε τα χρήματα ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να αγοράσουν ζωοτροφές. Μάλιστα προχθές αν δεν είχε απεργία το τυπογραφείο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, θα είχε αρχίσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους αρχικά στους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, μετά στους πτηνοτρόφους και αργότερα στους χοιροτρόφους που έχουν χοιρομητέρες. Τα χρήματα των βοοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων των ορεινών περιοχών, επειδή προέρχονται από το Άρθρο 68, θα δοθούν τελευταία.

Το τρίτο αίτημα που έθεσαν οι αγρότες από τη Θεσσαλία αφορούσε στο πράσινο σκουλήκι και τα βαμβάκια. Είπαν ότι αρκετοί γεωργοί έχουν υποστεί ζημιά από το σκουλήκι, έχει μειωθεί η απόδοσή τους. Αυτό όμως δεν είναι ένα γενικότερο φαινόμενο γιατί τους έδειξα τις καταστάσεις των παραδόσεων βάμβακος στα εκκοκκιστήρια. Για παράδειγμα στα εκκοκκιστήρια της Λάρισας ο μέσος όρος της φετινής χρονιάς ήταν 341 κιλά το στρέμμα. Ήταν καλή χρονιά για το βαμβάκι και συμφώνησα και οι ίδιοι. Κάποιοι όμως έχουν πάθει ζημιά με το σκουλήκι. Ανησυχούσαν για το πώς θα αποζημιωθούν αλλά κυρίως πώς θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μέσα στο Φεβρουάριο οι βαμβακοκαλλιεργητές παρά του ότι πήραν ενιαία ενίσχυση το φθινόπωρο, όταν είχαμε δώσει συνολικά 2,2 δις ευρώ, τώρα θα πάρουν επιπλέον περίπου 200 εκατ. ευρώ ως συνδεδεμένη ενίσχυση. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράξεις για να πάρεις και αυτή την ενίσχυση.  Ανησυχούσαν, λοιπόν, μήπως επειδή υπέστησαν κάποιοι καλλιεργητές ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, έχει μειωθεί η απόδοση τους τόσο που δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Έκαναν λάθος σ’ αυτό γιατί τους εξήγησα ότι η ζημιά που υφίσταται ο αγρότης ένεκα συνθηκών όπως τον παγετό, το χαλάζι, προστίθεται στην απόδοση του, άρα δεν είναι αιτία και δεν κινδυνεύει η συνδεδεμένη τους ενίσχυση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας από ό,τι λένε και στο ρεπορτάζ που είδαμε είναι μήνες απλήρωτοι από τις βιομηχανίες και θέλουν μια λύση.

Υπουργός: Έτσι είναι, αλλά η βιομηχανία που μεταποίησε τα ροδάκινα και τα πούλησε στη Ρωσία περιμένει και αυτή να πληρωθεί για να δώσει τα χρήματα στους παραγωγούς.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του μεταποιημένου ροδάκινου πάνε πάρα πολύ καλά. Κάναμε μια μεγάλη και στοχευμένη προσπάθεια να πουλήσουμε κονσερβοποιημένα ροδάκινα στη ρώσικη αγορά. Καταφέραμε και κατακτήσαμε την πρώτη θέση  και εκτοπίσαμε τους Κινέζους που είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές. Όλη αυτή η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο, γιατί θα το πληρώσουν οι Ρώσοι το προϊόν που αγόρασαν από την εταιρεία που μεταποίησε τα ροδάκινα, η εταιρεία με τη σειρά της θα πληρώσει τον παραγωγό.  Είναι θέμα χρόνου διότι η εταιρεία και του χρόνου θα χρειαστεί να πάει στην πόρτα αυτών των ανθρώπων για να πάρει την παραγωγή τους και να την μεταποιήσει. Αντιλαμβάνομαι την καθυστέρηση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ αν θα πρέπει κάθε χρόνο ο παραγωγός να περιμένει να πάρει η εταιρεία το προϊόν, να το πουλήσει και να περιμένει πότε θα πληρωθεί η βιομηχανία, πάλι  θα έχουμε καθυστέρηση στις πληρωμές και θα έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια.

Υπουργός: Όχι δεν θα έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια, αν κάνουν κάτι άλλο οι αγρότες που είναι πιο σίγουρο, δηλαδή τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή. Θα πρέπει να το κάνουν από τώρα,  πριν σπείρουν, πριν πάνε στο χωράφι, να αγοράσουν σπόρο, λιπάσματα κλπ. Για παράδειγμα, εταιρεία στην Κομοτηνή έχει κάνει συμβολαιοποιημένη παραγωγή για 20.000 τόνους δίστιχου κριθαριού για μπύρα. Αντί να πηγαίνει ο καθένας ξεχωριστά στο μεταποιητή για να διαπραγματευτεί και να κλείσει την τιμή πώλησης της παραγωγής, θα πρέπει να πηγαίνουν όλοι μαζί οι αγρότες. Αυτές είναι λύσεις, να καταλάβουν δηλαδή όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας ότι είναι στο ίδιο παιχνίδι και να αλληλοϋποστηριχτούν.

 

Σχετικές Αναρτήσεις