ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2013
Σημεία Συνέντευξης
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Xαρακόπουλου
Στο Ρ/Φ του ΣΚΑΪ 100,3 και στη Δημοσιογράφο: Σία Κοσιώνη
Είμαστε σε διάλογο με τους αγρότες
«Eίμαστε σε διάλογο, με ανοιχτές πόρτες, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αυτούς τους έξι μήνες που βρισκόμαστε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το να κλείνουμε δρόμους νομίζω ότι δεν το επικροτεί κανείς σήμερα και πάντως όχι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βεβαίως, δεν θα υποδείξω εγώ τι θα κάνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών. Νομίζω ότι και οι ίδιοι το συνειδητοποιούν και γι’ αυτό βλέπετε ότι δεν έχουν προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες. Θα ήθελα να τους καλέσω για μια ακόμη φορά με νηφαλιότητα, να καθίσουμε κάτω, να δούμε τα προβλήματα, να δούμε τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και τι μπορούμε να δρομολογήσουμε προς επίλυση. Μακάρι να μπορούσαν όλα να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αλλά η χώρα είναι εμπερίστατη, περνάει μία δοκιμασία, είναι μια χρονιά υπομονής για όλους μας».
Να μη δούμε διαχειριστικά τις χρόνιες παθογένειες, να σχεδιάσουμε
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από στρεβλώσεις, χρόνιες παθογένειες, διαχρονικά προβλήματα. Έχουμε μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα είναι σε ηλικίες κοντά στην έξοδο, κοντά στη συνταξιοδότηση. Υπάρχουν χρόνιες παθογένειες και κάθε φορά που είχαμε μπλόκα και κινητοποιήσεις, κοιτάζαμε διαχειριστικά πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δίναμε κάποιες έκτακτες αποζημιώσεις. Το θέμα είναι λοιπόν να μη δούμε άλλη μια φορά διαχειριστικά το θέμα αλλά πως μπορούμε να σχεδιάσουμε το αύριο και αυτό κάνουμε. Αλλά ο σχεδιασμός δε μπορεί να είναι μόνο εθνικός. Ξέρετε στην Κοινότητα υπάρχει Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις ημέρες αυτές που στην Ελλάδα έχουμε αναβρασμό και κινητοποιήσεις, πέρασαν σημαντικές τροπολογίες από το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο συννομοθετεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα έχουμε δυνατότητες να χρησιμοποιήσουμε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως εργαλείο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου».
Θα στηρίξουμε την τυποποίηση και τη μεταποίηση με τη νέα ΚΑΠ
«Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουμε το σημαντικό αυτό εργαλείο να χαράξουμε την επόμενη μέρα στον αγροτικό τομέα. Για παράδειγμα ακούμε χρόνια ότι στην Ελλάδα παράγουμε λάδι εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό το εξάγουμε χύμα στην Ιταλία και κατόπιν αυτοί το συσκευάζουν και το μεταπωλούν ακόμη και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο εισπράττοντας έτσι τη προστιθέμενη αξία που δημιουργεί το δικό μας προϊόν. Στη νέα προγραμματική περίοδο, με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα, θα δώσουμε οικονομική ενίσχυση σε όσους θα μπουν στο χώρο της τυποποίησης, της μεταποίησης σε αγρότες, σε ομάδες παραγωγών».
Διαβούλευση για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων
«Τα ερωτηματικά που υπάρχουν για τα αγροτεμάχια είναι εύλογα. Υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί η φορολόγηση στα αγροτεμάχια. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση, σε συζήτηση, δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση ο μεσαίος, ο μικρός αγρότης, ο κατ’ επάγγελμα αγρότης δεν έχει λόγους να έχει φόβους, αγωνίες ή προβληματισμούς. Υπάρχουν αγρότες που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αυτός που έχει 500 ή 1000 στρέμματα προφανώς θα πρέπει να φορολογηθεί, προφανώς και αυτός θα πρέπει να συμβάλλει σ’ αυτή την προσπάθεια, την οποία καταβάλλει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά ο μεσαίος αγρότης δε νομίζω πως έχει λόγους να ανησυχεί».
Οι αγρότες θα κερδίσουν από το νέο σύστημα φορολόγησης
«Θέλω να διασκεδάσω τους φόβους των αγροτών μας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την φορολόγηση των αγροτών με βιβλία εσόδων και εξόδων από τον επόμενο χρόνο. Πιστεύω ότι ο έντιμος παραγωγός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Στόχος με τη φορολογική αυτή μεταρρύθμιση, που επιχειρεί η Κυβέρνηση, είναι αντιθέτως να χτυπηθούν λοβιτούρες και λαμογιές, φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν πολλές φορές σήμερα με το ΦΠΑ. Οι αγρότες υπό το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ, ενδίδουν πολλές φορές στον πειρασμό που τους υποβάλλουν οι έμποροι και αντί να γράψουν στο τιμολόγιο την πραγματική τιμή, που πωλούν για παράδειγμα τα οπωρολαχανικά τους, γράφουν μεγαλύτερη. Έτσι προσδοκούν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ. Δίνουν όμως τη νομιμοποίηση στο μεσάζοντα, στον έμπορο, να πουλήσει πολύ πιο ακριβά από την πραγματική τιμή που αγόρασε το προϊόν.
Αυτό λοιπόν θα αντιμετωπιστεί με το νέο τρόπο φορολογίας με τα βιβλία εσόδων και εξόδων, διότι δε θα έχει κίνητρο πια ο αγρότης, καθώς τα έσοδα θα καταγράφονται στα βιβλία και με βάση αυτά θα φορολογούνται. Επιπλέον, θα μπορούν να γράφουν στα έξοδα και το κόστος που πληρώνουν για το πετρέλαιο κίνησης και το αγροτικό ρεύμα. Άρα λοιπόν, θα είναι κερδισμένοι από την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης των αγροτών».
«Έξυπνες λύσεις» για μείωση του ενεργειακού κόστους
«Υπάρχει πρόβλημα με το κόστος παραγωγής και κυρίως το ενεργειακό κόστος. Το πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω ότι ανατρέπουμε τα δημοσιονομικά δεδομένα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι παράλληλα πρέπει να δούμε «έξυπνες λύσεις» για να αντιμετωπίσουμε θέματα, τα οποία δεν έχουν κόστος. Πρόσφατα με επισκέφτηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων και μου κατέθεσε μια πρόταση, την οποία τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και την εισηγήθηκα στον αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, τον κ. Παπαγεωργίου. Η πρόταση λέει το εξής: αφού έχει αυξηθεί το αγροτικό ρεύμα, γιατί να μην δώσουμε στους αγρότες τη δυνατότητα να έχουν μικρά φωτοβολταϊκά σε μια έκταση 100-150 τ.μ σε κάθε χωράφι, όπως αυτά που έχουμε στις στέγες των σπιτιών μας, έτσι ώστε να μπορούνε με τα έσοδα που θα εισπράττουν από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών, να αποπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις οφειλές τους στη ΔΕΗ».
Εκτροπή του Αχελώου για περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς λόγους
«Βεβαίως πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα ή και μικρότερα έργα, που θα λύσουνε και το πρόβλημα άρδευσης που έχουν οι αγρότες. Χρειαζόμαστε ταμιευτήρες, χρειαζόμαστε φράγματα. Η εκτροπή του Αχελώου έχει πάνω από είκοσι χρόνια και έχει κολλήσει πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Ήμουνα νιος και γέρασα», που λένε στο χωριό μου. Κατανοώ τις ενστάσεις που διατυπώνουν διάφορες οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό έργο, καθώς απειλείται με ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες ο θεσσαλικός κάμπος. Αυτό θα αμβλύνει και το κόστος παραγωγής για τους αγρότες».
Άμεσες ενέσεις ρευστότητας
«Άμεσα θα επισπευθεί η καταβολή του 50% της προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Θα είναι μια μικρή ένεση ρευστότητας. Άμεσα, επίσης, θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες εντός του Φεβρουαρίου η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, μιλούμε για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω και από τον δίαυλο τον δικό σας να τονίσω ότι η συνδεδεμένη θα δοθεί σε όλους τους βαμβακοκαλλιεργητές που καλλιέργησαν βαμβάκι και σε αυτούς που είχανε ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, που υπήρχανε ζημιές πράγματι στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου και στη Μακεδονία. Και για τους κτηνοτρόφους, βεβαίως, υλοποιείται αυτές τις μέρες, η ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis, μετά τη συναίνεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούνε στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, γιατί είχαμε μια αύξηση των ζωοτροφών διεθνώς, με τη σόγια να σέρνει πρώτη μαζί με το καλαμπόκι το χορό στις αυξήσεις των τιμών, που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους μας».