ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2013
Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Φ ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Άρη Ραβανό
Υπουργός: Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε όλα τα αιτήματά των αγροτών και για το καθένα από αυτά- ήταν συνολικά 11- τους δείξαμε τι δεχόμαστε, τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε, τι χρόνο χρειάζεται το καθένα για να αντιμετωπιστεί και από εκεί και ύστερα κάνουμε όλες τις ενέργειες και όπως είδατε κι εσείς ένα, ένα σιγά-σιγά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.
Δηλαδή δεν ήταν να πατήσω ένα κουμπί και να λύσω το πρόβλημα για παράδειγμα της πληρωμής των ροδακινοπαραγωγών από την Ημαθία. Κι όμως είδαν το αίτημά τους να βοηθηθεί η εταιρεία που πήρε τα ροδάκινα, να εγκριθεί το δάνειο τους και μάλιστα να τους δοθούν τα χρήματα κατευθείαν, να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Όντως πιστώθηκαν προχθές και από τις δύο εταιρείες δόθηκαν σε 5.000 δικαιούχους, συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ που τους χρώσταγαν.
Για τις ζωοτροφές δώσαμε μάχη από το καλοκαίρι, δεν περιμέναμε πρώτα να παρουσιαστεί το πρόβλημα. Το ξέραμε. Γνωρίζαμε τη ραγδαία αύξηση που σημειώνουν οι τιμές των ζωοτροφών. Γι’ αυτό κι εγώ από το καλοκαίρι με παρεμβάσεις μου στις Βρυξέλλες ζητούσα να ανοιχτεί για μας ο μηχανισμός De minimis και ήδη όπως θα γνωρίζετε άρχισε να καταβάλλεται. Δίνονται τα χρήματα σε αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους και σήμερα ολοκληρώνονται οι πληρωμές και αύριο θα πληρωθούν οι πτηνοτρόφοι, ενώ ακολουθούν οι χοιροτρόφοι και αργότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών.
Επαναλαμβάνω, δεν έχει νόημα και δεν το κάνουμε γιατί είναι οι άνθρωποι στο δρόμο, ούτε θα το επιταχύνουν εάν μείνουν στο δρόμο. Ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Α ς μας έχουν εμπιστοσύνη. Για ότι έχουμε δεσμευτεί, θα γίνει.
Υπενθυμίζω ότι λύσαμε το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά αυτούς που είχαν υποστεί ζημιές για να μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα δοθεί έως το τέλος του μήνα. Μέσα στο Φεβρουάριο θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Όμως δεν γίνεται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.
Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι και την πρόωρη συνταξιοδότηση
Δημοσιογράφος: Γιατί όλα αυτά που μας λέτε τώρα, έπρεπε να κατέβουν οι αγρότες στο δρόμο για να ασχοληθείτε μαζί τους.
Υπουργός: Δεν το δέχομαι αυτό που λέτε και σας απέδειξα ότι δεν περίμενα να κλείσουν τους δρόμους οι κτηνοτρόφοι για να ασχοληθώ με το πρόβλημα της αυξημένης τιμής των ζωοτροφών. Σας είπα ότι από το καλοκαίρι παιδεύομαι κι ευτυχώς που παιδευτήκαμε από νωρίς, γιατί παίρνει χρόνο η Ε.Ε να δεχτεί και να ανοίξει το De minimis. Επίσης μερικά πράγματα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους. Όση δουλειά και να κάναμε το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο η συνδεδεμένη ενίσχυση με το βαμβάκι τώρα μόνο μπορεί να πληρωθεί. Γιατί; Πρέπει να γίνουν οι συγκομιδές, να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και τα κιλά που παρέδωσε ο καθένας στο εκκοκκιστήριο, γιατί μόνο βάσει αυτών των αποδόσεων, μπορεί να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση. Κάποια άλλα προβλήματα ανέκυψαν στην πορεία. Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των αγροτών που είχαν ενταχθεί στο δικό μας πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Για μερικές χιλιάδες ανθρώπους -περίπου 3.500 για φέτος- με την προϋπόθεση ότι μεταβιβάζουν την επιχείρησή τους σε νέα παιδιά, στα παιδιά τους κλπ., προκειμένου να μπουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή, για μερικά χρόνια εμείς τους πληρώναμε μέχρι να γίνουν 65 ετών και μετά θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ΟΓΑ. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα το όριο ηλικίας από τα 65 έτη ανέβηκε στα 67. Επομένως αυτοί οι άνθρωποι ούτε πίσω μπορούν να γυρίσουν να ξαναγίνουν αγρότες, ούτε σύνταξη μπορούν να πάρουν. Αυτό κατά την άποψή μου έπρεπε να προληφθεί. Έπρεπε δηλαδή την ώρα που έγινε αυτή η μεταφορά να πούμε ότι ειδικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το ’48 και είναι στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, γι’ αυτούς και μόνο το πρόγραμμα επεκτείνεται για δύο χρόνια για να μην έχουν αυτό το πρόβλημα επιβίωσης. Δεν το ξέραμε όμως ούτε το καλοκαίρι, ούτε το Σεπτέμβριο, ούτε το Νοέμβριο. Προέκυψε τώρα, θα το αντιμετωπίσουμε.
Αντιθέτως. Τα προβλήματα με την υπερυποθηκευμένη γη, με την παλαιά ΑΤΕ, τη συγχώνευσή της κλπ., αυτά προέκυψαν μετά τη συγχώνευση και από την πρώτη στιγμή γίνανε 4-5 συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομίας για να δούμε πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα . Και τα λύνουμε όπως ανακοινώσαμε.
Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου
Δημοσιογράφος: Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, Υπουργέ υπάρχει κάποια πρόθεση , η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι η ίδια όπως και πέρσι;
Υπουργός: Επιμένουμε ότι αυτή την ώρα και μάλιστα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αυτό θα δοθεί. Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ίσως μάλιστα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη υπάρχουν χρήματα για το Σεπτέμβριο, θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η δέσμευσή μας είναι ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά δημοσιονομικά και το κομμάτι εκείνο των χρημάτων που είναι για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν απορροφηθεί στο ύψος που έχει προϋπολογιστεί - γιατί βλέπουμε ότι και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δεν απορροφήθηκε και εάν δεν πάει με τόσα χιόνια ο υπόλοιπος Φλεβάρης και Μάρτης - κατανοώ αυτή την προαπαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενδεχομένως να δοθεί ισόποση δόση. Αν πραγματικά πέσουν τρία γερά χιόνια μέσα στο Μάρτιο, μπορεί όλο αυτό να ξοδευτεί και να λύσουμε το πρόβλημα της θέρμανσης. Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε καλύτερα, λέω ότι θα πάμε στα 80 εκατομμύρια και το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να δεσμευτούμε ως Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος: Ακούει κάποιος 80 από δω, 30 από εκεί... Είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Γιατί λοιπόν οι αγρότες επιμένουν; Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα; Επενδύουν κάποιοι στην πόλωση;
Υπουργός: Δεν αποκλείονται κι αυτά
Δημοσιογράφος: Λέτε ότι μέσα στο μήνα θα καταβληθούν 80 εκατομμύρια ευρώ για το πετρέλαιο .
Υπουργός: Λέω το εξής: Οι ροδακινοπαραγωγοί πληρώθηκαν οι 3.000 προχθές και οι άλλοι 2.000 από την άλλη εταιρεία χθες. Αυτό τους είπα από την πρώτη στιγμή και στην Ημαθία. Αυτά που λέμε τα κάνουμε. Δεν λέμε ανακρίβειες. Δεν λέμε υπερβολές. Αλλά τηρούμε με ευλάβεια τις υποσχέσεις μας.
Για τη νέα ΚΑΠ και την αναγκαιότητα στροφής στη γεωργία ποιότητας
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα; Αγρότες στους δρόμους, κλείνω τους δρόμους, εκβιάζω με την ταλαιπωρία του κόσμου την Κυβέρνηση για να πετύχω κάτι καλύτερο.
Υπουργός: Εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα και για τους γεωργούς θα πάνε καλύτερα. Μακάρι να είχαμε περισσότερα χρήματα και να τους βοηθήσουμε. Είναι τώρα μια μεγάλη ευκαιρία για δύο πράγματα. Καθώς τελειώνει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, δηλαδή η τρέχουσα ΚΑΠ και προγραμματίζεται η καινούργια ΚΑΠ. Διαφαίνεται ότι πραγματικά η Γεωργία θα δώσει χρήματα ή θα πάρει χρήματα γιατί έχει πλέον ένα μεγάλο σύνθημα πλέον η Ευρώπη και εμείς φυσικά: Θα κάνουμε την Ευρώπη αυτάρκη σε τρόφιμα γιατί κινδυνεύει η έννοια της αυτάρκειας ξανά στην Ευρώπη. Λέω λοιπόν ότι σ’ αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσανατολίσουμε την παραγωγική διαδικασία από μια γεωργία χαμηλού κόστους, όπου δεν τα καταφέρνουμε καλά σε μια γεωργία ποιότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε χάρη στην ποιότητα απολαμβάνοντας ένα δύο λεπτά, ένα ευρώ περισσότερο, γιατί αυτή την ποιότητα ψάχνει όλος ο κόσμος σήμερα. Γι’ αυτό και βλέπετε όλη την Ευρώπη να καθιερώνει ένα σωρό σήματα ποιότητας. Μιλάει για προϊόντα με ονομασία προέλευσης, μιλάει για προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, με βιολογικό τρόπο παραγωγής. Τώρα καθιερώνονται τρία ακόμη τέτοια σήματα ποιότητας. Ο κ. Παπαχρήστου που είναι από την Πίνδο για παράδειγμα θα καταλάβει τη σημασία που έχει αυτή η ντόπια παραγωγή. Τα παραδοσιακά προϊόντα. Να λοιπόν που ο κόσμος τώρα στρέφει την προσοχή του προς μια τέτοια γεωργία. Μια γεωργία που ταιριάζει σ’ εμάς και τον τόπο μας.
Μας ταιριάζει στις κλιματολογικές συνθήκες, την παράδοσή μας. Να ολοκληρώσω μια λέξη ακόμα λέγοντάς σας ότι το «πάντρεμα» που προσπαθώ να κάνω σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτή η ποιότητα να συνδεθεί με τη γαστρονομία και τη διατροφή, με τον τουρισμό. Πιστεύω ότι αυτές είναι λύσεις να πάμε μπροστά, χωρίς να είμαστε πολύ εξαρτώμενοι - εξαρτώμενοι θα είμαστε σε κάποια προϊόντα - και όπως είπα θα υπάρχουν χρήματα για τη γεωργία, αλλά να μην είμαστε σε τέτοιο βαθμό που να λέει κάποιος «δε βγαίνω».
Οι επιδοτήσεις είναι «εργαλεία» πολιτικής και όχι αυτοσκοπός
Δημοσιογράφος: Ωραία, πάρα πολύ ωραία είναι αυτά αλλά πώς θα γίνουν όταν οι αγρότες στη Θεσσαλία με την ανοχή της Κυβέρνησης όχι μόνο τη δική σας, των εκάστοτε κυβερνήσεων που έχουν περάσει από αυτόν τον τόπο, καλλιεργούν μόνο τα λεγόμενα «επιδοτήσιμα» κι όχι προϊόντα που και ανάγκες θα μπορούσαν να καλύψουν και τις τιμές θα μπορούσαν να ρίξουν.
Υπουργός: Οι επιδοτήσεις είναι εργαλεία πολιτικής, όχι σκοπός, δεν είναι οικονομική ενίσχυση - να λοιπόν τώρα που με τη νέα ΚΑΠ θεσπίζονται κανόνες γι αυτό που περιγράφετε. Έρχεται η νέα ΚΑΠ και λέει: Μη βάζεις μόνιμα στο ίδιο χωράφι βαμβάκι. Πρέπει το 30% της καλλιέργειάς σου να είναι κάτι το διαφορετικό. Δηλαδή αυτό λέει μια φορά στα τρία χρόνια έχεις να βάλεις και κάτι άλλο αρδευόμενο. Γιατί όσο βάζεις μόνιμα βαμβάκι, τόσο γεμίζεις με έντομα και πράσινο σκουλήκι που για να το αντιμετωπίσεις αυτό και περισσότερα φάρμακα θα ρίχνεις και περισσότερα νερά κλπ. Ωραία ας εναλλάξουμε την καλλιέργεια. Αυτή είναι η έννοια της αμειψισποράς. Βάλε και κάτι άλλο, βάλε και τριφύλλι. Κάνουμε «αμάν» να εξυπηρετήσουμε με ζωοτροφές την κτηνοτροφία μας. Σε ένα χωράφι που θα μπει για 3-4 χρόνια τριφύλλι θα ξαναζωντανέψει , θα γεμίσει αζωτούχο λίπασμα, θα εξαφανιστούν τα έντομα του βάμβακος κλπ. Εμείς είμαστε δίπλα του πάλι θα τον υποστηρίξουμε, αλλά να τον υποστηρίξουμε με έναν τρόπο αειφόρο που στο μέλλον θα συρρικνώσει τις ανάγκες του για επιδοτήσεις.