ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ  
ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 22  Φεβρουαρίου 2013

 

Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στον Τ/Σ  ΣΚΑΪ και στους  
δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

 

Για την αντιμετώπιση των αγροτικών αιτημάτων

Υπουργός: Οι αγρότες έχουν δίκιο, δε λέμε το αντίθετο, λέμε όμως το εξής: Ότι αυτή την ώρα, έτσι όπως είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, αυτό μπορεί να επιτρέψει και μάλιστα δεν είναι λίγα, διότι από τα περισσότερα αιτήματά τους, τα 11 έγιναν δεκτά, είτε ήταν αιτήματα οικονομικού περιεχομένου, είτε ήταν θέματα με το συνταξιοδοτικό τους, είτε θέματα αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών μονάδων.

Μερικά πράγματα δεν λύνονται ακαριαία, δεν λύνονται πατώντας ένα κουμπί.

Σε ότι αφορά τα 11 μέτρα που ικανοποιούμε η εντολή και του Πρωθυπουργού και η δικιά μας προσπάθεια εκεί εστιάζεται, να τα υλοποιήσουμε, θα έλεγα με ευλάβεια. Να τα κάνουμε στην ώρα τους. Γιατί το να πάρουν για παράδειγμα αυτές τις μέρες μέχρι το τέλος του μήνα, όπως υποσχεθήκαμε, τα 80 εκατομμύρια που είναι το μισό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, δεν είναι ούτε κοινοτική υποχρέωση, δεν είναι ούτε χρήματα της Κοινότητας, είναι δικά μας χρήματα και γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε μια μονιμότερη λύση σε αυτό το πετρέλαιο…

 Αυτή την ώρα λέμε ας απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα για το 2013 δίνοντας όσο περισσότερα χρήματα μπορούμε. Να δώσουμε τώρα τα 80 εκατομμύρια και μακάρι το Σεπτέμβριο αντί να δώσουμε 50, να δώσουμε άλλα 80, δηλαδή να φτάσει το ποσό στα  160 εκατ. ευρώ που είναι αυτό που ζητούσαν. Και όπως είδατε, ήδη επειδή τα χρήματα αυτά θα βγουν από τον ίδιο κωδικό που αφορά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αυτή τη στιγμή υποαπορροφά, υπάρχουν δηλαδή ενδείξεις ότι πραγματικά το Σεπτέμβριο θα περισσέψουν χρήματα έτσι ώστε να δώσουμε στους αγρότες άλλα 80 κι όχι 50.

Όμως η μονιμότερη λύση είναι αυτή που θα έρθει το 2014, όπου με στοιχεία πλέον, πρέπει πραγματικά να βρούμε τρόπο να δώσουμε τα χρήματα σε αυτόν που πραγματικά καλλιεργεί. Δεν είναι όλοι οι γεωργοί ίδιοι, δεν καλλιεργούν όλοι οι γεωργοί βαμβάκι, δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε πετρέλαιο ένας μελισσοκόμος που πάει τα μελίσσια του πέρα-δώθε, από έναν καλλιεργητή του βάμβακος ή από έναν κτηνοτρόφο. Άρα λοιπόν τι λέμε; Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα τηρούνται πλέον λογιστικά στοιχεία, έσοδα- έξοδα, τιμολόγια πώλησης και κόστος εισροών. Τότε λοιπόν και με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στο ηλεκτρονικό μας σύστημα, τώρα είναι δηλωμένο με ακρίβεια τι καλλιεργεί ο… Οικονόμου..

Άρα λοιπόν έχει τόσα στρέμματα βαμβάκι, τόσο είναι το κόστος καλλιέργειας, αυτό το πετρέλαιο κι αυτό θα πάρει και θα του δοθεί μία κάρτα και πιστεύω ότι θα είναι ακόμη φτηνότερο το πετρέλαιο, γιατί θα πάει εκεί που πρέπει και θα πιάσει τόπο. Υπάρχουν δυσκολίες, για να μην χάσουμε χρήματα και τα σκορπίσουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν χωράφια αλλά δεν τα καλλιεργούν, τα νοικιάζουν δίπλα, σε ποιον θα πάει λοιπόν η κάρτα; σε αυτόν που είναι ιδιοκτήτης και δεν τις καλλιεργεί τις ελιές του ή σε αυτόν που τις έδωσε να τις καλλιεργήσει; Πολλοί τέτοιοι υπάρχουν στα χωριά, συνταξιούχοι και λοιπά..

Γι’ αυτό λέω θα πάμε στη δήλωση ΟΣΔΕ, γιατί στη δήλωση ΟΣΔΕ ο καλλιεργητής έχει και τα δικά του και τα ενοικιαζόμενα το σύνολο, μόνον εκεί έχουμε μια Λυδία λίθο ακριβείας για να πάνε τα λεφτά εκεί που πρέπει και να πάρουν τις σωστές ποσότητες. Αυτό για μένα είναι το λογικό.

 

Για την ενίσχυση της ρευστότητας

Υπουργός: Είναι και το πρόβλημα των τραπεζών, όπου κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε εμείς την ατυχία να πέσουμε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου τελείωνε η ΑΤΕ και πήγαινε στην Πειραιώς -ΑΤΕ κι έχουμε τώρα την νέα Πειραιώς - ΑΤΕ. Αυτό πήρε μερικούς μήνες μέχρις ότου να γίνει αυτή η μετατροπή και να αρχίσουν αφενός μεν να λειτουργούν τα νέα δάνεια, τα, ας τα πούμε, καλλιεργητικά, δηλαδή λειτουργίας δάνεια.

Δώσαμε 600 εκατομμύρια και ήδη έχουν απορροφηθεί τα 520. Όμως δύο μεγάλες δυσκολίες που είχαμε- κι αυτές ξεπερνιούνται τώρα με αυτό που φτιάξαμε- ήταν ότι είχαμε 7.700 σχέδια βελτίωσης των επιχειρήσεών τους, οι γεωργοί οι ίδιοι να επεκτείνουν το θερμοκήπιό τους, το στάβλο, να κάνουν κάτι καλύτερο, αυτά όλα αξιολογήθηκαν, ήταν έτοιμα να αρχίσουν. Επειδή όμως εμείς δίνουμε 50% επιδότηση, 20% έχει ίδια συμμετοχή και 30% δάνειο, όλα κόλλησαν στο κομμάτι των τραπεζών, δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε εγγυητική για να πάρουν τη δικιά μας επιδότηση και αυτό το λύσαμε τώρα με το ΕΤΕΑΝ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τσαυτάρη ξέρετε τώρα τι μου λέτε; Ότι τσάμπα παίρνουμε τα λεφτά απέξω για να ενισχύσουμε τις τράπεζες, διότι ούτε μέρος των χρημάτων αυτών δεν πάνε και μάλιστα σε παραγωγική διαδικασία, εγώ δε θα έλεγα να μοιραστούν δεξιά και αριστερά.

Υπουργός: Όχι, το 50% της επιδότησης δίνεται από μας και για τα σχέδια βελτίωσης και για τις 320 μεταποιητικές βιομηχανίες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, αν δε λύσετε το θέμα της χρηματοδότησης δεν υπάρχει περίπτωση. Για να αλλάξει κάποιος, να αλλάξει καλλιέργεια, θέλει ένα σκασμό λεφτά.

Υπουργός: Αυτός είναι ο ρόλος των τραπεζών, αυτό ήταν και το πρόβλημα μέχρι πρόσφατα και δεν ήταν μόνο στον επιχειρηματικό κόσμο της γεωργίας, είτε στη μεταποιητική βιομηχανία, είτε στα σχέδια βελτίωσης. Ήταν σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Αλλά λέμε ότι αυτό το πρόβλημα λύνεται πλέον με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να πειστούμε πλέον ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να λειτουργεί.

Δημοσιογράφος: Να το δούμε, μακάρι. Αλλά ένα τρίτο πρόβλημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό και επίσης είναι πάρα πολύ παλιό, είναι το θέμα του κόστους των λιπασμάτων, των φαρμάκων και τα λοιπά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν δεν κάνω λάθος εδώ και καιρό ψάχνει να βρει αν υπάρχουν καρτέλ, αν λειτουργούν, αλλά παρόλα αυτά κάθε χρόνο αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.

Υπουργός: Ας πάρουμε ένα πρόβλημα που είναι μία εισροή σημαντική. Το κόστος του σπόρου. Άντε, κάναμε μια προσπάθεια σαν χώρα να κάνουμε δικούς μας σπόρους, υποστηρίχθηκε η ΚΕΣΕ που είναι δημιούργημα των συνδικαλιστών, δηλαδή των δικών μας συλλογικών και των αγροτικών φορέων. Ωραία, υποστηρίχθηκε, πήρε χρήματα, πήρε τις ποικιλίες από το ΕΘΙΑΓΕ, επί αρκετά χρόνια έπρεπε να δώσει κάποια χρήματα πίσω στο ΕΘΙΑΓΕ, προκειμένου να συνεχίσει να παράγει καλύτερες ποικιλίες βάμβακος ή καλύτερες ποικιλίες λαχανικών. Χρόνια δε γύρισε ούτε ένα ευρώ πίσω κι ένα σωρό Διοικητικά Συμβούλια του ΕΘΙΑΓΕ πηγαίνουν τώρα στα δικαστήρια γιατί δεν πήραν αυτά τα 1-2 εκατομμύρια.

Τώρα, σε ότι αφορά στο νερό, άλλη μια σημαντική εισροή…

Δημοσιογράφος: Αυτό πάντως που είπατε για το νερό, όλοι οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν αυτό στην πραγματικότητα με το νυχτερινό στο νερό. Λέω για το πότισμα.

Υπουργός: Αναφέρεστε στη ΔΕΗ και στο νερό;

Δημοσιογράφος: Και στο ρεύμα ναι.

Υπουργός: Γιατί νομίζουν ότι θα ισχύσουν οι κανόνες του νυχτερινού, όπως γίνεται τώρα, δηλαδή 3-4 ώρες τα μεσάνυχτα. Δεν είναι έτσι, η καθιέρωση του ειδικού νυχτερινού τιμολογίου για την αγροτιά θα αρχίζει πολύ νωρίτερα και θα τελειώνει πολύ αργότερα, δε θα είναι για 2-3 ώρες..

Για τις κοινοτικές ενισχύσεις και τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

Υπουργός: Ο Έλληνας καλλιεργητής έπαιρνε και παίρνει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο ως ενιαία ενίσχυση, για να υποστηριχθεί έναντι ενός ακριβότερου κόστους φθηνότερων χωρών. Γι΄ αυτό δίνουμε ενιαία ενίσχυση, για να υποστηρίξουμε αυτήν την παραγωγική διαδικασία και πέραν αυτής, δίνουμε από τον Πυλώνα ΙΙ όπως λένε, που θα ξαναπάρει άλλα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ και στην επόμενη περίοδο. Άλλες υποστηρίξεις; ένα από τα αιτήματα των αγροτών είναι να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Θα πάρουν στις επόμενες μέρες, τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, που είναι άλλα 200 εκατομμύρια. Ήταν και αυτό ένα από τα αιτήματά τους κι είχαν ανησυχία αν κάποιοι που υπέστη μείωση η παραγωγή τους, ένεκα αυτής της προσβολής ή των βροχών του χαλαζιού και λοιπά. Όλο αυτό τους εξήγησα προστίθεται στην παραγωγή τους, δηλαδή αυτό που πήγε στο εκκοκκιστήριο συν αυτό το 10%, 20%, 30% της ζημιάς που υπέστη δε θα τους δημιουργήσει πρόβλημα να πιάσουν το όριο. Βέβαια δέχθηκα κι ένα αίτημα, γιατί κάτσαμε τέσσερις ώρες στο Υπουργείο με τον κ. Μπούτα και όλους τους αγρότες της περιοχής της Θεσσαλίας. Δε δεχθήκαμε να πάρει κανείς συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε μηδενική παραγωγή, γιατί τους είπα ότι αυτό για μένα σημαίνει ότι δεν είναι καλλιεργητής. Και τα στοιχεία είναι τέτοια που δείχνουν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχε κάποιος ένα κιλό.

Για μένα το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μονιμότερα, αν πάμε σε πιο ριζικές λύσεις, να στρέψουμε τη γεωργία μας σε μια γεωργία ποιότητας. Δέστε που πήγαν οι εξαγωγές των ποιοτικών μας προϊόντων, μέσα σε λίγους μήνες. Αυξήθηκαν κατά 15%.

Για την αποπληρωμή των ροδακινοπαραγωγών

Υπουργός: Προσπαθούμε, από τη μια μεριά να δώσουμε καλλιεργητικά δάνεια κι από την άλλη μεριά να ζητήσουμε από τη μεταποιητική βιομηχανία που παίρνει τα προϊόντα και τις εξαγωγές να επιταχύνουν τις επιστροφές των χρημάτων, να πληρώσουν τους γεωργούς. Δέστε τα προβλήματα που είχαμε με τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας που είχαν κλείσει εκεί το δρόμο, γιατί τα κονσερβοποιία αργούσαν να τους ξεπληρώσουν. Τώρα οι γεωργοί παίρνουν, σε ότι αφορά τις ενισχύσεις, ο τελικός δικαιούχος που είναι ο γεωργός αυτός παίρνει τα χρήματά του. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και το δάνειο που είχε εγκριθεί για την εταιρεία, αντί να δοθεί στην εταιρεία δόθηκε κατευθείαν στους τελικούς δικαιούχους, που ήταν κι αυτό ένα από τα αιτήματά τους άλλωστε. Υπάρχουν δυο-τρεις λίγοι, που έχουν δώσει, σας θυμίζω κάτι, πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στον κόσμο γιατί βρίσκεται το Υπουργείο κατηγορούμενο για κάτι που ουσιαστικά δε φταίει. Λοιπόν λειτουργούν ως ομάδες παραγωγών ορισμένοι και η ομάδα πήγε και παρέδωσε τα ροδάκινα στη μεταποιητική βιομηχανία ή η Ένωση πήγε και παρέδωσε τα ροδάκινα. Η εταιρεία λοιπόν γνωρίζει τον αρχηγό της ομάδας κι έδωσε τα χρήματα ή τον Πρόεδρο της Ένωσης.  Και αυτοί δεν τα έχουν μοιράσει πίσω.

Για το κόστος παραγωγής και το κόστος των εισροών.

Υπουργός: Υπάρχουν τρεις προτάσεις που κάνουμε και σιγά-σιγά νομίζω ότι θα το αντιμετωπίσουμε. Η μία: δεν πρέπει να έχουμε μονοκαλλιέργειες, δεν πρέπει να βάζουμε στο ίδιο χωράφι μια ζωή βαμβάκι. Αυτό ανεβάζει και τις ανάγκες εισροών, γιατί θα μαζευτούν πολύ περισσότερα έντομα και αρρώστιες και θα χρειαστεί να ψεκάσει περισσότερο, θα χρειαστεί να ρίξει περισσότερο λίπασμα και ούτω καθεξής. Άρα η εναλλαγή των καλλιεργειών, αυτό που λέγεται τώρα και «πρασίνισμα» στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου του επιβάλλει μια φορά στα τρία χρόνια να βάλει και κάτι άλλο, έτσι ώστε να μην μονοκαλλιεργεί το χωράφι, αν μάλιστα βάλει και ψυχανθές φυτό, ας πούμε σε αυτά τα αρδευόμενα αν βάλει για τέσσερα-πέντε χρόνια τριφύλλι, θα δείτε ότι στα επόμενα χρόνια και λιγότερο λίπασμα θα χρειάζεται, γιατί το τριφύλλι αφήνει πολύ αζωτούχο λίπασμα, και στη συνέχεια θα χρειαστεί και πολύ λιγότερη εντομοπροστασία. Είναι ένα κόστος ενέργειας, είναι δηλαδή ΔΕΗ την οποία πάλι δεν ορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ενέργεια είναι του ΥΠΕΚΑ. Κοιτάξτε όμως τι άλλη λύση μπορούμε να δούμε σε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημά του κόστους των εισροών. Δέστε στις περιπτώσεις όπου έγινε συμβολαιακή γεωργία με τη μεταποιητική βιομηχανία. Δηλαδή μια βιομηχανία κάνει μπύρα και λέει ότι εγώ για να την κάνω αυτή τη μπύρα θέλω 10-20, μάλιστα μία βιομηχανία τώρα θέλει να πάει στις 50 χιλιάδες τόνους την παραγωγή δίστιχου κριθαριού, γιατί αυτό κάνει καλή μπύρα. Έρχεται λοιπόν και κάνει συμβόλαιο με τον παραγωγό και του λέει κοίταξε να δεις, εγώ είμαι έτοιμος να σου δώσω 30% ως προκαταβολή, φτάνει να σιγουρέψουμε ότι εγώ θα πάρω το κριθάρι σου, αυτό το κριθάρι, αυτή την ποικιλία γιατί αυτή μου κάνει καλή μπύρα. Να λοιπόν ένας τρόπος να γυρίσει πίσω και να σιγουρέψει τη διάθεσή του, να μην είναι εξαρτώμενος από το τι θα κάνει ο έμπορος, έχει σιγουρέψει ότι θα δώσει 21 λεπτά, αυτό είναι, συν πλην 2 λεπτά αν δούμε πως θα πάει η αγορά.

Δεύτερον, πηγαίνουν τώρα μαζί αυτοί οι 10-20 χιλιάδες γεωργοί και λένε σε έναν που πουλάει σπόρους ή λίπασμα, κοίταξε να δεις, μέχρι τώρα γύριζε ένας πλασιέ σου για να πουλήσει ένα κιλό φάρμακο ή ένα κιλό λίπασμα σε κάθε έναν κι αυτό είχε ένα κόστος. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε 10 χιλιάδες τόνους από αυτό το λίπασμα ή 10 τόνους από αυτό το σπόρο..

Το θέλουμε όμως 20% φθηνότερο και δέστε τι τιμές πετυχαίνουν. Να λοιπόν που υπάρχουν λύσεις, φτάνει να δουλέψουμε όλοι μαζί και αν δεν πάμε σε αυτές τις λύσεις θα τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, αντί να τα έχουμε προλάβει. Γιατί για μένα πρέπει να πω ότι, παρά τις δυσκολίες που περνάμε και παρά τα προβλήματα που είναι υπαρκτά, γι’ αυτό και είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε. Σας είπα λίγο πριν πως μπορεί η μεταποιητική βιομηχανία και ο καλλιεργητής να έρθουν δίπλα-δίπλα.

Εγώ, επειδή σαν επιστήμονας έκανα μεγάλη προσπάθεια να επεκτείνω αυτή την αλυσίδα και στον τελικό κρίκο που είναι ο τελικός χρήστης, υπάρχει και το cluster που προσπαθούσαμε να κάνουμε, όπου έβαζε μέσα και τον καταναλωτή στην όλη άσκηση και τον έκανε κατευθυντήρια γραμμή. Γιατί ο καταναλωτής που έχει διαβήτη ή που πάσχει από την ασθένεια της κοιλιοκάκης λέει μη μου κάνετε αυτά τα στάρια, δεν τα ακουμπάω τα μπισκότα σας, τα ψωμιά σας, τις πίτες σας, τα μακαρόνια, γιατί έχω αλλεργία στη γλουτένη των σιτηρών, κάντε μου όμως αυτό το στάρι και είμαι έτοιμος να σας το πληρώσω και δυο και τρία λεπτά παραπάνω, γιατί για πρώτη φορά θα φάω κι εγώ μακαρόνια και ψωμί, αλλιώς έχω αλλεργία.

Για την προοπτική απασχόλησης των νέων στον αγροτικό τομέα

Υπουργός: Να λοιπόν που υπάρχουν λύσεις, να έχουμε πιο ολοκληρωμένη την αλυσίδα και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Και εξακολουθώ, παρά τις δυσκολίες που περνάει ο αγροτικός κόσμος και τις οποίες σας είπα τι προσπάθεια κάνουμε και πώς μακροχρόνια θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε, για μένα εξακολουθεί να είναι ένας πυλώνας που μπορεί να πατήσει ο τόπος απάνω, ιδιαίτερα στο κομμάτι της απασχόλησης αυτή την ώρα. Μπορεί να απασχολήσει, είναι μια μεγάλη δεξαμενή χεριών και δραστηριότητας, ειδικά στα νέα παιδιά που βλέπω τώρα που γυρίζουν..

Έτσι, βεβαίως θα τους υποστηρίξουμε και πρέπει να τους υποστηρίξουμε.

Ήδη υποστηρίξαμε 10 χιλιάδες νέους αγρότες, ειδικά αυτούς που είναι στην περιφέρεια να μη φύγουν κι αυτοί, υποστηρίξαμε 4.000 γεωτεχνικούς με το μοίρασμα αυτό της γης να επιστρέψουν και με τις γνώσεις τους ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες δράσεις.

Ένας από τους λόγους που στη σύσκεψη της Δευτέρας βλέπετε καλείται και το Υπουργείο Εργασίας που χειρίζεται το κοινωνικό ταμείο, τα χρήματα δηλαδή της ανεργίας. Αν επιδοτήσουμε κάποιον άνεργο να εργαστεί σε ένα θερμοκήπιο, να πάει σε μια κτηνοτροφική μονάδα, έχει μεγάλη πιθανότητα να μείνει στο τέλος της διετίας και να πει «μπορώ κι εγώ να κάνω δέκα πρόβατα και να αρχίσω τη δικιά μου επιχείρηση».

Επιπλέον κάνουμε δύο δράσεις για αυτά τα νέα παιδιά που προσπαθούν να στήσουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και είχαν προβλήματα αδειοδότησης, το λύνουμε αυτό που είναι ένα πρόβλημα πάλι της χωροταξίας του Υπουργείου ΥΠΕΚΑ. Όπως επίσης υπήρχε ένα πρόβλημα νομιμοποίησης πλέον όλων των παλαιών εγκαταστάσεων, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και βρίσκουμε μια λύση με τον ίδιο τρόπο που έγινε η ρύθμιση των αυθαιρέτων, έτσι ώστε να μην πληρώσουν άπειρα χρήματα οι άνθρωποι.

Με ένα, ας πούμε πολύ μικρό τίμημα 100, 200, 500, να μπορούν να τα νομιμοποιήσουν γρήγορα, γιατί είναι δικές τους εγκαταστάσεις και είναι σε ιδιόκτητες εκτάσεις στο χωράφι τους. 

 

Σχετικές Αναρτήσεις