ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 8 Μαρτίου 2013

                                                       

Βασικά σημεία Συνέντευξης

Τύπου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανασίου Τσαυτάρη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσίασε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε -  τους νέους Προέδρους των Οργανισμών και Φορέων του ΥΠΑΑΤ. Πρόκειται για τους κ. Γρηγόρη Αποστολάκο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βασίλη Έξαρχο πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ιωάννη Τσιάλτα πρόεδρο του ΕΦΕΤ και τον κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν  πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς.

 Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 Για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να αναφερθώ στην ενίσχυση του εισοδήματος του γεωργού. Τι λέει αυτός ο νέος κανονισμός; Λέει ότι ο γεωργός μπορεί να κάνει και φέτος όσο καλά μπορούσε τη δουλειά του όπως την έκανε και πέρσι. Πέρσι λοιπόν για παράδειγμα ένας γεωργός κάνοντας τη δουλειά του καλά και παράγοντας 100 κιλά το στρέμμα από μια καλλιέργεια κατάφερε να πάρει 100 ευρώ. Φέτος έκανε ξανά την ίδια δουλειά εξίσου με το ίδιο μεράκι, παρήγαγε τα περσινά 100 κιλά, αλλά αντί να πάει στο σπίτι του 100 ευρώ, πάει 70 ευρώ. Γιατί; Διότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος γι' αυτό.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τους γεωργούς στη θέση τους, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να υποστηρίξουμε το εισόδημά τους. Να έρθει δηλαδή η Ε.Ε. και να πει ότι συν – πλην αν πέσει το αγροτικό εισόδημα κάτω από ένα νούμερο (αυτή την ώρα οι συζητήσεις είναι κοντά στο 30%) να μπορεί να παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να πει αν γι' αυτό το λόγο μειώθηκε το εισόδημα και δεν είναι ο γεωργός υπεύθυνος, να συμπληρώσουμε εμείς το εισόδημα. Αυτό σημαίνει στήριξη του εισοδήματος του γεωργού. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συν – πλην 30% του περσινού εισοδήματος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ή της τιμής ή αυτό που περιμέναμε ή του μέσου όρου. Αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί γιατί όπως σας είπα οι Κανονισμοί ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι κάποιο έτος αναφοράς;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα δούμε αυτό πως θα εφαρμοστεί στην πράξη. Πάντως είναι νέο «εργαλείο» που προστίθεται, δεν το είχαμε στο παρελθόν αυτό: τη στήριξη του εισοδήματος. Όλα αυτά που λέμε, είναι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθώς η τρέχουσα περίοδος ούτως ή άλλως τελειώνει μέχρι το τέλος του έτους. α προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ τα κονδύλια, θα υπάρχει δηλαδή ένα τέτοιο αντίστοιχο μέτρο.

Επίσης μην ξεχνάτε και αυτό ισχύει και για το τρίτο που έχει να κάνει με το επάγγελμα στον Πυλώνα 1, ο οποίος πέραν των ενιαίων ενισχύσεων περιλαμβάνει και δράσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ). Εκεί εντάσσεται και η προστασία του αγροτικού επαγγέλματος το οποίο πρέπει να προστατευτεί αυτό καθαυτό,  στην ουσία θα προστατευτεί και όλη η αλυσίδα παραγωγής.

Σε αυτή την αλυσίδα αν ένας «κρίκος» σπάσει, δεν έχουν νόημα ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι επόμενοι. Άρα πρέπει να ληφθεί φροντίδα για να μην σπάσει ο «κρίκος» του γεωργού, όχι γιατί θέλουμε μόνο να βοηθήσουμε το γεωργό, αλλά γιατί όλη η αλυσίδα θα εξαρτηθεί από την παρουσία αυτού του κρίκου.

Επομένως πρέπει να φροντίσουμε αυτός ο κρίκος στη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία να λειτουργήσει. Θα φροντίσουμε δηλαδή να είναι πλήρης η λειτουργία της ΚΟΑ με έμφαση να μπει μέσα σε αυτό το σκεπτικό και ο τελικός χρήστης, ο καταναλωτής.

Εκεί εντάσσεται και η μεγάλη δράση, σας θυμίζω ότι είναι ειλημμένη απόφαση της Ε.Ε. το 2% του συνολικού προϋπολογισμού που θα έχει η νέα ΚΑΠ να ξοδευτεί για την ενίσχυση των νέων αγροτών, να μπουν δηλαδή νέοι στο επάγγελμα με το σκεπτικό ότι μόνον το  6% των Ευρωπαίων αγροτών σήμερα είναι κάτω των 35 ετών. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να πάμε με αυτά τα δημογραφικά δεδομένα στη νέα ΚΑΠ.

 Για το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών στη γεωργία

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται μια συζήτηση ότι θα υπάρξει ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα δομών για να κατευθυνθούν στη γεωργία. Έχει αυτό να κάνει με την προστασία του επαγγέλματος που είπατε πριν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρόγραμμα αυτό κατ' αρχήν, το συζητούσαμε μάλιστα και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ήδη είναι προκηρυγμένο. Υπάρχει μια προκήρυξη στην τρέχουσα περίοδο από το ΕΚΤ, σας θυμίζω ότι είναι πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα 7 διαφορετικοί φορείς της χώρας που άπτονται της διεργασίας εκπαίδευσης, ενημέρωσης κτλ., έχουν κάνει προτάσεις και λογικό είναι τα Πανεπιστήμια, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αυτός καθαυτός, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή κτλ.. ν’ αναλάβουν δράσεις αυτού του προγράμματος.

Άρα δεν είναι με τη νέα ΚΑΠ, γιατί η νέα ΚΑΠ δεν άρχισε ακόμα όπως ξέρετε, είναι με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο το πρόγραμμα που περιγράφετε.  Επτά φορείς εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν τους θυμάμαι απ’ έξω όλους, γιατί το χειρίζεται το ΕΚΤ  και είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 Για την καταβολή των ενισχύσεων De minimis σε χοιροτρόφους - σηροτρόφους

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να μου επιτρέψετε να σας πω δύο - τρία τελευταία πράγματα που αποτελούν ειδήσεις. Πιστώνουμε σήμερα τους λογαριασμούς σε μια ακόμη κατηγορία κτηνοτρόφων που είναι οι χοιροτρόφοι. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για τη διαδικασία του «De minimis» είχαμε ξεκινήσει να πληρώνουμε τους κτηνοτρόφους που είναι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών.

Έχουμε πληρώσει μετά τους πτηνοτρόφους, τώρα τους χοιροτρόφους και μένουν – θυμηθείτε – οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών  που μείνανε εντέχνως τελευταίοι γιατί εκεί θα πληρωθούν κάποια χρήματα από De minimis και κάποια από το άρθρο 68 του Κανονισμού. Και επειδή είναι και πολυάριθμοι αυτοί, είναι πολλοί, περιμένουν οι άνθρωποι αλλά πιστεύω ότι θα πάει πιο πίσω η τέταρτη αυτή κατηγορία.

Επίσης, σήμερα, πληρώσαμε και τους σηροτρόφους, του παραγωγούς δηλαδή μεταξοσκώληκων,  παρά το ότι δεν είναι μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγική διαδικασία, είναι και αυτοί επίσης σημαντικό κομμάτι, ιδιαίτερα στη Θράκη.

 Για τις πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήδη χτες πληρώσαμε και  τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι. Να σας θυμίσω ότι παρά τις ανησυχίες που είχαν οι γεωργοί, πίστευαν ότι με την ενσωμάτωση και των ζημιών που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι ότι θα πέσει πάρα πολύ η στρεμματική αποζημίωση, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Νόμιζαν ότι θα πέσουν κάτω από τα 70 ευρώ το στρέμμα που ήταν το όριό τους. Όπως είδατε στην ανακοίνωσή μας έχουν πληρωθεί κοντά στα 72,8 ευρώ το στρέμμα, άρα είναι καλά τα χρήματα που πήραν.

 Για το αγροτικό πετρέλαιο και την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΦΚ Πετρελαιοειδών

Την Παρασκευή δώσαμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαιοειδών που ήταν άλλα 80.000.000 ευρώ. Θα ήθελα με αυτό να πω δύο πράγματα.

Το ένα είναι,  πρώτον, παρά το ότι ακούγονται λίγα τα λεφτά και είναι μια σημαντική δαπάνη για τους γεωργούς με την αύξηση των πετρελαιοειδών, ένα άλλωστε από τα πιο σημαντικά αιτήματά τους ήταν αυτό και στις κινητοποιήσεις, σας θυμίζω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι στο τέλος του Φλεβάρη, δηλαδή προχτές, πήραν 80.000.000, στο τέλος του Δεκέμβρη, κοντά δύο μήνες πριν πήραν άλλα 80.000.000 και τον Σεπτέμβρη είχαν πάρει άλλα 80.000.000.

Δηλαδή πέρσι πήραν 160 εκατ. ευρώ, τώρα παίρνουν άλλα 80 εκατ. ευρώ. Σε ένα διάστημα δηλαδή 5 – 6 μηνών  οι γεωργοί πήραν 240.000.000 επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  Πετρελαιοειδών. Και ευελπιστούμε ότι το Σεπτέμβριο όπως έχουμε υποσχεθεί για το 2013 θα πάρουν και την άλλη δόση.

Έχουμε πει ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά που η επιστροφή του ΕΦΚ γίνεται με αυτό τον τρόπο. Με τη νέα χρονιά θα μελετήσουμε έναν δεύτερο τρόπο, αφού θα τηρούνται μάλιστα και βιβλία εσόδων – εξόδων. Για το ζήτημα αυτό συγκροτήθηκε μια Επιτροπή μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Έχει συνεδριάσει δύο φορές μάλιστα για να βρούμε έναν πιο μόνιμο, πιο αντικειμενικό τρόπο που να είναι συνάρτηση της παραγωγικής του διαδικασίας, έτσι ώστε αυτός που πρόκειται να πάρει βοήθεια προκειμένου να μειωθεί αυτή η σημαντική εισροή να είναι ανάλογη της πετρελαϊκής του δαπάνης. Μακάρι να φτάσει σε ένα σημείο που τα χρήματα αυτά θα είναι τέτοια που να το παίρνουν σχεδόν αφορολόγητο. Θέλω να πιστεύω ότι βλέποντας και τις αρχές που ακολουθούν και τα θέματα που θίγονται, θα βρούμε έναν αντικειμενικό τρόπο έτσι ώστε να είναι απλοποιημένο  το σύστημα, ίσως με την καθιέρωση  κάρτας πετρελαίου.   

Για τη δράση ενίσχυσης ψυχανθών και οσπρίων

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θυμηθείτε ότι είχαμε δεσμευτεί όταν κερδίσαμε το άνοιγμα του μηχανισμού De minimis, η Ευρώπη στην επιστολή της μας έδωσε και ένα δεύτερο στοιχείο, το άρθρο 68 και μας έδωσε και ένα τρίτο στοιχείο, μας επέτρεψε να υποστηρίξουμε τα ψυχανθή, με το σκεπτικό ότι αν δεν φροντίσουμε από τώρα να βάλουν ψυχανθή και του χρόνου τέτοιο καιρό πάλι θα είμαστε στο ίδιο πρόβλημα με τη ξένη σόγια. Γιατί κανένας δεν πιστεύει ότι του χρόνου θα αρχίζουν να κατρακυλούν πλέον οι τιμές της σόγιας, Θα ανεβαίνουν και δεν θα κατρακυλούν. Τους είχαμε πει να μας βοηθήσουν και μας επέτρεψαν για πρώτη φορά τότε να βοηθήσουμε τα ψυχανθή και θα γίνει και γενικότερη υποστήριξη των ψυχανθών. Εμείς φροντίσαμε τώρα να βοηθήσουμε πρώτη φορά τόσο αυτούς που κάνουν σποροπαραγωγή στα ψυχανθή και όσπρια έτσι ώστε να ενισχυθεί αυτό το κομμάτι όσο και σε αυτούς που παράγουν όσπρια και ψυχανθή είτε για τροφή είτε για ζωοτροφή. Γιατί σας είχα πει ότι τα όσπρια καταναλώνονται και σαν ανθρώπινη τροφή, ρεβίθια, φασόλια κλπ. αλλά και σαν κτηνοτροφή, κτηνοτροφικά κουκιά.

Δώσαμε 6 ευρώ σε κάθε στρέμμα παραπάνω σε αυτούς που κάνουν αυτή την προσπάθεια είτε είναι σποροπαραγωγοί ψυχανθών ή οσπρίων, όπου δηλαδή καλλιεργούν όσπρια γι΄ αυτόν το σκοπό είτε είναι καλλιεργητές για κατανάλωση είτε σαν ζωοτροφή. Έξι ευρώ από εθνικούς πόρους το στρέμμα, το έχουμε καταβάλλει ήδη στους λογαριασμούς τους, μέσω του ΕΦΚ Πετρελαιοειδών.

 Για την προώθηση Ειδικών Ζωνών Καλλιέργειας σε γεωθερμία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργεια

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει συνεδριάσει πέντε φορές μια σχετική Επιτροπή από αρμόδιους φορείς συμπεριλαμβανομένου και του εκπρόσωπου του Προέδρου των ιχθυοκαλλιεργητών έτσι ώστε να καθιερωθούν οι λεγόμενες Ζώνες Ιχθυοκαλλιέργειας, Θα δείτε και μια τέτοια Ζώνη Κτηνοτροφική, να γίνεται δηλαδή Ζώνη Κτηνοτροφίας γιατί είπαμε αν θέλουμε πραγματικά  να συμπεριφερόμαστε στον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο ως επαγγελματία, πρέπει να δούμε τι κάναμε στους άλλους επαγγελματίες, πως καθιερώναμε βιομηχανικές, βιοτεχνικές ζώνες και  βιοτεχνικά πάρκα.

Όπως ήταν το κράτος του κράτους, δηλαδή πρώτα πήγαινε στη Σίνδο είπε το κράτος «σε αυτή την περιοχή θα κάνω μια Βιομηχανική Ζώνη» τα έκανε όλα μόνο με τις Υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή να βρει το χώρο, να απαλλοτριωθούν, να γίνουν οι δρόμοι, να γίνουν οι βιολογικοί, να πάει ρεύμα, να πάνε τα πάντα εκεί. Αυτό το πράγμα δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει ένας που θέλει να κάνει θερμοκήπια. Μπορούμε να έχουμε μια θερμοκηπιακή ζώνη; Π.χ. θα σας ανακοινώσω σε λίγο αυτό το πράγμα που ήδη στήνεται ας πούμε με την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ξάνθη.

Χθες υπογράψαμε ακόμα μια συμφωνία για ακόμα 225 στρέμματα. Θυμηθείτε, είχαμε υπογράψει μία για 200, χτες ήρθε άλλος ένας ενδιαφερόμενος, ακόμη 225 στρέμματα εκεί πέρα. Να λοιπόν που σιγά - σιγά, ήδη 425 και υπάρχουν κι άλλες αιτήσεις πάνω σ’ αυτό το γεωθερμικό πεδίο να στήσουμε ένα τέτοιο θερμοκηπιακό πάρκο. Κάνουμε μια αντίστοιχη προσπάθεια στην Αρκαδία να στήσουμε ένα τέτοιο κτηνοτροφικό πάρκο, έτσι ώστε σε μια περιοχή να υπάρχουν 5 -10 τέτοιες κτηνοτροφικές μονάδες. Είναι δίπλα μια μεγάλη μονάδα μεταποίησης. Και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και με τις υδατοκαλλιέργειες κτλ., δηλαδή να υπάρξουν περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης, να πούμε ότι τα έχουμε κανονίσει, το κράτος, οι Δήμοι, μακριά, όπου θέλετε, μακριά από παραλίες κτλ.

Εκεί μπορεί ν’ αναπτυχθεί και να ξέρει κάποιος ότι κάτω απ’ αυτούς τους όρους και αυτές τις συνθήκες μπορεί να πάει να πάρει ένα στρέμμα και αν βάλει ένα στρέμμα ιχθυοκαλλιέργειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μείνουμε λίγο στις ζώνες; Γιατί νομίζω έχει πολύ ενδιαφέρον. Δηλαδή εδώ ετοιμάζεται κάποιο πλαίσιο νομοθετικό..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και προσπαθούμε να κάνουμε μαζί με το ΥΠΕΚΑ τις εφαρμογές του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαιτείται δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάρα πολλά πράγματα απαιτούνται για να χωροθετηθούν, να πάρουν αδειοδοτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στον αγροτικό τομέα οι ζώνες που έχετε στο μυαλό σας και θα θέλατε, είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, θερμοκηπιακές..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θερμοκηπιακές και κτηνοτροφικές ζώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τριών κατηγοριών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή κτηνοτροφικά πάρκα,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου εκτός του χωροθετικού σκέλους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει απλοποίηση της αδειοδότησης, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απλοποίηση της αδειοδότησης είναι κάτι που είναι σε συζήτηση; Δεν έχει οριστικοποιηθεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά έχουν βρεθεί αυτές οι περιοχές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βρίσκονται, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν βρεθεί ή βρίσκονται; Μπορείτε δηλαδή να μας τις κατονομάσετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι αυτή την ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι δηλαδή και σε σχολάζουσες εκτάσεις του Υπουργείου Γεωργίας υποθέτω..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σχολάζουσες θάλασσες δεν υπάρχουν αλλά αν αναφέρεστε στην κτηνοτροφία, ναι. Η δική μου αρχή, σας την έχω πει και την άλλη φορά, είναι ας μάθουμε να κάνουμε 1 - 2, ν’ αποκτήσουμε εμπειρία πώς γίνεται, να δούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τα μέτρα και τους θεσμούς που έπρεπε να ολοκληρώσουμε και μετά θα είναι πιο εύκολο να στήσουμε 5 ή 6.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν έχει να κάνει με Κτηματολόγιο – Δασολόγιο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε τώρα, πώς θα χωροθετηθούν αυτά και είναι η Περιφέρεια μέσα, οι Δήμοι κτλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τι ορίζοντα χρονικό μιλάμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι το πρώτο κτηνοτροφικό θα γίνει πολύ σύντομα. Υπάρχει βούληση, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν 5-6 άνθρωποι που θέλουν να μπουν να κάνουν τις μονάδες τους εκεί, έτυχε να κάνουν τις αιτήσεις στα δικά μας σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφικών μονάδων, εφ' όσον εμείς τα εγκρίνουμε. Υπάρχει ήδη μεταποιητική βιομηχανία που ενδιαφέρεται να πάρει τα γάλατά τους, ενδιαφέρονται οι Γάλλοι μάλιστα να πάρουν κι αυτοί γάλα από αυτές τις μονάδες...

Με την ευκαιρία των ζωνών αυτών, σας ανακοίνωσα, θα δείτε σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, άλλη μια επιχείρηση με 225 στρέμματα γεωθερμίας στην Ξάνθη για ακόμα 225 στρέμματα θερμοκήπια φρέσκα λαχανικά. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα θα πάει πολύ καλά, βλέποντας και τις προσπάθειες που γίνονται στη Βοιωτία, και σ’ εκείνο το γεωθερμικό πεδίο και τις αντίστοιχες της Νιγρίτας που κι εκείνο το γεωθερμικό πεδίο πέραν της σπιρουλίνας που επεκτείνεται, αξιοποιείται καλά. Άρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτός ο σημαντικός πλούτος, ο «ορυκτός» πλούτος, ν’ αξιοποιηθεί καλά και προς όφελος της γεωργίας.

Για το «πάντρεμα» του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό

Γνωρίζετε τις προσπάθειες που κάνουμε να «παντρέψουμε» τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, δηλαδή το γεωργικό τομέα με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του, με την εξωστρέφεια και τον τουρισμό μα;. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών μας, θα επισκεφθούμε αύριο με την κα Κεφαλογιάννη τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού που γίνεται στο Βερολίνο, όπου η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο περίπτερο για να υποστηρίξει τον τουρισμό της.

Μέσα στο περίπτερο αυτό θα υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στην ελληνική γαστρονομία. Άρα θα έχει δηλαδή εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας, θα παρουσιαστεί κι εκεί επίσημα το ελληνικό πρωινό, θα παρουσιαστεί κι εκεί επίσημα η κυκλαδίτικη παλέτα τυριών.

Εκεί επίσης θα έχει ξέχωρο κομμάτι μόνο το ελληνικό ελαιόλαδο. Ξέχωρες προθήκες με τα ελληνικά λάδια, για να προβληθεί αυτό το συγκεκριμένο προϊόν ιδιαίτερα και στη Γερμανική αγορά. Θέλω να πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό πάει καλά, βλέποντας το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για παράδειγμα να μπει το πρόγραμμα αυτό, το ελληνικό πρωινό, ενώ είχαμε ξεκινήσει με 270 - 280 ξενοδοχεία, τώρα βλέπουμε κατά σχεδόν εκατοντάδες ν’ αυξάνονται.

Αρχίζει δειλά – δειλά να μπαίνει ως αίτημα των τουριστών αν έχει το ξενοδοχείο ελληνικό πρωϊνό, μας είπαν ότι βλέπουν τώρα αρκετά ξενοδοχεία για να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα, και των ταξιδιωτικών πρακτορείων, το ζητάει ο κόσμος.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία υπάρχει ένα θέμα με την έλλειψη ρευστότητας. Υπάρχει μια καθυστέρηση, μια μεγάλη πίστωση στο να πληρωθούν οι παραγωγοί..

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να προχωρήσουν σε καινούργιες φυτεύσεις. Δεν ξέρω, έχει σκεφτεί η ελληνική κυβέρνηση πώς θα βοηθήσει; Γιατί οι Τράπεζες δε δέχονται να δώσουν δάνεια στους παραγωγούς όπως παλιότερα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο, θίγετε ένα σημαντικό θέμα ρευστότητας, ήταν κι ένα από τα αιτήματα των γεωργών. Να σας πω τι προσπάθειες κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε,  ορισμένες ήδη τις ανακοινώσαμε. Για παράδειγμα, από τη νέα ΑΤΕ Πειραιώς είχαμε ζητήσει να δημιουργηθεί ένα κονδύλιο και το δημιούργησε. Μάλιστα έχει μοιράσει αρκετά χρήματα από τα 600 εκατομμύρια, μου είπαν ότι έχουν δώσει σε ΑΔΑ περίπου 520 εκατομμύρια ευρώ.     Δεύτερον, σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ροδακινοπαραγωγών, είχαμε ζητήσει επειδή υπήρχαν αιτήσεις δανείων της μεταποιητικής βιομηχανίας μέχρις ότου πάρει τα λεφτά από τις εξαγωγές που έκανε από Ρωσία, Ουκρανία κτλ., για να μπορέσει να εξοφλήσει τους γεωργούς γιατί τους είχε δώσει η μία βιομηχανία 30% προκαταβολή και η άλλη 40%, να εγκριθεί το δάνειό της και μάλιστα επειδή ζήτησαν οι γεωργοί να δοθούν τα χρήματα απευθείας να πιστωθούν οι δικοί τους λογαριασμοί αντί να πηγαίνουν τα λεφτά από την Τράπεζα στη βιομηχανία και από τη βιομηχανία, κάτι που έγινε.

Ενίσχυση ρευστότητας  μέσω συνεργειών (cluster) στην παραγωγική αλυσίδα

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύντομα θα ανακοινώσουμε 8 περιπτώσεις αγροτικών τομέων όπου οι παραγωγοί θα έχουν πίστωση. Θα έρχεται δηλαδή η Τράπεζα και θα λέει: «Παίρνω όλη αυτή την παραγωγική διαδικασία, γιατί όλοι θέλουν δάνεια, δεν είναι μόνο ο γεωργός, δεν είναι μόνο η μεταποιητική βιομηχανία, δεν είναι μόνο ο εξαγωγέας και ο διακινητής, μέχρις ότου στο τέλος πάρουν όλοι τα λεφτά από τη Ρωσία και γυρίσουν πίσω. Γιατί αυτό είναι μιας μορφής cluster.

Ο πρώτος κρίκος που είναι ο καλλιεργητής, ο δεύτερος κρίκος που είναι ο μεταποιητής κι ο διακινητής, έτσι ώστε να μπορέσει να περπατήσει η αλυσίδα να έχει μια ρευστότητα με έναν τρόπο που θα τους ικανοποιεί όλους και φυσικά και την Τράπεζα. Και νομίζω ότι αν λειτουργήσει αυτό θα είναι ένας καλός τρόπος να βοηθηθεί αυτής της μορφής συμβολαιοποιημένη  παραγωγή που είναι όλη η αλυσίδα.

.Για τη μόχλευση κονδυλίων μέσω του ΕΤΕΑΝ

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας θυμίσω ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που άπτεται των αγροτών που έχουν μπει στα σχέδια βελτίωσης και των μεταποιητών που έχουν κάνει αίτηση να μπουν στα προγράμματα του μέτρου για τη μεταποίηση.

Όπου οι εγκεκριμένοι, αυτοί δηλαδή που εγκρίνονται τα σχέδια βελτίωσης, οι γεωργοί ή οι μεταποιητές έχουν το εξής πρόβλημα. Με το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει, αυτοί ας πούμε μια επένδυση ήταν ύψους 1.000.000 ευρώ για μια μεταποιητική μονάδα αυγών. Ο δικαιούχος θα πάρει από εμάς 500.000 ευρώ εκ των οποίων τα 300 είναι προκαταβολή άρα πρέπει να φέρει εγγυητική επιστολή.

Και δεύτερον πρέπει να βρει τα δικά του 200.000 γιατί είναι 20% η ίδια η συμμετοχή και επίσης να πάει στην Τράπεζα και να πάρει δάνειο 30%. Αυτό είναι το deal αυτού του πράγματος, 50, 20, 30. Και στα τρία αρχίζουν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και εγγυητική επιστολή να πάρει κάποιος ή να πάρει το δάνειο από τις Τράπεζες κλπ.

Τι κάναμε; Εμείς είχαμε στο πρόγραμμά μας γι΄ αυτό το σκοπό 116.000.000 ας το πούμε από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Αυτά πήγαμε στο ΕΤΕΑΝ, το ΕΤΕΑΝ τα πήρε και μαζί με χρήματα που δίνουν οι Τράπεζες, με μόχλευση δηλαδή διπλάσιου ποσού, άρα 232 που είναι δύο φορές το 116,  πάμε σε ένα ποσό, τρεις φορές το 116 δηλαδή στα 348 περίπου, γύρω στα 350 εκατομμύρια ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας για τη γεωργία.

Θα λαμβάνουν δηλαδή την εγγυητική επιστολή για να έρθουν να πάρουν από εμάς την προκαταβολή και θα παίρνουν το δάνειο από την Τράπεζα με ευνοϊκούς όρους. 

 Για την ενίσχυση της επιστροφής νέων στην ύπαιθρο

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα αν μπορείτε να μας κάνετε μια ενημέρωση που βρίσκεται το πρόγραμμα επιστροφή στην ύπαιθρο, των νέων. Εκείνο που τρέχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το να λύσουμε το πρόβλημα επιστροφής ανθρώπων στην ύπαιθρο είναι σημαντικό, καταναλώνουμε χρόνο, κάνουμε πολλές προσπάθειες, το πρόγραμμα που λίγο πριν συζητάγαμε παρόντων και των άλλων Προέδρων αυτά τα 20 εκατ. αναφέρονται σε 10.000 ανθρώπους που θα βοηθηθούν, θα εκπαιδευτούν με συγκεκριμένα πράγματα για να μπορέσουν να υποστηριχθούν σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα υποστηριχθούν 10.000 άτομα προς αυτή την κατεύθυνση. Και μακάρι να πάει καλά και να ενισχύσουμε και άλλους τόσους. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή που έχει στήσει αυτό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας σε αυτή την άσκηση να το εκπαιδεύσει όχι μόνο να του δείξουμε πως θα κάνει το θερμοκήπιο ή πως θα καλλιεργήσει τη ρίγανη, αλλά να μπορέσει να κάνει κι άλλα πράγματα να το δει επιχειρηματικά, να δει πως γίνεται ένα business plan πως πάει στην Τράπεζα και υποστηρίζει το σχέδιό του. Πως θα πετύχει μια αδειοδότηση, τι θα κάνει να μην ξεχάσει τα παρακάτω βήματα της διάθεσης, της τυποποίησης και τα λοιπά.

Άρα θέλουμε να τους βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή και μακάρι με τη νέα ΚΑΠ και τα χρήματα να ενισχύσουμε το γεωργό ακόμη περισσότερο. Γιατί όπως είπαμε ο γεωργικός χώρος είναι μια μεγάλη δεξαμενή χεριών και το πρόβλημα της ανεργίας σήμερα είναι το πιο σημαντικό. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό.

Για την εξασφάλιση κονδυλίων στον αγροτικό τομέα ύψους 18, 8 δις ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν δείτε τη νέα προγραμματική περίοδο μετά τη συμφωνία που έγινε στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τα θέματα της γεωργίας συνολικά η γεωργία θα πάρει σημαντικά κονδύλια - έτσι όπως είναι αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, σας θυμίζω ότι η πρόταση των Πρωθυπουργών θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις διαδικασίες εκδημοκρατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθεί το Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά να εκφέρει γνώμη και να συναποφασίσουν τον προϋπολογισμό.

Άρα αν κάνουμε την υπόθεση ότι έτσι όπως το δέχονται αυτή την ώρα, το Υπουργείο Γεωργίας θα πάρει από τον Πυλώνα 1 που ήταν η ενιαία ενίσχυση και η Κοινή οργάνωση της αγοράς 15 δις. Είχε πάρει την προηγούμενη 7ετία 16 και από τον πυλώνα 2 που είναι το «Μπαλτατζής» είχε πάρει την προηγούμενη φορά 3,8 δις και θα πάρει τώρα 3,74. Δηλαδή τα ίδια λεφτά.

Ας αναλογιστούμε ότι και της προηγούμενη περιόδου τα 16 και τα 3,8 δεν ήταν αρχικά τόσα, θυμηθείτε ότι είχε γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση και προσετέθησαν κοντά 200 εκατομμύρια στο «Μπαλτατζής» και κάποια άλλα στον πυλώνα 1. Τι λέμε τώρα: Πιστεύουμε ότι θα πάει προς τα πάνω το 15 και το 3,7 γιατί πρώτον, ενδέχεται το Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσει ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια,  κάτι που είναι πιθανό να γίνει, δε φαντάζομαι ότι θα πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο και θα τους πουν «χαμηλώστε τα κι άλλο».

Δεύτερον, πιστεύουμε ότι οι υπολογισμοί που έγιναν για τα χρήματα που θα πάρει η χώρα μας έγιναν με στοιχεία 3 ετών πριν, όταν η χώρα μας δεν είχε και τα εξαιρετικότερα οικονομικά αλλά δεν ήταν και τα οικονομικά όπως παρουσιάζονται στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Άρα πιστεύουμε ότι με τα σημερινά δεδομένα, το 2016 θα υπάρχει άνοδος των χρημάτων που προβλέπονται για τη χώρα μας γιατί θα μπουν τα στοιχεία τα πρόσφατα.

Επομένως, θα ανεβούν τα χρήματα προς τη γεωργία, άρα η γεωργία, αν πούμε  ότι φτάνουν πάλι στο 16 και 3,8, θα πάρει  χρήματα 19,8 δις,. Αν δείτε το υπόλοιπο ΕΣΠΑ, θα έχει κάτι κοντά στο 16,2.  Άντε να πούμε ότι θ’ ανεβεί κι αυτό στο 16,5 ή στο 17. Άρα λοιπόν δείτε ένα ΕΣΠΑ που το χειρίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης κι ένα σωρό Υπουργεία θα κληθούν, το ΕΚΤ, το Παιδείας, τα έργα κτλ. να χειριστούν, ας το πούμε 16,5 δις, αυτό το Υπουργείο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ του κτλ. θα κληθεί να χειριστεί περίπου 18,8 δις ευρώ. Άρα λοιπόν μιλάμε για μεγάλο ποσό χρημάτων και αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε δουλειά, να πιάσουν τόπο τα χρήματα.

Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να κλείσουμε μ’ επιτυχία την τρέχουσα περίοδο. Να διαπραγματευθούμε την καινούργια, να είμαστε έτοιμοι να την υλοποιήσουμε από 1/1/2014 εφ' όσον πραγματικά επέλθουν συμφωνίες έγκαιρα και να προεδρεύσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νέα ΚΑΠ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από 1/1/2014 γιατί η χώρα μας θ’ αναλάβει την Προεδρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ, μιας και την αναφέρατε, είναι σίγουρο ότι θα κλείσει εντός του 2013 η συμφωνία για να εφαρμοστεί από το 2014 ή θα πάρει παράταση ένα χρόνο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δεν είναι σίγουρο ότι θα κλείσει η συμφωνία γιατί δε μπορεί να προβλέψει κανείς σε μια διαπραγμάτευση πόσο γρήγορα θα κλείσει αυτή η συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο.

Για να μην ενσπείρουμε ανησυχίες στους γεωργούς, να μη νομίσουν δηλαδή οι γεωργοί αν τελειώσει το 2013 η τρέχουσα ΚΑΠ και δεν αρχίσει την 1/1/2014 η νέα ΚΑΠ τι θα γίνει σ’ αυτό το κενό που θα δημιουργηθεί.

Έχει προβλεφθεί να υπάρχει μεταβατική περίοδος ενός έτους μ’ έναν τρόπο που θα σας τον πούμε εφ' όσον πραγματικά γίνει. Αυτό βέβαια θα βάλει σ’ εμάς και άλλες δυσκολίες γιατί θα έχουμε να διαπραγματευθούμε και να συμφωνήσουμε και την ενδιάμεση αυτή χρονιά του 2014. Θα είναι δηλαδή ακόμη δυσκολότερο το έργο μας αλλά θα πρέπει να το κάνουμε.

Για το οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ και την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είναι στην επικαιρότητα τα θέματα γύρω από το Δημόσιο και της εξοικονόμησης χρημάτων από τη συρρίκνωση των δομών, θα μας πείτε λίγο στο Υπουργείο σας τι προκύπτει από το νέο οργανόγραμμα από τη μετακόμιση των Υπηρεσιών σε ένα κτήριο και τι θα γίνει και με το προσωπικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Χωρίς να το παινευτούμε το Υπουργείο είχε κάνει δουλειά σε ό,τι αφορά τους φορείς του, τη συρρίκνωση τον αριθμό των φορέων δηλαδή.

Τη συνένωση και σας έδειξα λίγο πριν ένα απτό παράδειγμα περιγράφοντας τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σας είπα κάτω από την «ομπρέλα» αυτού του φορέα και ενός Διοικητικού Συμβουλίου μπήκε το παλιό ΔΗΜΗΤΡΑ που ασχολιόταν με την εκπαίδευση, το παλιό ΕΘΙΑΓΕ με την έρευνα και τεχνολογία, το παλιό AGRΟCERT με την πιστοποίηση, ο παλιός Οργανισμός Γάλακτος, πέντε φορείς έγιναν ένας.

Άρα είχε κάνει προεργασία το Υπουργείο. Δεν ήταν δηλαδή από τα Υπουργεία που τώρα θα κληθούν να κάνουν τους είκοσι δέκα, ή τους είκοσι να τους κάνουν δεκαπέντε. Επομένως δεν μας ακουμπάει τόσο πολύ αυτό το κομμάτι της διοικητικής μεταρρύθμισης τώρα. Εκτός από κάποιους μικρούς φορείς όπως είναι το Κονιάρειο και ένα ακόμη που είπαμε που θα ενωθούν κι αυτά, θα προστεθούν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο νόμος του ΕΛΓΟ περιμέναμε να γίνει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξή του. Το ενισχύουμε και μάλιστα θα δείτε σύντομα δράσεις που δεν  μπορούσαν να γίνουν γιατί δεν είχε ακόμη Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί θα έχουμε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Το Υπουργείο θα ενισχύσει και το ερευνητικό δυναμικό στην έρευνα και την καινοτομία, εννοώ τους κανονικούς ερευνητές, αλλά μέσω του Κοινωνικού Ταμείου θα πάρουμε κι ένα μεγάλο αριθμό μεταδιδακτορικών Postdoctoral Fellows όπως είναι ο ξένος όρος. Άνθρωποι δηλαδή νέοι που έκαναν το διδακτορικό τους, έχουν δηλαδή σοβαρές μεταπτυχιακές σπουδές είτε εδώ είτε στο εξωτερικό. που είναι εδώ να μείνουν και να μην φύγουν κι αυτοί και αν είναι κάποιοι απ' έξω που θα ήθελαν να γυρίσουν και να δραστηριοποιηθούν να αποκτήσουν εμπειρία στα δικά μας προβλήματα σε ό,τι αφορά στο γεωργικό τομέα, να γίνει και αυτό. Δεν έχουμε το ύψος των χρημάτων αυτή τη στιγμή, αλλά μιλάμε για ένα σημαντικό αριθμό διδακτόρων.

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό κομμάτι αυτό καθ’ αυτό του Υπουργείου, όχι τους φορείς του μιλάμε τώρα για τις κεντρικές και περιφερειακές τους Υπηρεσίες. Εκεί έχουμε να πούμε δυο πράγματα: είχαμε θα έλεγα πρώτον τα λιγότερα προβλήματα και τη σχεδόν μηδενική συρρίκνωσή του.

Γιατί; Πρώτον μας επέτρεψαν να έχουμε έξι Γενικές Διευθύνσεις, να υπάρχει ουσιαστικά δηλαδή σχεδόν όπως ήταν στο παρελθόν μια γενικότερη Διεύθυνση υποστήριξης από κάτω με τις διοικητικές Υπηρεσίες, την πληροφορική και τα λοιπά, μια Γενική Διεύθυνση σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό κομμάτι που θα χειρίζεται όλο το αναπτυξιακό σκέλος, μια άλλη ελέγχων και μετά θα πάει οι παραγωγικοί τους κορμοί και ξεχωρίστηκε μάλιστα η φυτική με τη ζωική παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, επειδή το Υπουργείο έχει έντονη περιφερειακή διάσταση, έχει δηλαδή αρκετές περιφερειακές Υπηρεσίες, εκεί ζητήθηκε και θα υπάρξει ίσως μια γενικότερη Διεύθυνση περιφερειακή για να μπορεί να λειτουργήσει σαν σωλήνας συντονιστής και διοχέτευσης από την Περιφέρεια της επίλυσης των προβλημάτων του από το κέντρο και τανάπαλιν. Άρα εκεί δεν είχαμε μεγάλες συρρικνώσεις.

Επίσης δεν είχαμε καταργήσεις σχεδόν καθόλου και ανθρώπινο δυναμικό ελάχιστο, δηλαδή εμείς έχουμε αν θυμάμαι καλά τα νούμερα -και παρακαλώ τους κυρίους Γενικούς να με διορθώσουν- στην Κεντρική Υπηρεσία εδώ έχουμε 980 περίπου άτομα και θα πάνε στους 940, ένεκα των συνταξιοδοτήσεων,  δηλαδή σε ένα χρόνο θα πάει εκεί, δεν μας ζήτησαν να συρρικνωθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Σχετικές Αναρτήσεις