ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2013

 

Συνέντευξη
Υ
πουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 105,8
και το δημοσιογράφο Περικλή Βασιλόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έκανε εντύπωση ότι η απόφαση των Υπουργών Γεωργίας που έγινε πριν από μιάμιση εβδομάδα στις Βρυξέλλες, λέει ότι το σύνολο των επιδοτούμενων αγροτών στο σύνολο της Ε.Ε. και στην Ελλάδα πρέπει να αναρτηθούν με διαφάνεια στο διαδίκτυο. Δεν είναι μια καλή πρόταση αυτή και για μας που έχουμε ορισμένα προβλήματα στην εφαρμογή; Δεν πέρασε στις ελληνικές εφημερίδες και ήθελα να ξέρω αν ισχύει και πως το βλέπετε.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς το βλέπουμε θετικά. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Όπως ξέρετε δεν είναι πρόβλημα να αναρτηθούν τα ονόματα και οι άνθρωποι που καταπιάνονται με την παραγωγική διαδικασία να δείξουμε τι παραγωγή έχουν. Αν ο ένας εκτρέφει αγελάδες ή αν ο άλλος έχει βαμβάκι κλπ., όλα αυτά δεν είναι προσωπικά δεδομένα. Είναι πραγματικά και αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Αντιθέτως, εκεί που υπήρξε πρόβλημα, γιατί όταν έγινε μια φορά από την Ε.Ε. έγιναν προσφυγές στα δικαστήρια και έχει αρθεί αυτή η δυνατότητα, ήταν όταν στη Γερμανία δόθηκαν μαζί με τα ονόματα, τις καλλιέργειες. τα ποσά που παίρνει ο καθένας. Αυτό θεωρήθηκε προσωπικό δεδομένο και τα δικαστήρια δεν το επιτρέπουν. Που λοιπόν κατέληξε το Υπουργείο; Να πουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι αυτής της περιοχής εκτρέφουν τόσα ζώα και παίρνουν συνολικά αυτά τα ποσά, οπότε δεν φαίνεται συγκεκριμένα τι παίρνει ο καθένας, παρόλα αυτά φαίνεται ότι ο κλάδος που έχει τόσα στρέμματα παίρνει τόσα χρήματα, αλλά δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μπορεί να προχωρήσει;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι θα προχωρήσει, αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών. Το έχει δώσει η νομική υπηρεσία του συμβουλίου της Ευρώπης και θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν κάποιος προσφύγει σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Όχι προσωπικά του καθενός, αλλά ο κλάδος, τα ονόματα, το σύνολο μπορούν να φανούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μπορεί να μας ανοίξει και το δρόμο γιατί θυμάμαι ότι είχατε κάνει και κάποιες δηλώσεις ότι βρέθηκαν 37.000 αγρότες οι οποίοι είχαν εκμεταλλευτεί την επιστροφή του ΦΠΑ, 250 εκατ. ευρώ.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφορούσε στην επιστροφή του ΦΠΑ το οποίο είναι εθνική μας άσκηση, δεν είναι κοινοτικές επιδοτήσεις, αφορούσε στη χώρα μας. Επειδή στη χώρα μας όπως ξέρετε, μέχρι πρόσφατα, δεν τηρούσαν όλοι οι γεωργοί βιβλία εσόδων-εξόδων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα και σιγά -σιγά, όπως έχουμε πει, από 1-1-2014 θα αρχίσουν να τηρούνται και θα βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή γιατί η τήρηση βιβλίων θα μας λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί ένας γεωργός να λέει ότι καλλιεργεί 10 στρέμματα πατάτες, ας πούμε ότι η παραγωγή πατάτας είναι 1 τόνο το στρέμμα, άρα ο αγρότης πρέπει να παράγει συν-πλην 10 τόνους πατάτα και για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει ξοδέψει τόσο σπόρο, τόσο νερό, τόσο λίπασμα κλπ. Δεν μπορεί να πουλάει ξαφνικά 100 τόνους πατάτα κι αυτό γιατί κανένας δεν νοιαζόταν γι’ αυτό το τιμολόγιο πώλησης. Αν ένας αγρότης έδινε ένα ψεύτικο τιμολόγιο, εικονικό, είχε ελληνοποιήσει  για τον έμπορο 90 τόνους πατάτα.  Πήγαινε ο έμπορος κι έλεγε ότι από αυτό τον αγρότη πήρα 100 τόνους πατάτα. Μετά έβαζε ό,τι τιμή ήθελε επάνω. Πήρα την πατάτα σου 30 λεπτά, γράψε ότι την πήρα 1.30 κι έτσι έλεγε ο έμπορος ότι την πήρε 1.30 την πατάτα, πόσο να την πουλήσω τώρα; 1,50 – 2 κι έτσι βλέπαμε μεγάλη απόσταση από την τιμή του γεωργού και την τιμή του καταναλωτή. Βλέπαμε ανθρώπους που είχαν τεράστια επιστροφή ΦΠΑ και δήλωναν πολύ μικρό εισόδημα.

Πρέπει κάποια στιγμή αντικειμενικά να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα εικονικό περιβάλλον. Η μια εικονικότητα φέρνει άλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πέρασε στον ελληνικό Τύπο καθόλου γιατί ίσως είναι και πολύπλοκο αυτό το θέμα. Είναι η αρχή μιας διαφάνειας και μιας αποτύπωσης.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστέψτε με ότι η πληθώρα των γεωργών το θέλει αυτό. Περίπου 190.000 γεωργοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Η επιστροφή του ΦΠΑ τους και τα εισοδήματα συνταίριαζαν. Ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν αυτού του είδους τις ατασθαλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα άλλο θέμα που καίει και είναι η παραγωγική επανάσταση που χρειαζόμασταν στην Ελλάδα. Τώρα ο Πρωθυπουργός βλέπει καινοτόμους επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων, αυτό που λέμε «start up» στη μεταποίηση κι εκεί έχει τεράστια σημασία, η Makensay το είπε ότι η αγροτική παραγωγή και η αγροτική μεταποίηση είναι ένας από τους έξι βασικούς δρόμους ελπίδα για την Ελλάδα. Κάνατε χτες 5 ανακοινώσεις-δηλώσεις σε αυτό το επίπεδο. Αφορούν στα θερμοκήπια, στις κτηνοτροφικές ζώνες, ιδίως για την Τρίπολη, την ιχθυοκαλλιέργεια…

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτός ο θεσμός, είναι πολύ σημαντικός. Η γεωργία είναι σημαντικό πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Πρέπει να «ξαναπατήσουμε» στη γεωργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόμοιες ανακοινώσεις είχατε κάνει και εσείς, είχαν γίνει και παλιότερα, ότι θα πάρουμε ανεκμετάλλευτη γη και θα τη δώσουμε σε νέους ανθρώπους. Δεν έγιναν στη πράξη πολύ αυτά. Πείτε μας αν τώρα έχετε κάποια εγγύηση ότι θα γίνουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ό,τι πω θα το κάνω. Ό,τι πω επειδή θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα το κάνω, το έχω κάνει κατά 70% ή το έχω κάνει μια φορά και θέλω να το επεκτείνω. Δεν είμαι άνθρωπος που έχει μεγαλόπνοα σχέδια. Είμαι άνθρωπος της επιστήμης, ξέρω πώς λειτουργεί, ξέρω πώς περνάει η καινοτομία στην πράξη, ξέρω τι θα πει πιλοτική προσπάθεια, ξέρω τι θα πει επιδεικτική προσπάθεια. Αν κάποιο θεσμό δεν τον ξέρω, ας τον κάνω σε ένα δυο μέρη, να δω τι προβλήματα αντιμετωπίζει η υλοποίηση του, έτσι ώστε να ενσωματώσω την εμπειρία μέσα στη νομοθετική του κατοχύρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας γνωστός μου, ανώτατος δημόσιος λειτουργός, μου έλεγε ότι το 2008 είχατε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, γιατί είσαστε και Καθηγητής βεβαίως, αλλά και γιατί ήσασταν και Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και είχατε προετοιμάσει το Agro food, το πρώτο cluster για επικοινωνία αγροδιατροφής βιομηχανιών. Αν τα είχαμε από το 2008 αυτά θα είχαμε κι άλλους μηχανισμούς. Σταμάτησε όμως αυτό.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Τσαυτάρης ήταν τότε  επιστήμονας. Τα cluster  τα έκανε τότε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Υπουργείο Παιδείας, κάποια στιγμή ήταν στο Ανάπτυξης πήγε στο Παιδείας, ξαναγύρισε στο Ανάπτυξης, ξαναπήγε στο Παιδείας. Δυστυχώς οι άνθρωποι εκεί δεν κατάλαβαν τη σπουδαιότητα του αγροδιατροφικού τομέα και είπαν ότι θα κάνουμε ένα cluster για τη νανοτεχνολογία, θα κάνουμε ένα cluster για να γίνει το ξυστό-λαχείο, διαστημική τεχνολογία και κάτι τέτοια. Σ’ αυτό δε φταίει ο Τσαυτάρης. Τώρα ο ίδιος έχει την ευθύνη, θα τα πάρουμε με τη σειρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε στις ανακοινώσεις που κάνατε.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Επειδή είναι και σχετικά επίκαιρη η κινητοποίηση των αγροτών, ήθελα να τους πω τι είναι αυτά που κάνουμε υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις μας. Ανεξάρτητα αν έφυγαν από τους δρόμους θέλω να ξέρουν και το βλέπουν άλλωστε, ότι το πετρέλαιο το δώσαμε όπως υποσχεθήκαμε, και τα θέματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος δόθηκαν και το deminimis προχώρησε και σε άλλες ομάδες κτηνοτρόφων και τους εξήγησα πότε θα ολοκληρωθεί και για τους ορεινούς. Θέλω να είμαι εντάξει με τους γεωργούς, να ξέρουν ότι τα προβλήματα τους προσπαθούμε να τα λύσουμε, στο επίπεδο του εφικτού, είτε είναι στους δρόμους, είτε δεν είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγρότες βέβαια είπαν ότι δεν πήραν τελικά αυτό το οποίο ήταν το ελάχιστο δυνατό και οι Κρητικοί είπαν ότι έφυγαν με άδεια χέρια.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι έτσι γιατί από τα δέκα- έντεκα πράγματα που ζήτησαν, ικανοποιήθηκαν και μένει ένα. Το πετρέλαιο, το οποίο βοηθήσαμε όσο μπορούμε με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών και από το 2014 με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων μόνο τότε θα έχουμε αντικειμενικό τρόπο να δώσουμε πραγματικά, όσο μπορούμε φθηνότερο πετρέλαιο, στον καλλιεργητή. Μόνο έτσι δεν θα αποφύγουμε τις σπατάλες. Είναι άλλες οι ανάγκες των ανθρώπων που καλλιεργούν καλαμπόκι, άλλες για το σιτάρι, άλλες για τους μελισσοκόμους, άλλες για τους κτηνοτρόφους. Είναι λάθος να πούμε ότι θα δώσουμε σε όλους από 1.000 ευρώ, γιατί έτσι μπορεί να σπαταλήσουμε χρήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε αυτό έχετε δίκιο. Ένα πράγμα όμως πρέπει να παραδεχτούμε και το λεν και τα στοιχεία της Eurostat. Άσχετα από τα ερωτήματα και τις διεκδικήσεις που διατυπώνουν ορισμένοι συνδικαλιστές και ορισμένα τμήματα των αγροτών. Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση του εισοδήματος των αγροτών κατά 2-4% εξαιτίας της αύξησης του κόστους των εισροών. Ασχέτως τι διεκδικούν οι αγρότες, ένας τρίτος παρατηρητής βλέπει ότι σε άλλες χώρες έχουμε αύξηση.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμφωνώ απολύτως. Ένα μέρος αυτού του 4% είναι το κόστος του πετρελαίου. Ανέβηκε πολύ το κόστος του πετρελαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε επιστρέφοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα. Ναι μεν δε μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι το δίνουμε δωρεάν, παρόλα αυτά τους δώσαμε την πρώτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σας θυμίζω ότι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, την 23η Δεκεμβρίου, είχαν λάβει άλλα 80 εκατ. € και το Σεπτέμβριο είχαν πάρει επίσης 80 εκατ. € για την προηγούμενη χρονιά. Σε περίπου, ένα εξάμηνο πήραν 240 εκατ. για να τους βοηθήσουμε στο πετρέλαιο και του χρόνου θα πάμε στην κάρτα πετρελαίου, για να δοθεί με τον αντικειμενικό τρόπο που προανέφερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στις επενδύσεις, γιατί αυτό είναι το μέλλον και κυρίως για τους νέους αγρότες που το καινούργιο 7ετές πρόγραμμα της Ε.Ε. λέει ότι θα πρέπει να έχουν μια ειδική στήριξη. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί θα πρέπει να ανανεωθεί άμεσα, εδώ και τώρα, το παραγωγικό επιχειρηματικό δυναμικό μας.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι που το λέτε και συμφωνούμε σε αυτό. Το δεύτερο μάλιστα θέμα που ανακοινώσαμε στη συνέντευξη τύπου που δώσαμε την περασμένη Τετάρτη, ήταν ακριβώς αυτό.

Η Κοινότητα και η Ευρώπη όλη αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον της γεωργίας και ηλικιακά μόλις το 6% των γεωργών μας να είναι κάτω των 35 χρόνων. Για αυτό και επέβαλε στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως και στην τρέχουσα, το 2% του συνολικού προϋπολογισμού που θα διατεθεί στη νέα ΚΑΠ να προορίζεται για δράσεις υποστήριξης των νέων αγροτών.

Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο ανθρώπινος πόρος στη γεωργία, αν μπορούσα να το βαφτίσω πόρο, είναι ο πιο σημαντικός. Η γεωργία μας θα τα καταφέρει, έστω και με λιγότερο νερό, θα πάμε σε στάγδην άρδευση, θα κάνουμε οικονομία, θα κάνουμε λιμνοδεξαμενές, θα τα καταφέρουμε να χορτάσουμε ψωμί. Μπορούμε να πάμε και με λιγότερο λίπασμα δεν θα έχουμε 400 κιλά θα έχουμε 300-320, θα κάνουμε λιπάνσεις ακριβείας, όπου χρειάζεται, την ώρα που χρειάζεται και στην ποσότητα που χρειάζεται. Αυτή είναι μια γεωργία ακριβείας όπως λέμε. Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα παραδείγματα. Δεν υπάρχει όμως γεωργία χωρίς γεωργό.

Αυτή την ώρα αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα και για ένα δεύτερο λόγο. Δείτε τα ποσοστά της ανεργίας που έχουμε. Άρα λοιπόν η γεωργία ήταν ανέκαθεν μια γιγάντια δεξαμενή χεριών και κακώς αφήσαμε να συρρικνωθεί αυτός ο χώρος και να μαζευτούμε πάρα πολλοί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και μακάρι όχι το 2013 να γυρίσουν άνθρωποι πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε, γιατί κάνατε συγκεκριμένες προτάσεις και πρέπει να σας πω ότι από όλη την Ελλάδα ακροατές μας, γενικότερα στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας, το ξέρουμε απ’ τα τηλέφωνα που παίρνουμε, ενδιαφέρονται γι’ αυτό, όμως θέλει προσοχή διότι υπάρχουν και ορισμένα τηλέφωνα που λένε ότι πήγαμε να το κάνουμε, είτε μετά τραβήχτηκαν, είτε δεν είχαν καταλάβει ακριβώς, είτε δεν δέχονται τη στήριξη του κράτους και το κράτος δίνει αλλού τη στήριξη. Για να πούμε τι από τις πέντε προτάσεις που κάνατε εσείς θεωρείται ότι μπορεί να έχει και ένα άμεσο αποτέλεσμα και να αφορά σε  νέους ανθρώπους είτε νέους στην ηλικία και επιχειρηματίες να επενδύσουν στη γεωργία τώρα, τώρα το ξαναλέω, όχι μετά από δέκα χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ανεργίας πρέπει να δράσουμε γιατί η γεωργία έχει άμεσα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορεί κάποιος με 50.000 ευρώ να επενδύσει στα θερμοκήπια, διάβασα σ’ ένα περιοδικό με 50.000 ευρώ μπορεί να επενδύσει κάποιος σε μια μορφή θερμοκηπίων και να έχει μια απόδοση 18.000 ευρώ το χρόνο, που είναι πολύ σημαντικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπορεί κάποιος αύριο το πρωί να πάρει 10 πρόβατα και να τα εκτρέφει, να μάθει πως γίνεται και να έχει μια δική του παραγωγική διαδικασία; Δεν γίνεται το λάθος που γινόταν στο παρελθόν, γι’ αυτό βλέπετε τώρα μια μεγάλη δράση ν’ αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Όχι επιδοτώντας την ανεργία.

Γιατί μέχρι τώρα είχαμε από το κοινωνικό ταμείο, ένα σωρό χρήματα για ν’ αντιμετωπιστεί η ανεργία και λέγαμε «ωραία ας επιδοτήσουμε την απασχόλησή τους στο Δήμο». Προσλάμβαναν μερικές χιλιάδες ανθρώπους στο δήμο να καθαρίσουν, να σκουπίσουν κλπ. Μόλις τέλειωνε το δεκάμηνο, ήταν και πάλι άνεργοι. Του χρόνου θ’ ανανεωνόταν το πρόγραμμα, θα ξαναπροσλάμβαναν 10.000 άτομα και ούτω καθεξής. Αν όμως λέγαμε με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την αντιμετωπίσουμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους αλλά στον τομέα της γεωργίας. Να έρθει να δουλέψει σε αυτό το θερμοκήπιο ή σ’ αυτό το πτηνοτροφείο ή σε αυτόν τον οπωρώνα. Έχουμε μεγάλη πιθανότητα ο νέος αυτός που θα καταπιαστεί με αυτή την κτηνοτροφική μονάδα  ή με αυτό το θερμοκήπιο, ή με αυτόν τον οπωρώνα ή που θα μάθει πώς καλλιεργείται το τριφύλλι ή η ρίγανη να πει «ρε παιδιά δεν είναι και κάτι το τραγικά δύσκολο, έχω κάνει ένα, δύο χρόνια δουλεύοντας δίπλα σε αυτό το νέο γεωργό, ή τον άλλον και έμαθα, έχω το σπίτι μου εδώ είμαι και εγώ από την περιφέρεια, μπορώ να κάνω και εγώ 10 πρόβατα ή δέκα στρέμματα τριφύλλι ή σιτάρι».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχω ακούσει όμως. Κάνετε συνεχώς εκλύσεις  αφότου αναλάβατε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Έχουμε στείλει  4.000 νέους. Μάλιστα στη δράση αυτή μοιράσαμε και δική μας γη.  Αυτή ήταν η πρώτη δράση, να ξεκινήσουμε με ανθρώπους που έχουν πτυχία γεωτεχνικού είτε από ΤΕΙ είτε από ΑΕΙ. Κάποιοι τα καταφέρνουν πολύ καλά, κάποιοι πήγαν και στις γαίες που πήραν, που όμως δεν ήταν κατάλληλες για να κάνουν ροδάκινα, το καταλαβαίνω. Εκεί, όμως, που «κολλούν» είναι η δυσλειτουργία της ρευστότητας και αυτό προσπαθούμε να λύσουμε τώρα. Δείτε τα προβλήματα του κόσμου με τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ανακοινώσατε κάποιες πρωτοβουλίες.

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ανακοίνωσα τη δημιουργία αυτού του Ταμείου της γεωργίας που φτιάχτηκε μαζί με το ΕΤΕΑΝ. Είναι ένα ταμείο που θα βοηθήσει και τα σχέδια βελτίωσης των γεωργών και τις μεταποιητικές βιομηχανίες στη γεωργία. Πολλοί γεωργοί, 7.700 νέοι γεωργοί έκαναν αιτήσεις, να βελτιώσουν την παραγωγική τους διαδικασία για να μη φύγουν κι αυτοί από τη γεωργία. Αυτοί είναι ήδη στην Περιφέρεια. Αυτά αξιολογήθηκαν, ποιοι θα τα πάρουν, πως θα τα κάνουν, πως θα μεγαλώσουν το στάβλο τους, το θερμοκήπιο κλπ. Όμως τώρα που ήρθαν να πάρουν τα λεφτά, ούτε εγγυητική επιστολή μπορούσαν να πάρουν από την Τράπεζα, ούτε το δάνειο. Αυτό λοιπόν λύσαμε με το ΕΤΕΑΝ, το πρώτο δικό μας αγροτικό ΕΤΕΑΝ, για να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που είναι δυσλειτουργίες από τον τραπεζικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λειτουργικό από τώρα ή θα γίνει;

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει ξεκινήσει αυτό και μάλιστα θα ενταχθούν και μεταποιητικές βιομηχανίες. Αυτή τη στιγμή πάνω από 240 τέτοιες μεταποιητικές βιομηχανίες θα γίνουν σε όλη την Περιφέρεια για το δευτερογενή τομέα, να μεταποιήσουμε δηλαδή τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.

Έρχομαι τώρα στις ζώνες, μια και άπτονται των θερμοκηπίων. Θέλουμε να κάνουμε το νέο γεωργό, επιχειρηματία, γνώστη να λειτουργήσει με καινοτομία, να αξιοποιήσει το διαδίκτυο, να αξιοποιήσει την τυποποίηση, να αξιοποιήσει την εξωστρέφεια, να ξέρει τι σημαίνει πιστοποίηση του προϊόντος του, γιατί πρέπει να κάνει προϊόντα ΠΟΠ, γιατί πρέπει να κάνει βιολογικό προϊόν ή Γεωγραφικής Ένδειξης. Έρχονται κι άλλα τέτοια σήματα από την Ε.Ε., έρχονται ακόμα 3 δείκτες ποιότητας. Τα παραδοσιακά μας προϊόντα θα έχουν τη δυνατότητα για μια τέτοια σφραγίδα. Τα προϊόντα της νησιώτικης παραγωγής, της ορεινής οικονομίας. Για φανταστείτε την προσπάθεια και τη στροφή που κάνει όλη η Ευρώπη για μια τέτοιου είδους γεωργική παραγωγική διαδικασία. Αφού θέλουμε να κάνουμε έναν αγρότη επιχειρηματία με βιβλία εσόδων- εξόδων, με εκπαίδευση, με γνώσεις, πρέπει να του συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε σε όλους τους άλλους επιχειρηματίες. Δηλαδή, τι κάνουμε για ένα βιοτέχνη για να κάνει ευκολότερα την επιχείρησή του ή για ένα βιομήχανο; Πήγαμε για παράδειγμα και κάναμε στη Σίνδο, τη βιομηχανική ζώνη Σίνδου. Το κράτος μόνο του με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες πήγαν σε μια περιοχή και είπαν ότι αυτή η περιοχή θα γίνει βιομηχανική ζώνη ή αντίστοιχα βιοτεχνική ζώνη και έκαναν το νόμο, έφτιαξαν δρόμους, πήραν φως, τους πήγαν νερό, έλυσαν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, των αδειοδοτήσεων, του βιολογικού καθαρισμού, τα πάντα και είπαν στον επιχειρηματία, κοίταξε δύο στρέμματα στοιχίζει να κάνεις την επένδυσή σου εδώ, θα πληρώσεις δύο εκατ. € ή δύο χιλιάδες ,δεν θα νοιαστείς για τίποτα λειτουργικό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτό το περνάτε στη γεωργία και στην κτηνοτροφία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εγώ είπα: ο κτηνοτρόφος έχει αυτή τη δυνατότητα; Μπορούμε;  Θέλουμε ν’ αναπτύξουμε την κτηνοτροφία, είναι αδύναμος κρίκος στον τόπο μας. Η χώρα μας κάθε χρόνο εισάγει 2 δις αξίας κρέας και άλλο μισό δις περίπου γαλακτοκομικά.

Τέλος να πούμε για τη ζώνη κτηνοτροφίας με τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στην Αρκαδία όπου δέκα κτηνοτρόφοι σε σχολάζουσα γη, δηλαδή που δεν είναι γόνιμη για να καλλιεργήσεις, θα κάνουν τις μονάδες τους με περιβαλλοντολογικούς όρους μακριά από τα αστικά κέντρα, θα χειριστούμε τις κοπριές τους και το ένα και το άλλο με τον πιο καλό τρόπο γιατί αυτά έχουν αξία, δίπλα είναι μονάδες που κάνουν τα τυροκομεία, έτσι ώστε να μη νοιάζεται αυτός ο άνθρωπος, που θα αποφασίσει να γίνει κτηνοτρόφος, για πέντε χρόνια να λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματά του, πως θα κάνει δρόμο, αν θα του επιτρέψουν να πάει στη στάνη του νερό ή όχι και ούτω καθεξής και το ίδιο κάνουμε με τη μεγάλη ζώνη με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ιδιαίτερα στην Ξάνθη όπου αξιοποιούνται σχεδόν 450 στρέμματα.

 

Σχετικές Αναρτήσεις