ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2013

Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη
στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη
«Το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με το παραγωγικό»


-Κύριε Υπουργέ, προΐστασθε ενός υπουργείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις οργανισμών του. Απέδωσε η διαδικασία αυτή; Η τρόικα επιμένει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το αυξημένο διοικητικό και οικονομικό κόστος, καθώς και η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων απαιτούν εξορθολογισμό του Δημοσίου.
Ως προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μπορεί να αποφασίστηκε η συγχώνευση κάποιων οργανισμών ή εργαστηρίων μας, όμως δεν προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση και μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά με την έλευση του ΕΦΕΤ και της αλιείας, αντιλαμβάνεστε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου.
Με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα της ψηφιακής τεχνολογίας, πιστεύω ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, με τον πιο οικονομικό, αντικειμενικό και απλό τρόπο. 
Η ανάδειξη της γεωργίας ως πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα επιτελικό, υποστηρικτικό Υπουργείο που θα κληθεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ να διαχειριστεί περίπου 19 δισ. Ευρώ. Είναι περισσότερα απ’ όλους τους κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ) που αναλογούν σε όλα τα υπουργεία.

-Είστε υπουργός μιας τρικομματικής κυβέρνησης. Η λειτουργία της σας ικανοποιεί;

Η τρικομματική κυβέρνηση είναι μια πρωτόγνωρη άσκηση στην πρόσφατη ιστορία μας. Συμβαίνει μάλιστα σε συνθήκες σχεδόν εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη δύσκολη αυτή συγκυρία ανέλαβαν και την ευθύνη να εισάγουν τη χώρα σε μία νέα πολιτική πραγματικότητα, που απαιτεί διάλογο και σχηματισμούς από ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις τις οποίες ενώνει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους. Το σύστημα του δικομματισμού δεν επέτρεψε τη δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας και αντιστάθηκε για διάφορους λόγους στην υιοθέτηση αντίστοιχων μοντέλων και κυβερνήσεων συνεργασίας.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία, που δεν είναι εύκολη υπόθεση, κατακτάται σιγά-σιγά. Η χώρα δεν αντέχει σε καθεστώς ακυβερνησίας, αστάθειας και συχνών εκλογικών αναμετρήσεων. 
Βλέπω με ευχαρίστηση ότι όλο και περισσότερος κόσμος υποστηρίζει τις συνέργειες. Άλλωστε το μονοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης έφυγε, αφήνοντας πίσω κρίσεις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

- Σε σας όμως ασκείται κριτική ότι ενεργείτε περισσότερο ως επιστήμονας παρά ως πολιτικός. Πώς το σχολιάζετε;

Ο κ. Βενιζέλος με τίμησε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, επιλέγοντάς με ως υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εξίσου μεγάλη τιμή ήταν η υπουργοποίησή μου και η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Σε εμένα έλαχε ο ρόλος να ξανακάνω, με τους συνεργάτες μου, το γεωργικό τομέα βατήρα για να πατήσει η χώρα προκειμένου να ξεκολλήσουμε από την κρίση. 
Ως προς την επιστημονική γνώση του χώρου, αυτό μάλλον ως πλεονέκτημα πρέπει να το δούμε, γιατί η γνώση μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο μάθησης και προσαρμογής στα αντικείμενα του Υπουργείου, ενώ η σχετική μου εμπειρία και οι κατασταλαγμένες προτάσεις επισπεύδουν τα αποτελέσματα.
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τονίσω ότι παραμένει ένας χώρος, με αξιοσημείωτη συμβολή στη συγκυβέρνηση, με ικανότητα να παραλλάσει και να προσαρμόζει τις προτάσεις του και να ανασυντάσσεται, χωρίς να αποκλίνει από τις βασικές του αρχές και κυρίως χωρίς να αφομοιώνεται πολιτικά.

-Συμμετέχετε συχνά σε ευρωπαϊκά συμβούλια. Είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις για έναν Έλληνα Υπουργό;

Εμείς από την πρώτη στιγμή βάλαμε στόχο την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, κάτι που έκανε επιτακτική την ανάγκη της συχνής παρουσίας μου στις Βρυξέλλες.
Έπρεπε να δημιουργήσουμε πραγματική διπλωματία, ιδίως την περίοδο αυτή που κρίνεται το μέλλον της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (νέας ΚΑΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (νέας ΚΑλΠ) δύο πολύ σημαντικών εργαλείων πολιτικής για την επόμενη επταετία. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται και η τρέχουσα επταετία που πρέπει να κλείσει χωρίς απώλειες πόρων. Από 1.1.2014, η χώρα μας αναλαμβάνει και την προεδρία της Ε.Ε, κάτι που σημαίνει ότι επιφορτιζόμαστε με τις ευθύνες για τη σωστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όχι μόνο σε μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε.

- Κατά τη γνώμη σας, έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας;

Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν επιβάλλεται, προετοιμάζεται όμως, μεθοδεύεται, δρομολογείται. Αυτός πρέπει να είναι ένας σημαντικός ρόλος του Κράτους. 
Η ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας βγαίνει από το περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, προβάλλεται και παίρνει την κεντρική θέση που δικαιούται και πρέπει να κατέχει στο δημόσιο διάλογο. Ο πρωτογενής κλάδος μαζί με το μεταποιητικό του σκέλος της βιομηχανίας, τους κλάδους του εξαγωγικού εμπορίου, του τουρισμού και της ναυτιλίας αποτελεί ελπίδα για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης.
Βασική πολιτική επιλογή μας είναι να καταστήσουμε την ποιότητα των εξαιρετικών γεωργικών προϊόντων μας "διαβατήριο" για να ταξιδέψουν με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, διεισδύοντας στις πιο απαιτητικές αγορές.
Η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Είναι για παράδειγμα η αλμύρα του Αιγαίου που συμβάλλει στην εξαιρετική ποιότητα της τσιπούρας και του λαβρακιού, ο ήλιος και το ξηροθερμικό περιβάλλον μας που νοστιμεύει τα φρούτα και λαχανικά, την ελιά και τα προϊόντα της, τα κρασιά μας και γεμίζει με άρωμα τα αρωματικά μας φυτά, η απουσία βροχών τον Ιούνιο που κάνει τα εξαιρετικής ποιότητας σιτάρια και τα κριθάρια μπύρας και η ποικιλότητα των τροφών στα βοσκοτόπια ή τα τριφύλλια μας που δίνουν το εξαιρετικό αιγοπρόβειο κρέας και τη φέτα και ο κάμπος με τις μεγάλες αποδόσεις ποιοτικού βάμβακος.
Εδώ πρέπει να πατήσουμε σήμερα σαν Έθνος. Σήμερα το εθνικό ταυτίζεται και με το παραγωγικό.

Εξαγωγική Στρατηγική

«Η γεωργία μπορεί να βοηθήσει τις πολιτικές υγείας»


- Όταν μιλάτε για ποιοτικά προϊόντα εννοείτε και εξειδικευμένα τρόφιμα για την προστασία της υγείας του καταναλωτή;

Ως τώρα λέγαμε ότι με τη γεωργία παράγουμε τρόφιμα για τον άνθρωπο. Στη σύγχρονη επιστήμη όμως, όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, παιδιά, ενήλικες, παχύσαρκοι κ.α. Η γεωργία καλείται σήμερα να συνδράμει μέσω της διατροφής στις πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη της εκδήλωσης ή ακόμη στην καθυστέρηση της εκδήλωσης ενός προβλήματος. Ακόμη και αν καταφέρουμε μέσω της διατροφής να εκδηλωθεί π.χ η οστεοπόρωση ή η άνοια ενηλίκων 10 χρόνια αργότερα θα είναι μεγάλη συμβολή της γεωργίας στην υποστήριξη της υγείας και στην ελάφρυνση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Το μεγάλο πρόβλημα των προϊόντων μας είναι ότι δεν βρίσκουν οργανωμένη διέξοδο στις ξένες αγορές. Αυτό πώς το αντιμετωπίζετε;

Το έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του τα εκτιμούσε, πρέπει να ανατραπεί και να οικοδομηθεί μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης για τα ελληνικά προϊόντα, με τα σήματα ποιότητας. Τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος πραγματοποιούν στροφή προς την τέτοια ποιοτική γεωργία είναι πραγματική ευκαιρία.
Εμείς προσπαθούμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες των εξαγωγών με ολοκληρωμένες δράσεις προώθησης των εξαγωγών κατά προϊόν και κατά χώρα-στόχο. 
Μέσα στο 2012 αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελαιόλαδου στην Κίνα κατά 67,5% και των ελληνικών κρασιών κατά 24%. Οι εξαγωγές φράουλας αυξήθηκαν στη Ρωσία κατά 68% και οι εξαγωγές μαρμελάδας κατά 202%. Η Ελλάδα κατέχει στη ρωσική αγορά την 1η θέση στις εξαγωγές κονσερβοποιημένου ροδάκινου, ξεπερνώντας την Κίνα.
Η φέτα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στις ΗΠΑ, όπου οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημείωσαν αύξηση κατά 87, 1%.
Το ελληνικό γιαούρτι είναι το πρώτο προϊόν στην Αμερική και, θα έλεγα, σε όλο το δυτικό κόσμο, του οποίου η κατανάλωση τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο. 
Η τσιπούρα κατέχει την πρωτιά στον κλάδο των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων.

Σχετικές Αναρτήσεις