ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 07 Ιουλίου 2013


Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM και το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη
σχετικά με την εξασφάλιση του προγράμματος ΠΣΕΑ ύψους 
20 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις πυρκαγιών στη Χίο και την υπόλοιπη χώρα

 

Υπουργός: Καταθέσαμε έναν ολοκληρωμένο φάκελο στην Ε.Ε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του 2012 ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ τόσο για τη Χίο όσο και για την υπόλοιπη χώρα.

Όταν η χώρα μας πάει τεκμηριωμένα, με επιχειρήματα και σωστές και δίκαιες θέσεις νομίζω ότι μπορεί να πετύχει πράγματα, όπως εξάλλου συνέβη πρόσφατα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ και τώρα με το φάκελο των πυρκαγιών. Όσες πυρκαγιές εκδηλώνονται, στο τέλος κάθε χρόνου, το Δεκέμβριο, η χώρα φτιάχνει έναν φάκελο με τεκμηριωμένα στοιχεία με τα οποία εξηγεί γιατί πρέπει αυτού του είδους οι μεγάλες ζημιές να αποζημιωθούν μέσω του γνωστού προγράμματος ΠΣΕΑ. Το πρόγραμμα, έχει κακή φήμη ανάμεσα στους αγρότες γιατί συνήθως περνούν δύο και τρία χρόνια εως ότου ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι φάκελοι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά μέσω του ΠΣΕΑ δεν αποζημιώνεται ένας αγρότης για τη ζημιά του. Όμως αυτή τη φορά δεν είναι έτσι.

Δημοσιογράφος: Θυμάμαι πέρυσι, κύριε Υπουργέ, όταν ξέσπασαν οι φωτιές στη Χίο και σε άλλες περιοχές, οι αγρότες που βγάζαμε στις τηλεφωνικές συνδέσεις μας έλεγαν ότι δεν πρόκειται να γίνει τώρα, θα περιμένουμε μάταια την αποζημίωση από το κράτος, χάσαμε την περιουσία μας, χάσαμε το βιός μας.

Υπουργός: Και αυτό θέλαμε να «σπάσουμε». Έπρεπε να δείξουμε ότι πραγματικά αν ενεργήσουμε συστηματικά μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. ‘Οχι φυσικά μόνο για την πυρκαγιά της Χίου, που βέβαια ήταν η μεγαλύτερη και είναι μεγαλύτερη και η αποζημίωση για την πληγείσα αυτή περιοχή. Ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε όμως και την πυρκαγιά του Βιάννου στην Κρήτη που ήταν μεγάλη πυρκαγιά και η αποζημίωσή της ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, την πυρκαγιά στη Χαλκιδική και μια σειρά άλλων διάσπαρτων πυρκαγιών.

Όλα αυτά λοιπόν μεθοδευμένα έγκαιρα και τεκμηριωμένα εστάλησαν στις υπηρεσίες της Ε.Ε κι εγώ προσωπικά χρειάστηκε επανειλημμένως να εξηγήσω τη σημασία ορισμένων πραγμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η υποστήριξη των μαστιχόδεντρων, της μοναδικής αυτής παραγωγικής διαδικασίας στην Ευρώπη, του μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, το οποίο είναι ένα δικό μας προϊόν ΠΟΠ, πολύτιμο ανά τους αιώνες και είπα ότι δεν μπορεί αυτό το πράγμα να το αφήσουμε απροστάτευτο και να αφήσουμε τον παραγωγό απογοητευμένο. Γιατί αν δεν δει ο παραγωγός υποστήριξη δεν θα κάνει την προσπάθεια, είτε να βάλει νέα δέντρα, είτε να δει αν μπορεί να τα κλαδέψει για να τα σώσει κλπ.

Επίσης είχαμε μια ακόμη σημαντική παράμετρο που απογοήτευε τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν προστατεύονταν από τον ΕΛΓΑ. Είχαμε λοιπόν αυτές τις έννοιες γι’ αυτό και με επισταμένη προσπάθεια στην Ευρώπη καταφέραμε μέσα σε 5 μήνες- αυτό είναι πρωτόγνωρο και πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος, και μάλιστα θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και από τις υπηρεσίες μας και από τον ΕΛΓΑ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό- πήραμε πίσω 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια για τη Χίο.

Βλέποντας ότι η πορεία ήταν θετική είπα στις υπηρεσίες μας ότι ακόμα και ένα χρόνο να κάνουν από την Ε.Ε, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα, ή να προνοήσουν, έτσι ώστε αν έρθει κάποιος θετικός φάκελος, να είμαστε έτοιμοι και να μην καθυστερήσουμε. Έτσι λοιπόν έγιναν οι σημειώσεις σε όλα τα κτήματα-σε ότι αφορά ειδικά στα μαστιχόδεντρα- σε ποια κτήματα τα δέντρα ξαναβλάστησαν –καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα δέντρα «ξαναπετάνε» αφού κλαδευτούν και μετά την πυρκαγιά, αφού δεν μιλάμε για ένα ετήσιο φυτό, αλλά για ένα θάμνο- μετρήσαμε ποιοι αγρότες ξήλωσαν δέντρα προκειμένου να φυτέψουν νέα. Σε αυτό το σημείο σας υπενθυμίζω ότι ένας αγρότης που σήμερα θα φυτέψει ένα νεαρό δέντρο, θα περάσουν 2-3 χρόνια έως ότου θα χει σοδειά. Αυτός λοιπόν για να το κάνει θα πρέπει να υποστηριχθεί. Να λοιπόν ξανά η έννοια που λέω ότι τα χρήματα και οι επιδοτήσεις είναι εργαλεία πολιτικών και φυσικά εργαλεία συντήρησης ενός αγρότη σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι παραγωγοί της Χίου λοιπόν θα πάρουν τα χρήματα τους σύντομα, μέσα στους επόμενους δύο, τρεις μήνες και θα τα πάρουν σταδιακά, ανά κατηγορία. Είναι όμως σημαντικό να ξανατονίσω ότι θα πάρουν χρήματα και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που υπέστησαν ζημιές. Ήταν κάτι για το οποίο είχα δεσμευτεί και από το βήμα της Βουλής.

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι τα 10 εκατομμύρια για τους μαστιχοπαραγωγούς είναι ένα αρκετά καλό ποσό, προκειμένου να μπει μπροστά όλη αυτή βιομηχανία της μαστίχας στη Χίο;

Υπουργός: Βεβαίως. Καταρχήν δεν είναι μόνο για τους μαστιχοπαραγωγούς, αλλά και για τους κτηνοτρόφους, αφού κάποιοι έχασαν τα κοπάδια τους, για μελισσοκόμους που κάποιοι έχασαν τα μελίσσια τους. Καλό είναι που περιμένουμε και μερικούς μήνες καθώς διαπιστώνουμε το εξής. Βλέποντας αρχικά τα καμμένα δέντρα και βλέποντας πλέον σήμερα τα χωράφια που κάηκαν βλέπουμε ότι κάποια δέντρα ξαναπέταξαν. Άρα, ιδιαίτερα στις παρυφές κάποιων περιοχών, οι ζημιές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο αρχικά είχαμε φοβηθεί.

Πάντως πιστεύω ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα χρήματα είναι αρκετά γι’ αυτό το προϊόν και γι’ αυτό το νησί, να υποστηρίξουμε τους αγρότες.

Για το πιλοτικό πρόγραμμα αναζωογόνησης των βοσκοτόπων

Υπουργός: Για τα βοσκοτόπια τους που υπέστησαν ζημιές θέλω να αναφέρω το εξής.
Εμείς κάναμε για πρώτη φορά αναχλόωση αυτών των βοσκοτόπων. Δηλαδή, αναζωογόνηση. Πήγαμε με ένα μείγμα σπόρων που είναι τα φυτά που απαρτίζουν αυτά τα βοσκοτόπια και σπείραμε πιλοτικά ορισμένες περιοχές. Αυτό το κάναμε και σε άλλα νησιά, όπως την Αστυπάλαια και τη Λήμνο, πιλοτικά για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε. Τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Αμέσως λοιπόν κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, στο οποίο θα ενταχθεί ολόκληρη η Χίος, προκειμένου να αναζωογονηθεί η κτηνοτροφία της. Και με πρότυπο τη Χίο θα βοηθήσουμε και άλλα νησιά.

Δημοσιογράφος: Σήμερα έχει ένα δημοσίευμα η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για την πορεία αναγέννησης της Πάρνηθας. Βλέπουμε ότι τα είναι αρκετά ελπιδοφόρα και για την επιστροφή του κόκκινου ελαφιού, αλλά και για την αναδάσωση του βουνού, είτε την αυτόματη που κάνει η φύση, είτε την αναδάσωση μέσω της επέμβασης του ανθρώπου. Έχετε κάποια στοιχεία για την Πάρνηθα;

Υπουργός: Έχουμε εικόνα σύμφωνα με την οποία μετά την πυρκαγιά αν προστατεύσουμε την περιοχή και αν επέμβουμε, όπου χρειαστεί, και βάλουμε δενδρύλλια και τα ποτίζουμε, όπως πραγματικά γίνεται με αυτές τις πρωτοβουλίες του κόσμου και του ΣΚΑΪ, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά. Χαρακτηριστικά, θα αναφερθώ και πάλι στα βοσκοτόπια, να δείτε τι άγρια χλωρίδα και πανίδα απέκτησαν, πόσα άγρια ζώα, λαγούς, ποντίκια, έντομα, άγριες μέλισσες, μια φύση που αναγεννάται. Τα βοσκοτόπια μας είναι ένας χρυσός, ανεξάντλητος, στην επιφάνεια της γης μας. Η φύση έχει γιγάντιες δυνατότητες αναγέννησης και αναζωογόνησης.

Σχετικές Αναρτήσεις