ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2013
Συνέντευξη
Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού
και τον «Τύπο της Κυριακής»
«Επιδοτούμε με 100 εκατ. ευρώ τους νέους αγρότες»
Πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ για νέους αγρότες προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως δηλώνει με συνέντευξή του στον «ΤτΚ» ο αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι θέμα χρόνου η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα «επιδοτήσει» την επιστροφή νέων στη γεωργία. Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αλλαγή του νόμου περί συνεταιρισμών με αποτέλεσμα να «παγώνει» η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της χρηματοδότησης στις αγροτικές οργανώσεις προκειμένου τα χρήματα αυτά να χορηγηθούν σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων, ο κ. Χαρακόπουλος απαντά με νόημα: «Δε θέλω να πιστεύω ότι κρύβεται σκοπιμότητα…».
Με δεδομένη την υψηλή ανεργία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς νέους για επιστροφή στο χωριό και ενασχόληση με τη γεωργία. Σχεδιάζετε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι ελπιδοφόρο που νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην ύπαιθρο και καταπιάνονται με τη γη. Η επιστροφή των νέων στην περιφέρεια είναι ακόμη ένα όπλο για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου με νέο αίμα. Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, αξιοποιούμε τα εργαλεία που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Έτσι, στην πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» υπάρχει και πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μέλλον της πρωτογενούς μας παραγωγής ταυτίζεται με το μέλλον των νέων ανθρώπων που στρέφονται σε αυτή. Άλλωστε, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναγνωριστεί πως η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των αγροτών είναι βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της συνέχισης της αγροτικής παραγωγής. Γι’ αυτό και έχει αυξηθεί σημαντικά το κομμάτι της «πίτας» των επιδοτήσεων την περίοδο 2014-20 για τους νέους αγρότες.
Με τη νέα ΚΑΠ έρχονται αλλαγές για τους αγρότες, πρέπει να ανησυχούν;
Η νέα ΚΑΠ κινείται στη λογική της ενίσχυσης των παραγωγών χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Επί της ουσίας, η Ελλάδα δεν χάνει από τη νέα ΚΑΠ. Εξασφαλίσαμε πόρους για να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξασφάλισε άνω των 2 δις ευρώ ετησίως για άμεσες ενισχύσεις. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα διατηρεί πλήρως τους χρηματοδοτικούς πόρους της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου για την αγροτική ανάπτυξη και για την επταετία 2014-2020, δηλαδή περίπου 3,9 δις ευρώ.
Όλοι μιλούν για την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων. Τί σημαίνει, όμως, στην πράξη αυτό; Πως εξασφαλίζεται η ποιότητα και ποιές ενέργειες κάνετε στην κατεύθυνση αυτή;
Πράγματι, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα των προϊόντων μας. Αυτό το πλεονέκτημα, όμως, δεν μπορεί να είναι θεωρητικό. Απαιτείται ταξινόμηση και τυποποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, ώστε να έχουν ταυτότητα για να μπορούν να κατακτήσουν ευκολότερα τις ξένες αγορές και να καθιερωθούν στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.
Δύο από τα σημαντικότερα, εθνικά αγροτικά μας προϊόντα, το λάδι και το βαμβάκι, παρά την υψηλή τους ποιότητα, εξάγονται κατά κύριο λόγο χύμα, δίχως να μένει στον παραγωγό και εν τέλει στη χώρα μας, η προστιθέμενη αξία.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Δρομολογούμε τη θεσμοθέτηση Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος. Με τη θέσπιση επίσημου εργαστηρίου θα αναδειχθεί η ποιότητα του ελληνικού βάμβακος προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό. Έτσι θα αποκτήσει ταυτότητα για θα μπορεί να σταθεί επάξια στις διεθνείς αγορές.
Όσον αφορά το ελαιόλαδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπίστευσης τριών ελληνικών εργαστηρίων ελαιόλαδου -Χανίων, Λέσβου και Καλαμάτας- ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχων και να διασφαλίζεται η ποιότητά του. Επιπλέον για την προώθηση του ελαιολάδου υλοποιούμε τρία προγράμματα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Έχετε συχνά αναφερθεί στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου. Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες σας, επί ένα χρόνο δεν αλλάζει ο νόμος για τους συνεταιρισμούς που θεωρείται δυσλειτουργικός…
Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προϋποθέτει ισχυρούς συνεταιρισμούς με παρέμβαση στην αγορά. Τα προβλήματα των συνεταιρισμών, που οφείλονται σε αμαρτίες της δεκαετίας του ’80 ή σε λανθασμένες επιλογές επιδεινώθηκαν από το συνεταιριστικό νόμο, το λεγόμενο νόμο Σκανδαλίδη. Έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις που ουσιαστικά αδυνατούν να λειτουργήσουν.
Επανειλημμένα έχω τονίσει ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση αλλαγή του Ν. 4015/11. Η αδυναμία συντονισμένης δράσης των παραγωγών δεν πλήττει μόνο τους αγρότες. Ελλείψει ισχυρού αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, οι μεσάζοντες απολαμβάνουν ελευθερία κινήσεων και στο τέλος το κόστος το πληρώνει ο καταναλωτής.
Το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αλλαγή του νόμου περί συνεταιρισμών, που απαντούσε στο πρόβλημα, δεν έγινε αποδεκτό. Ελπίζω η ανακοίνωση για τη σύσταση νέας ομάδας εργασίας, αυτή τη φορά να ευδοκιμήσει.
Τι απαντάτε σε εκείνους που αποδίδουν την καθυστέρηση της αλλαγής του νόμου περί συνεταιρισμών, στην απροθυμία του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η εξαγγελία σας για κατάργηση της χρηματοδότησης στις αγροτικές οργανώσεις;
Δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από τις καθυστερήσεις στην αλλαγή του νόμου Σκανδαλίδη κρύβεται αυτή η σκοπιμότητα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο μας στις 18 Δεκεμβρίου 2012 ανακοίνωσε ότι τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνταν οι αγροτικές οργανώσεις –σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για τα οποία, άλλωστε, διενεργείται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος- θα δίδονται πλέον ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Δεν νομίζω ότι αυτό επιδέχεται αμφισβήτησης!
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κασσής ζήτησε από το βήμα της βουλής, την εβδομάδα που πέρασε, να μην ισχύσει η εντολή του πρωθυπουργού και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.
Θεωρώ αδιανόητη τη χρηματοδότηση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού. Ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική κοινωνία «ματώνει» δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκορπίζουμε χρήματα δεξιά και αριστερά και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο! Εκείνο που εγώ ξέρω είναι ότι ο πρωθυπουργός αυτά που λέει τα εννοεί. Και το έχει αποδείξει. Δεν κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, πόσο δε μάλλον σε ζητήματα διαφάνειας και σεβασμού του δημοσίου χρήματος.