ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Αυγούστου  2013

 

 Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ALPHA 989 και 
τη δημοσιογράφο Ντίνα Μόσχου
σχετικά με την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη την Ευρώπη,
 
στο Αγρίνιο, από τη Philip Morris

Υπουργός: Είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, θετική εξέλιξη για τον τόπο συνολικά, για την οικονομία μας και φυσικά πολύ θετική εξέλιξη για την απασχόληση και γενικότερα για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία μας, αλλά και για τη μεταποίηση.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί λίγους μήνες πριν με τη συγκεκριμένη εταιρεία, που παρεμπιπτόντως είναι η πιο μεγάλη εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα είχαμε συνάψει μια συμφωνία, η χώρα μας με την εταιρεία, και δεσμεύτηκε η εταιρεία να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικού τύπου καπνών για μια τριετία. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που μεταποιούν φύλλα καπνού έχοντας σίγουρη αυτή τη διάθεση έκαναν συμβάσεις με την εταιρεία Philip Morris. Έχοντας λοιπόν σίγουρη τη διάθεση των φύλλων καπνού που μεταποιούν, έκαναν ένα βήμα πίσω, στους γεωργούς, στους καπνοκαλλιεργητές κι έκαναν συμβάσεις με μεγάλους μεμονωμένους καπνοκαλλιεργητές, με ενώσεις τους, με συνεταιρισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουν αυτή την παραγωγή. Σε αυτές τις συμβάσεις ήρθε η τράπεζα με τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή τους και άρχισε να δίνει ρευστότητα. Να λοιπόν που όλη η αλυσίδα παραγωγής έρχεται να ευνοηθεί γιατί ένας από τους τελευταίους κρίκους γυρίζει πίσω και λέει «εμένα με ενδιαφέρει αυτή η αλυσίδα παραγωγής».
Σε συνέχεια εκείνης της συμφωνίας, ήρθε η εταιρεία χθες και λέει ότι «εμένα με ενδιαφέρει βλέποντας αυτή την καλή συνεργασία και την αξιοπιστία που έχει αυτός ο τόπος να κάνω την Ελλάδα και μάλιστα την περιφέρεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Αγρίνιο- που είναι και οι παλιές εγκαταστάσεις και οι αποθήκες της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ την οποία έχουν ήδη αγοράσει και επίσης είναι και το λιμάνι του Αστακού, τα τελωνεία κλπ.- κέντρο διακίνησης όλου του προϊόντος της εταιρείας που έρχεται στην Ευρώπη». Δηλαδή θα γίνει εκεί το κέντρο logistics του καπνού για όλες τις θυγατρικές της συγκεκριμένης εταιρείας, σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Μόνο οι 15.000 τόνοι καπνού να έρθουν να φορτωθούν, εκφορτωθούν στο λιμάνι, να μεταφερθούν στις αποθήκες οι οποίες εκσυγχρονίζονται πλέον, ώστε να επεξεργαστεί ακόμα καλύτερα αυτό το προϊόν κι όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, σκεφτείτε πόσος κόσμος θα εργαστεί κι εκεί, αλλά και σε δευτερογενείς δουλειές. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μια συμφωνία ευρύτερης σημασίας σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Είναι μια επένδυση σημαντική που γίνεται στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο και αυτό το κάνει ακόμα σπουδαιότερο. Είναι μια ένδειξη αξιοπιστίας στον τόπο μας και εμπιστοσύνης.

Δημοσιογράφος: Πως πάμε ως προς την παραγωγή καπνού; Εκτός από το Αγρίνιο ποιες άλλες περιοχές, η Ξάνθη;

Υπουργός: Το Αγρίνιο θα γίνει κέντρο διακίνησης. Η παραγωγή καπνού, ειδικά σε ότι αφορά στα ανατολικού τύπου καπνά, όλα γίνονται στην Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή οι μπασμάδες, αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αυτά που λέω «χρυσά φύλλα καπνού», καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Οι συμβάσεις που έκαναν τόσο οι ενδιάμεσες εταιρείες, οι επεξεργαστές των φύλλων, όσο και οι καλλιεργητές, είναι στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, επομένως και εκεί θα υπάρξει ανάπτυξη χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης θα υπάρχει και από εκεί διακίνηση αυτών των προϊόντων. Θα μου επιτρέψετε να πω, παρότι δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμα γιατί το επεξεργαζόμαστε, πάντως βρισκόμαστε στη συζήτηση να βοηθηθεί και η έρευνα και η τεχνολογία, σχετικά με την καλλιέργεια του καπνού. Να γίνει δηλαδή πολύ καλύτερη δουλειά, να γίνει βελτίωση, να φτιαχτούν καλύτερες ποικιλίες, να δοκιμαστούν, να προσαρμοστούν στον τόπο μας. Υπάρχει στη Δράμα ένα μεγάλο καπνολογικό Ινστιτούτο του οποίου έχει συρρικνωθεί η δραστηριότητα του γιατί έχει περιοριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας η έρευνα και η τεχνολογία όλων των καλλιεργειών, όπως επίσης και στη κτηνοτροφία. Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σαν Υπουργείο, ένεκα και του δικού μου ενδιαφέροντος ως Καθηγητή και Ερευνητή στα θέματα της γεωπονίας, αλλά και των απαιτήσεων της Ε.Ε. και των εποχών μας. Δεν μπορούμε να πάμε στη νέα εποχή χωρίς την επιστήμη, χωρίς τη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία. Αυτοί που είναι ενδιαφερόμενοι σε όλη αυτή την αλυσίδα, από τη Philip Morris, από τους μεταποιητές των φύλλων καπνού, τις 4-5 μεγάλες ελληνικές εταιρείες, τις ενώσεις των καπνοκαλλιεργητών, τους συνεταιρισμούς, τους μεμονωμένους αγρότες και φυσικά το Κράτος και το Υπουργείο Γεωργίας, μπορούμε όλοι μαζί αν συμπράξουμε να βοηθήσουμε να ξαναζωντανέψει αυτό το ερευνητικό πεδίο. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες και ότι ακολούθησε μετά τη συμφωνία που κάναμε για το κριθάρι μπύρας με μια αντίστοιχη μεγάλη μεταποιητική βιομηχανία παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα και θα δείτε τι επιπτώσεις είχε αυτό. Θα δούμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα των σιτηρών, να ξαναζωντανέψει το Ινστιτούτο Σιτηρών. Αυτοί που βγάζουν χρήματα από τα ροδάκινα, ας βοηθήσουν να ξαναζωντανέψει στη Νάουσα αυτός ο Σταθμός και το Ινστιτούτο, να ξαναδούμε τo γενετικό τους υλικό, να βρούμε ποικιλίες ανθεκτικές στη ξηρασία. Έρχονται κλιματικές αλλαγές. Πρέπει να συμπράξουμε όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έρχονται. Να μην είναι μόνο του το Κράτος. Με τις δυσκολίες που έχει τώρα θα δυσκολευτεί να τα κάνει όλα αυτά τόσο γρήγορα.

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ανησυχίες, ερευνητής πρωτίστως και ξέρω ότι το τρέχετε το θέμα πάρα πολύ. «Επιβιώσατε» και του ανασχηματισμού και δεν είναι λίγο αυτό κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Προσπαθούμε να είστε σίγουρη γιατί είναι και πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει τη γεωργία έναν από τους πυλώνες, που μπορεί να «πατήσει» ο τόπος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπως και ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες.
Ένας από τους πυλώνες που θα μπορούσε να «πατήσει» ο τόπος, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, είναι η γεωργία μας, τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα. Γι’ αυτό κάνουμε την ποιότητα και όχι το χαμηλό κόστος, μεγάλη μας στρατηγική επιλογή και στρέφουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και μάλιστα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που σε λίγο θα αρχίσει, καθώς τελειώνει η τρέχουσα, θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση, ώστε να υποστηρίξουμε αυτή την ποιότητα με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

 

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις