ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 06 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ALPHA 989 και 
το δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη

Για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του ΥπΑΑΤ

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα που υλοποιούμε, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Το περσινό σας θυμίζω ότι ήταν ύψους 22,5 εκατ. ευρώ. Φέτος διεκδικήσαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρήματα γιατί αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα και να υποστηριχθούν ακόμα περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο. Ένα μεγάλο μέρος είναι κοινοτικό και ένα μέρος εθνικό.
Οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από 800.000. Τους γνωρίζουμε με ακρίβεια. Δηλαδή, στα σπίτια 800.000 οικογενειών, θα μπουν αυτές οι ποσότητες τροφίμων. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό δικαιούχων. Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ που μας δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στον κόσμο αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Δημοσιογράφος: Πάμε λοιπόν να δούμε ποια προϊόντα είναι αυτά και από πού έρχονται. Είναι από την ελληνική παραγωγή ή και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Υπουργός: Τα τυροκομικά προϊόντα όπως είναι το τυρί φέτα, η γραβιέρα Κρήτης, το κασέρι, όλα αυτά είναι ελληνικά προϊόντα και μάλιστα ΠΟΠ. Υποχρεωτικά με ονομασία προέλευσης. Μιλάμε για ποιοτικά προϊόντα. Θα μοιράσουμε ελληνική φέτα, ελληνική κεφαλογραβιέρα, κασέρι κλπ. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που δίνουμε τόσα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και μας έδωσε την ευκαιρία αυτή μια άλλη καινοτομία που εφαρμόστηκε φέτος. Χωρίσαμε τη χώρα σε 3 μεγάλες γεωγραφικές ενότητες και αυτό μας επέτρεψε να μη δίνουμε παντού τα ίδια προϊόντα. Αν στην Κρήτη, για παράδειγμα, όλες οι ντόπιες οικογένειες έχουν τη ντόπια τους γραβιέρα, δεν έχει νόημα να κάνουμε ένα διαγωνισμό και να μοιράσουμε εκεί αυτό το προϊόν. Θα ήταν καλύτερα να μοιράσουμε ένα προϊόν, όπως το κασέρι από τη Μακεδονία που δεν το ξέρουν, ενώ τη γραβιέρα Κρήτης να τη δώσουμε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο δεύτερο που μας βοήθησε αυτή η γεωγραφική κατάτμηση της χώρας ήταν ότι μικρές εταιρείες, ένα μικρό τυροκομείο, μια ένωση αγροτικών συνεταιρισμών, για παράδειγμα των Καλαβρύτων που φτιάχνει τυρί, οι οποίες δεν είχαν τις οικονομικές δυνατότητες να δώσουν για ένα τόσο μεγάλο νούμερο, εγγυητικές επιστολές για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος. Συνεπώς, «σπάζοντας» την Ελλάδα σε 3 μεγάλες γεωγραφικές ενότητες δώσαμε την ευκαιρία σε πάρα πολλές εταιρείες, σε 25, να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και τελικώς να τον κερδίσουν 16, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη διανομή των τροφίμων.
Σημειώνω επίσης ότι για πρώτη φορά δίνουμε 7 διαφορετικά προϊόντα.

Δημοσιογράφος: Αυτοί οι 800.000 δικαιούχοι πως θα παραλάβουν τα τρόφιμα; Τους ξέρετε ήδη ποιοι είναι;

Υπουργός: Τους ξέρουμε. Δεν τους βρήκαμε εμείς. Είναι άλλη μια καινοτομία και αναφέρομαι σε μιας άλλης μορφής κοινωνική δικτύωση. Εμάς τους ανθρώπους αυτούς μας τους υποδεικνύουν οι κοινωνικοί μας εταίροι. Έχουμε περισσότερους από 1.000 φορείς, διαφόρων κατηγοριών, συλλόγους απόρων, τα ΚΑΠΗ, συλλόγους παλιννοστούντων, τα συσσίτια της Εκκλησίας, τα συσσίτια των Δήμων, τους πολύτεκνους. Έρχονται λοιπόν οι κοινωνικοί μας εταίροι και μας υποδεικνύουν τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας, καθώς τους γνωρίζουν.

Δημοσιογράφος: Αυτά τα προϊόντα θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του χρόνου;

Υπουργός: Βεβαίως. Θα αρχίσει από τα μέσα Οκτωβρίου η διανομή. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Πρέπει να πω ότι όλα τα προϊόντα μοιράζονται συσκευασμένα, άρα μπορεί κανείς να τα βάλει στο ψυγείο του και να τα καταναλώνει για αρκετό διάστημα. Δεύτερον, θα φτάσει το φορτηγό, για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο ΚΑΠΗ κι εκεί αυτοί είναι υπεύθυνοι να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους που είναι οι δικαιούχοι, να βρίσκονται εκεί να τα παραλάβουν.

Για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ

Υπουργός: Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Όπως έχω πει, έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη. Λίγα πράγματα μένουν για να κλείσει οριστικά και όλη η προσπάθεια μας εστιάζεται στον ορθότερο προγραμματισμό αυτού του σημαντικού εργαλείου, γιατί είναι σημαντικοί οι πόροι που θα δοθούν στη γεωργία, να πιάσουν τόπο, έτσι ώστε η γεωργία μας στο μέλλον να είναι βιώσιμη. Να υποστηριχθεί αυτή η ποιότητα που όλοι θέλουμε. Βλέπετε, η στροφή που κάναμε από την πρώτη στιγμή να φύγουμε από μια γεωργία χαμηλού κόστους και να πάμε σε μια γεωργία ποιότητας, να υποστηρίξουμε τις εξαγωγές των ποιοτικών μας προϊόντων δείτε τι καρπούς μας έφερε. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013, να μου επιτρέψετε να αναφέρω, οι εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων πήγαν 20% επάνω. Από τα 10 κορυφαία προϊόντα που φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας τα 6 είναι αγροτικά προϊόντα.
Η γεωργία μας είναι σημαντικός πυλώνας και σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να «πατήσουμε επάνω».

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο. Με βάση τη νέα ΚΑΠ θα πάρουμε παραπάνω, θα είμαστε κερδισμένοι στον αγώνα που δίνουμε ως Ελλάδα ή όχι;

Υπουργός: Ο αγώνας που δώσαμε ήταν να μη μειωθούν οι πόροι. Όλος ο κόσμος νόμιζε ότι καθώς τελειώνει το 2013 θα τελειώσει η υποστήριξη της γεωργίας, θα συρρικνωθούν οι πόροι. Όχι. Δε θα μειωθεί σχεδόν καθόλου η χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης στον τόπο μας. Όμως όλη η προσπάθεια μας πρέπει να εστιαστεί στην ορθή τους αξιοποίηση.

Για τις πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τα αγροτικά μας ζητήματα κύριε Υπουργέ; Τι γίνεται με την ΚΑΠ, τι γίνεται με τα ανοιχτά ζητήματα με τους αγρότες; Tι θέματα απασχολούν το Υπουργείο αυτή τη στιγμή;

Υπουργός: Αυτή την ώρα έχουμε ολοκληρώσει και ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των αγροτών, που ήταν αιτήματα και κατά τις κινητοποιήσεις τους. Είμαστε ακόμα υπόχρεοι, όπως είχαμε ανακοινώσει τότε για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Σας θυμίζω ότι αυτό το δίναμε στο τέλος του έτους, προς τα Χριστούγεννα και δεν έβγαινε κανένας γεωργός να καλλιεργήσει και να οργώσει. Συμφωνήσαμε λοιπόν να τους δώσουμε την πρώτη δόση την άνοιξη, την περίοδο δηλαδή των ανοιξιάτικων καλλιεργειών. Είπαμε ότι την άλλη δόση θα την πάρουν μέσα στο Σεπτέμβριο, αυτό αγωνιζόμαστε να κάνουμε τώρα και θα το κάνουμε, γιατί τώρα οι γεωργοί ξαναβγαίνουν στα χωράφια τους για να συγκομίσουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και για να σπείρουν τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.
Πρόκειται για συνολικά 160 εκατ. ευρώ. Έχουν δοθεί τα 80 εκατ. ευρώ και τώρα προσπαθούμε να τους δώσουμε τα υπόλοιπα 80.
Επίσης την επιστροφή του ΦΠΑ που είναι άλλο ένα πρόγραμμα που προχωράει ικανοποιητικά. Έχουν πλησιάσει περίπου τους 180.000 αγρότες, αυτοί για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή του ΦΠΑ. Συνολικά είναι 290.000 που κάνουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό θα ολοκληρωθεί.

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις