ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 05 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου με κύριο θέμα τις δράσεις που υλοποίησε το Υπουργείο για την ενίσχυση του τομέα της αλιείας μετά την παρέλευση ενός χρόνου από την επαναφορά του στις αρμοδιότητες του ΥπΑΑΤ, καθώς επίσης και για την προώθηση του τομέα για τη στήριξη της «γαλάζιας ανάπτυξης» για τον τόπο μας.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, ο νέος Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης και η Γενική Διευθύντρια Αλιείας κα Μαρίνα Πέτρου.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα και τόνισε ότι μέσα σε ένα χρόνο οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι έχουν ενισχυθεί με συνολικά 840 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε μεγάλη βαρύτητα και στο θέμα της υποστήριξης του τομέα της έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας και επιστήμης και ανακοίνωσε ότι χθες υπεγράφη η ΚΥΑ που αφορά στην πρόσληψη των πρώτων 100 επιστημόνων ερευνητών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και σύντομα θα ακολουθήσει η σταδιακή πρόσληψη άλλων περίπου 300 μεταδιδακτορικών επιστημόνων που θα απασχοληθούν στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.
Υπενθύμισε δε ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος της εκπαίδευσης σε νέους αγρότες από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ακολουθούν σημεία συνέντευξης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη:
«Ο λόγος αυτής της Συνέντευξης Τύπου είναι να σας ενημερώσουμε για τη δουλειά που έγινε εδώ και ένα χρόνο στο σημαντικό τομέα της αλιείας για την ενίσχυση της «γαλάζιας ανάπτυξης» στον τόπο μας. Επειδή το αντικείμενο αυτό στις μέρες μας συμπληρώνει ένα χρόνο από την επαναφορά του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρήσαμε σκόπιμο να συζητήσουμε μαζί σας ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε στους δυο τρεις μεγάλους χώρους της αλιείας, είτε αυτές αφορούν το κομμάτι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εννοώ τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, είτε αυτές αφορούν το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία», είτε τη διαπραγμάτευση και την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου».
Πρόσληψη επιστημόνων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την ενίσχυση της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας
«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της επιστήμης. Τους τομείς αυτούς τους στηρίζει ο Οργανισμός ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος αποτελεί συνένωση πολλών φορέων, όπως το ΕΘΙΑΓΕ, ο παλιός εκπαιδευτικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΛΟΓΑΚ και ο ΟΠΕΓΕΠ.Βούληση μας είναι να ενισχύσουμε το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ευρύτερα στον τομέα της γεωργικής έρευνας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο τόπος, με τη λήξη της κινητικότητας θα εγκριθούν 100 θέσεις ερευνητών, δηλαδή τακτικών επιστημόνων, στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.Χθες υπεγράφη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εντός των ημερών θα δείτε την προκήρυξη αυτή, προκειμένου να προσληφθούν αρχικά 56 και τους άλλους 44 θα τους προσλάβουμε στις αρχές του 2014. Αυτό το θεωρώ μια σημαντική τομή που γίνεται στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας στον τόπο μας, της γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας η οποία έχει υποβαθμιστεί. Γιατί σας θυμίζω ότι δεν έτυχε καθόλου υποστήριξης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ο τομέας αυτός θα υποστηριχθεί με ανθρώπινο δυναμικό και δη ερευνητικό και τεχνολογικό.Επίσης, θα προκηρυχθούν οι θέσεις για ένα μεγάλο αριθμό μεταδιδακτορικών ερευνητών, τους λεγόμενους «Postdoctoral Fellows».. Υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 150 άτομα και θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στο project τους, άλλους 150 πτυχιούχους μεταπτυχιακών, δηλαδή με Master, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό. Θα κληθούν λοιπόν να μας πουν το project τους και βάσει αυτής της πρότασής τους να τους δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουν για ένα- δυο χρόνια, κυρίως σε θέματα εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.
20 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του τομέα της εκπαίδευσης
Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το κομμάτι της εκπαίδευσης. Υπάρχουν πόροι στον Οργανισμό αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.
Για παράδειγμα, υπάρχουν χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη που μαζεύουμε, είτε από τον Οργανισμό Κρέατος, είτε από τον Οργανισμό Γάλακτος. Θα «τρέξουμε» για παράδειγμα τέσσερα μεγάλα προγράμματα βελτίωσης των παραδοσιακών φυλών ζώων. Γι' αυτό δίνονται αυτά τα χρήματα, προκειμένου να υπάρχει όφελος.
Θα είναι μια σημαντική τομή στην επιστήμη και στην τεχνολογία στον τομέα της γεωργίας με την ευρύτερη έννοια. Οι προκλήσεις που έχει αυτός ο τομέας στο μέλλον είναι γιγάντιες και δε θα τα καταφέρει εάν δεν κάνει χρήση της επιστήμης, της γνώσης, της πληροφορίας, των καινοτομιών.Επομένως έχουμε χρέος εάν τα πράγματα που περιγράφουμε κι αυτά που περιγράψαμε στο χρόνο που πέρασε, είτε για την αύξηση των εξαγωγών μας, την πορεία της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων, αν θέλουμε αυτά να είναι αειφόρα βιώσιμα σχήματα θα πρέπει στο μέλλον να υποστηριχθούν από αυτούς τους ανθρώπους, από τις γνώσεις τους, την επιστήμη και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
840 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσα σε ένα χρόνο
Αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα αυτό. Είναι η αχίλλειος πτέρνα της παραγωγικής μας διαδικασίας.
Θα ήθελα να σας δώσω ένα επιστέγασμα όλης της ρευστότητας των χρηματοδοτήσεων που κάναμε στην κτηνοτροφία σε ένα περίπου χρόνο από τότε που αναλάβαμε.
Ακούω πάρα πολλά πράγματα που είναι ανακριβή, είναι παραπληροφόρηση. Πως είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος μιας κτηνοτροφικής ομάδας ή ένα υπεύθυνο πρόσωπο να λέει ότι δόθηκαν κάποια χρήματα στην κτηνοτροφία με το De minimis, αλλά δεν είναι αρκετά. Μα μόνο με το De minimis υποστηρίξαμε την κτηνοτροφία; Το De minimis ήταν ένα ελάχιστο ποσό που εκτάκτως δόθηκε, ήταν βέβαια 25 εκατομμύρια ευρώ, ήταν όμως σημαντικό εκείνη τη στιγμή. Αντίστοιχα δώσαμε χρήματα και με το άρθρο 68.
Από τότε που αναλάβαμε, για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας στο χρόνο που πέρασε δώσαμε στους κτηνοτρόφους χρήματα της τάξης των 840 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως δεν ήταν μόνον τα χρήματα του De minimis. Πραγματοποιήσαμε 11 πληρωμές μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012.
Τον Αύγουστο του 2012 δώσαμε 125 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσουμε την εξισωτική αποζημίωση, αναφέρομαι στους κτηνοτρόφους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, προκειμένου τότε να αποκτήσουν τις ζωοτροφές τους.
Το Σεπτέμβριο 2012 συμπληρώσαμε 25 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λοιπόν συνολικά τότε δώσαμε 150 εκατομμύρια, 125 στην πρώτη και 25 στη δεύτερη πληρωμή του Σεπτεμβρίου.
Την ίδια περίοδο επιστρέψαμε 25 εκατομμύρια ευρώ, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών στους κτηνοτρόφους.
Δώσαμε τον Οκτώβριο του 2012 ενιαία ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, θυμηθείτε, δώσαμε 26 Οκτωβρίου το 50% της ενιαίας και 22 Δεκεμβρίου το άλλο 50%. Ήταν 1,1 δις συνολικά κι άλλο 1,1 δις το Δεκέμβριο. Επίσης, πληρώσαμε τα αγροπεριβαλλοντολογικά, 13 εκατομμύρια. Ακολούθησαν οι ενισχύσεις από το De minimis, 25 εκατομμύρια.
Το Μάρτιο 2013, μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις δώσαμε το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Το Μάρτιο λοιπόν, δώσαμε 80 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια σε κτηνοτρόφους κτλ.
Δώσαμε 45 εκατομμύρια ευρώ από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2013 για ενισχύσεις με το άρθρο 68. Σας θυμίζω ότι πολλοί έλεγαν πως οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν από το άρθρο…Όχι, είναι λάθος, είναι παραπληροφόρηση αυτό.
Οι κτηνοτρόφοι πήραν από το άρθρο 68, 45 εκατομμύρια και μάλιστα ήταν 40 και πήραν 5 εκατομμύρια παραπάνω επειδή μας έδωσε τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτός ήταν ο λόγος που αφέθηκαν τελευταίοι, γιατί αυτοί έπρεπε να πληρωθούν τότε. Επομένως κακώς φώναζαν ότι «πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι, δεν πληρωθήκαμε εμείς» κτλ.
Τέλος, για την επιστροφή του ΦΠΑ 2012 έχουν δοθεί 15 εκατομμύρια και τον Ιούλιο του 2013, πληρώσαμε 82 εκατομμύρια για τη νέα εξισωτική αποζημίωση του 2012. Άρα λοιπόν συνολικά πήραν στο διάστημα αυτό περίπου 840 εκατομμύρια.
Ξέρω ότι δε φτάνουν τα χρήματα αυτά, ξέρω ότι ο κλάδος περνά μια δύσκολη συγκυρία, θέλουμε να τον υποστηρίξουμε και θα τον υποστηρίξουμε, του εξασφαλίζουμε αυτή την υποστήριξη και τη ρευστότητα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και θα το περιγράψουμε με λεπτομέρεια τι θα κάνουμε από δω και πέρα.
Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, σας θυμίζω ότι δώσαμε το 50% το Μάρτιο, ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ και είχαμε πει ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα δοθεί και η δεύτερη δόση. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να καταβληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, γιατί τώρα οι αγρότες όπως σας είπα, θα βγάλουν τα μηχανήματά τους να μαζέψουν τα βαμβάκια τους, τα καλαμπόκια τους που μαζεύουν ήδη, τα τεύτλα, τις τομάτες τους και ν’ αρχίσουν τα τρακτέρ να οργώνουν για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.
Αλιεία: Ένας χρόνος στο ΥΠΑΑΤ
Θεωρούμε τον τομέα της αλιείας πολύ σημαντικό για τον τόπο μας. Η αρμοδιότητά του επανήλθε στο Υπουργείο μας ύστερα από μια περιφορά του σε διάφορα άλλα υπουργεία.
Εμείς πιστεύουμε στον τομέα αυτό. Ενδεικτικό της υποστήριξής του είναι ότι στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου, η αλιεία αναβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Επομένως, τον τομέα αυτό θα τον υποστηρίξουμε και διοικητικά και οικονομικά. Είναι ένας ιδιαίτερος τομέας από πλευράς απαιτήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, θα τον υποστηρίξουμε και με ανθρώπινο δυναμικό, είτε αυτό αφορά στην έρευνα και την τεχνολογία, είτε αφορά στη διοίκηση και τη διαχείριση.
Σας θυμίζω ότι η αλιεία είναι ένα παραγωγικό σύστημα ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα. Δηλαδή σ’ ένα επίπεδο εθνικό μας, σ’ ένα επίπεδο κοινοτικό, Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σ’ ένα επίπεδο διεθνές,
Γιατί πολλά ψάρια κινούνται έξω από τα εθνικά μας νερά, έξω από τα κοινοτικά νερά, σε διεθνή ύδατα ή σε ύδατα που «ακουμπούν» χώρες που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμηθείτε, είχαμε μιλήσει γι’ αυτό όταν μιλούσαμε για τις διεκδικούμενες ποσότητες τόνου και άλλων ψαριών, τι είναι αυτό που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε από το διεθνές γίγνεσθαι.
Άρα λοιπόν υπάρχουν διεθνείς Οργανισμοί που διέπουν αυτού του είδους τις αλιευτικές δυνατότητες. Επομένως είχαμε υποχρεώσεις και εάν η χώρα μας δεν ικανοποιούσε, όπως δεν ικανοποιούσε κάποιες από τις υποχρεώσεις της, είχαμε κίνδυνο να μας επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε τρεις τέτοιες υποχρεώσεις που έπρεπε ταχύτατα να τις φέρουμε εις πέρας. Θα μου επιτρέψετε να τις αναφέρω γιατί ανταποκριθήκαμε άμεσα και στις τρεις και η χώρα μας απέφυγε τα πρόστιμα.
Το πρώτο ήταν το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων. Έπρεπε δηλαδή να δείξουμε πώς γίνεται η διαχείριση αυτών των πραγμάτων, πώς μετρούμε τι δυνατότητες αλιευτικές έχει ένας χώρος, πού οριοθετείται η επιτρεπόμενη προς αλιεία περιοχή, ποια είδη επιτρέπονται, ώστε αυτό το σύστημα να είναι βιώσιμο για το μέλλον.
Αυτά τα στοιχεία η χώρα μας δεν τα παρέθετε για κάποια χρόνια. Πράγμα που δυσκόλευε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τις πολιτικές της. Ήταν λοιπόν μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Εξασφαλίσαμε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ και ξεκινήσαμε τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων έστω και για το υπόλοιπο του 2012, καθώς πέραν της σημασίας που έχει αυτό για τον τόπο μας, είχαμε και ηθικό χρέος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί σας θυμίζω ότι η Κομισάριος είναι η κα Δαμανάκη. Έτσι λοιπόν, ικανοποιήθηκε το μισό του 2012 μ’ εκείνο το πρόγραμμα, ενώ για το 2013 εξασφαλίστηκε άμεσα ο προϋπολογισμός που είναι ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα τρέχει πολύ καλά αυτή τη στιγμή, φροντίσαμε μάλιστα να το εντάξουμε και σε εθνική ΣΑΕ, έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένοι οι πόροι σε ό,τι αφορά και στο Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, που δεν είχε υλοποιηθεί από το 2008.
Το δεύτερο θέμα που κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε άμεσα αφορούσε στην εφαρμογή του Κανονισμού Ελέγχου. Σας θυμίζω ότι αυτός ο έλεγχος γίνεται από εμάς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ήταν απαραίτητο να στηθεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κι αυτό έγινε σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, ο στόλος από τα μηχανήματα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως, για παράδειγμα, να δημιουργηθούν οι υποδομές και να αρχίσει να λειτουργεί το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας, κάτι που εγκαινιάσαμε πριν από περίπου έξι μήνες. Από το Κέντρο ψηφιακά παρακολουθείται όλος ο στόλος. Πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, με τρία διαφορετικά χρώματα, αν είναι παράκτιας, αν είναι μέσης ή οποιουδήποτε τύπου άλλης αλιείας και ούτω καθεξής. Επομένως και αυτό λειτουργεί πλέον ικανοποιητικά.
Να αποκτηθούν οι απαραίτητες, για παρακολούθηση, συσκευές VMS (Vessel Monitoring System) και ERS (Electronic Recording and Reporting System) κι αυτό είναι καλό διότι εξασφαλίζει και για τους αλιείς και για τον έλεγχό τους να ξέρει κανείς που βρίσκεται, αν αντιμετωπίζουν κινδύνους, πού ψαρεύουν, τι ψαρεύουν, αν ψαρεύουν νόμιμα.
Το τρίτο άμεσο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η υποβολή των διαχειριστικών μας σχεδίων για τα αλιευτικά σκάφη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου προσδιορίζεται το απόθεμα και η ικανότητα αλιευμάτων και στη συνέχεια προσδιορίζεται με ακρίβεια, με ένα συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο ποια σκάφη, πόσα, που θα ψαρεύουν, ποιες ποσότητες και ούτω καθεξής.
Κι επειδή αυτό είναι μια πολυπλοκότητα και της χώρας μας που δεν το καταλαβαίνουν στην Ευρώπη, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να τους δείξουμε αυτή την πολυπλοκότητα μας. Καθώς ο αλιευτικός στόλος για παράδειγμα της Γερμανίας ή της Ολλανδίας όταν ψαρεύει, ψαρεύει ένα είδος πχ μπακαλιάρο. Εμείς όμως διαφέρουμε. Έχουμε βιντζότρατες, γρι-γρι, μηχανότρατες και έπρεπε να κάνουμε διαφορετικά διαχειριστικά σχέδια για όλες αυτές τις κατηγορίες σκαφών. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια και πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι λοιπόν γρήγορα υπεβλήθη και ενεκρίθη το πρόγραμμα για τα γρι-γρι.
Για τις μηχανότρατες έγιναν παρατηρήσεις από την Ε.Ε και μας επεστράφη το διαχειριστικό σχέδιο. Κάναμε τις απαραίτητες αναθεωρήσεις, το υποβάλλαμε ξανά και περιμένουμε την έγκρισή του.
Τέλος έχουμε δώσει να κάνει το πρόγραμμα για τις βιντζότρατες, την τρίτη κατηγορία σκαφών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, που είναι το μεγάλο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, που ασχολείται με τη θαλάσσια έρευνα εδώ στην Αττική.
Ζώνες Υδατοκαλλιεργειών
Πραγματοποιούμε δράσεις για τη στήριξη του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών και συνεργαζόμαστε με διάφορα Υπουργεία, όπως τώρα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το οποίο προσπαθούμε να χωροθετήσουμε για πρώτη φορά τις Ζώνες Ιχθυοκαλλιεργειών δημιουργώντας την πρώτη Ζώνη στην Πιερία και τώρα ετοιμάζονται δύο ακόμα Ζώνες, δύο τέτοια εργαλεία σημαντικά, ένα στη Βοιωτία κι ένα στην Εύβοια. Και θα έρθουν κι άλλες, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι ζητούν να δημιουργηθεί ζώνη στις περιοχές τους, γιατί μπορεί πλέον να γίνεται μακριά μέσα σε ρεύματα, γιατί η τεχνολογία τώρα το επιτρέπει και αυτό διευκολύνει αφάνταστα την αδειοδότηση, μια και θα θυμηθείτε ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε δοθεί καμία άδεια σε νέες ιχθυοκαλλιέργειες.
Επίσης κάναμε μια σειρά νομοθετικών πράξεων, είτε αφορούν στα ρυθμιστικά σχέδια για τις Ζώνες υδατοκαλλιέργειας, τις ρυθμίσεις για την αλιεία που αφορούν ιδιαίτερα τα πελαγικά ψάρια, αναφερθήκαμε λίγο πριν στον ξιφία, στον ερυθρό τόνο, τον μακρύπτερο τόνο, κάναμε το ρυθμιστικό σχέδιο για το χέλι, για τον αχινό και θα ακολουθήσουν κι άλλα, διότι δε θέλουμε να γίνεται ανεξέλεγκτη συλλογή τους.
ΕΠΑΛ
Σε ότι αφορά στο τρέχον επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας, που το βρήκαμε σε αρκετά χαμηλή απορροφητικότητα, με κίνδυνο απώλειας πόρων, πιστεύω όμως και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά, προκειμένου να αξιοποιηθούν σωστά αυτοί οι πόροι και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος να μη χαθούν χρήματα από το σημαντικό αυτό ταμείο. Έχουν προχωρήσει όλα τα μέτρα, έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις ιδιαίτερα των σχεδίων και κυρίως τα σχέδια μεταποίησης και σας θυμίζω ότι πολλές εκ των αιτήσεων αυτών και σωστά διαμαρτύρονται οι άνθρωποι είναι αιτήσεις που είχαν γίνει πριν από περίπου τρία χρόνια, επομένως κάνουμε ότι μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σας έχω ήδη εξηγήσει αρκετά από αυτά που κάνουμε όταν μιλούσαμε για τα θέματα αυτά, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός σκαφών, τα 22 αλιευτικά καταφύγια που κάνουμε, για το Leader της Αλιείας, για τις μεταποιητικές διεργασίες, για την καινοτομία, για το κομμάτι των εξαγωγών, όπου κάναμε ειδικό πρόγραμμα προώθησης της τσιπούρας κυρίως στις ξένες αγορές.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Το πιο σημαντικό όμως που αναμένεται είναι μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία μας, να ρυθμιστούν για πρώτη φορά τα θέματα των υδατοκαλλιεργειών. Συγκροτήσαμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κορασίδη, στην οποία συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς και πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια και θα έχουμε πλέον ένα νέο Νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες.
Επίσης αντίστοιχες τέτοιες Επιτροπές λειτουργούν και για το νόμο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μια πολύ μικρή νομοθετική πράξη, άρα δηλαδή έχει ανίσχυρο νομοθετικό πλαίσιο ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Άλλη επιτροπή επεξεργάζεται ένα ακόμη σημαντικό νομοθέτημα, που αφορά στις διάφορες μορφές συνεργατισμού.