ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 06 Σεπτεμβρίου 2013


Σημεία Συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Τ/Σ ΑΝΤ1, στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1» και στους δημοσιογράφους
Νίκο Ρογκάκο και Ντίνο Σιωμόπουλο

Για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων
Υπουργός: Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων που υλοποιεί το Υπουργείο μας εντάσεται στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης, να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, είτε να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, είτε τα προβλήματα της διατροφής όπου χρήζουν βοήθειας ορισμένοι συνάνθρωποί μας. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη δράση. Δέστε τις συζητήσεις που γίνονται συνήθως, γιατί κάποιοι θα δώσουν μερικές σακούλες φρούτων, ή μικρές ποσότητες τροφίμων. Εδώ μιλάμε για επτά βασικά τρόφιμα και αφορά περίπου 800.000 δικαιούχους.
Φέτος προχωρήσαμε σε κάποιες καινοτομίες. Εκτός του ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 25 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος έναντι 22,5 πέρυσι, «χωρίσαμε» τη χώρα σε τρεις γεωγραφικές ενότητες, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία και μικρότερες εταιρείες, που δεν μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο της χώρας να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Θα δείτε ότι πραγματικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό συνολικά 25 εταιρείες, ενώ στο παρελθόν ερχόντουσαν μία, δύο. Τελικά, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε σε 16 διαφορετικές εταιρείες.
Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για 800.000 δικαιούχους. 800.000 συνάνθρωποί μας, χάρη στο πρόγραμμα αυτό, θα γυρίσουν στο σπίτι τους έχοντας μαζί τους αυτές τις ποσότητες τροφίμων.
Πώς βρίσκουμε αυτούς τους δικαιούχους; Εμείς δεν τους ξέρουμε, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 1.000 κοινωνικούς εταίρους που μας βοηθούν. Δηλαδή σύλλογοι πολυτέκνων, παλιννοστούντων, απόρων, ΚΑΠΗ, τα συσσίτια του δήμου, η εκκλησία που γνωρίζουν τους συνανθρώπους μας οι οποίοι χρήζουν βοήθειας. Αυτοί μας τους υποδεικνύουν.
Και έτσι, όταν παραλαμβάνουν τα τρόφιμα τους ειδοποιούν να τα πάρουν. Επομένως είναι μια κοινωνική δικτύωση που βοηθάει πάρα πολύ στο να γίνει αυτή η προσπάθεια σωστά.
Η διανομή θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Δημοσιογράφος: Για να γίνουμε χρηστικοί, ποια προϊόντα αφορά αυτό το πρόγραμμα;
Υπουργός: Φέτος για πρώτη φορά διανέμουμε επτά προϊόντα., τα οποία θα είναι όλα συσκευασμένα. Δίνουμε έξτρα ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, για το οποίο το διαγωνισμό κέρδισε μια συνεταιριστική ένωση από το Ρέθυμνο, μακαρόνια, ρύζι και τέσσερις μορφές τυροκομικών προϊόντων, τυρί φέτα, κασέρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα. Όλα τα γαλακτομικά προϊόντα είναι προϊόντα ΠΟΠ. Δηλαδή ποιοτικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης του τόπου μας και με τον τρόπο αυτό δίνεται και μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε και την κτηνοτροφία μας, γιατί αρκετοί άνθρωποι που παράγουν αυτό το τυρί φέτα, ή την κεφαλογραβιέρα, ή τη γραβιέρα Κρήτης, θα πάρουν σημαντικό ποσό.

Για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων και νέων αγροτών
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, έχουμε και δωρεάν μαθήματα γεωργίας σε ανέργους από 16 Σεπτεμβρίου; Εισαγωγή στη γεωργία.
Υπουργός: Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια τώρα στο κομμάτι της εκπάιδευσης. Μόλις χθες εγκρίθηκε η πρόσληψη νέων επιστημόνων, ερευνητών στον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την πληροφόρηση των αγροτών, των νέων κλπ. Σε αυτό θα πάρουμε νέους επιστήμονες, 100 μόνιμους ερευνητές. Επίσης θα προσλάβουμε 170 ανθρώπους με διδακτορικό και άλλους 170 με μεταπτυχιακούς τίτλους. Δηλαδή 340 άτομα, νέα παιδιά που θέλουμε να μπουν σε αυτή τη διεργασία. Εκεί εντάσσεται επίσης η χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ του συγκεκριμένου Οργανισμού, ώστε να εκπαιδεύσει τους αγρότες, να ενημερώσει τους νέους για τις δυνατότητες που προσφέρει η γεωργία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, η δασική παραγωγή κλπ. Βλέπουμε ότι οι νέοι αναζητούν διέξοδο στη γεωργία.
Κάνουμε προσπάθεια να τους βοηθήσουμε, γιατί δεν είναι εύκολο. Πάντως καμία φορά λένε ότι και η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και δημιουργεί και νέες δυνατότητες, ή και από ανάγκη καμία φορά βλέπουμε νέα παιδιά να στρέφουν την προσοχή τους με τις γνώσεις που ήδη έχουν, το μεράκι, την εξοικείωσή τους με τις έννοιες της πληροφορικής, του διαδικτύου. Πέραν της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης όμως προωθούμε κι άλλες δράσεις.
Από το πρόγραμμα δωρεάν διανομή γης σε νέους, επιλέξαμε ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, είτε γιατί τέλειωσαν γεωπονικές, κτηνιατρικές σχολές, είτε γιατί τελείωσαν τα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ, φυτικής, ζωικής παραγωγής, αλιείας κλπ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται έξτρα γνώση για να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα. Αυτούς τους βοηθάμε και με προτεραιότητα δώσαμε 25 στρέμματα γης στον καθένα, 50 αν είναι δύο και 100 αν είναι τέσσερις μαζί, να κάνουν μια μικρή επιχείρηση.
Έρχομαι τώρα στους νέους ανθρώπους της περιφέρειας όπου έκαναν αίτηση 7.780 για σχέδια βελτίωσης των επιχειρήσεών τους, για νέες επιχειρήσεις. Όλα αυτά έχουν αξιολογηθεί. Ήδη δίνονται τα χρήματα και μάλιστα δημιουργήθηκε και ένα ειδικό ταμείο, ΕΤΕΑΝ, προκειμένου να τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν εγγυητική επιστολή και να βοηθηθούν με χαμηλότοκα δάνεια και να μην ζορίζονται. Πάντως πρέπει να την κάνουμε την άσκηση αυτή γιατί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που έρχεται αμέσως, είμαστε υποχρεωμένοι να ξοδέψουμε το 2% του συνολικού προϋπολογισμού για την επταετία. Σας θυμίζω ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα μιλάμε για σημαντικά ποσά χρημάτων για να ενισχύσουμε τους νέους ανθρώπους στη γεωργία.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε και Καναδά για την κατοχυρωμένη ονομασία της φέτας
Δημοσιογράφος: Ακούσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η κατοχύρωση προστατευόμενης ονομασίας της ελληνικής φέτας; Δηλαδή άμα χάσουμε και την ονομασία προέλευσης της φέτας με συγχωρείτε πάρα πολύ αυτό θα είναι εθνική ήττα.
Υπουργός: Γι’ αυτό και δίνουμε μάχη αυτή τη στιγμή.
Σας θυμίζω ότι εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια γεωργία ποιοτική και οι δείκτες ποιότητας, όπως είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, ή τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή τα Βιολογικής Καλλιέργειας και τρεις ακόμα δείκτες ποιότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα προϊόντα της Ορεινής Οικονομίας, της Νησιώτικης Παραγωγής, τα Παραδοσιακά Προϊόντα, έρχονται να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή της ποιότητας και το τονίζω λίγο αυτό, για να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί όλα αυτά τα σήμερα είναι σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ισχύουν εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα λοιπόν γίνονται διαπραγματεύσεις κι όταν γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρώπης και Καναδά, απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Καναδά ή αύριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, την Κίνα, να γίνονται σεβαστοί αυτοί οι δείκτες ποιότητας που η ίδια έχει ορίσει.
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις λοιπόν γίνονται έντονες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, για τα θέματα των προϊόντων ΠΟΠ που έχουν να κάνουν και με τα δικά μας τα τυριά, αλλά και τα τυριά όλης της Ευρώπης. Δεν μπορούν λοιπόν να αλλάξουν το δικό μας προϊόν, την ονομασία «ελληνική φέτα», δεν μπορούν να την αλλάξουν.
Η ποιότητα θέλει υποστήριξη, όχι μόνον από το Υπουργείο, αλλά από τους ίδιους τους παραγωγούς. Όταν ένα προϊόν το ορίζουμε ότι είναι ας το πούμε ελιά της Καλαμάτας ή τάδε φέτα ή γραβιέρα Κρήτης, δεν το προσδιορίζει μόνον ο γενότυπος της φυλής, το προσδιορίζει και η εκτροφή του ζώου ή του φυτού.
Εμείς διατεινόμεθα και είναι σωστό κατά την άποψή μου, ας το πω με απλά λόγια για την ελιά, το ότι γίνεται μια εξαιρετική ελιά ή ένα λάδι Καλαμάτας στην Καλαμάτα οφείλεται ας το πούμε κατά 50% στη συγκεκριμένη ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή και κατά το άλλο 50% στις συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Αυτό τι σημαίνει; Αν κάποιος Ισπανός και το λέω τώρα γιατί το παράδειγμα είναι πραγματικό, πάρει την ποικιλία Καλαμάτας και τη σπείρει στην Ισπανία ή στη Χιλή, όπου τώρα καλλιεργούνται πάρα πολλές εκτάσεις δεν μπορεί να το πει ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Το ίδιο ισχύει και για το τυρί μας στην Ελασσόνα. Το δύσκολο είναι να το αποδεικνύουμε αυτό συνεχώς ότι ναι αυτό είναι κάτι που παρήχθη στην Ελλάδα.

Για τη μείωση της ψαλίδας τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ από το χωράφι στο ράφι;
Υπουργός: Εδώ κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε τους γεωργούς στο κομμάτι του κόστους των εισροών. Αυτός είναι ο λόγος που ενισχύουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.
Υποστηρίξαμε τους κτηνοτρόφους μέσα σε ένα χρόνο με χρήματα της τάξεως των 840 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν δηλαδή της παραγωγής τους. Πως; Μας είπαν ότι είναι ακριβές οι ζωοτροφές, αν μιλάμε για το κόστος των κτηνοτρόφων. Ωραία, τους δώσαμε γι’ αυτό χρήματα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το de minimis και τους επιστρέφουμε τώρα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών για να βοηθήσουμε το κόστος ενέργειας.
Κι ερχόμαστε τώρα στο παρακάτω βήμα, του καταναλωτή, να δούμε πως βοηθάμε και αυτόν. Λίγο πριν λέγαμε να ένας τρόπος να βοηθήσεις, μοιράζοντας 25 εκατομμύρια ευρώ δωρεάν τρόφιμα, χωρίς να πληρώσει. Πέραν αυτού όμως εμείς θεσπίσαμε τις λεγόμενες «αγορές παραγωγών», όπου δίνεται η ευκαιρία στον καταναλωτή χωρίς κανέναν ενδιάμεσο, άμεσα από τον καλλιεργητή ή τον εκτροφέα να πάρει τα προϊόντα του, χωρίς την ενδιάμεση συμμετοχή κανενός άλλου κρίκου της αλυσίδας.
Αυτό βοηθάει επίσης ο καταναλωτής να πάρει ντόπια φρέσκα προϊόντα, σχεδόν στις τιμές που τα δίνει ο καλλιεργητής. Και θα μπορούσα να σας αναφέρω κι άλλα τέτοια μέτρα, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, που προσπαθούμε να κλείσουμε αυτή τη ψαλίδα έτσι ώστε, ούτε ο καταναλωτής να πληρώνει πάρα πολύ ψηλά τις τιμές των προϊόντων, ούτε ο παραγωγός να απολαμβάνει πάρα πολύ χαμηλές τιμές αγορών.

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις