ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2013
Συνέντευξη
Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Δημοσιογράφο κ. Έλλη Τριανταφύλλου και στο «Παρασκήνιο»
Το πολιτικό σύστημα δείχνει αμήχανο μπροστά στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Μετά την άγρια δολοφονία του 34χρονου, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δράσει δυναμικά. Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση της αντίδρασης;
Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, μετά το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας. Με αποφασιστικότητα έβαλε σε εφαρμογή όλα τα θεσμικά εργαλεία όχι μόνο για την απόδοση της δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια αλλά και την απόλυτη αποκατάσταση της νομιμότητας. Θεωρώ ότι οι κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι απόλυτα σαφείς. Η δημοκρατία δεν μπορεί να απειληθεί. Έχει τα εργαλεία της αυτοάμυνάς της. Και η πολιτική ηγεσία έχει τη βούληση να τα χρησιμοποιήσει. Το έχει αποδείξει αυτές τις πρώτες ημέρες. Και θα αποδεικνύεται σταθερά και το επόμενο διάστημα. Όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες, αλλά και όπου διαπιστωθεί ολιγωρία των αρχών, ο πέλεκυς του νόμου θα πέσει βαρύς.
Όσον αφορά την αμηχανία του πολιτικού συστήματος, σας θυμίζω ότι το πολιτικό σύστημα πέρασε το ίδιο από μια μακρά περίοδο ευρείας αμφισβήτησης. Ενέργειες που ξέφευγαν όχι μόνο από τους κανόνες ευγενείας αλλά είχαν βίαια χαρακτηριστικά πολλαπλασιάστηκαν. Και επιπλέον, η ανοχή, ακόμη και η επιδοκιμασία, απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες για τη δημοκρατία συμπεριφορές, εκφραζόταν ως άποψη στα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτά τα «βαλτόνερα» της πολιτικής βρήκε το έδαφος να αναπτυχθεί και το νέο-ναζιστικό μόρφωμα. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η περίοδος πέρασε. Η κοινωνία αντιλήφθηκε, με δραματικό πράγματι τρόπο, τι σημαίνει να παίζεις με τη φωτιά.
Τη σκέψη να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα Μιχαλολιάκου πως την κρίνετε;
Εκείνο που τούτη την ώρα μπορούμε να πούμε είναι ότι η Δημοκρατία δεν είναι αλά καρτ. Ούτε αντιμετωπίζει την ανομία με μέτρα εκτός της νομιμότητας.
Το σίγουρο είναι ότι η νέο-ναζιστική προπαγάνδα που παρέσυρε κάποιο τμήμα των πολιτών σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, θα καταπολεμηθεί στο επίπεδο της οικονομίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στο επίπεδο της πολιτικής, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Πώς τοποθετείστε έναντι της θεωρίας των άκρων, της οποίας υπεραμύνθηκε ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, σε πολύ υψηλούς τόνους;
Πάντοτε πίστευα ότι η βία, με την όποια της μορφή, ακόμη και με την απειλή άσκησής της δεν μπαίνει με πρόσημο. Καλή ή κακή. Δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια επικράτησε μια ανοχή στα φαινόμενα βίας. Όχι μόνο στο πολιτικό πεδίο. Και φθάσαμε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και του νέο-ναζισμού. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι το τραγικό γεγονός του άδικου θανάτου ενός νέου θα μας κάνει όλους πιο συγκρατημένους και όλα τα κόμματα που σέβονται τον κοινοβουλευτικό πολιτισμό θα αποφεύγουν πλέον τα «φάλτσα».
Θεωρείτε χρήσιμη τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σε αυτή την συγκυρία; Και πόσο μπορεί να διευκολύνει το κοινό μέτωπο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή; Πως θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατραπεί η συζήτηση σε «αγώνα ρίνγκ» μεταξύ κομμάτων και βουλευτών;
α με τα θεσμικά της όργανα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η νομιμότητα επιβάλλεται. Το μαχαίρι μπαίνει στο κόκαλο. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Δεν βλέπω το λόγο μιας τέτοιας συνάντησης. Όσον αφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Η Δημοκρατία δεν απειλείται. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν τη βουλή «ρινγκ» οι προβλεπόμενοι κανόνες θα εφαρμοσθούν. Τελεία και παύλα.
Είναι διάχυτη, πλέον, στην κοινωνία, η πεποίθηση ότι «δεν πάει άλλο» με την σκληρή λιτότητα. Θεωρείτε, καταρχήν, ότι από το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης, η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη, χαμένη ή τίποτα από τα δύο;
Κοιτάξτε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Γερμανία επηρεάζουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και όχι μόνο. Εντούτοις, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και σύνεση για να βγούμε από την κρίση. Αυτό θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με τα μνημόνια. Πάντως πρέπει κάποτε να δούμε τη διεθνή πολιτική με όρους ρεαλισμού και όχι προσδοκιών. Πρόσφατα και ο κ. Τσίπρας πήρε ένα τέτοιο μάθημα από το αδελφό κόμμα της αριστεράς στο Βερολίνο όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου και ότι το 2014 θα είναι η χρονιά έναρξης της απεμπλοκής από τα μνημόνια. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;
Γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί αιματηρές θυσίες. Οι αντοχές έχουν μειωθεί. Ταυτόχρονα, όμως, ήδη υπάρχουν γεγονότα που μας κάνουν σχετικά αισιόδοξους. Τόσο η επιβράδυνση της ύφεσης, οι πληροφορίες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά, αλλά και η εικόνα της Ελλάδας προς έξω, μια αύρα αξιοπιστίας που μας έλειπε επί χρόνια, η κινητικότητα στο χώρο των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας, ακόμη και οι αυξήσεις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δείχνουν ότι κάτι καλό γίνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το καλό δεν περνάει αμέσως στην πραγματική οικονομία. Και συνάνθρωποί μας που έχουν πληγεί από την κρίση υποφέρουν. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε μέτρα ώστε να ανακουφίσουμε αυτά ακριβώς τα στρώματα.
Θα γνωρίζετε καλύτερα από μένα, ότι και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί ένταση και ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου αιτήματος εκ μέρους των δανειστών για λήψη οριζόντιων μέτρων. Το φοβάστε;
Η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει αποδείξει ότι στηρίζει σταθερά τη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Και γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες.
Πολλοί στο κόμμα σας υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να μεταβάλλει στάση η Αθήνα και να καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει και οι δανειστές να κατανοήσουν στην πράξη τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας λόγω των συνεχών πιέσεων. Εσείς τι πιστεύετε;
Αυτά που πρέπει να ειπωθούν σε όσους μετέχουν στο ελληνικό πρόβλημα και στο πρόγραμμα εξόδου από τη κρίση να είστε σίγουρη ότι έχουν ειπωθεί. Εγκαίρως και εκτενώς. Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι η ευόδωση των προσπαθειών μας, ώστε να γίνει δυνατή η λήψη μέτρων ανακούφισης των πιο αδύνατων, η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Αυτός είναι δρόμος που θα αποτρέψει την αποσταθεροποίηση, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, την απειλή του χάους.
Έχετε στην ευθύνη σας έναν τομέα, ο οποίος επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις παθογένειες ετών. Πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής;
Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα σε στέρεες βάσεις είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάπτυξή του. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Σε συνεργασία με τους παραγωγούς δίνουμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, νομιμοποιήσαμε αυθαίρετες σταυλικές εγκαταστάσεις, θεσπίσαμε θεσμικό πλαίσιο για Οργανώσεις Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα, ετοιμάζουμε Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, αλλά και πρόγραμμα για την εγκατάσταση νέων αγροτών. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων που είναι το κλειδί για τις διεθνείς αγορές.
Κάνουμε πράγματα αυτονόητα, που έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν. Όμως, αυτά τα αυτονόητα έχει ανάγκη η παραγωγική μηχανή για να λειτουργεί σωστά. Και λειτουργεί ακόμη καλύτερα, όταν συνεργάζονται οι αγρότες ως μέλη Οργανώσεων Παραγωγών, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οποίων βελτιώσαμε. Διότι απαιτείται συνέργια όλων των υγιών δυνάμεων του αγροτικού κόσμου και ουσιαστική σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη δευτερογενή, προκειμένου η αγροδιατροφική αλυσίδα να φέρει το ποιοτικό ελληνικό προϊόν στα ράφια της ευρωπαϊκής και των διεθνών αγορών. Ήδη οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων αυξήθηκαν. Πρέπει και θα συνεχίσουμε να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι μεταρρυθμιστικές τομές χρειάζονται χρόνο για να δώσουν καρπούς, αλλά αποδίδουν.