Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2013
Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ BHMA FM 99.5 και τους δημοσιογράφους
Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο
- Επιλύσαμε μια σειρά προβλημάτων των αγροτών και ενισχύσαμε τη ρευστότητά τους με την έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης
- Προκηρύσσουμε το πρόγραμμα νέων αγροτών ύψους 140 εκατ. € για την υποστήριξη 8.000 νέων γεωργών
- Εντάσσουμε την ακαρπία της ελιάς στα Προγράμματα ΠΣΕΑ 2013 για να βοηθήσουμε τους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν
- Από την 1/1/2014 οι αγρότες που έχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Θα φορολογηθεί με ακρίβεια το εισόδημά τους
- Συμπράττουμε με το Υπουργείο Τουρισμού για τη σύνδεση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με τη γαστρονομία και τον τουρισμό
Για την ένταξη της ακαρπίας στην ελιά στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ
Δημοσιογράφος: Είδα ότι προχωράτε σε κάποιες αποφάσεις για την ακαρπία. Αυτό γιατί γίνεται; Δεν είχαμε ελιές φέτος;
Υπουργός: Έχω πει πολλές φορές τι επιπτώσεις φέρνουν οι κλιματικές αλλαγές στη γεωργία και μάλιστα μία από τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την Ευρώπη, είναι: «ετοιμαστείτε, αξιοποιήστε τους πόρους που έχετε γιατί οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές που είναι είτε λιγότερο νερό, είτε κυρίως ανακατανομή του νερού σε ό,τι αφορά τις περιόδους του έτους και τις εποχές».
Αντί να έχουμε όλο το φθινόπωρο πρωτοβρόχια, σε αυτές τις μεταβατικές περιόδους ένεκα αυτών των αλλαγών θα έχουμε δυο τρεις κατακλυσμιαίες βροχές και τα ζούμε ήδη σε άνοιξη και φθινόπωρο. Θα έχουμε ήπιους χειμώνες. Θυμάστε πέρσι δεν είχαμε αρκετό κρύο για να μπορούν να γυρίσουν οι οφθαλμοί των δέντρων. Οι οφθαλμοί θέλουν τρεις – τέσσερις εβδομάδες κρύο για να γυρίσουν τα δέντρα και αντί να κάνουν βλαστοφόρους οφθαλμούς που θα βλαστήσουν και θα δώσουν βλαστούς, να γυρίσουν σε ανθοφόρους οφθαλμούς που θα ανοίξουν και θα παράξουν άνθη.
Δημοσιογράφος: Γι' αυτό δεν έχει πολλές ελιές φέτος;
Υπουργός: Ακριβώς. Σε δυο τρεις περιοχές του τόπου μας φέτος έχουμε αυτό το πρόβλημα: στην Κρήτη, στην Χαλκιδική κι αλλού. Επομένως θέλουμε να τους βοηθήσουμε και θα βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ. Η Πολιτεία αποφάσισε να κάνει τον φάκελο αυτό, να τον στείλουμε στις Βρυξέλλες γιατί πρέπει να εγκριθεί. Γίνεται ένας φάκελος με όλες τις ζημιές που υφίσταται η χώρα όλο το έτος. Στο τέλος του έτους υποβάλλεται αυτός στην Ε.Ε, πρέπει δηλαδή να περάσει η 31η Δεκεμβρίου να το στείλουμε στις Βρυξέλλες να εγκριθεί και να καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν από μειωμένες αποδόσεις σε λάδι, ελιές και τα λοιπά.
Για την προκήρυξη νέων αγροτών ύψους 140 εκατ. ευρώ
Στην προσπάθεια που κάνουμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στη γεωργία προκηρύσσουμε το πρόγραμμα νέων αγροτών. Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχε τόσες πολλές αιτήσεις που δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν όλες με τα χρήματα που δώσαμε. Υποστηρίξαμε περίπου 12.000 ανθρώπους. Τώρα βρήκαμε άλλα 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά πιστεύω ότι θα βοηθήσουν άλλους 8.000 νέους που ενδιαφέρονται σε όλη την αλυσίδα να ενδιατρίψουν και να δραστηριοποιηθούν και το θέλουμε πάρα πολύ.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Δημοσιογράφος: Πριν πάμε στα θέματα αυτά άκουσα στις ειδήσεις κ. Υπουργέ ότι οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συνηθίσαμε να βλέπουμε παραμονές εορτών ή αμέσως μετά τις εορτές. Υπάρχει ένα παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται κατά της ψήφισης του ενιαίου φόρου ακινήτων, γενικώς εσείς τώρα επειδή μιλάτε συχνά με τους αγρότες υπάρχει κίνδυνος φέτος πάλη να έχουμε κινητοποιήσεις από αγρότες;
Υπουργός: Όχι. Κατ' αρχήν δεν είχαμε καθόλου κινητοποιήσεις από τους αγρότες, σας θυμίζω ότι ούτε οι δρόμοι έκλεισαν ούτε ο κόμβος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Σας θυμίζω στο παρελθόν είχαμε πολυήμερες καταλήψεις από τους αγρότες.
Βοηθήσαμε κι εμείς όσο μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε και να επιλύσουμε μια σειρά προβλημάτων, όπως επίσης και στο θέμα της ρευστότητάς τους με τις επιδοτήσεις που ήρθαν στην ώρα τους, όμως ήταν και καλή χρονιά στην παραγωγή και στο βαμβάκι και στα σταφύλια και στο κρασί φέτος ήταν εξαιρετικές χρονιές από πλευράς παραγωγής. Εκείνο το οποίο τους έφερε αυτή τη στιγμή να διαμαρτύρονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Σύνταγμα είναι ο νόμος που χτες ψηφίστηκε από τη Βουλή και είχε ενσωματώσει μέσα και την φορολογία των αγροτεμαχίων.
Δημοσιογράφος: Μα πόσο είναι αυτό; 10-20 ευρώ καταλαβαίνουμε ότι είναι.
Υπουργός: Έχει πάει πάρα πολύ χαμηλά. Έχει πάει σχεδόν στο μηδέν η φορολογία των εγκαταστάσεών τους, όπως ξέρετε δεν φορολογούνται οι εγκαταστάσεις τους δηλαδή σαν κτίσματα, είτε είναι στάνες είτε είναι αποθήκες κλπ, επομένως έχει μειωθεί στο ελάχιστο αυτή η επιβάρυνση. Παρ' όλα αυτά οι ίδιοι έκριναν ότι ακόμη και η ελάχιστη επιβάρυνση σε αυτήν την οικονομική συγκυρία που έχουν ένα ανεβασμένο κόστος εισροών και αυτό είναι σωστό, η χώρα μας έχει ένα ακριβό κόστος ενέργειας για παράδειγμα πετρέλαιο, αέριο, ΔΕΗ κλπ. Κατ' αρχήν τα χρήματα που αφορούν τα στρέμματα αυτά καθαυτά εκεί που έχουν πάει είναι τόσο χαμηλά. Ας πούμε το χαμηλότερο είναι 2 ευρώ το στρέμμα που σημαίνει ότι ένας μέσος αγρότης που έχει 20-30-40 στρέμματα δεν είναι τίποτε, δηλαδή θα δώσει 50 με 100 ευρώ. Άρα δεν μιλάμε για μια σημαντική δαπάνη αυτή τη στιγμή
Για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες από το 2014
Από την 1η του Γενάρη οι αγρότες που έχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Θα έχουμε την ευκαιρία να φορολογήσουμε με ακρίβεια το εισόδημά μας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα χειριστεί αυτό το θέμα που άπτεται της φορολογίας του εισοδήματός τους και μάλιστα η Πολιτεία θα βοηθήσει στο ξεκίνημα της τήρησης αυτών των βιβλίων. Τα όρια που μπαίνουν είναι τόσο υψηλά γιατί η πληθώρα των αγροτών είναι κάτω από αυτά τα όρια. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέτοια όρια στη διαχείριση των επιδοτήσεων που λέει ότι δεν έχει νόημα τώρα να παιδευόμαστε για να δώσουμε 200 ή 300 € για παράδειγμα επιδότηση σε έναν που έχει 5-10 στρέμματα στάρι. Το να κάνει τις δηλώσεις, να το ελέγξουμε να πάμε να πληρώσουμε κλπ, οι δαπάνες θα είναι πολύ περισσότερες από αυτά τα χρήματα που θα δώσουμε στο τέλος σε αυτό τον άνθρωπο.
Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά πάει να ελέγξει αυτόν που έχει τα 1.000 στρέμματα.
Υπουργός: Πιστεύω πολύ κάτω από το 50% των αγροτών μας θα είναι αυτοί που θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, μπορεί να είναι και το 30%.
Για τις συνέργειες του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού
Δημοσιογράφος: Έχετε μια συνάντηση λίγο αργότερα με την Υπουργό Τουρισμού την κα Κεφαλογιάννη. Πως μπορούμε να συνδέσουμε τη γεωργία με τον τουρισμό. Είναι εφικτό;
Υπουργός: Το κάνουμε πράξη αυτό. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο είπα ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει σύνδεση των καλών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων του τόπου μας με την γαστρονομία και μέσω αυτής της σωστής διατροφής να συνδεθεί και με τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι σε εμάς η μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού. Μπορεί δηλαδή ο ένας κλάδος να βοηθήσει τον άλλον και γιατί ξέρουμε ότι το 1/3 των τουριστών που αποφασίζουν τον προορισμό τους που θα πάνε φέτος να επισκεφθούν, που θα κάνουν διακοπές, το 1/3 αποφασίζει σε συνάρτηση με τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου. Θέλει δηλαδή να δοκιμάσει και τα ντόπια προϊόντα.
Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε πολλά και ποικίλα προϊόντα σε διαφορετικές περιοχές. Το γεγονός δηλαδή ότι κάποιος έκανε φέτος διακοπές στην Κρήτη δεν λέει τίποτε το τι θα δοκιμάσει αν πάει στην Ήπειρο ή στη Θάσο ή στην Καβάλα ή στη Χαλκιδική. Επομένως αυτό δείχνει ότι μπορεί να έρθει και να ξανάρθει και ανεβαίνει και η ποιότητα του τουρισμού μας.
Άρα μπορεί η γαστρονομία και η διατροφή να βοηθήσουν τον τουρισμό με τα προϊόντα μας και ο τουρισμός να βοηθήσει τη γεωργία. Γιατί θα δεχτούμε 15 εκατομμύρια τουρίστες, αυτοί καταναλώνοντας τα προϊόντα μας σε αυτή την κοντή αλυσίδα προμηθειών, αν οι ντόπιοι άνθρωποι προμηθεύσουν τα ντόπια ξενοδοχεία κλπ. Επίσης οι ίδιοι μπορούν να αγοράσουν και να μεταφέρουν τα προϊόντα αυτά στον τόπο τους ή επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, να ψάξουν τα προϊόντα αυτά το κασέρι, το τυρί, το λάδι και τα λοιπά στα ντόπια σούπερ μάρκετ και να τα καταναλώνουν.
Άρα οι δυο κλάδοι μπορεί να αλληλοϋποστηριχθούν και χαίρομαι διότι κάναμε δυο τρία τέτοια πιλοτικά προγράμματα και πάνε πολύ καλά, όπως η καθιέρωση του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία. Πολλά ξενοδοχεία τώρα έχουν σήμα στην πόρτα τους που λένε ότι σε αυτό το ξενοδοχείο προσφέρεται ελληνικό πρωινό που είναι διαφορετικό κατά Περιφέρεια. Και το ορίζει η Περιφέρεια αν ένα ξενοδοχείο έχει αυτό το σήμα γίνεται μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού και το Επιμελητήριό τους και πάει πολύ καλά.
Κάνουμε τώρα το ίδιο με την ελληνική παλέτα τυριών κατά Περιφέρεια, να μπορούν δηλαδή οι επισκέπτες να καταναλώνουν και να γνωρίζουν τα ντόπια τυριά, τα κρασιά κλπ. Στη σημερινή συνάντηση προσπαθούμε να δούμε το θέμα του αγροτουρισμού όπου η παραγωγική διαδικασία η ίδια γίνεται τουριστικό προϊόν.
Οι δράσεις μας θα επεκταθούν στα πρότυπα αγροκτήματα τώρα με τον αγροτικό τουρισμό και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που θέλουμε να προωθήσουμε.
Για τους ελέγχους στην αγορά κρέατος
Δημοσιογράφος: Είχαμε νωρίτερα εδώ έναν εκπρόσωπο των κρεοπωλών ο οποίος έλεγε «μην τσιμπάτε στο φτηνό, γιατί για παράδειγμα υπάρχουν αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε αυτή την εποχή φτηνή γαλοπούλα, η οποία όμως ουσιαστικά είναι στα όρια της λήξης της στην κατανάλωση και έχει πάρει μια μικρή παράταση». Είναι αλήθεια αυτό;
Υπουργός: Όχι γιατί αυτά ελέγχονται από τον ΕΦΕΤ ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό. Ο ΕΦΕΤ λειτουργεί πάρα πολύ καλά και διασφαλίζει την ποιότητα και την υγιεινή κατάσταση των τροφίμων. Εφόσον είναι εισαγόμενο το κρέας της γαλοπούλας θα είναι μερικών ημερών, καθώς μέχρι να σφαχτεί η γαλοπούλα κάπου στο εξωτερικό, να διακινηθεί μέσα σε ψυγεία, να φτάσει στα σούπερ μάρκετ θα περάσουν κάποιες μέρες. Επομένως, σε σχέση με μια ελληνική καλής ποιότητας βιολογική γαλοπούλα που μπορεί να σφάχτηκε χτες και το πρωί να έχει φτάσει στην κατανάλωση, σίγουρα υπάρχει μια ποιοτική διαφορά και προφανώς και σε κάτι τέτοιο θα αναφερόταν ο συνομιλητής σας. Έχουμε και πολύ καλή παραγωγή τώρα ντόπια. Σας θυμίζω για παράδειγμα μια από τις πιο μεγάλες παραγωγές κάνει στο βορρά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Οι βιολογικές γαλοπούλες εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές και με τον τρόπο αυτό το κρέας της είναι και καλύτερο και ποιοτικότερο και γευστικότερο. Βέβαια έρχονται και κατεψυγμένες γαλοπούλες από το εξωτερικό γιατί δεν προλαβαίνουν τη φρεσκάδα.
Δημοσιογράφος: Πάντως πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε με τη φτηνή γαλοπούλα που μπορεί να βρούμε στα σούπερ μάρκετ.
Υπουργός: Όχι δεν υπάρχει, απλά είναι θέμα ποιότητας.
Για την ενίσχυση της παραγωγής, της μεταποίησης και των εξαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος
Δημοσιογράφος: Το νέο hot στην αγροτική παραγωγή είναι το κατσικίσιο γάλα.
Υπουργός: Βεβαίως και χαίρομαι που το λέτε αυτό. Πράγματι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παραγωγής αυτού του γάλακτος. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το κατσικίσιο γάλα είναι το γάλα που είναι κοντύτερα ως προς την ποιότητά του και τα συστατικά του, προς το ανθρώπινο γάλα. Αν δηλαδή τα ιεραρχήσουμε πολύ κοντά στο ανθρώπινο γάλα είναι το κατσικίσιο, λίγο πιο μακριά το πρόβειο και πολύ πιο μακριά το αγελαδινό γάλα.
Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι τα παιδιά είναι καλύτερο να πίνουν κατσικίσιο γάλα.
Υπουργός: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Έχω ακούσει ότι μπαίνουν Κινέζοι όμως τώρα σε αυτό.
Υπουργός: Και μάλιστα πολλοί λαοί της Ασίας οι οποίοι στο παρελθόν δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο αγελαδινό γάλα, γι' αυτό και η φυσική επιλογή δεν είχε τη δυνατότητα να απομακρύνει όσους είχαν δυσπεψία ή δυσανεξία ως προς το αγελαδινό γάλα, δεν μπορούν τώρα να το αξιοποιήσουν. Γι' αυτό και στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτό το προϊόν, δέστε για παράδειγμα τη μεγάλη απαίτηση της Κίνας να πάρει παιδικές τροφές που έχουν μέσα γάλα από κατσίκα. Είναι το μοναδικό που μπορούν να καταναλώσουν. Σαν σκόνη μπαίνει στην παιδική τροφή το κατσικίσιο γάλα. Να λοιπόν μια γιγάντια αγορά, μας ζητούν πάρα πολύ τέτοιο προϊόν και για μας είναι μεγάλη ευκαιρία γιατί η χώρα μας έχει και εκτατική αιγοπροβατοτροφία. Δεν μπορούμε βέβαια να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες γεμίζοντας τον τόπο με κατσίκες, διότι τότε δεν θα μείνει τίποτε στο περιβάλλον, δεν έχουμε περιθώρια να πάμε τόσο ψηλά. Όμως αξιοποιώντας τα βοσκοτόπια μας μπορεί και η εκτατική αιγοπροβατοτροφία να συμβάλλει αλλά και η εντατική αιγοπροβατοτροφία μπορεί να συμβάλλει, δηλαδή η ενσταυλισμένη. Μιλάμε λοιπόν για επενδυτικές πλέον ευκαιρίες, δηλαδή να γίνει μια μεγάλη μονάδα ή πολλές μεγάλες μονάδες, να γίνουν μονάδες μεταποίησης, δημιουργίας δηλαδή παιδικής τροφής και τα λοιπά και μόνο για εξαγωγές, αφού υπάρχει μεγάλη αγορά.