ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2014

 

Σημεία Συνέντευξης
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης «Πρωινή ενημέρωση» και στους
Δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Μάριον Μιχελιδάκη



Α. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

foto syn typos290114a 1Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως και κάθε πρόταση διεθνούς οργανισμού, δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως, δεν είναι θέσφατο που πρέπει να το υιοθετήσουμε εκατό τοις εκατό. Ό,τι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ό,τι είναι ωφέλιμο να το υιοθετήσουμε. Όπου, όμως, υπάρχουν ερωτηματικά ή σκιές ή κρίνουμε ότι δεν βοηθάει, θα πρέπει να έχουμε την παρρησία να το απορρίψουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να βλέπουμε με δημιουργική κριτική τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών. Εάν με δημιουργική κριτική αντιμετωπίζαμε και το μνημόνιο και το λάθος, που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν για τον πολλαπλασιαστή, ίσως η χώρα να μην βρισκόταν σε τέτοια ύφεση που την ταλανίζει το τελευταίο διάστημα».

Πενιχρή ή και μηδαμινή η μείωση στη τιμή του γάλακτος από τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Σε κάθε πρόταση, θα πρέπει να βλέπουμε τη σχέση κόστους-οφέλους. Το κόστος αυτής της πρότασης θα είναι βαρύτατο, θα είναι καταστροφή για την ελληνική αγελαδοτροφία. Ενώ, το όφελος θα είναι αμφίβολο έως πενιχρό. Η έκθεση τι λέει; Ότι έχουμε στην Ελλάδα περισσότερες επιστροφές ληγμένων προϊόντων διότι έχουμε το φρέσκο γάλα των 5 ημερών. Το κόστος αυτό το υπολογίζει στο 5% επί της τιμής του γάλακτος. Άρα, λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή του ΟΟΣΑ και μηδενιστούν οι επιστροφές ληγμένων προϊόντων, τότε θα έχουμε μια μείωση της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο. Εγώ αμφιβάλλω και για αυτή τη μείωση αν θα την καρπωθεί ο καταναλωτής και δεν θα την καρπωθεί το σούπερ μάρκετ ή η γαλακτοβιομηχανία. Θυμίζω ότι η ανάλογη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση δεν πέρασε πάντα στις τιμές καταναλωτή».

Το γάλα μακράς διάρκειας σήμερα ακριβότερο από το φρέσκο
«Στην πολιτική διαβουλευόμαστε και προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Η έκθεση υποστηρίζει ότι με την επιμήκυνση θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό και έτσι θα πέσει η τιμή. Η ίδια η έκθεση, όμως, συνομολογεί ότι το μακράς διάρκειας γάλα, όπου κάλλιστα οι γαλακτοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ, έχουν τη δυνατότητα εισαγωγών -δεν τους περιορίζει κανένας χρονικός περιορισμός- είναι πιο ακριβό. Παραδόξως, είναι πολύ πιο ακριβό από το φρέσκο! Γιατί, λοιπόν, είναι θέσφατο ότι, εάν επιτρέψουμε τις εισαγωγές, θα μειωθεί η τιμή του φρέσκου γάλακτος; Επιπλέον, οι τιμές στις οποίες αναφέρεται η έκθεση απέχουν από τα σημερινά δεδομένα. Η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, πράγματι, είναι υψηλή για λόγους που έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη, λόγω του κόστους παραγωγής, του κόστους του χρήματος, του κόστους της ενέργειας, των μικρών μονάδων που είναι πολυδιασπασμένες».

Οι συνέπειες για την ελληνική αγελαδοτροφία θα είναι καταστροφικές
«Εστιάζουμε τη συζήτηση στο 5% των επιστροφών. Η ίδια η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή από τον παραγωγό στο ράφι των σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα είναι κατά 35% υψηλότερη. Η ίδια η έκθεση λέει ότι τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γι’ αυτά, όμως, δεν ακούω καμιά δημόσια συζήτηση. Όλη η συζήτηση είναι ότι θα πρέπει να φύγει οποιαδήποτε ένδειξη του φρέσκου γάλακτος, να υπάρχει επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του, προκειμένου να μειωθούν οι επιστροφές και να διευκολυνθούν οι εισαγωγές. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ελληνική αγελαδοτροφία. Η ίδια η έκθεση λέει ότι δεν μπορεί να τις υπολογίσει επακριβώς, μιλά όμως για αγελαδοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν να εξαγοραστούν, θα αναγκαστούν να κλείσουν. Αν η έκθεση δεν το κάνει, εμείς οφείλουμε να το μετρήσουμε, να το υπολογίσουμε, διότι ένας ολόκληρος κόσμος δραστηριοποιείται. Και έχουμε μια αγελαδοτροφία που συρρικνώνεται έτσι και αλλιώς».

Β. ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα βιβλία εσόδων-εξόδων κτυπούν ελληνοποιήσεις και υψηλές τιμές
«Η καθιέρωση των βιβλίων εσόδων- εξόδων είναι μια πολύ σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, και αυτό νομίζω ότι είναι δίκαιο. Με αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. Πώς γινόντουσαν μέχρι σήμερα οι ελληνοποιήσεις; Με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ στους αγρότες, πολλοί έμποροι τους έβαζαν στον πειρασμό να σημειώνουν στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων ότι πωλούνε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, λοιπόν, μπορούσαν να εμφανίζουν ως ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα και να εξαπατούν τον καταναλωτή. Επίσης, πάλι με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ, κάποιοι αγρότες σημείωναν ότι πωλούν σε υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές τα προϊόντα τους, κι έτσι νομιμοποιούταν ο μεσάζων να διαθέσει σε ακόμη ακριβότερη τιμή τα προϊόντα στον καταναλωτή. Αυτό πια αντιμετωπίζεται, διότι με τα βιβλία εσόδων- εξόδων, ο αγρότης φορολογείται με βάση τα εισοδήματά του, άρα δεν έχει κίνητρο πια να σημειώνει ότι πουλάει ακριβότερα ή μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων».

Οι καθυστερήσεις στις διευκρινιστικές εγκυκλίους υπονόμευσαν τη μεταρρύθμιση
«Η σημαντική μεταρρύθμιση, στη φορολόγηση των αγροτών, υπονομεύτηκε σε σημαντικό βαθμό από τις καθυστερήσεις που υπήρξανfoto syn typos290114a 2 στην έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων από τους αρμόδιους και έτσι κάποιοι επενδύουν στην κατατρομοκράτηση των αγροτών. Θα έπρεπε να βγει από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων πολύ νωρίτερα η διευκρινιστική εγκύκλιος, καθώς ήταν γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο θα αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει το νέο έτος, και να μην έχει βγει διευκρινιστική εγκύκλιος. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να δούμε τι έγινε χτες, το ζητούμενο είναι σήμερα που υπάρχει μια συνεργασία και με τους εκπροσώπους των αγροτών να ληφθούν υπ’ όψιν όλες αυτές οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις».

Με τα βιβλία εσόδων-εξόδων κερδισμένοι θα βγούνε οι αγρότες
«Πρώτον, καλώ τους αγρότες να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους που κρατάνε μέχρι σήμερα βιβλία, εάν είναι κερδισμένοι από τα βιβλία που κρατούν ή είναι χαμένοι. Δεύτερον, να τους διαβεβαιώσω, γιατί ήρθα σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν ισχύει η φήμη που διακινούν στα καφενεία κάποιοι ότι όσοι κρατήσουν βιβλία, θα φύγουν από τον ΟΓΑ και θα υπαχθούν στον ΟΑΕΕ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι ξεκάθαρο. Με τα βιβλία εσόδων- εξόδων, πιστεύω ότι θα βγούνε κερδισμένοι οι αγρότες. Μην δαιμονοποιούμε λοιπόν αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρείται. Από κει και πέρα εάν το όριο δεν θα έπρεπε να είναι 10 και να είναι 20.000 ευρώ, όπως το είχαμε εισηγηθεί εμείς είναι κάτι άλλο. Δεν έχει σημασία να κλαίμε απάνω από το «χυμένο γάλα». Να δούμε τι διευκρινήσεις πρέπει να δοθούν και οι εγκύκλιοι να εκδοθούν γρήγορα, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση».

Γ. ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Καθοριστική και ωφέλιμη η παρέμβαση βουλευτών για τον φόρο ακινήτων
«Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έγινε αρκετή συζήτηση, κατέθεσαν και οι βουλευτές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Χαίρομαι γιατί αυτή η βουλή νομοθετεί ουσιαστικά με παρατηρήσεις, παρεμβάσεις και προτάσεις των βουλευτών, γίνεται εξαντλητικός διάλογος. Νομίζω ότι ο νόμος όπως ψηφίστηκε δεν έχει καμία σχέση με την αρχική πρόταση. Από κει και πέρα, λόγω της δύσκολης συγκυρίας που περνούμε, καλούνται όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους να συνεισφέρουν. Οι αγρότες θα πληρώσουν ένα τίμημα της τάξεως 2 ευρώ το στρέμμα. Θυμόσαστε όμως πόσοι συντελεστές υπήρχαν που έφθαναν να περνούν και τα 20 ευρώ το στρέμμα; Νομίζω το τίμημα των 2 ευρώ το στρέμμα, δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως υπερφορολόγηση. Μακάρι να μην υπήρχε καθόλου φόρος. Θα συμφωνήσω, να φορολογούνται οι αγρότες μόνο με τα εισοδήματά τους. Η χώρα όμως περνάει μια ιδιαίτερη κατάσταση, είναι εμπερίστατη, όλοι καλούμαστε στις έκτακτες αυτές συνθήκες να συμβάλλουμε».

Δ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι συνέχεια της ρύθμισης για τα πανωτόκια της κυβέρνησης Καραμανλή
«Αναμφίβολα, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι γενναία. Δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς σε αυτό. Ακόμη και η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση στη Βουλή, δεν ήταν για την ουσία της υπόθεσης αλλά για τη διαδικασία, για την καθυστέρηση που υπήρχε. Νομίζω ότι ουσιαστικά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε συνέχεια της προηγούμενης γενναίας ρύθμισης που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση Καραμανλή για τη διαγραφή των πανωτοκίων σε 68.000 αγρότες».

Με τη ρύθμιση μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς
«Η Αγροτική Τράπεζα είχε το προνόμιο να δεσμεύει υπερβολικές υποθήκες για τη διασφάλιση των δανείων της. Για τα 17.000 αυτά δάνεια αγροτών ήταν δεσμευμένα πάνω από 500.000 στρέμματα αγροτικής γης, χωράφια που κινδύνευαν με πλειστηριασμούς. Με αυτή τη ρύθμιση μπαίνει φρένο στους πλειστηριασμούς και δίνεται μια δυνατότητα διευκόλυνσης στην αποπληρωμή τους. Δηλαδή τι κάνουμε; Απελευθερώνουμε υποθήκες και διαγράφουμε πανωτόκια. Δεν χαρίζονται δάνεια, γιατί ξέρετε υπάρχει μια αντίληψη ότι χαρίζουμε δάνεια στους αγρότες. Δεν χαρίζονται δάνεια στους αγρότες. Αλλά όταν είχαν τόκους υπερημερίας 36% το προηγούμενο διάστημα, το κεφάλαιο έφθανε να είναι το 1/5 ή το 1/7 του δανείου. Είχαμε υπερβολικούς τόκους που καθιστούσαν πια αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους. Τώρα, λοιπόν, εάν ένας αγρότης έλαβε 1.000 ευρώ και σύμφωνα με την τράπεζα οφείλει κάτω από 2.000 ευρώ, με 1.200 ευρώ ξεχρεώνει το χρέος του άπαξ σε διάστημα 5 ή 7 ετών. Εάν το χρέος του, τα 1.000 ευρώ έχουν γίνει 5.000, 7.000, θα πληρώσει το διπλάσιο, 2.000 ευρώ και ξεχρεώνει. Ομοίως απελευθερώνονται και οι υποθήκες».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου εδώ

Σχετικές Αναρτήσεις