ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14  Απριλίου 2014

 

Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Γωγώ Κατσέλη

Συνεργασία με το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» για τη στήριξη νέων αγροτών

Προγραμματική συμφωνία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας κέντρου υποστήριξης νεοεισερχόμενων στον αγροτικό τομέα θα υπογράψει το ΥπΑΑΤ, όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Παράλληλα, δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου η τελική πρόταση για τη νέα ΚΑΠ και εξηγεί σε ποιους τομείς θα δώσει προτεραιότητα η ελληνική πλευρά, καθώς και τους περιορισμούς που θέτει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Κύριε Υπουργέ, οι γαλακτοβιομηχανίες δηλώνουν ότι πρέπει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για τη ρύθμιση του γάλακτος. Αναρωτιούνται αν το πλαφόν των επτά ημερών περιλαμβάνει και την ημέρα παστερίωσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα μιλάμε για γάλα διάρκειας οχτώ, εννέα και ίσως και έντεκα ημερών. Είναι κάτι που δεν αποσαφηνίζεται στο πολυνομοσχέδιο.

Τι θέλετε να πείτε, ότι όποτε θέλει ο καθένας θα το τυποποιεί, θα το βάζει δηλαδή στη συσκευασία που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, ακόμα και 3 ημέρες μετά την παστερίωση και τότε θα ξεκινά να μετρά τη διάρκεια της συντήρησής του; Φυσικά και όχι. Ο χρόνος ξεκινά να μετρά με την παστερίωση του γάλακτος. Επίσης λέμε «η συντήρησή του διαρκεί μέχρι 7 ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του ΥπΑΑΤ». Δηλαδή μία μεταποιητική μονάδα μπορεί να πει ότι «στο δικό μου γάλα δίνω διάρκεια ζωής 5 ή 6 ή 7 ημέρες», γιατί η κάθε επιχείρηση ξέρει την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί, τις συνθήκες στις οποίες πραγματοποιεί την παστερίωση και τις περισσότερες φορές ξέρει και τους πελάτες στους οποίους απευθύνεται, τον τρόπο, τον τόπο και τις συνθήκες διακίνησης, εμπορίας κλπ.. Η επιχείρηση λοιπόν είναι που θα αποφασίσει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος της, με ανώτερη αυτή των 7 ημερών.

Τελικά, η ρύθμιση για το γάλα έχει την έγκριση της Τρόικας; Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα τη μελετήσουν και αν χρειαστεί, θα γίνουν αλλαγές.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί από τους βουλευτές και πλέον αποτελεί και νόμο του κράτους (Ν.4254/2014). Έχουμε δώσει βέβαια και ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών για να προσαρμοστούν οι εταιρείες στα νέα δεδομένα. Σας θυμίζω ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο εισήγαγε στη Βουλή ο συνάδελφος και αρμόδιος Υπουργός, κ. Στουρνάρας και φυσικά έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις με τους διαπραγματευτές, αλλιώς δεν το υποστήριζε με την υπογραφή του. Ο ίδιος μάλιστα στη Βουλή με διαβεβαίωσε ότι έχει τελειώσει το θέμα του γάλακτος με την τρόϊκα.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήσατε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ταξιδιού;

Προσκλήθηκα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η παγκόσμια κρίση ανεργίας των νέων και η ανάγκη για συντονισμένες συλλογικές δράσεις», όπου συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της Αμερικής, ομογενείς και Αμερικανοί, όπως ο Richard Freeman, ο Dimitris Bertsimas του ΜΙΤ, ο Robert Goodman κ.ά. που καταπιάνονται με την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και τη διάθεσή τους στην αμερικανική αγορά. Τους εξήγησα τα εργαλεία και τις προσπάθειες προώθησης που κάνουμε για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, όπως το single window, το Διακεκριμένο Έμπορο, τα σήματα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και με τον καθένα εξ αυτών είχα ολιγόλεπτες συναντήσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με τα προϊόντα που αυτός καταπιάνεται.
Επιπλέον, παρουσίασα τις προτάσεις του ΥπΑΑΤ για την ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού προσωπικού από τη χώρα και την αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Επίσης, συζητήσαμε τις προϋποθέσεις συνεργασίας του ΥπΑΑΤ και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κέντρου υποστήριξης νεοεισερχόμενων στον αγροτικό τομέα που θα αφορά στην ανάπτυξη υπηρεσιών και συστημάτων πληροφόρησης, ενημέρωσης, συμβουλευτικής στήριξης και παρακολούθησης της επιχειρηματικότητας ατόμων που μέχρι σήμερα ζούσαν σε αστικό περιβάλλον και που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα, θα υπογραφεί και προγραμματική συμφωνία. Με τη βοήθεια συνεργαζόμενων τεχνικών συμβούλων, ο νεοεισερχόμενος θα υποβάλλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο μετάβασης στην ύπαιθρο και χρονοδιάγραμμα ενεργειών με τις λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στην αξιολόγησή του. Στη συνέχεια, επιτροπή, όπου θα συμμετέχει το ΥπΑΑΤ, θα αποφασίζει για την απλή υποστήριξη, τη χρηματοδότηση ή τη συνεργασία για την υλοποίηση της έναρξης της δραστηριότητας ή της επένδυσης. Σε αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείονται οι αιτήσεις από ομάδες συνεργαζόμενων νέων. Για την εξειδικευμένη υποστήριξη της μετεγκατάστασης των νέων θα λειτουργήσουν στη συνέχεια 3 κέντρα υποδοχής και ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νέων με βάση τις ιδιαιτερότητες των τοπικών οικονομιών, ώστε να βελτιωθεί η έναρξη της διαδικασίας εγκατάστασης.

Στην τελική ευθεία η πρόταση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και ο Εθνικός Φάκελος για τη νέα ΚΑΠ, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Δημήτρης Μελάς. Πως θα κατανεμηθεί το ποσό των 19 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη χώρα μας;

Ο διάλογος είναι συνεχής. Περιμέναμε τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις γιατί αυτές θα καθορίσουν στις λεπτομέρειες τις δυνατότητες που έχουμε και συμφωνήθηκαν τελικά πριν από λίγες ημέρες. Τώρα αρχίζει ο αγώνας για την τελική πρόταση. Το τελευταίο διάστημα σε όλη σχεδόν την περιφέρεια γίνονται συζητήσεις για τα θέματα της νέας ΚΑΠ και τις προτεραιότητες. Προχθές την Πέμπτη συζητήσαμε στη Βουλή τα αποτελέσματα αυτού του προγραμματισμού. Οι δυνατότητες που προσφέρει η νέα ΚΑΠ είναι σημαντικές, οι πολιτικές επιλογές είναι επίσης σημαντικές και τις έχουμε παρουσιάσει, τόσο δημόσια, όσο και στη Βουλή σε δύο εκτενείς συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Εμείς βάζουμε συγκεκριμένους στόχους. Κάποιους τους θέτει η κοινότητα κι εμείς πρέπει να τους προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Μπορεί να λέει για την περιβαλλοντική αειφορία, αλλά εμείς πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τους φυσικούς πόρους. Αλλιώς είναι για εμάς το νερό και αλλιώς για τους Ολλανδούς. Ζυγίζουμε τις διαρθρωτικές μας αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά μας. Δεν έχω νέους; Θα βάλω. Δεν έχω έρευνα και τεχνολογία; Θα ξοδέψω λεφτά για τα Ινστιτούτα μου και το επιστημονικό προσωπικό. Μας λένε πρασίνισμα. Εμείς θα κάνουμε αειφορία, εναλλαγή των καλλιεργειών. Θα βάλουμε ψυχανθή που έχουμε ανάγκη για τις ζωοτροφές. Παράλληλα, εμείς λέμε θα φτάσουμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο 10% (8% συν 2% αν είναι ψυχανθή), στους νέους αγρότες θα δώσουμε το 2% του προϋπολογισμού και θέλουμε να ενισχύσουμε και την κτηνοτροφία. Ωστόσο, η ΚΑΠ βάζει και περιορισμούς. Θα πρέπει οι περιφέρειες που διαφορές να συγκλίνουν στο τέλος της επταετίας και η ψαλίδα να είναι στο 30%. Επίσης, σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η ΚΑΠ ορίζει ότι κανείς γεωργός δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 30% της προηγούμενης του υποστήριξης.

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις