ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2014


Σημεία Συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στον Τ/Σ «Kontra Channel », στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου»
και στους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή και Σωτήρη Ξενάκη
για την υποστήριξη των νέων αγροτών, τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων,
τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα κ.ά.
  

Πάνω από 40.000 νέοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία δύο χρόνια

Δημοσιογράφος: Έχει φύγει πιο πολύς κόσμος τώρα στην περιφέρεια να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία;

Υπουργός:  Σας θυμίζω ότι ένα χρόνο πριν είχα τονίσει από την εκπομπή σας, αυτήν την προτεραιότητα και το έλεγα για δυο λόγους. Όχι μόνο γιατί έπρεπε να δώσουμε γρήγορα δουλειά, αλλά παραγωγική δουλειά, απασχόληση στην παραγωγή σε νέους ανθρώπους, κυρίως αυτούς που ήταν άνεργοι.

Υπήρχε και ένας δεύτερος λόγος που σας είχα πει που θέλαμε να εισάγουμε νέους ανθρώπους στη γεωργία. Ο γεωργικός πληθυσμός είναι δημογραφικά γερασμένος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη  την Ευρώπη  όπου μόνο το 6% των αγροτών μας είναι κάτω από 40 ετών. Όλοι οι άλλοι είναι πάνω από 40 ετών.

Μπαίνουν λοιπόν νέα και μορφωμένα παιδιά στον αγροτικό τομέα και  αυτό με κάνει ευτυχή διότι μπαίνουν όχι μόνο από ανάγκη, γιατί είναι άνεργοι, αλλά και από επιλογή.  Στρέφονται σε όλη την παραγωγική  αλυσίδα. Κάνουν θερμοκήπια, μπαίνουν στην κτηνοτροφία μεθοδικά, μπαίνουν επίσης στην διακίνηση, στην τυποποίηση των προϊόντων, τη χρησιμοποίηση του διαδικτύου για να πιστοποιήσουν και να διακινήσουν πιστοποιημένα προϊόντα. Μπαίνουν στις λεγόμενες κοντές αλυσίδες εφοδιασμού.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα μια νεαρή κοπέλα που ήταν και φοιτήτριά μου, γεωπόνος. Παράγει βιολογικά λαχανικά, πήγε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και δίνει την παραγωγής της, κάτι παρόμοιο έκανε και ένας άλλος νέος γεωπόνος με τα καρπούζια του στη Χαλκιδική και δίνει την παραγωγή του μόνο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα για τους Ρώσους, τους Ρουμάνους κλπ., που ξέρετε τους αρέσει πάρα πολύ αυτό το φρούτο. Τα νέα αυτά παιδιά παράγουν  τα προϊόντα τους, τα πιστοποιούν, τα διακινούν φρέσκα, κατευθείαν στην κατανάλωση.

Οι εκτιμήσεις μας μόνο από τα τρέχοντα  προγράμματα του Υπουργείου είναι ότι από  τα τελευταία ένα - δυο χρόνια βρήκαν δουλειά πάνω από 40.000 νέοι άνθρωποι. Άρα η γεωργία αποτελεί δεξαμενή χεριών και μπορεί να υποστηρίξει την απασχόληση στον τόπο μας.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου από το βήμα της Βουλής είπα ότι αυτός ο τόπος σε δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν πάτησε πάνω στη γεωργία και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που περάσαμε, τα πλεονεκτήματά μας για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη βρίσκονται στον αγροτικό τομέα.

 

Για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων

Δημοσιογράφος: Το λάδι φεύγει ασυσκεύαστο, χύμα. Χαρακτηριστικά στην Κεφαλονιά, δεν συσκευάζεται .

Υπουργός: Έφευγε. Τώρα όχι.  Πέρσι σας είχα πει ότι το πιο εξαγώγιμο προϊόν του τόπου μας  ήταν τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών μας. Φέτος βρίσκονται στη δεύτερη θέση και στην πρώτη θέση βρίσκεται το λάδι και η αξία των εξαγωγών του ανέβηκε πάνω από 42%. Το λάδι μας είναι σήμερα το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν μας, χάρη στην τυποποίηση και την εμπορία του με σωστούς όρους.

Εμείς δεν είμαστε μια γιγάντια χώρα να παράξουμε πάρα πολύ προϊόν. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι θα ανεβάσουμε, θα τριπλασιάσουμε τις ποσότητες λαδιού. Μπορούμε όμως να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε την αξία του προϊόντος που πουλάμε στο εξωτερικό.

 

Για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση της γεωθερμίας

Υπουργός: Σας θυμίζω ότι από αυτή εδώ την εκπομπή σας είχα  μιλήσει για τα γεωθερμικά πεδία της Μακεδονίας, έχουμε 11 τέτοια μεγάλα γεωθερμικά πεδία. Το πρώτο ήταν στο Εράσμιο στην Ξάνθη, όπου έχουμε 2.500 στρέμματα, δικά μας μάλιστα του Υπουργείου Γεωργίας εκτάσεις κρατικές και ήταν αλατούχα εδάφη. Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Ήταν βούρλα, ούτε τα ζώα μπορούσαν να βοσκίσουν. Θα έλεγα ότι η κρίση καμιά φορά δημιουργεί ευκαιρίες. Όταν άρχισε να ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας τόσο πολύ, είδατε ότι υπήρχε κάτω από τα πόδια μας μια δωρεάν ενέργεια. Στην κυριολεξία δωρεάν, γιατί αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Ανεβαίνει πάνω το νερό, θερμαίνει το θερμοκήπιο, ψύχεται το νερό και ξαναγυρίζει πίσω στα έγκατα να ξαναζεσταθεί και να ξανανέβει.

Μόλις σήμερα υπέγραψα δυο ακόμη αποφάσεις για την επενδυτική αξιοποίηση Δημόσιας γης για θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τη χρήση γεωθερμίας στον Έβρο.

Δύο υγιείς επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία στη Θράκη στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Μόνο αυτές οι δυο εταιρείες επενδύουν αυτή τη στιγμή 21 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις, δουλεύουν ήδη 400 άτομα και συνεχώς επεκτείνονται

Αυτό είναι το καλό με αυτές τις κατασκευές. Δεν χρειάζεται να τα τελειώσει κανείς και τα 700 στρέμματα για να αρχίσει να παράγει. Τα πρώτα 40 – 50 στρέμματα αρχίζουν να παράγουν και οι επενδύσεις επεκτείνονται.

 

Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία

Δημοσιογράφος: Προχθές ήρθε ο γιος μου με δυο σακούλες καλής ποιότητας μήλα από το σχολείο. Εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το πρόγραμμα. Είναι ελληνικής παραγωγής;

Υπουργός: Βεβαίως, δίνουμε στα παιδιά και πορτοκάλια, αχλάδια, φρουτοσαλάτες κλπ. Τα περισσότερα είναι δικά μας. Αν κάποιο φρούτο δεν φτάνει σε ποσότητα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό. Αυτό προβλέπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Πέρσι μοιράσαμε σε σχολεία της περιφέρειας, φέτος μοιράζουμε εναλλάξ σε σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;

Δεν είναι πρόγραμμα που προσπαθούσαμε να δώσουμε σε ένα παιδί τροφή, όπως είναι άλλα  προγράμματα. Με αυτό το πρόγραμμα είναι προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την υγιεινή διατροφή του κόσμου, αρχίζοντας από την υγιεινή διατροφή των παιδιών.  Εξοικειώνοντας δηλαδή τα νέα παιδιά με τη σημασία που έχει το φρούτο και το γάλα στην υγιεινή διατροφή. Και είναι το πρόγραμμα μέσω του οποίου στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας των νέων.

 

Για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και του ενεργού  αγρότη από τη νέα ΚΑΠ

Δημοσιογράφος: Πότε θα δώσετε τα δικαιώματα σε αυτούς που ανήκουν τα χωράφια;

Υπουργός: Όπως ξέρετε αυτή η περίοδος είναι μεταβατική. Μόλις τελείωσε η προηγούμενη ΚΑΠ η προηγούμενη περίοδος, που στηρίζονταν σε αυτό και μόλις αρχίζει η καινούργια. Από την 1/1/2015 αρχίζει η καινούργια ΚΑΠ. Θα δούμε πως θα εφαρμοστεί, σύντομα μάλιστα, γιατί μέχρι τον Αύγουστο πρέπει να τα έχουμε πει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που η ΚΑΠ και οι ενισχύσεις της  γίνονται πλέον παραγωγικές. Δηλαδή δεν θα παίρνει κάποιος χρήματα επειδή θα λέει ότι είναι αγρότης. Θα υποστηριχθεί η παραγωγική του διαδικασία και δεν θα επιδοτείται χωρίς να κάνει τίποτα.

 

Για την εξισωτική αποζημίωση

Δημοσιογράφος: Υπάρχει αυτή η αποζημίωση από τα 160 εκατομμύρια που ήταν πέρσι και φέτος είναι πάλι στα 60 εκατομμύρια; Τι είναι αυτό ακριβώς;

Υπουργός: Έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι από εθνικούς μας κυρίως πόρους και συμπληρωματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου προσπαθούμε  να ενισχύσουμε απόμακρες περιοχές του τόπου μας. Σας θυμίζω ότι ο τόπος μας δεν είναι μόνο ο κάμπος της Θεσσαλίας. Είναι τα νησιά μας, όπου κοστίζει πανάκριβα σε κάποιον που έχει λίγα ζώα στο νησί στο Αιγαίο Πέλαγος να κουβαλήσει καλαμπόκι ή να κουβαλήσει  ένα φορτηγό με τριφύλλι και το ίδιο ισχύει και στους ορεινούς μας όγκους, όπου αυξάνεται το κόστος για να πάει ένα φορτηγό με τριφύλλι και ζωοτροφές. Αυτό προσπαθεί να εξισώσει αυτές τις λεγόμενες μειονεκτικές περιοχές του τόπου μας από πλευράς συνθηκών και αποστάσεων.

Δημοσιογράφος: Το ποσό από τα 160 πηγαίνει στα 60 εκατομμύρια; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι μειώνεται για το 2014 στα 60 εκατομμύρια.

Υπουργός: Όχι. Κατ’ αρχήν από το 2014 και μετά αρχίζει η νέα ΚΑΠ όπου οι ίδιες αυτές δράσεις υποστήριξης των μειονεκτικών περιοχών εντάσσονται μέσα στον Πυλώνα Ι, δηλαδή στην ενιαία ενίσχυση. Μας δίνεται η δυνατότητα να τις  υποστηρίξουμε 100% από κοινοτικούς πόρους και δώσαμε μάχη για αυτό, προκειμένου να στηρίξουμε τα βουνά μας, τα νησιά μας.

  

Για τις δράσεις του ΥπΑΑΤ κατά των μεσαζόντων

Δημοσιογράφος: Στα θέματα που έχετε βάλει για προγραμματισμό, είναι και οι κινήσεις που καταπολεμούν τη δράση των μεσαζόντων.

Υπουργός: Βεβαίως. Θεσμοθετήσαμε τις αγορές παραγωγών, τα λεγόμενα farmersmarkets, όπου κάθε Σάββατο μπορεί κάποιος άμεσα να πάει να δώσει τα προϊόντα του κατευθείαν στην κατανάλωση για να μειώσουμε και την ψαλίδα στις τιμές.

Δημοσιογράφος: Αυτά είναι ιδιωτικά ή δημόσια;

Υπουργός: Δημόσια. Είναι οι δήμοι μαζί με τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς των αγορών. Οι αγορές παραγωγών λειτουργούν κάθε Σάββατο, πουλώντας εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Θέλουμε να έρθει κοντά σε αυτές τις αγορές ο καταναλωτής.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν γύρω στις 10 αγορές παραγωγών. Τις θεσμοθετήσαμε πρόσφατα σε νόμο και προσπαθούμε να λειτουργήσουν κανονικά σε όλη την Ελλάδα γιατί ο κόσμος τα προτιμάει, γιατί έχουν το εξής εξαιρετικό χαρακτηριστικό. Έρχεται πλέον για πρώτη φορά ο καταναλωτής κοντά στον παραγωγό και στα προϊόντα του.  

Δημοσιογράφος: Ο μεσάζοντας που πάντα ακούγαμε ότι ήταν η αιτία  η τιμή από το χωράφι να φεύγει ένα ευρώ και να καταλήγει 2 και 3 ευρώ πάνω στην αγορά. Έχει αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα;

Υπουργός: Με την τήρηση των στοιχείων εσόδων - εξόδων και από τους γεωργούς, δεν μπορεί κανένας να παίξει με εικονικά τιμολόγια. Και ζητήσαμε και τη βοήθεια και των γεωργών σε αυτό. Δηλαδή πήγαινε ένας έμπορος για να ελληνοποιήσει 100 τόνους πατάτα, έπαιρνε από τον Ξενάκη 10 τόνους και του έλεγε γράψε ότι πήρες 100.

Τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι πρώτον, ο παραγωγός πρέπει να το δικαιολογήσει στα έξοδά του, γιατί ελέγχεται στην τήρηση στοιχείων εσόδων εξόδων και δεύτερον, τον συμφέρει να  το κάνει γιατί του έλεγε κάποιος «κοίταξε να δεις και εσύ θα κερδίσεις, διότι θα πας να πάρεις επιστροφή ΦΠΑ και δεν θα πάρεις για 10 τόνους, θα πάρεις για 100». Έλα όμως τώρα που ελέγχεται και αυτός μέσω της διασταύρωσης στοιχείων που σας είπα γιατί του λένε, «πώς είναι δυνατόν εσύ να έχεις 10 στρέμματα να μας δώσεις 10 τόνους και πηγαίνεις και δίνεις τιμολόγια των 100»;

 

Σχετικές Αναρτήσεις