ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 31 Μαΐου 2014
Σημεία Συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στο Ρ/Φ ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Χόνδρο και Βασίλη Ζέρβα
«Nα αφήσουμε πίσω τις δυσκολίες και να ξαναγυρίσουμε πάλι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η γεωργία δείχνει τον δρόμο»
Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
Υπουργός: Κατ' αρχήν βλέπω θετικά τα αποτελέσματα των εκλογών. Δηλαδή, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε 3-4 χρόνια με όλα αυτά τα μνημόνια, τις περικοπές, τις δυσκολίες στους μισθούς κτλ., γιατί ο κόσμος υπέφερε, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, και υποφέρει ακόμα, παρ’ όλα αυτά βλέπει ένα φως στην άκρη αυτού του τούνελ. Βλέπει ότι τελειώνουν αυτά και πραγματικά μπορούμε να βαδίσουμε πλέον σε μια αναπτυξιακή πορεία έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω τις δυσκολίες και να ξαναγυρίσουμε πάλι σε θετικούς ρυθμούς. Και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλιώς θα είχε, ας το πούμε καταρρακώσει τις κυβερνητικές επιλογές, κάτι που δεν έγινε.
Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι το μήνυμα του σοφού λαού το έχει καταλάβει απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση και φαίνεται να επισπεύδει τις διαδικασίες και για ελάφρυνση σε διαφόρους τομείς.
Υπουργός: Έτσι είναι. Τώρα δίνεται και η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να προχωρήσει αυτές τις διαδικασίες, γιατί λίγο πριν δε μπορούσε να το κάνει. Έπρεπε να τελειώνουμε με τις μεγάλες δυσκολίες τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο κομμάτι των ελλειμμάτων κτλ., για να μπορέσουμε τώρα να πατήσουμε στην ανάπτυξη, να αρχίσουν να έρχονται χρήματα παραγωγικά και από αυτό το περίσσευμα να διορθώσουμε όλες αυτές τις αδικίες. Και χαίρομαι που ειλικρινά, ανάμεσα στους πυλώνες που αποφασίζει η Κυβέρνηση να πατήσει πάνω για να στηρίξει αυτήν την ανάπτυξη, την παραγωγική, επαναλαμβάνω, είναι και ο πρωτογενής τομέας, η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση των προϊόντων, η παραγωγή τροφίμων κτλ. Αυτό είναι το στρατηγικό μας πλεονέκτημα.
«Διαρκής ανάγκη η υποστήριξη της γεωργίας από την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία»
Δημοσιογράφος: Βλέπω από ρεπορτάζ που έκανα για τα θέματα του Υπουργείου ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσλήψεις ερευνητών και εξειδικευμένων επιστημόνων, με σκοπό την ανάδειξη της γεωργίας μέσα από κάποιες έρευνες και γενικώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία προωθούν την επιστροφή σ’ αυτό που λέμε πρωτογενή τομέα. Είναι έτσι;
Υπουργός: Η γεωργία μας πατάει στα πλεονεκτήματα αυτού του τόπου που είναι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, η παράδοσή μας, το εξαιρετικό μας περιβάλλον, ο πολιτισμός μας κλπ. Όμως δεν παύει ν’ αντιμετωπίζει προκλήσεις. Δηλαδή συνεχώς έχουμε κλιματικές αλλαγές, συνεχώς έρχονται νέες αρρώστιες στα φυτά, έρχονται νέες καλλιέργειες που πρέπει να δοκιμαστούν, έρχονται νέα συστήματα μεταποίησης, διακίνησης, εμπορίας των προϊόντων μας, τοποθέτησή τους στις διεθνείς αγορές, πιστοποιήσεις με σύγχρονες μεθόδους, αξιοποίηση της πληροφορικής κλπ.
Άρα είναι διαρκής η ανάγκη της επιστημονικής και τεχνολογικής υποστήριξης της γεωργίας. Και κακώς αυτός ο τομέας αφέθηκε στο παρελθόν χωρίς υποστήριξη. Δηλαδή χωρίς τη γνώση, χωρίς την επιστήμη, τους μορφωμένους ανθρώπους, τους μορφωμένους γεωργούς, δεν μπορούμε να πάμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των νέων εποχών σε όλα αυτά τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας.
Αυτή την αδυναμία λοιπόν την έχουμε εντοπίσει και είπαμε, παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ζωντανέψουμε τη γεωργική έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 11 γιγάντια γεωθερμικά πεδία. Εμείς μιλούμε για ένα μεγάλο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και στη γεωργία. Δείτε πώς υποφέρουν οι γεωργοί μας από το υψηλό κόστος του πετρελαίου, του αερίου, της ΔΕΗ. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε να δώσουμε στους αγρότες πίσω την επιστροφή του ΦΠΑ για το πετρέλαιο.
Άρα λοιπόν να μια πηγή γεωθερμίας, δωρεάν ενέργεια, που ήταν κάτω από τα πόδια μας. Ανοίξαμε λοιπόν αυτά τα γεωθερμικά πεδία και πάνω σ’ αυτά στήνεται τώρα μια από τις πιο μεγάλες θερμοκηπιακές ζώνες για την καλλιέργεια λαχανικών, που είναι όλα εξαγώγιμα προϊόντα ολοετούς παραγωγής και εξάγονται κυρίως προς τα Βαλκάνια, τη Ρωσία κ.ά. Αυτό όμως απαιτούσε τεχνολογία.
Για τις προσλήψεις 100 ερευνητών και 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων στη γεωργική εφαρμοσμένη έρευνα
Υπουργός: Χρειάζεται επομένως η επιστήμη, η νέα γνώση, η καινοτομία να ενσωματωθούν στην παραγωγή, χωρίς αυτές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Γι’ αυτό λοιπόν και παρά τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση αποφάσισε - μάλιστα χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» - να προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη 100 τέτοιων επιστημόνων, ερευνητών που θα δουλέψουν στην εφαρμοσμένη έρευνα για τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία κτλ.
Παράλληλα, πέραν αυτών, θα προσλάβουμε 150 ανθρώπους με διδακτορικό, ο ακριβής όρος είναι post doctors, δηλαδή μεταδιδακτορικοί επιστήμονες, οι οποίοι για δυο - τρία χρόνια θα κληθούν να κάνουν εφαρμοσμένη δουλειά και αν πραγματικά είναι καλοί, αφ’ ενός μεν θα βοηθήσουν, αφ’ ετέρου θ’ ανοίξουν την πόρτα στο μέλλον, θα αξιοποιηθούν προς όφελος του τόπου μας.
Μάλιστα θα προσλάβουμε και 64 γεωτεχνικούς επιστήμονες στο Υπουργείο, νέα παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τις τεχνολογίες να μας βοηθήσουν στη διοίκηση, στο σχεδιασμό κλπ στις κεντρικές Υπηρεσίες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει τόσο πολύ στην εκπαίδευση και τη μόρφωσή τους, κάποιοι είναι ήδη στο εξωτερικό, άλλοι φεύγουν. Αν τους χάσουμε, χάνουμε τη δυνατότητα ν’ αξιοποιηθούν νέοι άνθρωποι με τις γνώσεις και τη φρεσκάδα τους στη γεωργία. Κι αυτό νομίζω θα είναι μεγάλο πρόβλημα, εμείς κάνουμε προσπάθεια να τους κρατήσουμε στον τόπο μας.
Για την υποστήριξη των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία
Υπουργός: Βλέπουμε και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλοί νέοι άνθρωποι αντιστρέφουν το βέλος ας πούμε της ιστορίας και επιστρέφουν στη γεωργία. Δηλαδή μέχρι τώρα συνήθως μιλούσαμε για αστυφιλία, δηλαδή άφηναν οι άνθρωποι την Περιφέρεια, έτσι συρρικνώθηκε η Περιφέρεια, άφηναν τη γεωργία. Έτσι έχασε το ανθρώπινο δυναμικό της η γεωργία.
Σήμερα η δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και της Περιφέρειας είναι γενικότερα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Μόνο το 6% των Ευρωπαίων αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό τι σημαίνει; Σε 10 - 20 χρόνια δε θα έχουμε γεωργία γιατί δε θα έχουμε αγρότες, δεν θα έχουμε κτηνοτρόφους.
Δημοσιογράφος: Και αν δεν υπάρχουν κίνητρα κ. Υπουργέ δεν θα έχουμε σίγουρα.
Υπουργός: Έτσι ακριβώς. Γι’ αυτό και στην τρέχουσα περίοδο αλλά και στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει από την 1/1/2015, δηλαδή σε λίγους μήνες, πολλοί πόροι θα δοθούν στην υποστήριξη νέων ανθρώπων για να μπουν στο γεωργικό τομέα και το ύψος αυτών των κονδυλίων θα φτάσει στο 2% των συνολικών χρηματοδοτήσεων για τη νέα ΚΑΠ.
Αυτή την ώρα που μιλάμε είναι για παράδειγμα σε εξέλιξη το πρόγραμμα υποστήριξης της επιστροφής νέων αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ για νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να υποστηριχθούν στο ξεκίνημά τους, να επιστρέψουν και να καταπιαστούν με τον γεωργικό τομέα.
Ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε τους 8.500 νέους που θα υποστηριχθούν από αυτό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είχε τρέξει και τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, υποστηρίξαμε περίπου 12.500 νέους και χαίρομαι που καταφέραμε να εξοικονομήσουμε άλλα 140 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε περίπου άλλους 8.500 νέους.
Δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να κάνουν μια αγροτική εκμετάλλευση. Έχουμε δει νέα παιδιά να καταπιάνονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το διαδίκτυο, με την τυποποίηση των προϊόντων, με νέες καλλιέργειες όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Την ερχόμενη εβδομάδα διοργανώνουμε μια εξαιρετική διήμερη συνάντηση για τις δυνατότητες που προσφέρει αυτός ο νέος αναδυόμενες κλάδος. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εδώ το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ένεκα της Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθαν 28 συνάδελφοι Υπουργοί Γεωργίας, συνεδριάσαμε εδώ στην Αθήνα και δείξαμε τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη και η Ελλάδα από τα αρωματικά και φαρμακευτικά της φυτά.
Επισκεφθήκαμε μια καινοτόμο μονάδα μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, την APIVITA, και οι ομόλογοί μου ενθουσιάστηκαν, καθώς είδαν από κοντά πως από αυτά τα φυτά μπορούν να γίνουν τόσα πολλά και ποικίλα προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Άρα, λοιπόν, δίνονται μεγάλες δυνατότητες στα νέα παιδιά κι εμείς τα υποστηρίζουμε.