ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23  Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνη, στην Βραδυνή της Κυριακής (22/1)
και στον δημοσιογράφο Β. Παπαδημητρίου

Έχουμε τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να δούμε τα διαχρονικά προβλήματα χωρίς
παρωπίδες και μικροκομματική διάθεση

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω ελαφρύνσεις με τον αγροτικό κόσμο, αν συνεχιστεί η μείωση της φοροδιαφυγής και κλείσει θετικά ο προϋπολογισμός του 2017".
Μήνυμα στους αγρότες, μέσω της "ΒτΚ" στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Οι οικολόγος υπουργός, ανακοινώνει, επίσης, πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί η αποπληρωμή για το πετρέλαιο των ετών 2013, 2014.
Αποκαλύπτει, ακόμη, πως κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι "γραφειοκράτες αντιμετωπίζουν τον παραγωγό και τον αγρότη ως απατεώνα" καθυστερώντας ουσιαστικά την αποπληρωμή παλαιών οφειλών!

Κατηγορείται η κυβέρνηση πως με τις παρεμβάσεις στο χώρο τύπου επιδιώκει, ή να απαξιώσει αντίθετη προς αυτή μέσα-περίπτωση ΜΕΓΚΑ-ή να ελέγξει -περίπτωση ΔΟΛ. Ποια είναι η άποψη σας;

Οι κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης για δήθεν απόπειρα χειραγώγησης του Τύπου, θα προκαλούσαν γέλιο εάν δεν γίνονταν από όσους επί δεκαετίες μετέτρεψαν πολλά από τα σημαντικότερα ΜΜΕ, σε κρατικοδίαιτους χειροκροτητές του καθεστώτος τους. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά με ποιες πολιτικές πιέσεις δόθηκαν θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ για να παραπληροφορούν τους πολίτες. Θύμισα στην Βουλή την γιγαντιαία «αρπαχτή» των Ολυμπιακών αγώνων, όταν κάθε αντίθετη και έντιμη φωνή αποκλείστηκε από τα ΜΜΕ. Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε όργιο κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης των αγροτών. Η κυβέρνηση μας θα κριθεί για τα έργα της και δεν έχει καμία ανάγκη χειραγώγησης του Τύπου. Άλλοι εξακολουθούν να είναι εθισμένοι στα ψέματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή. Η αντίδραση τους αποδεικνύει τον πανικό τους, όποτε κάποιος δημοσιογράφος δεν είναι «του χεριού» τους.

Όσο περισσότερο κυλάει ο χρόνος και η αξιολόγηση δεν κλείνει, τόσο περισσότερο η χώρα εισέρχεται σε περιβάλλον αβεβαιότητας, οικονομικό και πολιτικό. Απειλείται η κυβέρνηση από τους δανειστές και αρνείται να συμφωνήσει, ποια είναι τα εμπόδια της ασυμφωνίας;

Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν φανερή την ύστατη προσπάθεια του κυρίου Σόιμπλε να επαναφέρει το αρχικό του σχέδιο για μνημόνιο με δραχμή. Έχω από το 2012 επισημάνει ότι αυτό θα διευκόλυνε γερμανικά και άλλα επιθετικά funds να εξαγοράσουν την Ελλάδα «μπιρ παρά» σε υποτιμημένο νόμισμα, όπως έκαναν στις χώρες του «πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού». Εκτιμώ η προσπάθεια του θα πέσει στο κενό: Η Ελλάδα υπήρξε απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της, η αύξηση του ΑΕΠ δεν στηρίζεται στην κατανάλωση αλλά σε αύξηση της παραγωγής και οι εθνικιστικές φωνές για διάλυση της Ευρώπης καθιστούν τις πολιτικές Σόιμπλε επικίνδυνες για την ίδια την Γερμανία. Είναι λοιπόν λάθος να ταΐζουμε τις λογικές Σόιμπλε με κινδυνολογίες που κάνουν κακό στην αγορά.

Πρόωρες εκλογές ή υπογραφή της συμφωνίας με όποιο κόστος;

Οι πρόωρες εκλογές δεν θα προσφέρουν τίποτα στον τόπο με εξαίρεση …την πολιτική φιλοδοξία του κυρίου Μητσοτάκη. Σε καμία άλλη χώρα δεν παρατηρείται αυτό το νοσηρό φαινόμενο σεναριολογίας εκλογών λόγω ενδεχόμενης εθνικής ή οικονομικής καταστροφής. Καθήκον του πολιτικού κόσμου είναι να εργάζεται αποκλεισμό των καταστροφών και όχι να τις μνημονεύει διαρκώς για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί για την ζημιά στην οικονομία από την κινδυνολογία πριν την πρώτη αξιολόγηση, που διαψεύστηκε παταγωδώς. Οι εικοτολογίες είτε για καταστροφικούς όρους για το κλείσιμο της αξιολόγησης είτε για πλήρη ρήξη, μόνο ζημιά κάνουν στην χώρα.

Οι μηχανές των τρακτέρς ξαναζεσταίνονται. Οι αγρότες απειλούν με κινητοποιήσεις. Για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Ποτέ θα αποζημιωθούν από τη κακοκαιρία οι αγρότες;

Στις καθημερινές μου συνομιλίες με τους παραγωγούς έχουμε συναντίληψη για τα περισσότερα προβλήματα. Οπότε οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων δεν θα προσφέρουν τίποτα για προβλήματα για τα οποία ήδη εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση τους και μάλιστα έχουμε καθημερινή συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό δεν μπορούν να προβάλλονται ως αφορμή κινητοποιήσεων, αφού δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή πέρα από αυτές που συμφωνήθηκαν πέρυσι όταν οι αγρότες σταμάτησαν τα μπλόκα. Θεωρώ ότι οι φετινές κινητοποιήσεις αφορούν αιτήματα όπως να παραιτηθεί η κυβέρνηση ή να φύγουμε από την Ε.Ε, που είναι μεν σεβαστά σε μία δημοκρατία, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι δεν τίθεται ζήτημα ικανοποίησης τους.

Θα υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση στη φορολογία τους και σε τι βαθμό; ζητούν τη βοήθεια σας για παράδειγμα για το πετρέλαιο.

Ήδη προανέφερα ότι πέρυσι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για βελτίωση του ασφαλιστικού και του φορολογικού και μάλιστα αυτή η διαπραγμάτευση τερμάτισε και τις κινητοποιήσεις. Φυσικά συζητάμε γόνιμες προτάσεις για επιμέρους βελτιώσεις, όπως για την καταγραφή της απασχόλησης σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Εκτιμώ ότι θα μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω ελαφρύνσεις εάν συνεχιστεί η μείωση της φοροδιαφυγής που ξεκίνησε το 2016 και όταν κλείσει θετικά και ο προϋπολογισμός του 2017.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες πέφτουν θύματα και μεγάλων πολυκαταστημάτων. Υπάρχει θέληση και πρόγραμμα βοήθειας τους;

Ήδη συζητάμε μέτρα για να εξασφαλιστεί ΝΕΤ τιμή για τα προϊόντα ώστε να αποφύγουμε ολιγοψωνιακές συμπεριφορές. Είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που όπως προανέφερα συζητάμε και έχουμε άριστη συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών. Ευελπιστώ ότι ακόμα και μέσα στο 2017 θα θεσμοθετήσουμε εργαλεία για την πάταξη του φαινομένου. Ωστόσο το καλύτερο εργαλείο είναι το υγιές συνεταιρίζεσθαι, η καθετοποίηση της παραγωγής και η οργάνωση και των καταναλωτών. Πρέπει να ξεπεράσουμε την καχυποψία από την άλωση του συνεταιριστικού κινήματος από τα καθεστωτικά κόμματα τις προηγούμενες δεκαετίες. Χωρίς συνεργατικότητα η αντιμετώπιση του φαινομένου δυσχεραίνεται καθοριστικά!

Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την απαξίωση των ελληνικών προϊόντων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό; Αυτός ο θησαυρός του λαδιού,είναι απαράδεκτο πλέον να το εκμεταλλεύονται ακόμη και οι Γερμανοί ή οι Βέλγοι.

Η ελληνική παραγωγή πάσχει από αναγνωρισιμότητα με εξαίρεση ελάχιστα προϊόντα όπως η Φέτα. Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα, που ήδη είναι εξαιρετική, αλλά η αδυναμία δέσμευσης των παραγωγών σε σταθερές ποσότητες. Η συνεργατικότητα είναι προϋπόθεση για την παροχή σταθερών ποσοτήτων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο. Επιπλέον οι παραγωγοί μας δεν διαθέτουν δικά τους Logistics στην Κεντρική Ευρώπη. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να δούμε τα διαχρονικά προβλήματα χωρίς παρωπίδες και μικροκομματική διάθεση.

Είναι πολύ σημαντικό για τους αγρότες να εξοφληθούν τα προηγούμενα έτη. Θα μας δώστε μια ημερομηνία;

Φέτος οι αγρότες μας εισέπραξαν το ποσόν ρεκόρ 3,7 δις από τα οποία τουλάχιστον το 1 δις ήταν υποχρεώσεις μερικές από τις οποίες εκκρεμούσαν από το 2007. Μέσα στον Ιανουάριο εξοφλούμε την επιστροφή πετρελαίου του 13 και του 14, που ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια. Το ζήτημα της εξόφλησης δεν αφορά μόνο στα οικονομικά της πολιτείας που νοικοκυρεύονται και αφήνουν περιθώριο να εξοφλούνται παλαιές οφειλές. Αφορά και σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τμηματικά τις επιλύουμε και ίσως αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις. Κομμάτι όμως αυτής της γραφειοκρατίας αφορά και κακές νοοτροπίες μεμονωμένων υπαλλήλων, που αντιμετωπίζουν τον παραγωγό ως «οιονεί απατεώνα» και όχι ως τον άνθρωπο χάρη στον οποίο υφίσταται ο τριτογενής τομέας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμαστε για να υπηρετούμε τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα είμαστε πλάι και όχι απέναντι στον παραγωγό. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα.

Σχετικές Αναρτήσεις